Winnaar in de ARRL 10meter contest

Het bewijs! :-)Blij verrast ben ik met het behalen van de 1e plaats in de 10-meter contest van de ARRL! Ik had er wel een beetje op gehoopt, en ook écht mijn best voor gedaan. Maar het is dan tóch gelukt! 🙂

Een beetje uitleg
De Amerikaanse vereniging van radioamateurs, de ARRL schrijft elk jaar een aantal radiowedstrijden uit. Eén daarvan is de 10-meter contest, een wedstrijd die zich geheel en alleen in de 10-meterband afspeelt (28 – 29,7 MHz) aan de rand van de korte golf. 
In deze wedstrijd heb je, zoals in de meeste wedstrijden, verschillende categorieën of klassen. Zo deed ik mee in de klasse ‘single operator’ (in mijn eentje dus) en ‘CW only’, dat is alleen telegrafie, geen spraak. En ‘Low power’, dat is maximaal 100 Watt zendvermogen. 

Het resultaat
De door mij bereikte landen in de 10-meterband.In genoemde klasse was ik de eerste van Nederland én, als klap op de vuurpijl, de nummer één van Europa! Ondanks de bar slechte condities tijdens dit weekend: we zitten nu in een 11-jarig zonnevlekken-minimum waardoor de radiostraling op 28 MHz maar vrij zelden wil reflecteren. Of kortstondig, waardoor ik toch nog zo ver kwam als de Faeröer Eilanden, Finland, Moskou of Roemenië.
Uiteindelijk maakte ik in die 48 uur slechts 34 verbindingen. Een contest onder deze omstandigheden is als vissen in een vrijwel lege vijver. Met goede condities ligt de hele wereld voor je open, zonder condities is het sappelen voor elke verbinding…

De nieuwe mast, nu voorzien van de grote 3 elements antenne voor de 10meter-band.De aanleiding
De reden dat ik fanatiek meedeed in deze contest was de grote 3 elements richtantenne die ik voor deze gelegenheid in de mast had gezet. Gekocht voor drie tientjes en gerestaureerd, zie eerder bericht.
Deze grote antenne gaf mij een voordeel dat ik wilde uitbuiten! Per slot van rekening: welke malloot zet er in deze tijd nou een 3 elements 10meter-antenne in zijn mast? (De antenne hangt nu weer in de garage, in afwachting van het volgende zonnevlekken-maximum).

De resultaten nader bekeken
Resultaten
De Top Tien scores van de wereld, in mijn klasse en los van de Verenigde Staten. Op 1 de Argentijn Pedro LU7DID. Tussen Noord- en Zuid-Amerika waren de condities niet zo slecht als bij ons, dat verklaart de hoge score. Op de 2e, 5e en 6e plaats Brazilianen. De derde plaats gaat naar Nelson 4F3OM op de Filipijnen.
Op de 4e plaats het Monteverde Contest Team D4C: geen kleine jongens! Voor mij, op de 7e plaats, eindigde de Japanner Yoichi JG3WDN
En dan pas komt Europa: op plaats 8 ikzelf dus, PA3DAT en op plaats 9 de Noor Lars LA5LJA. Hekkensluiter op 10, Carlos LU9DDJ, is weer een Argentijn.

Het volledige verslag/evaluatie/analyse van deze contest door de ARRL is te lezen in een pdf-bestand: https://contests.arrl.org/ContestResults/2018/10M-2018-FinalFullResults.pdf 

Comments

  1. Paul en Rita zegt

    Gefeliciteerd Aloys. Mooie prestatie.

  2. Van harte gefeliciteerd en mooi dat je best ergens voor doen, uiteindelijk loont!

Speak Your Mind

*