2017: Schotland – week 5

Tijd om te vertrekken!Maandag 21 augustus 2017
Rond 09.00 uur begint de parkeerplaats van het Fishers Farm Park al weer aardig vol te lopen. Voor ons tijd om te vertrekken. Hoewel het de hele nacht heeft geregend hebben we prima geslapen. Op het programma van vandaag staat de woning van Winston Churchill uit de periode 1922 tot aan zijn dood in 1965. Sinds 1966 is het van de National Trust.

Glen MarnochMaar eerst naar de Aldi in Crawley, een wat grotere plaats. Op internet gelezen dat ze daar Whisky verkopen van een bijzondere kwaliteit, (“één van de beste ter wereld”), voor £ 17,49. Alleen te koop in Groot Brittannië, daar willen we dan wel een paar flessen van meenemen. Uiteraard blijkt de gehele voorraad te zijn uitverkocht…

Huis Chartwell, de woning van Sir Winston Churchill.We doen wat boodschappen en gaan verder naar Westerham, naar huis Chartwell: de woning van Sir Winston Churchill. Het blijkt er behoorlijk druk te zijn, we arriveren om 13.00 uur en krijgen toegangskaarten voor 15.15 uur. Dan maar wat eten, koffie drinken, de tuinen bekijken, rondkijken in de winkel, even naar het toilet etc. Wanneer we om 14.50 uur bij de voordeur ‘aankloppen’ mogen we er al in.

Voorzijde van het huis van Sir Winston Churchill.  De prachtige eetkamer.  De zitkamer van Lady Churchill.
Een mooi huis, prachtig om te zien. Zowel van binnen als van buiten. Niet heel groot, al lijkt dat misschien anders. Niet de enorme zalen, trappenhuizen etc. die we wel in andere landhuizen tegenkomen. Churchill was niet rijk en kon dit huis eigenlijk niet betalen/onderhouden. Toen hij het wilde verkopen hebben een aantal vrienden geld bij elkaar gebracht zodat hij er tot zijn dood kon blijven wonen.

Tegen vier uur zijn we terug bij de auto. Vandaag gaan we naar een camping. Tijd om weer eens te douchen, toilet te legen en de watertanks te vullen. We vinden, met een app, een aardige camping op 12km afstand. Daar gaan we heen.

Het blijkt een uitstekende camping, dus een goede keus! Enige nadeel: in het verlengde van de startbaan van vliegveld Gatwick, dus elke 2 minuten komt er een vliegtuig over. Maar dat stopt vanzelf, om een uur of twaalf…
Vandaag gereden 94km, totaal 4060km. Overnachting: £ 21,00.

Op de camping...Dinsdag 22 augustus 2017
Vanaf 06.00 uur wordt er weer gevlogen, maar ik draai me nog eens om. Om 7 uur ben ik toch echt wel wakker en ga de (luxe) douches opzoeken. Elke douchecel heeft tevens een wastafel en toilet. De douche zélf is uitgerust met een normale douchekop én een regendouche. Voor 50 pence (circa € 0,55) krijg je maar liefst 12 minuten warm water!

Huis Bateman's, voormalige woning van Rudyard Kipling.Nog voor half tien zijn we klaar en verlaten we de camping. Ons eerste doel is het huis Bateman’s, de voormalige woning van de beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Rudyard Kipling (1865-1936). Het huis is vanaf 11.00 uur geopend, dus we doen rustig aan. We kijken even in het stadje Royal Tunbridge Wells, maar dat valt wat tegen.

Het huis van Kipling is een prachtig klein landhuis, meer een royale villa eigenlijk. Zijn Rolls Royce uit 1928 stond nog in de garage! Wel achter glas… Kipling heeft het 17e eeuwse ‘Jacobean house’ zoveel mogelijk in die stijl gelaten en met bijpassend donker meubilair aangekleed.

Het huis van Rudyard Kipling.  De eetkamer.  Het huis van Rudyard Kipling.
Aan de "Americano".Na de bezichtiging van het huis en de tuinen nemen we een lekkere kop koffie op het terras. We weten nu eindelijk hoe het werkt…
Bestel je ‘black coffee’ met melk dan krijg je filterkoffie die warm gehouden wordt. Niet lekker, we klaagden al over die ‘Engelse koffie’. Kies je daarentegen voor ‘Americano’ dan krijg je een uitstekende kop koffie uit een Italiaanse Espressomachine! Beetje laat, maar weer wat geleerd… 🙂

Bodiam Castle, de achterkant waar ook ooit een brug is geweest.Van Kiplings huis rijden we door naar Bodiam Castle, een heuse burcht(ruïne) met slotgracht uit de 14e eeuw. Het is hier behoorlijk druk, veel jonge gezinnen met kleine kinderen. Er is ook nog een soort middeleeuws gebeuren bij met een houtbewerker, een smid etc.
We wandelen er rond, niet te lang, op zo’n ruïne zijn we wat sneller uitgekeken.

Karpers in de slotgracht vechten om een stukje brood.   Toegangspoort met origineel valhek, de oudste van Engeland.   Eén van de 4 hoektorens.   Blik op het binnenplein van de burcht.
Broertjes of zusjes?Wanneer we weer bij de auto zijn treffen we de Duitse ‘parkeerburen’: ze hebben net zo’n grijze Peugeot Boxer -zelf ingebouwd- als wij!

De vraag, hoewel het nog geen 3 uur is: waar gaan we naar toe? Morgen naar Rye, wat een leuk stadje schijnt te zijn. Maar dat is niet zo ver hier vandaan.

De Oak and Ivy in Hawkhurst.We kiezen een pub uit het Britstops boek. Kunnen we meteen nog één keer gaan eten in een echte Engelse pub. Het wordt de “Oak and Ivy” in Hawkhurst.
We zijn er om half vier en vinden een mooi plekje op een groot grasveld achter de pub (foto onder).
Vandaag gereden 79km, totaal 4139km. Overnachting: £ 0,00.
(Diner £ 50).

In de weide achter de pub. Allemaal voor ons! ;-)

We verlaten de overnachtingsplek bij Oak and Ivy.Woensdag 23 augustus 2017
Onze laatste dag in de UK, morgenochtend steken we over van Dover naar Calais. Onze laatste overnachting, vanavond, wordt daarom weer op de boulevard van Dover, net als in de meivakantie. Maar zover is het nog niet, we hebben nog een dag!

Op de uitkijk...Van Hawkhurst rijden we binnendoor naar Rye, een oud vestingstadje op een heuvel, ooit gebouwd als verdediging tegen de Fransen. Na enig zoeken en rondrijden raken we de auto kwijt op een grote parkeerplaats. Het kaartje geldt voor de gehele dag, dus we hebben de tijd!

Rye blijkt een aardig plaatsje. We wandelen door winkelstraatjes, kijken even in het kerkje van St. Mary en bij de Ypres Tower. We nemen een kop koffie (Americano!), wandelen weer verder en vinden ondertussen 4 geocaches. Bij de haven is een aardig terrasje waar we gaan zitten om wat te eten, waarna we terugwandelen naar de auto.

Straatje in Rye.  Straatje in Rye.  Straatje in Rye. 
Glen MarnochLangs de kust rijden we verder naar Dover. In Dover, bij de Aldi, scoren we toch nog een paar flessen Whisky, behorend tot “de beste Whisky ter wereld“. We doen er nog wat inkopen en gaan dan in de ferryhaven kijken of we morgenochtend ook eerder weg kunnen dan 10.40 uur (Engelse tijd, aankomst in Calais 13.40 uur). Dat kan, er is nog plaats op de boot van 07.40 uur. Mooi, geregeld, dan gaan we nu naar “ons” plekje aan de boulevard…

Overnachten in Dover.We hebben exact dezelfde plek weer, mooi op tijd. In de loop van de avond raakt de gehele boulevard, over een lengte van wel een kilometer, vol met geparkeerde campers. Aan weerszijden! We wandelen er langs en zien campers uit meer dan 10 verschillende Europese landen. We vragen ons af hoelang dit nog getolereerd zal worden…

De hele boulevard van Dover, vol met campers...
Vandaag gereden 90km, totaal 4229km. Overnachting: £ 0,00.

Vooraan in de rij, in Dover. Wachten op het inschepen.Donderdag 24 augustus 2017
We slapen slecht, zijn vaak wakker. Om kwart over vijf is Femma eruit, als eerste. Wassen en aankleden, om iets over zes gaan we door de controle en checken we in. We krijgen een plaatsje als eerste in rij 117. Daar maken we koffie en ontbijt. De veerboot is er nog niet, dus tijd genoeg!

Een nog leeg autodek! Wij gaan vast naar boven.We zijn de derde auto die de boot oprijden, ook een aparte ervaring. Dat enorme autodek, nog helemaal leeg. We gaan vast naar boven, een mooi plekje uitzoeken met uitzicht én koffie, waar we tijdens de vaart kunnen zitten.

Om half 11 komen we in Frankrijk aan. Calais uit, de snelweg op en kijken waar we nog een grote supermarkt tegenkomen. Dat wordt in het Centre Commercial van Duinkerken. We slaan nog wat Franse wijn in voor thuis en wat andere lekkernijen. En dan… op Kampen aan, naar huis!
Uiteraard nog wel een keer pauze onderweg, maar om 17.15 uur zit de reis erop. We staan weer thuis, voor de deur.
Vandaag gereden 436km, totaal 4665km.