Oud en nieuw in Duitsland

De gemeente maakt het openbaar groen geschikt voor open vuur en melkbus schieten. Dit op ca. 50 meter van ons huis. Wij ontvluchten onze wijk...Eigenlijk zouden we direct na de kerst vertrekken. Mét de skies, stokken en skihelmen, op naar Oostenrijk. En met de camper, uiteraard.
Maar als er dan vrijwel nergens sneeuw ligt, wat dán?

Femma is al aan het inpakken. Ook het bed ligt al klaar.Dan gaan we gewoon niet zo ver weg. We gaan niet 1000km heen en weer terug om in Oostenrijk een week in de druilerige mist te staan.

De gereden route. Tussen Essen en Bentheim waren we een tijdje onze internet-verbinding kwijt.

De gereden route

Maar we willen er wel weer even op uit, met oud en nieuw. We hebben de camper tenslotte niet voor niets op de oprit staan.
We vertrekken dus wel later, op vrijdag 30 december pas. Femma is al druk bezig met inpakken!

Vrijdag 30 december 2016
Rond 15.30 uur rijden we Kampen uit, na nog even bij de Esso te hebben getankt. Voldoende diesel (ook voor onze 3,8KW kachel!), water en gas (om te koken). Bestemming, evenals de vorige jaren, is de camperplaats in het stadje Goch in Duitsland.

De camperplaats in Goch, altijd voldoende plek! Wij staan rechts, met de achterkant naar dat dijkje.

Rond 17.00 uur komen we aan en we kiezen dat plekje aan de rechterkant, op de rij. Er staan veel campers, misschien wel honderd, maar er is ruimte in overvloed. Dat is het mooie van deze plek: je kunt komen en gaan wanneer je wilt, je kunt je toilet legen, afvalwater lozen, drinkwater tanken en er is altijd plaats en de prijs is slechts € 5,00 te voldoen bij een parkeermeter.
De omgeving is parkachtig, gelegen aan een riviertje, en de binnenstad én supermarkten zijn er op loopafstand. Vorig jaar hadden we de fietsen mee, maar zulk mooi weer is het nu niet.

Deze foto is een deel van de panoramafoto hierboven.Zaterdag 31 december 2016
We zijn niet zó vroeg (bijna nooit 😉 ) maar we willen toch nog even de stad in. Naar de Lidl voor een internet-sim, € 9,99 met een tientje beltegoed. Genoeg om 5 x 24uur te internetten, snel en met 1GB per dag! We hebben een Aldi-kaartje, maar daar zijn wat problemen mee omdat Aldi de procedures heeft aangepast.
We nemen meteen nog wat boodschappen (en ‘bubbels’) mee!

Klaar voor vanavond: kerstboom, grote vuurkorf en op de achtergrond het blokhut-caffeetje van de camperplaats. Wij staan een eindje verder, links van de weg.Aan de koffie. En niet poseren!Tegen 13.00 uur gaan de winkels dicht en zitten wij aan de koffie bij ‘Café van Goch’, een soort bakker/lunchroom waar je leuk kunt zitten. Uitstekende ‘broodjes gezond’ in alle varianten, maar ja. Een koolhydraatarm dieet…

We maken nog een wandeling en zijn in de loop van de middag terug bij de auto. Kachel aan, glaasje wijn. Bubbels in de koelkast, voor vanavond. Lezen, internetten, we vervelen ons hier niet.

Lekker warm!‘s Avonds laat nog even kijken bij het “feestgedruis”. In de blokhut met voortent zitten de camperaars aan het bier en andere spiritualiën, buiten staan we met een gratis gekregen glaasje bubbels rond de kingsize vuurschaal. Lekker warm!

Zondag 1 januari 2017
We hebben Goch aan het eind van de morgen verlaten en rijden over de snelweg naar Siegen. Van daaruit pakken we binnenwegen naar Winterberg. Een prachtige rit door een bergachtig gebied met diepe dalen. De zon schijnt de hele middag en in de dalen zijn de bomen en weilanden nog wit van de vorst. Het lijkt er zelfs op dat het hier gesneeuwd heeft!

Onderweg naar Winterberg, de zon schijnt volop!   Het lijkt er echt op dat het hier gesneeuwd heeft!

We willen eens kijken hoe het in Winterberg is, of er nog mooie camperplaatsen zijn bij de pistes. Het zal er niet zo druk zijn nu, zonder (échte) sneeuw.
We rijden maar meteen door naar de camperplaats in het centrum. Die is bijna leeg, veel campers staan er niet en zonder sneeuw maakt het een ongezellige indruk. Dan maar naar de camperplaats onderaan piste nummer 12, in het bos. Plek zat, hier blijven we! Prijs € 8,00, te voldoen bij het piste-restaurantje.

Het heeft gesneeuwd!Maandag 2 januari 2017
Het heeft vannacht gesneeuwd! Niet vee-eel, maar wel een mooi laagje. En alles is wit, dat is opeens een geheel andere wereld. Op dit moment (rond 08.00 uur) vriest het nog 4 graden en het zal vandaag ook enkele graden blijven vriezen.

Na het ontbijt maken we een leuke wandeling door de sneeuw langs enkele van de vele pistes die hier in de directe omgeving liggen. De meeste dichtbij zijn nog gesloten, maar als er de komende dagen nog meer sneeuw valt zullen deze ook open gaan (zie foto hieronder).
Winterberg, met zijn micro-klimaat, doet zijn naam weer eer aan!

Ons uitzicht vanuit de camper. Op de achtergrond de onderkant van de piste.   Het kleine piste-restaurantje waar ik het overnachtingsgeld mag betalen.   Wij staan bij piste 13, Nordhang. Aan het rode kuisje is te zien dat ie nog niet open is.
Aan het begin van de middag starten we de motor, we gaan een stukje rijden door deze prachtig witte omgeving. We willens een zien wat er nog meer voor camperplekken zijn, voor een volgende keer.
De rit voert door steile, kronkelende dalen en witte dorpjes, prachtig! Hier en daar zijn pistes open en wordt er geskied. Daarbij vallen, helaas, soms gewonden. Die worden dan weer per ambulance afgevoerd…

Uitzicht over het dal...   Maar hopen dat het meevalt.
Aan het eind van de middag doen we nog wat boodschappen voor het avondeten in Winterberg. Daarna, tegen donkeren, zijn we terug op de plek vanwaar we aan het begin van de middag zijn vertrokken. We blijven hier nog een nachtje!

Het wordt steeds witter... Bij wijze van spreken dan!Dinsdag 3 januari 2017
We worden om half zes(!) gewekt door een sneeuwschuiver die met veel geraas vlak langs ons bed rijdt. Nieuwsgierig kijken we tussen de gordijnen door: het heeft weer gesneeuwd! In feite sneeuwt het nog steeds, maar het is ook behoorlijk mistig.

Tegen de middag verlaten we Winterberg. We gaan richting Essen, dat is niet zoveel om en daar zit een grote Conrad elektronica-supermarkt. Ideetje van Femma en ik zeg geen nee!
Aan de koffie na de Thaise maaltijd.Bij Conrad snuffelen we toch nog zo’n anderhalf uur rond en we gaan onder meer naar huis met een kleine energiemeter van € 12,50 waarmee we thuis het sluipverbruik van apparaten kunnen gaan meten. Daarna verder naar onze volgende bestemming.

Omdat we morgen even bij Eef en Geertje in Enschede langs willen besluiten we te gaan overnachten in Bad Bentheim. Daar komen we tegen half zes aan. De auto op de parkeerplaats in het Slotpark, onder het kasteel. Wij lopend naar een leuk restaurantje wat we hier kennen.
Helaas, gesloten. Dan maar wat verder het centrum van Bentheim in. Zo komen we bij een klein Thais restaurantje, waar we een tafeltje vinden in de serre. Heerlijk gegeten!

De 'nieuwe'camperplaats in Bad Bentheim, in het stadspark onder de burcht. Niet bijzonder, zo bij de winterdag.Woensdag 4 januari 2017
Het was een winderige en regenachtige nacht. Niet dat we daar last van hadden, onder ons dekbed 🙂
De camperplaats is iets opgeschoven, in het park, en biedt nu plaats aan meer dan 40 campers. Het is er niet mooier op geworden, wij zien liever een wat kleinere camperplaats (met beetje bos en sneeuw en zo…)

Om 09.00 uur opgestaan, het is nu 10.00 uur, nu ik dit schrijf. Zo meteen de laptop weg, dan is er meer ruimte om te ontbijten. En dan gaan we daarna via Enschede weer op huis aan.

Comments

 1. Jullie ook alle goeds voor 2017: geluk, gezondheid en veel veilige kilometers!
  groet uit Enschede,
  Marja

  PS ik blijf het een ontzettend mooi ingedeelde/afgewerkte camperbus vinden; nu ik weer een foto van de binnenkant zie!

  • Dank je Marja, ook jullie een heel goed én gezond 2017 gewenst!

   Ik heb nog eens goed naar de foto gekeken, wij zijn met name heel tevreden met de indeling. We hebben deze week het bed laten liggen, we zitten dan op de omgedraaide voorstoelen. En we hebben relatief veel bewegingsruimte, dat horen we ook regelmatig van ‘camperaars’ die zelf bijv. in een grote Hymer rijden.
   Ons toilet, een PortaPotti, staat overdag verstopt in de kast links.

Speak Your Mind

*