2013: Zomervakantie – week 3

Maandag 29 juli 2013
imageVanochtend met zijn vieren heerlijk buiten in het zonnetje ontbeten, aan de grote picknickset. We lummelen wat rond, bespreken de plannen, zo wordt het ongemerkt 12 uur. Tijd om eens op te stappen. We pakken de boel in en rond 12.30 uur verlaten we deze veldcamping.

We vervolgen de route door het nationaal park in noordelijke richting. Onderweg nog een stop; Wietse en Anja weten hier hout te liggen, en dat is belangrijk als we vanavond opnieuw een kampvuur willen maken. De houtjes gaan achterin de bussen, wij gaan verder in de richting van de eerste geocache.

Dat gaat niet van een leien dakje. De geocache bij de waterzaagmolen hebben Femma en ik al eerder gevonden, maar TomTom bepaalt de route. En de navigatie leidt ons, met 2 flinke bussen, over een route die eigenlijk alleen geschikt is voor fourwheeldrives. Een paar keer gaat de nieuwe Peugeot met zijn bodem over de grond, we moeten enkele keren door enorme plassen water, steile stukken, kuilen, boomstronken, het lijkt wel een safari! Niet leuk…

Tot slot staan we voor een steil stuk met zúlke diepe erosiegeulen, dit wordt te gek. Als de bus aan één kant zou wegzakken bestaat er het risico van kantelen. We gaan terug, achteruit, steile stukjes weer af, door de modder totdat we eindelijk kunnen draaien.

Uiteindelijk komen we via een “normale” weg tóch bij de watermolen. Wietse en Anja vinden de cache en we kijken er even rond. Meteen een mooi plekje voor de lunch, het is al 14.00 uur geweest. Daarna terug richting Folldal, waar we wat inkopen doen.

Barbecue met kampvuur.De bedoeling is nu de toeristische route naar Ringebu, maar al spoedig (het is inmiddels kwart voor vier) zien we een mooi plekje om te overnachten. Dus we blijven hier, maken een vuur, steken de barbecue aan… Vakantie!
Vandaag gereden: 64km (totaal 3020km.)

Dinsdag 30 juli 2013
Na een laatste gezamenlijk ontbijt met Wietse en Anja gaan we weer op pad over deze toeristische route. We willen nog een oude houtzagerij/watermolen bezoeken met elkaar, daarna draaien Wietse en Anja af naar het zuiden. Wij vervolgen dan onze route naar het oosten, richting Zweden.

Via de zender hebben we nog een poosje contact. Wietse meldt nog dat het een erg mooie route is, zuidwaarts, maar na korte tijd zitten er bergen tussen ons in en is de rechtstreekse radioverbinding definitief verbroken.

Geocache gevonden!Wij doen nog enkele geocaches, onderweg naar het oosten, en rijden rond 17.00 uur bij Idre Zweden binnen. We willen wel weer eens douchen, dus we rijden door naar Särna waar we een aardige camping weten. Tegen 18.00 uur zijn we op de camping en gaan eten maken.

Camping Sarna.Inmiddels is het gaan regenen, en dat zal het de hele avond blijven doen. Nou ja, we zitten niet in een tentje dus zó erg is dat nu ook weer niet…
Vandaag gereden: 271km (totaal 3291km.)

Woensdag 31 juli 2013
Het is weer droog, wel nog behoorlijk bewolkt, maar zo nu en dan schijnt de zon. We nemen heerlijk de tijd om te douchen, ontbijten, watertanks bij te vullen, toilet schoon en leeg, kortom: we kunnen er weer tegenaan! Tegen twaalf uur verlaten we de camping.

Even picknicken!We rijden op ons gemak over de RV70 richting Mora. Rond 13.00 uur vinden we een mooi plekje terug dankzij de geocache die we er vonden: picknicksets met uitzicht over het dal.

Wilde framboosjes...Na de lunch ontdekt Femma frambozenstruiken, vol met rijpe frambozen. Dat gaat weer een half uurtje extra kosten… 😉

Mora is druk en wat rommelig. We gooien onze tank vol met diesel en vertrekken weer, oostwaarts. Het doel is de Oostzeekust, we gaan toch nog een paar dagen naar de Åland-eilanden, als de ferry vanaf Grisslehamn een beetje meezit.

Amerikaanse klassieker...In de loop van de middag rijden we door het stadje Rättvik. Wat een drukte, we komen in een langzaam rijdende file. Het blijkt de jaarlijkse “Classic Car Week”, een week lang oude (Amerikaanse) auto’s. Want daar zijn ze gek op, die Zweden: van die grote, Amerikaanse bakken uit de vorige eeuw. Chevrolets, Dodge, Buick, Plymouth, allerlei merken zie je hier rijden. Al dan niet cabriolet. En ook ‘hotrods’, van die tot pick-up truck omgebouwde en gepimpte auto’s.

Sandviken.Aan het eind van de middag rijden we Sandviken binnen. Femma heeft in de boekjes een camperplekje gevonden aan een groot meer. We vinden het, het staat ons aan dus blijven we hier. Tijd voor een glaasje wijn!
Vandaag gereden: 284km (totaal: 3575km.)

Donderdag 1 augustus 2013
Verder richting Grisslehamn, maar eerst kijken we nog even in Gavle. We doen wat boodschappen, dan de weg weer op. Ergens onderweg nog een lunchpauze, een paar geocaches en dan zijn we in Grisslehamn.

Onderweg heb ik al eens gebeld met de Eckerolinjen, de veerdienst op de Alandseilanden. We hebben een reservering voor 20.00 uur vanavond, aankomst 22.45 uur Finse tijd (een uur later dan bij ons). Kosten SEK 510 of 56,50 Euro.

Rond 15.30 uur rijden we Grisslehamn binnen, een leuk en levendig havenplaatsje. We parkeren de auto in de rij voor de boot (we zijn de eersten) en gaan wat rondwandelen. Oh, gratis internet is er ook, kan ik eindelijk weer wat foto’s uploaden van de afgelopen dagen…

Aan de koffie...De boot vertrok om 20.00 uur, met ons aan boord. Redelijk druk aan boord, veel taxfree gedoe en veel gokautomaten. In ‘de bar’ met uitzicht op de zee voor ons nemen we een kop koffie en hangen heerlijk op een bank. De Åland-eilanden met lichtjes komen zo langzaam op ons af.

Overnachten aan de veerboothaven op Eckerö.Vlak voor 11 uur rijden we de boot af, en slaan meteen linksaf naar de parkeerplaats. Meerdere campers blijven hier overnachten. Ik haal nog snel de Atas-antenne uit zijn koker, schroef ‘m op dak en om goed 11 uur praat ik even mee in “de ronde”. Vanavond met Ton PE1PBQ (met camper in Zweden) en Henk PAøHFT (met camper in Denemarken) als extra aanwezigen.
Vandaag gereden: 197km (totaal: 3772km.)

Vrijdag 2 augustus 2013
We verlaten de parkeerplaats in Eckerö tegen het eind van de morgen. Meteen even een reservering gemaakt voor de terugreis: dat wordt zondagochtend om 08.30 uur, dus vanaf half acht moeten we klaar staan om in te schepen. Geen probleem, we gaan zaterdagavond vast voor het hek staan, dan zijn we de eersten! 😉

Image1We hebben wat routes uitgezocht die we nog niet eerder gedaan hebben op de Ålands. Onderweg doen we wat geocaches, het is strakblauw en met een temperatuur rond de 25 graden en een windje van zee heerlijk weer! Bij een bageri (bakkerij) kopen we wat lekkers voor bij de koffie. Rond 14.00 uur zijn we in de “hoofdstad” Mariehamn, en wil Femma even wat winkels bekijken. Ik probeer lopend een geocache, die mislukt omdat er mensen te dichtbij zitten. Dan maar terug naar de auto om wat in dit blog te schrijven…

Straks verder over het meest zuidelijke eilanden, Lemland en Lumparland. We zien wel waar we gaan overnachten, ik heb een gidsje gekregen met álle campings op de eilanden. Misschien vinden we ook wel een mooi plekje ergens, zomaar. We hebben nog voor minstens één etmaal water.

Een plekje bij een jachthaventje...Er is geen camping op deze twee eilanden, maar aan het eind van de middag vinden we een plekje aan een boothaventje. Veel groen rondom, en dat is eigenlijk een probleem: muggen! We koken, eten, wassen af en ik maak een stuk of 80, 90 verbindingen met radioamateurs tot in Canada toe. De Ålands met de amateur-status van een apart, zelfstandig land en slechts 30.000 inwoners is gewild onder radioamateurs!

Image3Femma ziet nogal op tegen de muggen, daarom gaan we tegen 21.00 uur toch maar verkassen naar een 15km verderop gelegen ferryhaven. Veel asfalt en beton, dus weinig muggen. Beter voor onze nachtrust!
Vandaag gereden: 156km (totaal: 3928km.)

Zaterdag 3 augustus 2013
Een bijzondere nacht… We staan vlak langs de waterkant op een lege, verlaten kade. Rond half één ‘s nachts worden we wakker van een zwaar dreunend geluid. We schuiven het gordijn wat opzij en zien dat er zo’n 50 meter achter de camper een enorme veerboot heeft afgemeerd. Achter onze auto rolt een zwaar, mechanisch hek open, de klep van de veerboot gaat open, 6 auto’s komen eruit, eentje gaat er weer in. Hek weer dicht, veerboot vertrekt. Uit Letland, of Helsinki? En misschien op weg naar Stockholm? We draaien ons om en slapen verder…

De volgende morgen: het plekje waar we stonden...Tegen drieën worden we opnieuw wakker. Het geluid is nu nog sterker, de auto schudt en trilt ervan! Maar we zien niets, door het achterraam. Het zijraam dan? We zien de zee niet meer, we zien slechts een blauwe muur. Een compleet zeeschip, geregisseerd in Nassau, ligt nu afgemeerd met draaiende motoren aan de kade waarop wij staan. Afstand tot de camper: minder dan 3 meter! De bemanning heeft enorme trossen bevestigd, pal naast de auto. Blijkbaar stonden we nét niet in de weg, anders had men ons vast wakker gemaakt.

Het is mooi geweest, we gaan de camper verplaatsen. Bestuurdersstoel omgedraaid, gordijnen open in de cabine. Alles binnen? Trapje? Dan is het starten en een 500 meter verderop parkeren. Niet aan zee, minder uitzicht, maar hopelijk wat rustiger. Opnieuw welterusten!

Bloemenkraampje op de Rode kruis-markt.Wat later opgestaan en op ons gemak ontbeten. Daarna op weg richting Mariehamn, de “hoofdstad” van deze eilandengroep met iets van 30.000 inwoners. Boodschappen doen voor het weekend, en een paar geocaches. Zo raken we verzeild op een markt ten behoeve van het Rode Kruis. Allemaal kraampjes, mensen in klederdracht, wat oude voertuigen. Heel leuk!
We kopen wat lekkere broodjes voor de lunch en dan op naar de noordkant van de eilanden, daar zijn we nog niet eerder geweest.

Conteststation OH0ZOnderweg zoekt Femma op de iPad naar het contest-station (wedstrijdstation van radioamateurs) met de naam OHøZ. En zowaar vinden we een foto mét GPS-coördinaten! Dat is dan makkelijk navigeren voor TomTom. Een klein steil weggetje, eigenlijk niet bedoeld voor campers, brengt ons bij het radiostation. Er is niemand, maar dat geeft niet: we maken een boel foto’s.

Eén van de masten van OH0V.Op het vervolg van de tocht komen we in Geta aan bij de Getaberget; met ruim 100 meter boven zeeniveau is dit de hoogste “berg” van de Ålandseilanden. En wat staat er op die berg, naast 2 GSM-zendmasten? Maar liefst 5 amateur-zendmasten! Nog een conteststation, waarvan we het bestaan niet wisten. Na enig zoeken met Google blijkt dit het station OHøV te zijn. Weer een boel foto’s gemaakt.

Het uitzicht vanaf de Getaberget mag er ook zijn. Bij dit mooie, heldere weer is in de verte de Zweedse oostkust te zien. En je kijkt natuurlijk op de ontelbare eilandjes die deze archipel rijk is. Mooi!

Van hieruit rijden we terug naar Eckerö waar we morgenochtend op de boot terug naar Zweden gaan. Onderweg gooien we de tank nog eens vol (de diesel is hier, met Finse prijzen, goedkoper dan in Zweden) en we vinden een kraan bij een jachthaven waar we de watertankjes kunnen vullen.

In lijn voor de veerboot (morgenvoeg).Daarna rijden we door naar de line-up voor de boot. We zijn de eersten, parkeren vooraan, rechter baan nummer 6, langs de bosrand. De zon komt van links, voor de schuifdeur zitten we heerlijk in de schaduw, met uitzicht op het groen. Een prima overnachtingsplekje!
Vandaag gereden: 156km (totaal: 4084km.)

Zondag 4 augustus 2013
Om half zeven loopt de wekker af, opstaan! Wassen, aankleden, ontbijten. Vanaf half acht kunnen we de boot op, we zijn er ruim op tijd klaar voor. Eenmaal aan boord (dezelfde boot als op de heenweg) zoeken we ons “hangplekje” in de bar weer op, met uitzicht op zee. Daar zit ik nu dit verhaaltje bij te werken. Tijd voor koffie! 🙂

Aan de haven in Grisslehamn.Door het tijdverschil (klok weer een uur terug) komen we om half tien aan in Grisslehamn. Het is nog rustig aan de haven en we parkeren als laatste op de rij naast een camper. Ik krijg opeens een idee! De haven beschikt over toiletten, maar ook over douches met een muntautomaat. We gaan lekker even douchen, dát is al weer een paar dagen geleden.

Na het douchen zet ik de Atas-antenne op het dak en maak wat telegrafie-verbindingen in de 10-meterband. We mogen hier gratis 2 uur staan, ik moet zo nu en dan mijn parkeerschijf een beetje bijstellen… 😉 Rond 12 uur besluiten we toch verder te gaan, naar Stockholm.

Op de kade in Stockholm.Tegen tweeën komen we in Stockholm aan, op de Strandvägen (de strandweg). Niet dat er nu nog strand is, dat is meer dan een eeuw geleden. Strandvägen is een sjieke boulevard met veel oude schepen voor de kade en uitzicht op het oude centrum. De parkeerstrook op de boulevard maakt het mogelijk om er met de camper te overnachten. Betalen op doordeweekse dagen tussen 09.00 en 17.00 uur, SEK 120 (ca. € 13,70).

Op de kade in Stockholm.We moeten een extra rondje rijden, een poosje wachten, maar dan hebben we een plekje! Prachtig weer, de luiken open, de achterdeuren en de schuifdeur. Zo is het, met een beetje wind, heerlijk toeven in de camper. Buiten is het zo’n 27 graden. We gaan er ook nog even op uit, een geocache vinden in de buurt.

Het eten vandaag is gerookte zalm, stokbrood en een salade. Met een fijn glas wijn, makkelijk en niets mis mee! Vanavond geen radio, tegen 21.00 uur maken we het bed op, op tijd erin. Morgen is er weer een dag.
Vandaag gereden: 125km (totaal: 4209km.)

[Lees verder in week 4…]