Friese Elfstedencontest 2014

Joeri PE5JW is zijn radiohoekje aan het inrichten in de eethoek. Zelf zit ik aan mijn "bureau" in de omgedraaide bestuurdersstoel.Zondag 16 november, buiten regent het en de lucht is grijs. Om 07.00 uur ben ik eruit, straks komt Joeri PE5JW en drinken we koffie. En dan: op naar Hindeloopen, voor de jaarlijkse Friese 11-Stedencontest!

De Friese Elfstedencontest is een kleinschalige radiowedstrijd waarbij je in een relatief korte tijd (tussen 11.00 en 14.00 uur) moet proberen zoveel mogelijk radioverbindingen te maken in de 80 meterband en/of de 2 meter VHF-band.
Er wordt een ontvangstrapport uitgewisseld én de plaats waar je je bevindt. Je puntentotaal is het aantal verbindingen dat je hebt gemaakt, vermenigvuldigd met het aantal Friese steden (11 plus Bartlehiem, 12 dus) dat in je log voorkomt.

Joeri start de generator, zodat we volop 230 Volt ter beschikking hebben...Een probleem voor de organisatie is dat er niet in élk Fries stadje radioamateurs meedoen. Vandaar een paar “vliegende keeps”, en daar zijn wij er één van. We hebben een keer in Bolsward gestaan, één keer in IJlst en nu voor de vierde achtereenvolgende keer in Hindeloopen, zie ook 2013 en 2012. Zodat anderen toch die extra “multiplier” kunnen verdienen.

We zijn tegen half tien in Hindeloopen en zetten dit jaar 2 mastjes op: Joeri heeft een zware 12 meter lange hengel met katrol en hijslijn waarin hij de 2 x 20 meter lange  draadantenne voor de 80meterband hijst. Zelf gebruik ik het 9 meter lange stalen mastje met daarin een rondstraler/vertical voor 2 meter en een 4-elements Tonna richtantenne. Met een schakelaar in de auto kan ik comfortabel kiezen tussen de twee antennes. Uiteindelijk zal de 4-elements Tonna het uitstekend doen, maar weinig toevoegen… De meeste verbindingen maak ik met de vertical.

Hieronder een paar foto’s van onze opstelling dit jaar.

Mijn kampeerbus met de stalen mast en de VHF-antennes.   De rondstraler en de kleine 4-elements Tonna.   Joeri's kampeerbus met de stalen voet voor de 12 meter lange hengel.   De hengel met de 2 x 20 meter lange dipool voor 3.7 MHz.

 

Speak Your Mind

*