2016: zomervakantie – week 3

Maandag 25 juli 2016
We vervolgen onze tour langs de Spaanse Atlantische kust. We wandelen even over een kerkhofje: Spaanse dorpen kennen hele kleine kerkhoven waarbinnen het woekeren is met de ruimte. De overleden worden met kist in een nis geplaatst, 4 nissen boven elkaar. Wonderlijk!

Smalle straatjes met aan weerszijden 4 graven boven elkaar.  Zomaar een voorbeeld...  Femma bij het verlaten van het kerkhof, op de achtergrond de toegangspoort.
En zo komt er een moment waarop we zeggen: genoeg kust gezien! Mooi hoor, al die uitzichten over zee, maar je komt ook vooral stranden tegen en relatief weinig leuke dorpjes (zoals in Normandië en Bretagne). En wij zijn niet van die ‘strandmensen’.
We zijn gekomen tot Foz, een onzaanzienlijk stadje met veel leegstaande/onbewoonbare woningen, tot oude villa’s aan toe. Allemaal rijp voor de sloop…

De camperplaats. Rechts, achter de (ook vrij toegankelijke) tennisveldjes ligt het gratis zwembad.Daarom verleggen we de route naar het binnenland: Santiago de Compostela (met één L). Via de E70 en de N634 komen we eind van de middag aan in het dorpje Fonte Diaz, op 20km van Santiago. Niet alleen de camperplaats is gratis, ook het lozen, water tanken én het 30m verderop gelegen openluchtbad! Dit mooi aangelegde dorps-zwembad heeft geen kassa, je loopt er gewoon in en uit.

Femma heeft nog lekker even gezwommen terwijl ik stond te koken. Morgenochtend vroeg op, dan zijn we vroeg in Santiago de Compostela. Dan zijn we de stad weer uit voor het écht warm wordt.
Vandaag gereden: 281km. Totaal: 3549km.

Parkeren in een doodlopende straat in het centrum van Santiago, op loopafstand van de kathedraal. De 'buren' (gele bus) hebben hier zelfs de nacht doorgebracht. Kan allemaal!Dinsdag 26 juli 2016
Vroeg op, half zeven. Wassen, aankleden, opruimen. Nog even toilet leeggooien, een tankje water erbij en om half acht zijn we op weg naar Santiago.
Die 30km van het dorp naar de stad plus de ochtenddrukte in de stad kosten even wat tijd, maar om half negen staan we geparkeerd op loopafstand van de kathedraal, in de schaduw naast een tennisveld. Kosten: slechts € 1,00 tot 14.00 uur. Probeer dát eens in Amsterdam!

We gebruiken de tijd tot half twee. Santiago heeft een prachtig oud centrum, rond de kathedraal. Veel middeleeuws aandoende straatjes, galerijen waar je onder door loopt, veel kleine winkels en terrasjes. Véél horeca, maar al die wandelaars die hier aankomen moeten natuurlijk ook een hapje eten!
Nog een leuke bijkomstigheid: we vinden ook nog 4 geocaches in Santiago.

Prachtige oude straatjes...  Een klein 'palace', het paleisje waar vroeger bisschoppen logeerden die in Santiago op bezoek waren. Nu de plaats waar de pelgrims hun certificaat krijgen uitgereikt.  En uiteraard de kathedraal...
Rond 14.00 uur rijden we Santiago de Compostela weer uit, in oostelijke richting. De bestemming is Las Médulas, een ruim 200km verderop gelegen klein berggebiedje bij de stad Ponferrada. Las Médulas was ooit de belangrijkste goudmijn in het Romeinse Rijk en is door de UNESCO erkend als Werelderfgoed. Kenmerkend is het dieprode gesteente.

De kenmerkende rode kleuren van Las Médulas.
We komen er aan tegen 17.00 uur, op het heetst van de dag: ruim boven de 30gr. Er is geen camping in de directe omgeving, ook geen camperplaats voor zover bekend. We parkeren aan de rand van het gelijknamige dorp, naast het bezoekerscentrum. Geen schaduw, zinderend asfalt…

Op de camperplaats in Léon, Femma aan een verlate koffie.We nemen een besluit: Las Médulas wordt het niet: een andere keer. We kunnen beter nog een stuk verder rijden, met de airco aan in de auto is dat heel aangenaam. Via Ponferrada en Astorga (camperplaatsen zonder schaduw, jammer van de tijd die we er naar gezocht hebben) komen we rond half tien aan in Léon.

De zon is inmiddels achter de horizon verdwenen, de temperatuur gezakt naar een aangename 23 graden, wij schuiven aan in de rij. Er is nog een aardig plekje over: grenzend aan een tegelvlak met boom(pje) en naast een soort ‘expeditie-camper‘. Tegenover deze grote parkeerplaats ligt een nóg groter winkelcentrum. Daar gaat Femma morgenochtend even kijken, de ochtenden zijn nog redelijk koel.
Vandaag gereden: 424km. Totaal: 3973km.

Woensdag 27 juli 2016
Het is half tien, Femma gaat eens kijken in het winkelcentrum, ik doe wat dingen achter de computer. Rond 11.30 uur vertrekken we, richting Burgos. Het wordt al warm, de temperaturen gaan hier de pan uitrijzen (méér dan 35 graden!) dus we gaan richting Franse kust waar het gemiddeld zo’n 23, 24 graden is.

De oude brug over de (bijna) droog staande rivier.
2016-week3-11Het wordt een reisdagje: eerst snel richting Burgos (A-231), dan over een mooie route naar Soria via de N234.
We gaan onderweg een willekeurig dorpje in om iets voor de lunch te maken en parkeren dan naast een middeleeuwse kerk in de schaduw. We wandelen even door het dorp en maken een foto van de oude brug over de ‘rivier’. Die staat bijna droog als gevolg van irrigatieprojecten hogerop…

Zomaar een dorpje waar je doorheen rijdt over de SO-650 naar Arnedo.Vanuit Soria gaan we omhoog over de kleinere SO-615 en 650 naar het dorp Arnedillo, waar een camperplaats is. Het eerste deel van de weg is een brede, rustige weg door de bergen met veel uitzicht, de tweede helft is een veel smallere weg, langs een riviertje en door nauwe kloven. Een mooie route!

Op de camperplaats met alles-erop-en-eraan. Heerlijk gegeten aan de picknickset, in de schaduw!De gemeentelijke camperplaats van dit dorpje is prima: je betaalt een tientje inclusief prachtig uitzicht, tientallen gieren, toiletten, water, wifi, picknicksets etc. Alles erop-en-eraan, alleen de (open) douche heeft slechts koud water.
Vandaag gereden: 416km. Totaal: 4389km.

We laten het vriendelijke dorpje Arnedillo achter ons.Donderdag 28 juli 2016
We gaan verder, vertrokken om half twaalf. Het resterende deel van het dal is prachtig, tot aan Arnedo!
We zien veel gieren langs en boven de rode zandstenen bergen vliegen. Die bergen bevatten talloze door mensen in de oudheid gegraven ‘grotten’, overal zie je gaten, deurtjes etc.Heel bijzonder!

Een collage van gieren, cirkelend rond de rotsen.   Eén van de gieren is neergestreken op een richel van de steile rotswand.
In Arnedo doen we inkopen, daarna gaan we binnendoor naar het noorden, tot aan de A-12. Dit is weer een totaal ander gebied: een wijdse vlakte, geel gekleurd door de stoppels van het pas gedorste graan.

Wijdse vlaktes vol gele stoppels...
We volgen de A-12 om Pamplona heen en nemen dan de vernieuwde N-121a, die we ook op de heenweg genomen hebben. Toch een hele mooie route, nu weer door groene dalen. De weg slingert er over bruggen en viaducten doorheen. Heeft een paar centen gekost!

Zo, nu eerst een Bavaria! (IJskoude witte wijn, in dit geval...)Aan het eind van deze weg komen we Frankrijk binnen, in de omgeving van Hendaye en Saint-Jean-de-Luz. We passeren zelfs de camping aan zee waar we op de heenweg een nachtje gestaan hebben.
Ons doel is nu een verderop gelegen camperplaats. Maar… we komen in de file. Het is beredruk vlak langs de kust en na enkele minuten besluiten we: omdraaien, 4 of 5km terug naar de camping.
Ze hebben nog een plekje vrij en we installeren ons!
Vandaag gereden: 233km. Totaal: 4622km.

Gereedmaken voor vertrek.Vrijdag 29 juli 2016
Nog een reisdagje, niet zo spectaculair. Femma heeft slecht geslapen door de warmte, het wordt hier weer heet (en nog heter de komende dagen) dus we gaan noordelijker, richting Bretagne en Normandië. Daar is het 22-25 graden. Het doel voor vandaag is het Île d’Oléron, een eiland dat via een lange brug te bereiken is.

2016-week3-21Waarom naar een eiland? Morgenmiddag om 14.00 uur begint de internationale IOTA-radio-contest (wedstrijd). IOTA staat voor Islands On The Air: over de hele wereld zitten radioamateurs op eilanden om wereldwijd verbindingen te maken. Elke zendamateur kan meedoen, maar als je op een eiland zit ben je extra punten waard, dus gewild!
Ik ga meedoen in de categorie Single-operator, low power (max. 100Watt) en max. 12 uur deelname (van de 24 uur die de wedstrijd duurt).

We leggen ongeveer 400km af, maar door de immense drukte langs de kust rond Biarritz en Bayonne besluiten we de tolweg te nemen. Voor in totaal € 25,70 reizen we saai maar snel over de A63 langs Bordeaux en verder naar Saintes. Vanaf daar over de D728 naar het eiland.

Het was even zoeken, maar we hebben een camping gevonden waar we in ieder geval tot zondag blijven staan.
Vandaag gereden: 402km. Totaal: 5024km.

Ik heb de korte hengel met de antenne voor 10/15/20m klaargezet.Zaterdag 30 juli 2016
Vandaag een dagje op de(ze) camping. Femma wil een boek lezen, we hebben nog stapels tijdschriften en laptop en iPad, dus we  hoeven ons niet te vervelen. Ik heb de korte hengel opgezet, voor de 10/15/20 meterbanden.

De radiowedstrijd begint om 14.00 uur en ik ben er klaar voor. De omstandigheden (condities, zonnevlekken etc.) zijn niet dusdanig dat het heel goed gaat; ik hoor voornamelijk Europeanen.

F/PA3DAT op EU-032. Loggen gaat rechtstreeks op de laptop, dat apparaatje linksachter is het frontje van de kortegolfzender. De zender zelf zit weggebouwd bij de grote 230A-accu.F/PA3DAT is natuurlijk wel een bijzonder station in deze eilanden-contest: ik zit op EU-032, Ile d’Oléron! Ik werk een tijdje op 10m, ga op verzoek van de jongens van OH0V (Alandseilanden) naar de 15m-band en later weer terug naar 10m. Wanneer de condities verslechteren, tegen het eind van de middag, zak ik af naar de 20m-band.

In het restaurantje van de camping eten we rond half acht een prima entrecôte met salade én extra groeten (koolhydraatarm!) waarna we bij de camper nog even lekker aan de koffie zitten met een glaasje whisky erbij én een stukje pure chocolade. Lijnen hoeft niet vervelend te zijn! 😉

Dan tóch nog een uurtje verder met de contest en om 22.00 uur even bijkletsen met de jongens in Kampen/IJsselmuiden. Dat ging prima vanavond, met de storing viel het wel mee. Tot morgen!
Vandaag gereden: 0km. Totaal: 5024km.

Aloys, binnenkomen: eten!!Zondag 31 juli 2016
Na het opstaan snel douchen, ontbijten, afwassen, eMail beantwoorden, camperforum modereren, campersite database controleren, dit weblog bijwerken en dan tóch (tegen 09.00 uur) nog maar even wat punten weggeven in de IOTA-contest. De wedstrijd duurt nog tot 14.00 uur vanmiddag, maar voor die tijd hopen we al te zijn vertrokken!

Uitzicht op een oud fort dat de haven moest bewaken/verdedigen. Bij laag water kun je erheen wandelen, nu staat het pad onder water.Rond 12.00 uur is alles weer in orde: opgeruimd, watertanks gevuld, afvalwatertank en toilet leeg. We gaan. We passeren een grote Intermarché en gooien meteen de tank vol (€ 1,015) en doen wat boodschappen. Daarna de brug weer over naar het vaste land. We zoeken een mooi plekje voor de lunch en rond 13.00 uur staan we bij een haventje aan zee.

Van hieruit volgen we de kustlijn richting Ile de Ré, het volgende eiland. Jaren geleden hebben we daar eens overnacht, we willen er even een kijkje nemen. Dat valt echter tegen: je moet tol betalen voor de brug naar dit kleine eiland: € 16 voor een retourtje! Gaan we niet doen, we gaan verder langs de kust.

Ideale plek: langs de kust met uitzicht op zee! Femma is in haar nopjes... :-)Tegen vijven beginnen we uit te kijken naar een overnachtingsplek. De eerste die we tegenkomen staat bijna vol en het is er stoffig met veel wind. De volgende heeft een slagboom; je moet een tientje betalen, dan mag je erop. We willen hier wel blijven, maar de betaalautomaat meldt dat de plaats vol is. En hij staat nog niet half vol! Verder maar weer.
En dan vinden we dat plekje van de foto’s rechts en hieronder!

Ideaal plekje in de hoek: vrije ruimte voor de schuifdeur en geen inkijk.  In de andere hoek van de parkeerplaats is een paadje waarover je op het 'strand' komt.
Tussen vijf en half zes vinden we een pracht plekje in een dorp, met uitzicht op zee voor slechts € 6,98
(€ 6,20 + 2 x € 0,39 toeristenbelasting). Met je betaalkaart in de automaat is het een kwestie van vragen beantwoorden en het is zo gepiept! Tijd voor een wijntje, eten maken, eten en een strandwandeling! Bij terugkomst is er koffie 🙂
Vandaag gereden: 186km. Totaal: 5210km.

[<< Terug naar week 2 <<] [>> Verder naar week 4 >>]