2013: Zomervakantie – week 1

Maandag 15 juli 2013
De middag besteed aan inpakken, opruimen. Femma had nog een patiënt. Maar, rond half acht rijden we eindelijk het woonerf af. Naar de Coöp, voor de laatste boodschappen. Dan naar de Esso om de tank vol te gooien, de bandenspanning te controleren en de auto nog even af te spuiten…

LöningenWe rijden over de A28 naar het noorden: Meppel, Hoogeveen, Emmen en dan de grens over. Niet te ver, na 157km zijn we in  het Duitse plaatsje Löningen waar we al vaker overnacht hebben (foto rechts). Hier blijven we, morgen verder!
Vandaag gereden: 157km (totaal 157km.)

Dinsdag 16 juli 2013
Goed geslapen, tegen 8 uur zijn we eruit. Meteen maar onthaasten: geocache gevonden, broodjes gehaald, rondje door de supermarkt, aardbeien gekocht bij een kraampje op de parkeerplaats (3 dozen voor € 4,00!) en Femma kijkt nog even bij de grote drogisterij. Het is 11 uur wanneer we Löningen verlaten…

imageDe reis gaat via Bremen, Hamburg en dan richting Lübeck. Om 15.45 uur zijn we in Puttgarden bij de veerboot (foto links).
Je krijgt alleen nog korting met de ANWB Camping Key Europe, de Scandinavische Camping Card is voorbij. We betalen € 119 voor een combiticket: camper korter dan 6 meter, enkele reis Puttgarden-Rødby plus Helsingør-Helsingborg.

We zijn snel weg; het is niet druk en om 16.15 uur verlaten we de Duitse haven. De reis duurt slechts 3 kwartier en van onze overgebleven Deense Kronen van 2 jaar geleden kopen we aan boord een warme maaltijd. Hebben we dat maar weer gehad.

Op FarøOm 17.00 uur rijden we Denemarken binnen, een uurtje later hebben we ons geïnstalleerd naast een picknickset op het eilandje Farø.
En aan die picknickset, uit de wind, zit ik nu even dit verhaaltje ‘in te kloppen’ 🙂

Later op de avond heb ik de Atas-antenne op het dak van de bus gezet, en zowaar nog verbinding gemaakt met Joop PE1PUK en Joop PA3DXL, beide in IJsselmuiden. En natuurlijk Herman PD0HF op Jutland, Denemarken.
Vandaag gereden: 417km (totaal: 574km.)

Woensdag 17 juli 2013
Na het ontbijt vertrekken we rond een uur of tien voor een tochtje over het naastgelegen eiland Bogø. We kijken even bij het aardige haventje Bogø Havn en rijden daarna via de brug van Møn terug naar het “vaste land” voor zover je daar bij Denemarken van kunt spreken: het zijn immers bijna allemaal eilanden. In een dorpje onderweg doen we een paar boodschappen en gooien de tank vol.

Via de snelweg langs Kopenhagen komen we tegen kwart voor twee aan bij de boot in Helsingør. De kade is vrijwel leeg en voor de klok twee uur slaat hebben we Denemarken verlaten, op naar Zweden!

imageAan de Zweedse kant, op de parkeerplaats Erikslund langs de snelweg naar Göteborg, eten we traditionele Zweedse ballen als lunch. Gevolgd door joghurt met verse aardbeien. Dat gaat erin, nu verder naar het noorden.

Ons doel vandaag is Varberg, een leuk plaatsje aan de Zweedse westkust met een camperplaats aan het strand. Een paar jaar geleden was men hier spectaculair aan het kite-surfen. Surfen met grote snelheid achter een vlieger, waarbij zo nu en dan metershoge sprongen worden gemaakt.
Toen was het fris, er stond een harde wind. Nu is het zomers, 25 graden, en ja hoor: reeds om 17.00 uur ‘s middags staat de camperplaats bomvol.

VarbergOp een paar honderd meter van het strand installeren we ons op een grote parkeerplaats, mooi in het gras. Officieel is het hier verboden om te overnachten, maar die tientallen anderen staan er ook (en blijven ook). Eigenlijk tegen mijn principes, maar voor deze keer dan…
Vandaag gereden: 342km (totaal: 916km.)

Donderdag 18 juli 2013
Het plan is om van hieruit 30km landinwaarts te rijden, naar Ullaret. In dat dorp vind je het grootste winkelcentrum van heel Zweden (zoiets), vanuit het hele land maakt men uitstapjes hier naar toe.

Femma doet verslag van vandaag:

Vannacht hebben we geslapen in Varberg. Dit is een geliefde plek voor kite-surfers, op een surfplank staan en tegelijkertijd aan een grote vlieger hangen. Leuk om naar te kijken, en volgens mij (F) ook heel leuk om te doen. Maar misschien had ik het dan wel een aantal jaren geleden moeten leren…

Er vlak langs loopt een belangrijke spoorweg maar ik moet zeggen dat we de (goederen) trein maar zo nu en dan hoorden, volgens mij alleen als er iets zwaars getransporteerd werd. Wij stonden niet op de camperplaats omdat die vol was, maar aan de overkant van de weg.

Nadat we nog even op het strand hadden gekeken zijn we landinwaarts gereden met als bestemming Ullared. Hier vind je Gekas, de grootste winkel van Zweden. Naar verluidt worden hier dagelijks bussen met mensen uitgeladen, maar wij zagen vooral veel auto’s, campers en caravans.

imageBijna alle vrouwen houden van winkelen, ik ook. Dus wij naar binnen. Eerst leuke schoenen voor Aloys gekocht, lage Timberlands voor onder de korte broek, leuk!
Dan op naar de volgende mega-winkel, waar Aloys helemaal niet blij van werd dus die ging al vrij snel terug naar de camper. Ik heb wat rond gestruind maar zonder plattegrond en met een zere knie was ik met mijn uitgaven van 11 euro na een uurtje ook wel klaar.
Na een snelle lunch van 2 bruine boterhammen met kaas (uit Nederland, dat dan weer wel) en verse aardbeien waren we klaar om verder te gaan.

Naar het Noorden, richting Oslo om met de boot het fjord over te steken. We pakken de snelweg, saai maar efficiënt. Na een paar uur rijden, zo’n 300 km krijgt onze chauffeur slaap. Ik heb een plekje gevonden in Strömstad en we gaan kijken.

StrömstadDe camperplek vinden we niet mooi en er staat een circus, daar gaan we niet staan. We rijden iets door en zien campers aan de overkant van het water op een mooi plekje. Dat behoeft bij ons geen discussie, een kwartier later staan wij er ook. Stoeltjes buiten en er is nog koude witte wijn 😉
Vandaag gereden: 311km (totaal: 1227km.)

Vrijdag 19 juli 2013
Vervolg verslag van Femma:
VeerbootjeVanmorgen onze Noorse “buurman-voor-één-nacht”, Gunnar, gedag gezegd en even bij de veerpont gekeken. Een onbemand elektrisch pontje met zelfbediening waarmee we doorlopend mensen het water over zien steken. Wij wilden dat ook weleens proberen, maar… dat ding functioneerde niet zonder speciale kaart dus dat feest ging niet door.

Toen via het centrum van Strömstad omdat we de tank vol wilden gooien, de bodem was weer in zicht. Ook wilde ik naar een apotheek. Aloys heeft al 3 dagen een zeurende (spier)pijn in zijn schouder waarvoor hij aspirines neemt. En ik heb last van mijn knie, een rare beweging gemaakt en nu straalt het uit naar mijn hele been. Dus ook maar aspirines slikken. En bij de apotheek hadden ze een steun voor de knie, dat scheelt alweer.

Moss-HortonWe gaan op weg richting Noorse grens. Noorwegen hoort niet bij de Europse Unie, dus daar kán gecontroleerd worden. Dat werd er echter niet, en zo reden we Noorwegen binnen, richting Oslo tot aan Moss. In Moss kun je met de veerboot over naar Horten, aan de overzijde van het Oslofjord. Dat scheelt veel kilometers én je hoeft niet door Oslo met al zijn verkeersdrukte.

Na de boottocht hebben we een tijdje de kustweg gevolgd. Wel aardig maar niet spectaculair, dit is toch het dichtstbevolkte deel van Noorwegen. Daarom vervolgens maar de snelste weg genomen, we denken dat het voorbij Kristansand mooier wordt maar dat gaan we uitvinden.

Tegen zessen rijden we Grimstad binnen. We passeren de camping, mudvol! Dat belooft wat, dan zullen de schaarse camperplekken aan het fjord of aan zee ook wel vol staan… We volgen de richting naar de haven, en wat blijkt: ruimte genoeg!

GrimstadPrachtige parkeerplekken met uitzicht op bootjes, het fjord, terrasjes etc. Betalen tussen 09.00 en 17.00, daarna gratis. En maximaal 24 uur. Dat betekent ook dat je er mag overnachten met de camper. Je mag geen tafels en stoelen buiten zetten, maar dat geeft niet: we hebben een enorme schuifdeur, als die openstaat is binnen ongeveer gelijk aan buiten.

Er bleken bij nader inzicht ietsje verderop zelfs voor campers gereserveerde plaatsen te zijn, dus hebben we de bus daar neergezet. Met wat ruimte ernaast konden we hier wél stoeltjes buitenzetten, én buiten eten.
AntenneAloys heeft nog de 12m lange hengel opgezet met een 20m lange draadantenne. Zo ging de verbinding met het thuisfront opeens ook een stuk beter! Morgen verder.
Vandaag gereden: 305km (totaal: 1532km.)

Zaterdag 20 juli 2013
Vanmorgen vertrokken uit Grimstad. Eerst wat klusjes, vuilcontainer spotten, water bijvullen (3 tankjes leeg) etc.
LunchplekjeWelke route, waar gaan we langs? We besluiten via Lindessness te gaan, de Zuidkaap van Noorwegen. Hier staat ook een vuurtoren die je tegen betaling mag bezoeken. Deze vuurtoren wordt ook nog gewoon 7 dagen per week, 24 uur per dag bezet door vuurtorenwachters.

We volgen een mooie route langs de kust en komen in de loop van de middag aan in Farsund. Een mooi plaatsje aan een fjord, met een prachtige camperplaats met uitzicht. Voorzien van alle gemakken, plus WiFi. Kost een paar cent (€ 25) maar dan heb je ook wat. En we stonden de hele week al gratis! 🙂

FarsundHet was vandaag erg warm, ongeveer 30 graden hoorde ik van een Noorse radioamateur. Dat zou je hier niet zeggen, als de zon weg is en er staat wat wind van zee voelt het fris aan. We deden eerst een vest aan, later zaten we binnen met de schuifdeur open. De buurtjes zaten stoer buiten, met de jas aan.

Aloys vermaakt zich nog een tijdje achter de zender; door een hogedrukgebied zijn er goede ‘condities’ (mogelijkheden) op de mobilofoon-frequenties waarvan het bereik normaal zo’n 100km is. Nu lukt het hem, vanuit Noorwegen, verbinding te maken met de amateur-steunzender in Groningen. Hij babbelt met diverse oude bekenden in Noord-Nederland.
Vandaag gereden: 192km (totaal: 1724km.)

Zondag 21 juli 2013
Deze betaalde camperplek is inclusief de verderop bij de jachthaven aanwezige douches, dus dat laten we ons geen twee keer zeggen! Tijd voor een goede douche. Daarna teruggereden naar ons plekje voor het ontbijt, internetten, weblog bijwerken. Het is nu bijna 12 uur, we gaan nog wat water tanken, toilet legen en… er weer vandoor!

Druk...We rijden langs de kust naar Flekkefjord, een prachtige route langs fjorden en eilanden. Heel mooi, we hebben er natuurlijk ook prachtig weer bij! Tegen 14.00 uur vinden we een parkeerplaatsje aan het water in Flekkefjord, een heel mooi plekje voor de lunch. Foto: twee “Noorse schonen” op een bankje, druk met hun dagelijkse bezigheden.

We wandelen ook even rond, helaas geen geocaches dichtbij. Och, komt nog wel. En vanaf hier wordt het een hele mooie route langs de kust tot aan Stavanger. Dachten we.

Verslag van Femma:
We waren dus niet zo vroeg op weg, eerst via Flekkefjord naar Egersund langs de kust. Van Egersund verder langs de kust maar dat werd steeds saaier. Weilanden langs zee, hier en daar wat duinen. Het lijkt noord-Holland wel, niet wat we gewend zijn van Noorwegen!

Stavanger wilden we overslaan, is misschien best leuk maar niet bij deze ook voor Noorwegen zeldzaam hoge temperaturen (gelukkig heeft onze nieuwe camper airco en nu tellen wij onze zegeningen 😉 ).
Overnachten in OanesDus van de kust af landinwaarts gereden naar het Lysefjord. Hier overgestoken met de veerboot van Luuvvik naar Oanes waar we voor de nacht een aardige plek hebben gevonden.

De late veerboot...Het is hier rustig, behalve de veerboot die zo nu en dan even aanlegt maar dat zal straks ook stoppen. Het levert wel mooi plaatjes op, later op de avond met volle maan!
Vandaag gereden: 225km (totaal: 1949km.)
[Lees verder in week 2…]