2019: Nazomer Engeland/Schotland – week 5

Meer foto’s in Femma’s fotoblog.

Aan de koffie in Bletchley Park.Maandag 30 september 2019
Op tijd op, om kwart over negen zijn we op weg naar Bletchley Park, dat om half tien open gaat. We vinden een goede parkeerplaats en rond 10.00 uur wandelen we naar de ingang van dit indrukwekkende museum.

De villa als hoofdkwartier van deze militaire operatie.We hebben ook al een uitnodiging: op de parkeerplaats kwamen we een vrijwilliger tegen, Peter G3YXZ, die ons uitnodigt voor zijn rondleiding om 11.00 uur.

Daarom na binnenkomst eerst maar naar de koffie, dan zijn we om 11 uur klaar voor de rondleiding! 

De 'Bletchley Park Mansion", het hoofdkwartier van deze geheime militaire operatie.  De hal van het gebouw, de muren zijn geheel bekleed met hout.  Eén van de kamers in dit hoofdkwartier.
De barakken, waar op het eind van de oorlog talloze medewerkers de geheime codes ontcijferden.  In één van de barakken is ook de kamer van Alan Turing te vinden.  In de shack van GB3RS, het National Radio Centre van de RSGB, de Britse vereniging van radioamateurs.

Dit zou onze laatste avond zijn, in de pub The Galleon.Tegen vijf uur verlaten we het museum en gaan naar een pub, The Galleon in Milton Keynes. Dat is 14 km verderop, een pub waar we mogen overnachten én goed kunnen eten. Wanneer we terug zijn in de camper en ik dit zit te typen is het al half tien, moe, tijd om naar bed te gaan! 🙂
Vandaag gereden: 39 km, totaal km. Overnachting gratis.

De overnachtingsplaats bij de pub. Niet veel ruimte, en het loopt ook nog wat af.Dinsdag 1 oktober 2019
Na het ontbijt en gezamenlijke koffie nemen we afscheid van Peter en Lidy. Zij gaan nog een paar dagen naar Londen en van daaruit vrijdag met de boot van Harwich naar Hoek van Holland. Wij gaan verder richting Dover en op donderdag om 10.00 uur over naar Duinkerken.

Aan het kanaal waar we nog een kop koffie drinken. Er passeert een zogenaamde "narrow boat".We rijden nog wel even naar een aquaduct in de buurt voor de gezamenlijke kop koffie. Helaas is de pub nog dicht, dus die koffie maken we zelf. Wanneer Peter en Lidy als eerste zijn vertrokken, vinden Femma en ik nog een geocache langs het kanaal. Dan vertrekken wij ook, op naar Dover!

Geparkeerd voor de Peugeotdealer in Watford. Deze garage had niet eerder tijd dan eind november...Pech…
Dat was de bedoeling… Onderweg naar Dover valt echter het hydraulisch systeem van de koppeling uit en met veel moeite, kunst- en vliegwerk weten we een Peugeotdealer in Watford te bereiken. Het is half twee in de middag. We bellen eerst met onze “eigen” monteur én met de ANWB.

De ANWB stuurt de AA, de Engelse wegenwacht. We krijgen een sms’je: men is om 14.35 uur bij ons. Inderdaad zien we rond die tijd 2 busjes van de AA met hoge snelheid voorbijrijden. Ze hebben ons niet kunnen vinden.

Na veel gebel en gedoe komt er tegen half zes(!) een busje van de AA. De monteur bevoelt het koppelingspedaal, pompt wat en stelt vast dat er nog mee gereden kan worden. Misschien is het iets eenvoudigs (ik begrijp het technisch Engels niet helemaal) maar hij wil ons voorgaan naar een garage waar ze dat dan (morgenochtend) willen repareren.

En dan valt de koppeling plat op de vloer... Afgelopen :-(Helaas, onderweg valt opeens de koppeling plat op de vloer en onze camper komt hortend en stotend tot stilstand. Er loopt olie uit de motor en nu is het dan toch écht mis. De monteur gaat kijken of we heel dichtbij het wordt al donker) met de camper kunnen overnachten.

Startend in de versnelling bokt de auto weer de weg op en rijdt. In een zijstraat zet ik ‘m aan het eind van een rijtje geparkeerde auto’s en heftig bokkend komt de auto tot stilstand: je kunt niet koppelen en ‘m ook niet in zijn vrij zetten. Alleen remmen dus…
Uit nood overnachten langs de straat in een woonwijk.Aan de Reed Crescent overnachten we, de volgende morgen zullen we om 08.00 uur worden opgehaald door een truck van de AA.
Vandaag gereden: km, totaal km. Overnachting gratis.

Woensdag 2 oktober 2019
We staan om 06.00 uur op en zie, om kwart over negen is de truck er ook.

Ons campertje op de AA-truck... :(
De huurauto, een Vauxhal.Na een rondrit van een halve dag langs meerdere dealers die geen tijd voor ons hebben staat de camper nu bij een Peugeotdealer in Bletchley. Deze heeft geconstateerd, voor de ANWB, dat het een grote reparatie wordt waarvoor ze deze week geen tijd meer hebben dus de ANWB besluit tot repatriëring.
Wij krijgen een huurauto, om 17.30 uur aan het eind van de middag. Links rijdend, met het stuur rechts en schakelend met de linkerhand storten wij ons in de avondspits…

The Bull Hotel in Olney.Waarheen? Ergens een hotel vinden. We komen terecht in het plaatsje Olney, in The Bull Hotel. Een gouden greep! Na anderhalve dag stressen en wachten een uitstekend hotel met ook een uitstekend restaurant! Een 17e eeuwse herberg, met nog veel authentieke elementen. 
We trakteren onszelf op een flinke steak en een flesje wijn! 🙂

Het restaurant gezien vanaf ons tafeltje.  Onze kamer 'en suite' zoals de Engelsen dat graag hebben.  's Ochtends aan een uitgebreid ontbijt.

Daar zijn we weer! De spullen laden we over in de camper.Donderdag 3 oktober 2019
Na telefonisch overleg met Peter en Lidy komen we tot het volgende plan. Wij boeken de reis als voetgangers op dezelfde boot van vrijdag (morgen) waarmee zij van Harwich terug naar Hoek van Holland reizen. We moeten de huurauto vandaag inleveren in Colchester, 32 km van Harwich.
In Colchester spreken we af met elkaar, bij een grote supermarkt. Wij leveren de auto in en gaan verder met Peter en Lidy in hun camper. Zij zullen ons ook thuis voor de deur afzetten met onze 4 tassen en 2 kratjes.

En opnieuw een laatste, gezamenlijke maaltijd als afsluiting! :-)Voor deze tweede avond hebben we een hotel besproken in Harwich, op slechts 1 km van de veerboot. Na inchecken bij dit hotel krijgen we toestemming voor Peter en Lidy om de camper voor deze nacht áchter het hotel te parkeren. Zo kunnen we nog mooi met zijn vieren uit eten, én we nemen de vrijdagochtend vroeg (06.30 uur) deel aan het ontbijtbuffet. Toch nog een gezellige avond!

In de rij voor de boot van 09.15 uur naar Hoek van Holland.Vrijdag 4 oktober 2019
We zijn al vroeg wakker en om kwart voor zes de spullen weer aan het inpakken. Om 06.15 uur brengen we dat weer naar de camper van Peter en Lidy waarna we om half zeven met zijn vieren aan het ontbijt zitten. Om 07.15 uur zijn we door de douane en staan we in de rij voor de boot.
Rond een uur of acht zijn we aan boord en ik spoed mij naar boven om een zitgelegenheid voor 4 personen met tafel te reserveren in de lounge. We hebben per persoon € 18 extra betaald, dan krijg je een toegangscode voor de lounge waar je de hele dag de beschikking hebt over koffie/thee, limonade/wijn, fruit etc. Bij een overtocht van 7 uur wel zo prettig!

Ons eigen hoekje voor de overtocht van 7 uren in de lounge.  Beetje hangen tot we weer in Nederland zijn!  In Hoek van Holland aangekomen. We mogen van boord!

Om 17.30 uur Nederlandse tijd rijden we in Hoek van Holland de boot af, op weg naar huis. Onderweg doen we nog een korte stop voor koffie met wat hapjes, we hebben nog genoeg bij ons. Rond half negen zijn wij thuis, nu de camper nog…!

Tot slot
We zijn inmiddels bijna 2 weken verder, gisteren (woensdag 16 oktober) is de camper aangekomen en afgeleverd bij onze reparateur in Hardenberg.