Herfstvakantie 2019

Aangekomen bij de reparateur in Hardenberg brengen we de meegebrachte spullen over naar de camper. Onze VW-bus blijft hier achter.Gaan we normaal direct ná de Jota weg met de camper, dit jaar moesten we even geduld hebben: de camper was nog in reparatie. Maar woensdag was het zover, we konden vertrekken. Walnoten zoeken in de Eifel!

Een glas rode Ahrwein, het eten komt er zo aan!Woensdag 23 oktober 2019
Rond de middag vertrekken we met de spullen die we mee willen nemen in ons Volkswagenbusje naar de gerepareerde camper in Hardenberg. Aangekomen pakken we de boel over en drinken koffie met Peter en Annemarie van Auto Ante. Daarna kunnen we vertrekken, de fietsen gaan mee!

Het zit ons niet echt mee. We gaan via Enschede Duitsland in en moeten dan het Ruhrgebied passeren op weg naar één van onze favoriete plekjes in het Ahrdal: Rech. Toch nog een hele reis…

Dit jaar een redelijke drukke camperplaats in Rech...Daar komen we, door de files onderweg, pas om 19.00 uur aan. We zijn camper nr. 9 op de rij. We hebben geen zin meer om te koken: restaurant weinhaus Ahrblume zit op de hoek. Uit eten dus, morgen zien we verder.
Vandaag gereden: 58 + 347 km, totaal 405 km. Overnachting € 5,00.

Aan de wandel langs het riviertje de Ahr.Donderdag 24 oktober 2019
Vanochtend op tijd op, we gaan eerst wandelen en walnoten zoeken. Een mooie ochtend, droog, niet koud en het zonnetje komt er al door. Met de walnoten echter, gaat het minder. Ze zijn al weg! We zijn gewoon te laat deze keer, we hadden een week eerder moeten komen.

De herst komt eraan, de kaalgeplukte wijngaarden verkleuren mooi!Na zo’n 4,5 km zijn we terug bij de camper, tijd voor koffie én een stevig ontbijt! Een probleem wat in Engeland is begonnen en wat we nog niet hebben kunnen oplossen, is de huishoudaccu. Die grote, 65 kg zware AGM-accu is aan zijn einde. Een nieuwe accu moet voldoen aan bepaalde eisen qua afmetingen en die wist ik niet meer (de camper was onderweg van Engeland naar Hardenberg…)

Vanochtend was de huishoudaccu dus leeg, 11,5V. Door de motor te starten en deze een poosje stationair te laten draaien kunnen we in ieder geval de dieselkachel in bedrijf stellen. We besluiten te verkassen naar de camperplaats bij Pronsfeld, daar is elektriciteit. Kunnen we morgen op de fiets, over de oude spoorbaan, naar het stadje Prüm en zaterdag/zondag ook nog wat contesten.

Een mooie rit, binnendoor! Altijd de moeite waard is het kleine, intieme Sahrbachtal, de L76 van Kreuzberg (met zijn kleine maar indrukwekkende burcht op een rots) naar Binzenbach.

De route van vandaag, op Open Street Map.Rond 13.30 uur installeren we ons op de camperplaats in Pronsfeld, tijd voor de lunch. Ook fietsen we nog het dorp in, even kijken wat hier nog meer te beleven is behalve het kleine spoorweg-openluchtmuseum.
Vandaag gereden 96 km, totaal 501 km. Overnachting € 7,00.

Onderweg naar Prüm over het oude spoortracé.Vrijdag 25 oktober 2019
Na het ontbijt, zo tegen een uur of 11, vertrekken we op de fiets naar Prüm. We gaan in Prüm een paar boodschappen doen voor het weekend, een paar geocaches vinden en koffie drinken op een terrasje.
De route naar Prüm verloopt over het oude spoortracé van de trein die hier in 1999 voor het laatst heeft gereden.

Aan de koffie in Prüm.  Op de terugweg naar Pronsfeld, een korte pauze op een bankje. Tijd voor een paar versnaperingen...  Aankomst op de camperplek in Pronsfeld.
Bij de ReWe in Prüm.In Prüm hebben we boodschappen gedaan bij een grote ReWe, de eerste supermarkt die we tegenkwamen bij binnenkomst op de fiets. Meteen maar een kaasschaaf gekocht, die uit de camper is na het Engelse debacle thuis terechtgekomen en wanneer je plakjes kaas gaat snijden met een aardappelschilmesje gaat het opeens wel erg hard met de kaas… 🙂

Op de camperplaats aangekomen blijken de meeste campers te zijn vertrokken. Mooi rustig!
Vandaag ruim 20km gefietst, totaal 501 km. Overnachting € 7,00.

's Ochtends vroeg, radiowedstrijd én koffie!Zaterdag 26 oktober 2019
Femma leest een boek (er is er gisteren nog eentje bijgekomen uit de ‘mini-bieb’ in Prüm), Aloys doet mee aan de grootste internationale radiocontest van het jaar, de CQWW. Vorig jaar was ik de 57e op de Duitse ranglijst, dat moet beter kunnen!

Overzicht van de verbindingen gemaakt vanuit de Eifel.Ik ben vroeg begonnen, om 06.00 uur was ik uit bed, een kwartier later maakte ik de eerste verbindingen. De foto is een selfie van rond half acht, toen heb ik koffie gezet, een uurtje later samen ontbeten.
Het ging redelijk, mijn handicap hier is ons mooie camperplekkie onderin het dal. Pal voor ons rijst een steile bergwand op, daar wordt het niet beter van. Het kaartje geeft een indruk van de 212 verbindingen vanuit Duitsland.

Ons plekje: met stroom, verlichting, WiFi-antennes in de lantarenpaal en mijn antenne achterop de bus.Femma leest ondertussen een boek, de krant(en) op haar iPad etc. Een lekker rustig dagje. En ik ben ook nog een stukje wezen fietsen, én we hebben camperaars van het forum ontmoet.
Misschien morgenochtend inpakken en verkassen naar een ASCI-camping 30km verderop, in Luxemburg. Tijd voor een douche! 🙂
Vandaag gereden 0 km, totaal 501 km. Overnachting € 7,00.

Zondag 27 oktober 2019
De eerste slechte dag wat het weer betreft, het regent vrijwel de hele dag. We pakken de boel in en vertrekken naar Luxemburg. Een mooie route naar de camping in Lieler in het meest noordoostelijke puntje van Luxemburg. Meteen even de dieseltank gevuld voor de aangename prijs van € 1,11 per liter!

Een natte en verlaten camping. Kostte de volgende ochtend nog moeite om weer van het gras op het asfalt te rijden!De camping valt tegen. Zal ook wel aan het weer liggen, maar de vele vaste staanplaatsen zijn verlaten, we zijn zo ongeveer de enige gasten. Maar de camping ligt mooi hoog en als LX/PA3DAT ben ik nu een gewild station voor radioamateurs over de hele wereld. Zoveel actieve radioamateurs zijn er niet in Luxemburg…

Overzicht van de verbindingen gemaakt vanuit Luxemburg.Morgen belooft het beter weer en gaan we via een aardige route richting Enkirch aan de Moezel.
Vandaag gereden 59 km, totaal 560 km. Overnachting € 19,80.

Na een natte dag én nacht brengt de ochtend mist, maar ook zon. Maandag 28 oktober 2019
Na een koude (ca. +1°C) en natte nacht heeft de ochtendstond goud in de mond, zogezegd. Het is behoorlijk mistig maar de zon doet haar best om er doorheen te komen. Eerst maar eens onder de douche, dan ontbijten en tenslotte de boel opruimen: de laptop, de radio, de antenne… En dan nog watertankjes vullen, het lijkt wel werken!

De camping is nog in nevelen gehuld.  Enkele watertankjes vullen, dan kunnen we er weer even tegen.  Een geocache onderweg. Was een klus om 'm open te krijgen!
We verlaten de camping aan het eind van de ochtend in noordelijke richting. Daar zit een klein stukje België, bij het Duits/Belgisch/Luxemburgs drielandenpunt. Bij het Belgische dorpje Ouren vinden we de  eerste geocache van vandaag. Verderop, bij het Duitse Dahnen, de tweede. Dat is die pijp op de foto hierboven!

We komen uit bij Dalburg aan de Duits/Luxemburgse grens waar we gisteren getankt hebben. We gaan de grensrivier de Ourthe volgen tot Vianden, dan Duitsland weer in richting Bitburg.
Onderweg passeren we de brug waar op 11 september 1944 de eerste geallieerde strijders de Duitse grens overstaken. Een historische plek. En een geocache…

Gedenkplaat. Het dorp en de brug zoals die er rond de Tweede Wereldoorlog uit gezien zal hebben.  De brug zoals die er vandaag de dag uitziet.
Aan de Moezel in Enkirch.We vermijden de snelwegen en rijden nu naar het oosten richting Bitburg, Gondorf, Wittlich en steken bij Reil de Moezel over naar Enkirch. Daar zijn we om 17.00 uur, op de giga-camperplaats die nu bijna leeg is.

De route van maandag 28 oktober 2019: exact 150km.We willen eten bij hetzelfde restaurant als 10, 20 jaar geleden. Maar die blijkt op maandag gesloten. Gelukkig is er nog een ander restaurantje open!
Vandaag gereden: 150 km, totaal 710 km. Overnachting € 7,00.

Femma ziet onderweg langs de Moezel een historisch gewelf...Dinsdag 29 oktober 2019
Iets na tien uur verlaten we de camperplaats. We besluiten de Moezel nog een stuk te volgen, we zijn hier de laatste jaren weinig geweest. De hangbrug bij Mörsdorf bewaren we voor een volgende keer.

Een klein deel van de grote, historische gewelfkelder.In Sankt Aldegunde, pal tegenover de camperplaats, ziet Femma een interessante wijnverkoop. Een historische gewelfkelder, staat er op. We gaan even binnen kijken bij de firma Walter J. Oster. Men verkoopt een enorm assortiment aan drank, tot whisky aan toe aar wel tegen pittige prijzen.
We gaan snel weer verder. Tenminste, nadat we bij het verzorgingspunt van de camperplaats onze watervoorraad hebben aangevuld.

In Ernst bij de wijncoöperatie kopen we een doosje wijn om mee naar huis te nemen. Het blijkt dat zij hun camperplaats behoorlijk hebben uitgebreid met zeker 20 plaatsen! Tja, er komen ook steeds meer campers…

Lunchpauze op een rustig plekje in de zon.In Cochum draaien we af, het Enderttal in. Onderweg op een rustig plekje houden we lunchpauze. Dan moeten de fietsen even weer naar buiten (slechts 30 sec. werk.)

Dinsdag 29 oktober 2019, van Enkirch naar Bad Münstereifel.Via Adenau rijden we naar Dumpelfeld waar we linksaf gaan, de oude toeristische Eifelstrasse richting Bad Münstereifel. De bordjes staan er niet meer, toeristische autoroutes zijn al lang vervangen door fietsroutes!

Om kwart voor drie zijn we op de camperplaats in Bad Münstereifel, achter het zwembad. We installeren ons, straks gaan we lekker een uurtje zwemmen. Ik heb nog net even tijd voor mijn blogje.
Vandaag gereden 139 km, totaal 849 km. Overnachting € 9,00.

Half tien, we zijn er vroeg bij. De fietsen gaan weer in de auto!Woensdag 30 oktober 2019
We zijn er vandaag op tijd bij, rond half tien. Fietsen weer in de auto, we gaan richting Borbeck-Essen. Een overnachting én etentje bij ons favoriete Borbecker Brauhaus Dampfe.

De zijgevel van stoombrouwerij-restaurant DamfE.Het pakte anders uit. We waren er al heel vroeg, om een uur of twaalf. Het binnenpleintje waar we de camper altijd parkeren voor de overnachting was met tenten volgebouwd voor een groots Halloweenfeest morgenavond. Geen camperplek dus. We zijn er wél gaan eten, lekker!

Vervolgens verder, via de A31 naar het noorden. Morgen twee familiebezoekjes op het programma: eerst naar Hans (stiefbroer van Aloys) en Sini in Glanerbrug, daarna naar Eef (Femma’s broer) en Geertje in Enschede. Overnachten doen we op camperplaats Dreiländersee bij Gronau, amper 5 km van Glanerbrug.
Vandaag gereden 255 km, totaal 1104 km. Overnachting € 8,00.

Donderdag 31 oktober 2019
Op tijd op, familiebezoek. Maar nog wel eerst even de tank vullen aan deze kant van de grens, de diesel kost hier circa € 1,20 en in Nederland meer dan € 1,30.

Ná Enschede gaat de reis naar huis, naar Kampen. We moeten nog het een en ander uitpakken van de dingen die we uit Engeland hebben meegenomen en die samen met de camper zijn gerepatrieerd. En opruimen, schoonmaken, het gebruikelijke werk…

Resumerend (dat vind ik leuk)…
Acht nachten van huis, in verband met de kapotte huishoudaccu alleen de eerste nacht zonder stroom, de overige nachten mét. Totale overnachtingskosten € 69,80 inclusief 1 nacht op een ACSI-camping. De stroom zat óf bij de prijs in (camping, cp Bad Münstereifel) óf was een kwestie van dubbeltjes en kwartjes in een meter.
Brandstofkosten (geschat) 1200 km, circa € 130 (incl. verwarming).

Comments

 1. Ria de Ruyter zegt

  Hallo,
  Via allerlei omwegen terecht gekomen op jullie site. Eerst de reis van Schotland van dit jaar doorgelezen, wat een pech op het laatst. Schotland: staat hoog op het lijstje waar we naar toe willen. We camperen nog maar kort, sinds 2018. En de fotografie. De plaatsen waar we tot nu toe naar toe geweest zijn, heb ik heerlijk kunnen fotograferen. Heerlijk om jullie verslagen te lezen en naar de foto’s te kijken. Veel plezier in de Eifel.
  met vriendelijke groet, Ria

 2. Helianthe van Gelder zegt

  Leuke reis!!
  TIP: Als jullie bij Enkirch staan, zijn jullie op een half uurtje rijden bij de Geierlay hangbrug bij Mörsdorf. echt wel mooi en verderop in de week weer zon 🙂

Speak Your Mind

*