Hamradio Friedrichshafen

Op de camping in Liechtenstein (HB0)Joeri (PE5JW) en ik zijn samen naar de grootste Europese beurs voor radioamateurs geweest, de Hamradio in Friedrichshafen aan de Bodensee (Zuid-Duitsland). Deze 3-daagse beurs (vrijdag t/m zondag) valt altijd in het lopende schooljaar vlak voor de zomervakantie.

Daardoor kan ik er, vanwege school, eigenlijk niet naar toe. Maar nu met ‘levensloop’, een half jaar vakantie, heb ik wel de tijd!

In totaal zijn we 6 dagen op stap geweest. Eerst via Worms naar Friedrichshafen voor twee dagen op de beurs. Daarna overgestoken naar Liechtenstein en van daaruit toeristisch terug via Deutsche Weinstrasse en Ahrdal. Onder het  verslag de foto’s!

Woensdag 20 juni
Woensdag in de loop van de middag vertrokken met onze campers richting Worms, aan de Rijn. Via Nijmegen, Venlo, en de A61 naar Koblenz. Een afstand van 450km, gerekend vanaf Zwolle.
De reis verloopt voorspoedig, onderweg hebben we contact via de zender in de auto. Bij de Moseltalbrucke, de brug over de Moezel, nemen we nog een keer pauze. Daarna rijden we door naar het stadje Worms aan de Rijn, waar we overnachten op de camperplaats langs de rivier.

Donderdag 21 juni
Op tijd vertrokken, de weg weer op richting Basel. Bij Karlsruhe zwaaien we linksaf richting Stuttgart, verderop rechtsaf richting Bodensee. We gaan voor de toeristische route langs het meer, maar komen daardoor wel in uitgebreide files terecht wegens werkzaamheden.
Rond 14.00uur komen we aan bij het beurscomplex in Friedrichshafen, en zoeken een plekje op de speciaal gereserveerde parkeerplaats die tijdelijk als camping dienst doet.
Alles keurig voor elkaar: water, stroom, toilet- en douchecontainers. We maken weer ons eigen prakkie klaar en zitten lekker buiten, prachtig weer!

Vrijdag 22 juni
De eerste beursdag! We stellen ons tegen 09.00uur op in de rij mede-amateurs, die staan te wachten op de busjes die ons gratis naar de hoofdingang van het beursgebouw zullen brengen. Even later kunnen we naar binnen.
We brengen de ochtend door in de grote eerste hal, in de middag zitten we in het conferentie-gedeelte, in een zaal waar we college volgen aan de “Contest-University”, les in het succesvol deelnemen aan radiowedstrijden. De colleges duren tot aan het eind van de middag, met een busje komen we weer terug bij de campers.

Om 18.45uur worden we opgehaald door Wilko (PA8KW) met een personenauto, om mee te gaan naar een dorpje verderop tegen de bergen. Daar logeert de hele crew van PA6Z in een hotel, en wij zijn uitgenodigd met hen te eten. Een gezellige avond, uitstekend gegeten én heerlijk buiten, in de tuin van het restaurant!

Zaterdag 23 juni
De tweede beursdag. Opnieuw met een busje naar de hoofdingang. Deze dag brengen we voor een groot deel door in de hallen met radio-vlooienmarkt. Ook bezoeken we nog wat stands in de eerste hal, en doen nog wat inkopen. Tegen 18.00uur zijn we terug bij de campers, waar we zelf iets te eten fabriceren. Tussen de middag ook al een warme hap gehad in de beurshal, dus nu maken we soep en brood.
we zitten lekker buiten, tot er een korte en hevige onweersbui losbarst. Vanuit de camper zien we hoe de buren, een groep radioamateurs uit Leipzig, met zijn allen aan de poten van hun partytent hangen, om te voorkomen dat die de lucht ingaat…

Zondag 24 juni
Op tijd opgestaan, we willen om 08.00uur vertrekken naar de haven van Friedrichshafen. Daar nemen we de veerboot van 08.40uur, die steekt in drie kwartier de Bodensee over naar Zwitserland!
We staan op tijd in de rij, het is nog stil, ook vrijwel windstil en er schijnt een vriendelijk zondagochtend-zonnetje. Een fantastische ochtend, we gaan met een handjevol auto’s aan boord van het schip dat ons voor € 28 p.p. inclusief camper naar de overkant vaart.
In Zwitserland aangekomen gaan we, snelwegen vermijdend bij gebrek aan een dure sticker, binnendoor naar Liechtenstein. Een prachtig ritje, deels door de bergen.
We komen rond 13.30uur aan op de camping in Liechtenstein. We bouwen de antennes op en maken een aantal verbindingen vanuit dit toch wat zeldzame landje, voor radioamateurs.
Als HB0/PA3DAT een 40-tal verbindingen, met Canada als uitschieter. De mooiste verbinding was die met Femma PA3DWK, die thuis in Kampen achter de zender was gekropen!

Maandag 25 juni
Na dagen van prachtig zomerweer verlaten we Liechtenstein in de stromende regen. Terug langs de zuidkant van de Bodensee, naar Schaffhausen. Als we daar aan het begin van de middag de beroemde watervallen bekijken, schijnt er weer een vriendelijk zonnetje.
Van Schaffhausen over de snelweg weer Duitsland in, richting Pfalz. We overnachten bij een wijnboer met camperplaatsen aan de Duitsche Weinstrasse, en eten in een aardig dorpsrestaurantje.

Dinsdag 26 juni
Via de Weinstrasse rijden we naar Bad Durckheim, met het grootste wijnvat ter wereld. We wandelen door het stadje, drinken koffie op een terras en gaan dan door richting Koblenz over de A61. Bij Ahrweiler verlaten we nog één keer de snelweg en gaan het pittoreske Ahrdal in. Op een terras aan de Ahr nemen we een eenvoudige lunch, waarna we doorrijden richting Venlo. Rond 18.00uur zijn we weer thuis!

Trackbacks

  1. […] de Hamradio in Friedrichshafen aan de Bodensee, de grootste beurs voor radioamateurs in Europa. Vorig jaar was ik er voor het eerst, met Joeri, dit jaar gaat Femma […]

Speak Your Mind

*