Het heeft een tijdje geduurd, maar de mast is nu rijkelijk voorzien van antennes. Sterker nog: hij zit (min of meer) vol! 🙂
Wél precies zoals de bedoeling was, met enkele ruimtebesparende duobandantennes.
Tijd voor een kleine info-update.
[clear]In de afgelopen tijd zat er alleen een duobandantenne voor 144 MHz en 430 MHz in, met daaronder de driebander voor 14 MHz, 21 MHz en 28 MHz (resp. de 20, 15 en 10 meterband).
Rond de jaarwisseling heeft er nog een tijdje een 3 elements yagi voor 28 MHz/10mtr in gezeten in plaats van de driebander (foto rechts), maar dat was eigenlijk alleen voor de jaarlijkse ARRL Internationale 10 meter-contest (waar ik overigens de nummer 1 van NL én van Europa werd, zie bericht).
Inmiddels was de 3 elements 28 MHz-antenne alweer afgebroken en verhuisd naar de garage en zat de driebander er weer in (foto links). Een zelfgebouwde antenne uit de tijd dat we nog in Leeuwarden woonden, ca. 35 jaar geleden! Samen mét de in november gekochte duoband beam voor 2m en 70cm. Meer nog niet, want de grote 5/5 elements duoband beam voor 50 MHz en 70MHz zou ik zelf bouwen…
Dat heb ik nu gedaan, ik heb de antenne gebouwd en afgeregeld en deze nieuwkomer functioneert uitstekend! Dat wil zeggen: hij leek het goed te doen, in eerste instantie. Echter, na een half uurtje en 5 verbindingen was het opeens mis: een SGV (Staande Golf Verhouding) van 1 op oneindig… Slechter kan niet.
Een meting met mijn VNA (analyser) gaf een kabellengte aan van 19 meter en 70cm. Conclusie: de VNA ziet aan het eind van de kabel geen antenne meer.
Gelukkig werd de oorzaak snel gevonden: aan de binnenader van de coaxkabel had ik een ‘ampje’ aangeknepen en die maakte soms wel/soms niet contact (zie pijl op de foto). Mijn schuld, voor de stevigheid had ik een stukje isolatie mee aangeknepen. Even solderen (had ik meteen moeten doen) en het probleem was opgelost.
[clear-line]Icom IC-9700
In de tussentijd heb ik een nieuwe zendontvanger aangeschaft, de splinternieuwe Icom IC-9700. Een SDR-transceiver voor 2meter (144-146 MHz), 70cm (430-440 MHz) én 23cm (1260-1300 MHz). Die 23cm is een voor mij nieuwe band, ik heb nog nooit uitgezonden op een frequentie hoger dan 1 GHz.
Daarvoor moest er dan nog wel een nieuwe antenne komen. Ik heb gekozen voor de 3 meter lange 44 elements SHF2344 van de bekende firma WiMo uit zuid-Duitsland. Deze antenne zit nu in de top van de mast, zoals te zien op de bovenste foto.
[clear-line]En verder…
Ik heb op de beugels aan de achterkant van het pand enkele verticals gezet, op een zogenaamde koehoorn. Een oude dualbander voor 2m/70cm (zwart) en een nieuwe driebander voor 2m, 70cm en 23cm (wit). Die zijn voor de korte afstand: contacten met de radiovrienden in de directe omgeving, steunzenders, mobiele stations etc.
Er tussenin zit een windmeter waarmee ik binnen kan zien hoe hard het waait. Om alle kabels binnen te krijgen heb ik het aantal 4cm-ronde gaten in de muur uitgebreid van 1 naar drie…
[clear-line]Eindtrap stuk
In de tussentijd ging mijn kortegolf eindtrap van 600Watt, de Ameritron AL-811H, stuk: één van de 4 buizen is “geëxplodeerd”. Ik kon kiezen voor een goedkope of een wat duurdere reparatie. Op aandringen van Femma werd het de wat duurdere reparatie: er zitten nu 4 robuuste buizen in van het type 572B. Hopelijk gaat die eindtrap nu nog lang mee want het is al-met-al toch nog een dure jongen geworden. (Het is die grote grijze kast met twee meters, links op onderstaande foto).
De shack raakt onderhand gezellig vol en ik verveel me geen moment!
[clear-line]Tot slot nog een paar plaatjes van het strijken van de mast. Eerst moet dan de mast worden ingelierd, laten zakken dus tot op het laagste punt. Daarna kan er worden gekanteld.
Let met name op de grote dipool voor 10/15/20mtr. Dankzij het klapscharnier blijft deze lange antenne tijdens het kantelen min of meer horizontaal! Zo niet, dan zou ie halverwege het kantelen al de grond raken!
Geef een reactie