Friese Elfsteden Contest 2013

Het stadje Hindeloopen aan het IJsselmeer.

Zondag is er weer de jaarlijkse Elf Steden Contest. Joeri PE5JW en ik zullen opnieuw Hindeloopen “in de lucht brengen”.

Op de parkeerplaats: auto's op zijn plek, mast en antennes gereed!De jaarlijkse Elfstendencontest, een radio-wedstrijd georganiseerd door de Fiese radioamateurs. Op de 2m- en 80mband, golflengtes met een beperkt bereik, zo ongeveer heel Nederland. Het doel: van 11.00 tot 14.00 uur, zoveel mogelijk radioverbindingen maken.
Het totaal aantal verbindingen mag je vermenigvuldigen met het aantal Friese Steden waarmee je verbinding had. Dat zijn er 11 plus het dorp Bartlehiem, 12 dus. Daamee komen we gelijk bij het probleem!

Het probleem: niet in alle 12 plaatsen wonen nog actieve radioamateurs. Om tóch alle steden bereikbaar te maken zijn er een aantal “vliegende equipes”. Daar zijn wij (Joei en ik) er dus één van. Hebben we in de afgelopen jaren reeds Workum, IJlst en Hindeloopen “geactiveerd”, dit jaar waren we opnieuw in Hindeloopen.

Image2Om kwart over acht zijn we uit Kampen vertrokken in onze campertjes. Joeri met aggregaat, zendapparatuur etc. aan boord, ik met de mast, antennes en coaxkabels. Weinig verkeer op de weg, reeds om 09.10 uur waren we ter plekke. Een ruime en rustige parkeerplaats bij de IJsselmeerdijk, aan de rand van het stadje Hindeloopen.

Meteen de handen uit de mouwen: uitladen, kabels uitrollen, mast in elkaar zetten en overeind trekken (ruim 10 meter hoog), tuidraden uitzetten. Tot onze eigen verbazing was deze klus in een half uur geklaard! Tijd om koffie te zetten…

Joei actief in de 80mterband met zijn Yaesu FT897 in de eethoek.De wedstrijd duurde dus van 11.00  tot 14.00, en die tijd ging snel voorbij. Het aantal verbindingen viel wat tegen: ik 43 in de 2 meterband, Joeri iets van 50 in de 80meterband. Volgend jaar andere antennes, hogere mast, ander plekje?

Om 14.00 uur meteen begonnen met afbreken/inpaken, opieuw in een half uur tijd zat alles weer in de auto! Nog een kop koffie, Joeri even tanken en dan op weg naar huis. Om iets over 16.00 uu waren we terug, de Elfstedencontest 2013 zit er weer op.

Comments

  1. Ook dit verslag leuk om te lezen! Ik vraag me wel af…(niet blond,hoor 🙂 ) gaat het met radio-verbindingen puur om het maken van verbinding alleen? Of ga je ook praten over bepaalde dingen. Of is het een kwestie van gegevens van contactpersoon noteren en dan weer verder??
    Zag in brocante winkels wel eens oude radio kaarten liggen, ik snap daar niets van, ze zijn wel decoratief, maar wat staat er precies op zo’n kaart?
    Groetjes, Peter en Ina

    • Hoi! Het gaat in dit geval (een radio-wedstrijd) puur om het maken van verbindingen, zoveel mogelijk in de beschikbare tijd. Daarbij mag je het aantal verbindingen vermenigvuldigen met het aantal Friese Steden (+ Bartlehiem) waarmee je verbinding hebt gemaakt. Die steden tellen dus als multiplier (vermenigvuldiger) en zijn heel belangrijk! Omdat er in Hindeloopen geen actieve radioamateurs wonen, vertegenwoordigen wij dat stadje, in de wedstrijd.

Trackbacks

  1. […] gestaan, één keer in IJlst en nu voor de vierde achtereenvolgende keer in Hindeloopen, zie ook 2013 en 2012. Zodat anderen toch die extra “multiplier” kunnen […]

Speak Your Mind

*