Een paar dagen weg…

Op de camperplaats in het Friese stadje IJlst.Van maandag tot woensdag: even een paar dagen erop uit, naar Friesland. Bezoek aan de tandarts, vrienden, een paar geocaches en wellicht een museum. Woensdag zijn we weer thuis.

Maandag rond de middag vertrekken we richting IJlst. Een voor mij bekende camperplaats (van de Friese Elfsteden Contest), daar willen we vandaag overnachten. Bij aankomst in IJlst kijken we eerst even op de Camperplaats, die is nog leeg, daarna gaan we een paar geocaches doen.

Model van de verongelukte Mosquito met twee jonge mannen erin.De eerste is in IJlst zélf, in de omgeving van het station. De cache is verstopt bij een monumentje met de naam “Monument gecrashte Mosqiuto”. In de Tweede Wereldoorlog voerden hier twee jonge Engelse vliegeniers een aanval uit op een goederentrein op  het station van IJlst. Bij een tweede aanval raakten ze met een vleugel de boomtoppen en verongelukten. Triest verhaal.
De cache is snel gevonden, we zetten onze namen in het logboekje en gaan verder naar de geocache ‘it Skouke bij Heeg.

'it Skouke, een mini-caffetje in de zomer...‘It Skouke is een transformatorhuisje, omgebouwd tot mini-cafeetje! Bij de zomerdag kun je er koffie drinken, naar het toilet en je elektrische fiets opladen. Nu was het echter gesloten.
Dan maar op zoek naar de geocache, die is niet al te moeilijk. Het is een kleintje, en er zouden enkele travelbugs en een geocoin in moeten zitten. Die zitten er helaas niet in, dat is dan weer jammer…

De camperplaats met erachter de Jeu-de-Bouls-baan.Vanaf Heeg rijden we terug naar IJlst, waar we ons installeren op de camperplek. Het is nog vroeg, maar dat is niet erg: we hebben genoeg te lezen, de dieselkachel ‘snort’ aangenaam en ik schrijf meteen even dit logje. De camperplek kost ‘normaal gesproken’ € 5,25 maar het is winter en we hebben niet het idee dat er iemand langskomt om dat geld op te halen.

Tegen half zes vertrekken we lopend het stadje in, naar de Stadsherberg “het Wapen van IJlst” waar we een tafeltje hebben gereserveerd. De straatjes staan vol met kerstbomen, en ook het restaurant is al geheel in kerstsfeer.

Overal kerstbomen in IJlst. Voor de Stadsherberg "Het Wapen van IJlst". Een mooi tafeltje aan het raam, naast de kerstboom.
We hebben heerlijk gegeten voor een betaalbare prijs, een aanrader! Na het eten wandelen we terug door het stadje naar de camperplaats.
IJlst by night...
Vandaag gereden: 86 km, overnachting gratis.

Dinsdag 10 december 2019
Tegen 10 uur verlaten we IJlst zodat we straks om 11.00 uur op tijd bij de tandarts in Leeuwarden zijn. 
We parkeren de camper zoals gewoonlijk op het Noordvliet en lopen een stukje naar de praktijk aan de Oostergrachtswal. We zijn vlot aan de beurt en dan wacht ons een verrassing: Annelies Valentijn, onze tandarts, begint binnenkort in een nieuwe betrekking. Ze gaat zich specialiseren in de tandheelkundige zorg aan demeterende ouderen en zwakbegaafde patiënten. Voor ons wordt dat dan de definitieve overstap naar een tandarts bij ons thuis in de buurt. 
We nemen, na onze jaarlijkse controle, hartelijk afscheid en wensen Annelies het beste in haar nieuwe baan.

Na bijna 40 jaar verlaten we voor de laatste keer de tandartspraktijk in Leeuwarden.  Na bijna 40 jaar verlaten we voor de laatste keer de tandartspraktijk in Leeuwarden.  Na bijna 40 jaar verlaten we voor de laatste keer de tandartspraktijk in Leeuwarden.
De prachtige Jugendstil apotheek uit 1904.Van hieruit gaan we lopend de binnenstad van Leeuwarden in. Doel is het Fries Museum en de tentoonstelling Wij Vikingen. Maar dat is nog een stukje wandelen, onder meer langs de Centraal Apotheek, een prachtig Jugendstil pand uit 1904/1905 van de Kamper(!) architect Broekema.

Leeuwarden heeft veel mooie architectuur, als je daarvan houdt. Oude winkelpanden van begin 16e eeuw, het Stadhouderlijk Hof, de Waag (foto linksonder), teveel om  op te noemen. We lopen lang de waag naar het grote Wilhelminaplein. Daar is (sinds ons vertrek uit Leeuwarden in 1986) de nodige nieuwbouw verrezen, waaronder het nieuwe Fries Museum.

De Waag in Leeuwarden. (foto van de telefoon)  Fries Museum: Een Alfa Romeo motorblok in Marokko omgebouwd tot kunstwerk! (foto van de telefoon)  Fries museum: een nagebouwd Vikingschip op de tentoonstelling "Wij Vikingen". (foto van de telefoon)
In plaats van € 15 per persoon betalen we € 64,90 per persoon, dan mogen we vanaf nu tot eind 2020 pakweg 480 musea in Nederland gratis bezoeken! Dat geeft weer zicht op vele leuke weekendjes, of zoals nu “door-de-weekjes”, met de camper. 

Na het museumbezoek wandelen we, via een kop koffie, terug naar de camper. We gaan naar Wietse en Anja in Veenwouden. 
Wietse heeft tijdens zijn sabbatsverlof vorig jaar een tuinhuis(je) gebouwd met veel (dubbel) glas, verwarming, eethoek, aanrechtje en… een heuse pizza-oven! En hij gaat pizza’s voor ons bakken.

De pizza-oven, geheel zelfgebouwd door Wietse.  Het vuur verwarmt de oven tot temperaturen boven de 400 graden (digitaal gemeten).  Weer een pizza klaar voor consumptie!
De pizza’s smaakten heerlijk, de bodems waren als van een echt Italiaans restaurant, zo niet beter. Een gezellige avond, een uitstekende maaltijd met heerlijke rode wijn. 
Vandaag gereden: 36 km, totaal km. Overnachting gratis.

Een minibieb-geocache in Grouw, langs het Margrietkanaal.Woensdag 12 december 2019
We overnachten uiteraard in de camper op de oprit, ontbijten de volgende ochtend samen met Wietse en Anja waarna wij, via een bijzondere minibieb-geocache in Grouw, op huis aan gaan.
Vandaag gereden: km, totaal km.

Speak Your Mind

*