Radioamateurs

Femma en ik heb beiden een volledige vergunning als radio-zendamateur. We zijn geregistreerd als zendamateurs, zoals dat tegenwoordig heet.
Daarvoor hebben we begin jaren ’80 meerdere examens afgelegd bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, agentschap Telecom.
Naast een uitgebreid theoretisch examen over radiotechniek, antennes, frequenties, voorschriften enz. was er het praktisch examen in het geven en opnemen van morsetekens met een snelheid van 12 woorden per minuut.

Geslaagd
Na het slagen voor deze twee examens kregen we beiden een roepnaam (callsign) waaraan we herkenbaar zijn als Nederlandse radioamateurs:
Femma PA3DWK
en Aloys PA3DAT

Callsign
Dit is een officiële registratie, waarbij de eerste twee letters staan voor Nederland (PA t/m PI). Je kunt dit vergelijken met de registratie van Nederlandse vliegtuigen (bijv. PH-KLM) en Nederlandse schepen (bijv. de Sirius van Greenpeace: PHNA).

Telegrafie
Met morse-telegrafie ben ik nog steeds actief en ik oefen op dit moment met een snelheid van rond de 30 woorden per min. Morse-tekens staan voor letters, cijfers en leestekens, dus de taal (Nederlands, of Engels) maakt niet uit.

De zendontvanger
Yaesu FT-847We gebruikten de laatste jaren een Japanse zendontvanger  merk Yaesu, de FT1000MP Mark V, een 200Watt transceiver voor alle kortegolfbanden. Daarnaast een Yaesu FT-847, 100 Watt. Deze transceiver beschikt, naast de kortegolfbanden, ook over de VHF (144-146 MHz) en UHF-banden (430-440 MHz). Op de foto de FT-847.
De FT1000MP Mark V is inmiddels vervangen door een Icom IC-7300, een moderne SDR-transceiver.

Verbindingen
Tot mijn mooiste verbindingen behoort o.m. een radioverbinding met Tristan da Cunha, een eilandje in de zuidelijke Atlantische Oceaan halverwege Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.
Ook de verbinding met een groep Britse militairen op Antarctica was voor mij heel bijzonder.
pacc2