2019: Nazomer Engeland/Schotland – week 2

Meer foto’s in Femma’s fotoblog.

Mooie overnachtingsplek hoog boven de zee.Maandag 9 september 2019
Een prachtig plekje hier bovenop de kliffen! De foto is nog van gisteravond, het heeft de hele nacht geregend al is het nu droog maar zwaarbewolkt. We gaan langs de kust richting Edinburgh.

We wilden wel iets zien van de Schotse hoofdstad, maar dat hebben we niet voorbereid, thuis. We rijden het centrum in en komen zelfs nog over een stukje van de beroemde ‘Royal Mile’. Maar het regent weer, en stevig ook! Wanneer we een parkeerplaatsje vinden kijken we elkaar eens aan en besluiten: Edinburgh, een andere keer.

Schotten tegen de Brexit en voor de EU.We rijden rond het Firth of Forth, het estuarium van de rivier de Forth. We gaan naar de overkant, naar het dorpje Culross waarvan de oude straatjes meermalen te zien waren in de TV-serie “Outlander”.

Wanneer we het dorp inwandelen komen we langs het huis van een Schot die het duidelijk niet eens is met de Brexit! (foto rechts).

We bekijken Culross en het Culross Palace, eigenlijk een laat-middeleeuws koopmanshuis met Nederlandse invloeden. De eigenaar was rijk geworden met de handel in zout en steenkool, de schepen namen als ballast naaldhout mee terug uit de Baltische staten. Dat hout vind je terug in het interieur van het huis.

Culross Palace, vooraanzicht.  Culross Palace, let op de ronde plafonds.  Culross Palace. De vloeren, wanden en plafonds: alles van Baltisch naaldhout.

We overnachten op de parkeerplaats van Kellie Castle.Het dorpje zelf viel ons een beetje tegen, we hebben wel eens mooiere dorpen gezien. Mischien droeg de grijze dag met zo nu en dan nog wat regen daaraan bij.
Op zoek naar een overnachtingsplaats komen we terecht op de parkeerplaats van Kellie Castle, nabij Pittenweem. Een camperplaats, volgens de NKC. Hier blijven we.
Vandaag gereden: 186 km, totaal 594 km. Overnachting gratis.

Kellie Castle, voorzaanzicht.Dinsdag 10 september 2019
Het heeft vannacht nog een beetje geregend, maar de dag begint droog. Dat zal het ook blijven, een aangename temperatuur en regelmatig breekt de zon door het wolkendek. We doen rustig aan, uitgebreid ontbijten, krantje lezen op de tablet. Het kasteel gaat pas om 11.00 uur open.

We gaan om 11 uur meteen mee met de eerste rondleiding, die duurt ruim een uur. Het kasteel uit de veertiende eeuw heeft in de 19e eeuw zo’n 50 jaar leeggestaan tot een artistieke architect erin trok en de hele boel ging opknappen. Een 14e eeuws kasteel met 19e eeuws interieur, hoewel er ook vele oude kenmerken bewaard zijn gebleven. Leuk en interessant!

Kellie Castle, een indrukwekkend gebouw.  Via de trap kom je op de woonverdieping.  De woonkamer, de grand hall.
Haar slaapkamer...  ... en zijn slaapkamer.  De kleine eetkamer.

Tegen half één zitten we in de kelder/tearoom van het kasteel en eten een flinke kop groentesoep (“uit eigen tuin”). Daarna verder: langs de kust, langs oude havenplaatsjes, vroeger actieve vissersdorpen. Dan steken we door naar Dundee, naar de overkant van de Firth of Tay.

Een rustig plekje bij een Britstop-adres.Tegen half vijf arriveren we bij een Britstop-adres, de Milton Haugh Farm Shop. Hier blijven we voor de overnachting. De winkel gaat net om half vijf dicht, maar die zien we morgen wel, om 09.00 uur.
Vandaag gereden: 99 km, totaal 693 km. Overnachting gratis.

Woensdag 11 september 2019
Opnieuw mooi weer? Heeft vannacht wat gewaaid, maar nu is de lucht blauw en de zon schijnt volop!
We doen een paar inkopen in het Britstop-winkeltje en om half 11 zijn we weer op weg. Langs de kust naar Aberdeen.

Onderweg, in een leuk klein havenplaatsje, parkeren we de camper op de kade naast een bankje in de zon: koffietijd. Vlak om de hoek vinden we een geocache, de eerste deze vakantie!

Een leuk plekje aan de haven in een vissersdorpje.  Femma op het bankje in de zon.  Voor deze foto even het statief tevoorschijn gehaald!

We gaan verder naar Aberdeen waar we, wonder boven wonder, een parkeerplaatsje vinden in het centrum, nét om de hoek bij het grote marktplein! Een parkeerstrook in een doodlopend straatje.
Oké, £ 4 voor 2 uur maar dan heb je ook alles op loopafstand :-). Na een snelle lunch gaan we te voet het centrum verkennen.

Een marktplein in Aberdeen.  Fraaie toren van het oude stadhuis.  De hoofdwinkelstraat.

Na een kort bezoek aan Aberdeen (viel een beetje tegen) gingen we richting de Deeside waar we een uitstekend Britstop-adresje weten: het Deeside Activity Parc. We komen er om 16.00 uur aan. Van hieruit willen we morgen de Deeside in.
Op ons programma staat onder meer een bezoek aan het van oorsprong 13e eeuwse Drum Castle en de Royal Lochnagar Distillery, waar de whisky voor de Engelse koningin wordt gemaakt. Daar willen we een fles van meenemen!
Vandaag gereden: 148 km, totaal 841 km. Overnachting gratis.

Drum Castle.Donderdag 12 september 2019
Na het ontbijt en de douche (deze gratis overnachtingsplaats stelt ook nog douches ter beschikking!) vertrekken we richting Drum Castle. Onderweg eerst nog diesel tanken, dat hebben we sinds ons vertrek uit Nederland niet meer gedaan…

Drum Castle is een mooi, van oorsprong 13e eeuws kasteel. Het oudst is het grote, vierkante gedeelte, de rest is in latere eeuwen bijgebouwd. Ook hier weer de verplichte rondleiding, dat is jammer. We kijken liever op eigen houtje rond. Stiekum gaan we onze eigen weg… 🙂

Drum Castle, de woonkamer.  Drum Castle, de eetkamer.  Drum Castle, de bibliotheek.

Na ons bezoek aan Drum Castle rijden we door de Deeside naar Balmoral Castle, het zomerverblijf van de Engelse koningin. Hier mogen we wéér niet in want Hare Majesteit is er lekker zélf, in september. Dat wisten we van te voren, maar we willen wel een flesje van HM’s favoriete whisky meenemen: Royal Lochnagar. Die koop je bij de destilleerderij zelf, om de hoek van het kasteel.

Door het Cairngorms National Park.We kiezen een route, vanuit de Deeside, richting Inverness. Dat lijkt een slingerweg door een groen gebied (bos?). De praktijk is anders: we rijden hier door het Cairngorms National Park, een voorproefje van de Schotse highlands! Een prachtig natuurgebied wat sterk aan Noorwegen doet denken. Hoog gelegen, hier en daar een helling van 20%. En leeg, onbewoond, en grotendeels boven de boomgrens die hier vrij laag ligt. Mooi!

Camperplaats bij de Tomintoul Bowling Club.Waar gaan we overnachten? In het Britstops-boek vinden we het dorpje Tomintoul met de Tomintoul Bowling Club. Een camperplaats met toilet, water én stroom voor GBP 10,00. En dat ligt op de route naar Inverness, dus daar gaan we heen.
Vandaag gereden: 144 km, totaal 985 km. Overnachting GBP 10,00.

Femma stopt de coördinaten van de caches in haar GPS. Het is nog fris en winderig.Vrijdag 13 september 2019
Lekker lang geslapen, en na het wassen en aankleden gaan we eerst een drietal geocaches in- en om het dorp opzoeken. Een mooie wandeling, met enig zoeken kost dat al gauw een anderhalf uur. Maar we vinden ze alledrie, evenals een vogel uitkijkpost en een doolhof gemaakt met paaltjes.

De hoofdstraat van het dorpje, wat verder weinig voorstelt.Terug bij de auto eerst koffie met ontbijt! Gekookt eitje erbij, het is al bijna een brunch zo laat op de ochtend. Daarna de watertanks vullen met schoon, helder water. Het water wat we gisteren bij het tankstation hebben gehaald lijkt een kleurtje te hebben, dat oogt niet zo fris.
Het is alweer 12.15 uur wanneer we Tomintoul, achter ons laten.

In het nieuwe, grote bezoekerscentrum vind je veel informatie en multimedia.We rijden opnieuw door highlands met prachtige vergezichten. Bestemming is het Battlefield van Culloden, bekend van de serie Outlander. Hier heeft in april 1746 een bloedige slag plaats gevonden tussen het Engelse regeringsleger en de Schotse Jacobieten. De Schotten verloren deze slag en daarbij zijn meer dan duizend mannen gesneuveld.

Een overzicht van het slagveld (rechts en achter de cottage). Links op de achtergrond het moderne bezoekerscentrum. Het huisje stond er al, tijdens de slag.

Eén van de vele gedenkstenen...We wandelen over het uitgebreide slagveld en het is moeilijk om je voor te stellen hoe duizenden mannen elkaar hier met messen, zwaarden, schilden en geweren te lijf gingen. De strijd duurde minder dan één uur. Dramatisch. Vele gedenkstenen vermelden de clans die hier zij aan zij vochten tegen de Engelse overheersing.

Op de nieuwe ACSI-camping.Van het slagveld van Culloden naar een splinternieuwe ACSI-camping is slechts enkele kilometers. Nieuw luxe sanitair met vloerverwarming, hier blijven we overnachten. Met uitzicht op Inverness en de Moray Firth (een firth is de Britse variant van een Scandinavisch fjord).
Vandaag gereden 84 km, totaal 1069 km. Overnachting € 20,48.

Een selfie vanaf de camping, hier kun je je afvalwater kwijt en dergelijke.Zaterdag 14 september 2019
Heerlijk geslapen, nu eerst onder de douche en dan uitgebreid ontbijten! Straks de camping af en dan eerst boodschappen doen voor het weekend.

Na de supermarkt rijden we door Inverness, een paar bruggen over en dan verder langs de noordkant van Loch Ness. Dit is de tweede minder mooie dag van de afgelopen 10 dagen: er staat een stormachtige wind en het regent zo nu en dan.

Stormachtig weer bij Loch Ness. Nessie laat zich zo niet zien...We volgen de route langs de grote breuk, de Great Glen, die dwars door Schotland loopt. Het aantal ASCI-campings is hier dun gezaaid, overigens net al in Engeland. Maar aan het eind van deze route, bij Fort William, is er nóg eentje. Mooi gelegen aan Loch Linnhe, hier blijven we dit weekend. Femma wil een boek lezen, ik doe een paar uurtjes mee aan de WAE-DX contest.
Vandaag gereden 118 km, totaal 1187 km. Overnachting € 19,60.

Zondag 15 september 2019
Lunchen in het zonnetje!We blijven nog een nachtje op deze camping, die behalve douches ook een ligbad heeft… 🙂 Maar we gaan er nog wel op uit, wat dingen bekijken in de omgeving en wellicht een paar geocaches zoeken.

Onderweg langs het Loch Eil stoppen we op een parkeerplaatsje in de zon voor koffie met wat te eten. Heerlijk, zo’n zonnetje na een dag met stormachtige regenbuien!

Het monument voor de Schotse Jacobieten die sneuvelden in de strijd tegen de Engelse overheersing.  Het beroemde Glenfinnan spoorwegviaduct uit de Harry Potterfilms.  Terug op ons plekje op de camping, nu in de zon!
We rijden door naar Glenfinnan aan Loch Shiel voor het monument voor de Schotse strijders én voor het beroemde Glenfinnan Viaduct uit de Harry Potterfilms. Op de terugweg zijn we nog even doorgereden naar Fort William, daarna terug naar de camping: in de zon!
Vandaag gereden 74 km, totaal 1261 km. Overnachting € 19,60.

De route van week 2.Het kaartje laat zien hoe we de afgelopen week zijn gereden.

[Verder naar week 3…]