Hamradio 2013

HamradioFemma en ik gaan naar de Hamradio in Friedrichshafen aan de Bodensee, de grootste beurs voor radioamateurs in Europa. Vorig jaar was ik er voor het eerst, met Joeri, dit jaar gaat Femma mee.

Normaal komt het niet uit, met school, nu vindt de beurs plaats in de laatste lesweek en heb ik een dagje vrij gekregen van het werk. Daardoor kunnen we al op dinsdagmiddag vertekken, overnachten bij een wijnboer om vervolgens op woensdagmiddag aan te komen op de camperplaats naast de Messe in Friedrichshafen.

Dinsdag 25 juni 2013
Vertrokken om 14.00 uur uit Kampen. Via Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen. De eerste 100km rustig aan gedaan, onze Peugeot Boxer 3.0HDi met meer dan 160pk haalt zowaar 1: 12! Op de weg naar Venlo een beetje harder, 110-120 km/uur. Dit is onze eerste échte, wat langere reis. In Duitsland klinkt er herhaaldelijk een pieptoontje: snelheid boven de 130 km/uur. Dat toontje heb ik zelf ingesteld in de computer in het dashboard. Misschien kan ik ‘m beter op 140 zetten…

Ondanks de hogere snelheden blijft het gebruik hangen op 9,1 liter/100km, oftewel 1 :11. Dan zijn we dus sneller én 10% zuiniger dan met de “oude” 2.8 diesel, die amper de helft van dit aantal pk’s had. Ik verheug me al op de wat steilere, lange hellingen morgen voorbij Karlsruhe!

GundersheimRond half zeven zijn we in Gundersheim. Helaas, de Streuswirtschafft, de kleine horeca van de wijnboer is op dinsdag gesloten en dus komen we bij de dorps-Griek terecht. Smaakte ook uitstekend. We fietsen nog even door het dorp (ja, de fietsen meegenomen!) en gaan dan terug naar de camper. Tot morgen!

Woensdag 26 juni 2013
Ik ben er als eerste uit. Na wassen en aankleden spring ik op de fiets, op zoek naar broodjes! Na het ontbijt ruimen we de boel op, fietsen er weer in, nu nog even naar de supermarkt. Om 10.00 uur verlaten we het plaatsje, op naar de Bodensee!

Ondanks dat we nu wat sneller gaan (kruissnelheid tussen de 120 en 130km/uur, met uitschieters naar 140) weet ik het gemiddelde gebruik op 1:11 te houden. Niet slecht, en we schieten mooi op. Onderweg naar Karlsruhe nog een koffiepauze, voorbij Karlsruhe ‘vliegen’ we de bergen van het Zwarte Woud in. Niet zwoegend op de rechterbaan, tussen de vrachtauto’s, maar op de meest linker, tussen de BMW’s, Audi’s en ander spul. Dat gaat lekker!

ParkeerplaatsBij Stuttgart rechtsaf de A8 op, richting Bodensee. Onderweg nog een stop om een boterham te eten en dan is daar eindelijk de Bodensee! Prachtig meer, prachtig weer, wat wil je nog meer! Rond half drie zijn we ter plekke, en zoeken een mooi plaatsje. Helaas is het veld waar Joeri en ik vorig jaar stonden nog afgesloten. Dat gaat pas open wanneer het huidige deel helemaal vol is…

We wandelen rond, vergapen ons aan de antennes, bekijken de douche- en toiletfaciliteiten, maken een praatje met deze en gene. De stoeltjes buiten, flesje wijn, zonnescherm uit, het lijkt wel vakantie!!
Rond half zeven eten, vanavond nog iets doen aan de website van school, morgen is er weer een dag!

Donderdag 27 juni 2013
Vroeg wakker, rond 6 uur. Pal tegenover ons, op 5 meter afstand, zijn twee busjes vol Tsjechische radioamateurs komen staan. Allemaal mannen, die gaan vast laat naar bed en staan vroeg weer op. En een groep is vaak wat luidruchtig…
Na het ontbijt loopt Aloys eens naar het derde veld, dat is nu open. En mooi plekje, dicht bij de douches en toiletten, tussen radioamateurs die niet met een groep zijn. Gauw confiskeren!

Even later staan onze stoelen op die plek, daarna de fietsen, tot slot verhuizen we de camper. Mooi plekje, bijna dezelfde plek als vorig jaar. En er tegenover staan de mannen uit Leipzig, daar hadden we vorig jaar totaal geen last van.

ZeppelinmuseumWe gaan Friedrichshafen verkennen per fiets. Het is bewolkt, met een beetje zon, we nemen voor de zekerheid wat regenspullen mee. We fietsen de 4 km naar het centrum, vinden een binnendoortje. We komen exact uit bij de haven, waar Joeri en ik vorig jaar op de veerboot naar Zwitserland zijn gegaan. Vervolgens en paar uur rondwandelen in het Zeppelin-museum. Friedrichshafen is onlosmakelijk verbonden met de Zeppelin.

Daarna fietsende langs de boulevard richting west, en binnendoor terug. De “altstad” is wat moeilijk te vinden, of niet zo bijzonder. We zien er weinig van. Tussendoor een beetje regen, we schuilen in een grote Edeka supermarkt waar we inkopen doen. Als we weer buiten komen is het droog, maar de lucht betrekt wel. Gauw terug naar de camperplaats!

Rond 17.00 uur zijn we terug bij de camper. Tijd voor een hapje en een glaasje wijn. Oh, toegangskaarten voor morgen hebben we ook al gekocht, we zijn er helemaal klaar voor!

Vrijdag 28 juni 2013
Tegen 09.00 uur vertrokken op de fiets naar de Messe. Minder dan een kilometer, dus daar waren we snel. Het grootste deel van deze dag op de beurs doorgebracht. Vergeleken met vorig jaar iets meer rommelmarkt, maar iets minder stands in de grote hal: Wimo ontbrak, de grootste Duitse “radiowinkel”, en de “dames-afdeling” was er niet. Jammer, de dames-radioamateurs hadden vorig jaar een soort omheind terras gemaakt, waar de dames elkaar konden ontmoeten. Daar hadden we graag even een bezoekje aan gebracht…

SM5FTot onze verbazing treffen we Johan SM5F aan achter de stand van de Zweedse radioamateurs! Johan is een vriend van Teemu, en we hebben de mannen vorig zomer ontmoet in Stockholm, bij het zendstation van de Zweedse vereniging tijdens een contest. Leuk even bijgepraat!

Rond 17.00 uur terug bij de camper, lekker buiten zitten met een glas wijn en een hapje. We maken zelf macaroni, dus we hoeven de deur niet meer uit, bij wijze van spreken.

Zaterdag 29 juni 2013
Ik (Aloys) ga rond half tien op de fiets naar de Messe voor een laatste bezoek. Ik koop nog wat klein spul en rond half twaalf fiets ik terug naar de camper: in de regen inmiddels. We pakken de boel in voor een rustige terugtocht via de Duitse Weinstrasse.

Eerst nog even tanken en een paar boodschappen doen bij de grote Edeka supermarkt aan de haven. Daarna rijden we langs de Bodensee naar het westen. Het weer klaart op, maar zo nu en dan komen we toch nog in een bui terecht.

EdenkobenAan het eind van de middag arriveren we in Edenkoben, een aardig dorpje aan de Duitse Weinstrasse. Femma heeft op internet gevonden dat hier een wijnboer zit waar je én goed kunt eten, én overnachten met de camper.
Het domein blijkt tegen een heuvel aan te liggen: een prachtig uitzicht over het Rijndal met aan de overkant het Schwarzwald!

WijnboerWe eten buiten op het terras van de wijnboer, in de zon. Het is hier droog en dat blijft het ook, volgens de voorspellingen. Daarna zitten we nog wat te lezen in de camper op de omgedraaide voorstoelen, met de schuifdeur open. Lekker weer. Ik zet via een dakluik de Atas-antenne op de bus en maak nog een telegrafie-verbinding met Slowakije. We zijn moe en gaan vroeg naar bed.

Zondag 30 juni 2013
We doen nog even lekker rustig aan, ontbijten, stukje langs de Weinstrasse rijden. Ook bezoeken we nog een coöperatie waar we wat wijn inkopen en lunchen op een mooi plekje. Tja, en dan komt het moment dat we toch weer de snelweg op moeten, we moeten wél naar huis…

Dik 450km verder, rond half zeven, parkeren we de camper weer thuis voor de deur. Het zit er weer op, maar gelukkig is de zomervakantie nabij!

Comments

 1. Lenny Büscher zegt

  Leuke trip zo te zien en het lijkt langer, dan doordat
  je in een heel andere omgeving bent! Veel gezien.
  Jullie camper ziet er geweldig uit, petje af!!
  Groetjes, Lenny

 2. Heee globetrotters, leuk om met jullie mee te reizen. De camper ziet er tof uit, ik krijg er zelf wel een beetje zin in. Femma, morgen ben jij jarig. Ik wens je bij voorbaat al een hartstikke fijne dag toe, nog fijner dan jullie tot zover al hebben. Aloys: daar zul jij aan moeten bijdragen ; )

  Groetjes uit zonnig België,

  Laureen

 3. Ha Femma: van harte gefeliciteerd met je verjaardag (volgens mij zijn we leeftijdgenoten…).
  Maak er een feestelijke dag van en we lezen wel weer wat de dag gebracht heeft; want wat is het leuk om jullie reisverloop te volgen! Tot youtube filmpjes aan toe 🙂
  Groet
  Marja

Speak Your Mind

*