Radio en vakantie

Radio en wintersport: zie ook www.winterweblog.nl/2011/radio

Rondtrekkend door Frankrijk met ons campertje namen we vaak de oude Kenwood TS120v (de 10 Watt QRP-versie) mee. Als kortegolf-antenne voor de 20 meterband gebruikte ik een oude uitschuifbare vishengel van ongeveer 5 meter lengte met een inverted-V dipool die eenvoudig bevestigd kon worden aan de achterkant van de camper.

Nu hebben we een Yaesu FT-857 in de auto. In eerste instantie vond ik het een lelijk ding, met die verhoudingsgewijs veel te grote VFO-knop. Met zijn afneembaar frontje is hij echter ideaal voor gebruik in de kampeerauto. Maar liefst 100 Watt output, all-mode én alle banden van 160 meter middengolf t/m 70cm UHF. Een wonderdoosje!

Het volgende probleem is natuurlijk de antenne. Samen met Wietse, PA3DDJ, kwam ik op het idee van een 1/4-golf vertical van draad, opgehangen aan een vishengel. Beide hadden we nog een DK9SQ-fiberglas hengel van 10 meter. Met het té dunne topje eraf houd je een stevige antenne van 9 meter lengte over.
Die antenne bevestig ik met een haak en een sjorbandje aan de scharnieren van de achterdeur, dan steekt hij circa 7,50 meter boven de auto uit. Aan de antenne hangen we een draadje, die wordt verbonden met een antennevoetje op het dak: de auto als tegencapaciteit!

Zo maakte ik een draadje voor de 10 meterband, eindigend op een “ampje” (soort aanknijp-stekkertje). Vervolgens een verlengstukje voor de 15 meterband, eentje voor 20 en dan nog een lang stuk eraan voor de 40 meterband.