Friese Elfstedencontest 2012

Het stadje Hindeloopen aan het IJsselmeer.

Joeri PE5JW en ik zijn voor de derde keer op rij de mobiele equipe voor de Friese Elfstedencontest. Na Bolsward 2010 en IJlst in 2011, hebben we dit jaar onze antennemast opgezet in het mooie stadje Hindeloopen aan het IJsselmeer.

De Friese Elfstedencontest is een jaarlijkse radiowedstrijd op de derde zondag in november, die 3 uur duurt. Het begint om 11.00 uur lokale tijd en eindigt om 14.00 uur. Deelnemers krijgen de kans om radioverbindingen te maken met álle 11 Friese steden plus Bartlehiem.
In deze wedstrijd is het niet alleen zaak om zoveel mogelijk verbindingen te maken: het aantal verbindingen vermenigvuldigd met het aantal gewerkte steden is je score. Verder speelt de wedstrijd zich gelijktijdig af op 2 banden: de 2 meterband (VHF, 145 MHz) en de 80 meterband, op de korte golf (3,6 MHz.)

Het is de organisatie er uiteraard aan gelegen om in álle 11 steden plus Bartlehiem deelnemende radioamateurs te hebben. Wanneer dat niet lukt, om wat voor reden dan ook, dan komen wij in beeld! Zo was er dit jaar geen deelname vanuit Hindeloopen, zodat Joeri en ik met de camper(s) een dagje Hindeloopen deden. Joeri PE5JW doet de 80 meterband, ik (PA3DAT) doe de 2 meterband.

Om half negen zondagmorgen is Joeri bij mij en vertrekken we richting Friesland. Joeri heeft onder meer een aggregaat in de auto voor de stroom, ik heb de antennes en een mastje. Verder hebben we elk een eigen zender bij ons. Die van mij zit standaard ingebouwd in de camper, dus dat is makkelijk.

Om kwart voor tien zijn we in Hindeloopen bij de parkeerplaats die we via Google-maps en streetview hebben uitgezocht. We beginnen meteen met het klaarleggen en optuigen van de mast. Een 2,5 meter lange rondstralende antenne op 9 meter hoogte voor mij, een draad-dipool van 2 x 20 meter lengte voor Joeri. We leggen de tuidraden uit, sluiten de coaxkabels aan en rond half 11 staat de mast overeind!

Dan het aggregaat opstellen en starten, stroomkabel naar de camper en binnen de zenders in gereedheid brengen. Even voor 11 uur zijn er klaar voor en nemen nog snel een kop koffie.
De wedstrijd loopt leuk: op 2 meter maak ik uiteindelijk 42 verbindingen, waaronder de andere 10 steden en Bartlehiem, een Duitser en een Belg. Joeri, op 80 meter, maakt een kleine 60 verbindingen. We heben er prachtig weer bij: in plaats van binnen, met de kachel aan, hebben we de hele dag de grote schuifdeur open gehad. Volop zon!

Om 14.00 uur zit het erop en binnen een half uur hebben we de hele zaak weer afgebroken en ingepakt en zijn we klaar voor de thuisreis. We zullen wel niet winnen, de uitslag zal nog een tijdje op zich laten wachten, maar we hebben er wel plezier in gehad en vele aardige verbindingen gemaakt. Ter afsluiting rijden we nog even door het stadje en langs de haven. En we doen nog een geocache vlakbij, voor we richting huis gaan.
Volgend jaar weer!

Comments

 1. John PE1GHG Capelle aan den IJssel R37 Rotterdam zegt

  Aloys,

  Leuke foto reeks van de FEC.
  Ondanks dat jullie niet hoog zaten met de 2 mtr antenne, was je toch lekker hard bij ons in Tuk op de toren.
  Onze fotos komen op onderstaand url te staan, van het 2 mtr station en van het 80 mtr station in Tuk bij de scouting.
  Wij waren met 6 man, en natuur veel lol gehad op zaterdagavond.
  Een klein beetje regen zondagmorgen bij het opzetten van de antenne op de toren, maar na 11:30 kwam de zon er bij.

  Gr, namens de gehele crew PH2CV, PG5V, PA2GON, PH0BAS, PA3FQH en ik PE1GHG.

  73, s John

  http://john1ghg.home.xs4all.nl/FEC-2012/

 2. Leuk John, en wat een fantastisch plekje hadden jullie! Misschien moeten wij daar, met onze scoutinggroep uit Zwolle, eens de 5 ele monobander voor 20 op zetten, voor een contest 😉
  Grapje hoor. Mooi dat jullie daar toestemming voor krijgen!

 3. Dag Joeri en Aloys,
  Geweldig mooie foto’s hebben jullie gepubliceerd. Was blij dat ik Hindeloopen kon werken. Heb weer een bijzonder leuke contest meegemaakt en alle waardering voor jullie om een stad te activeren. De 11stedencontest wordt ieder jaar leuker met het bekijken van de filmpjes en de foto’s.
  Bedankt en tot volgend jaar!
  73 de Joop – PA3JD
  Dedemsvaart

Trackbacks

 1. […] is er weer de jaarlijkse Elf Steden Contest. Joeri PE5JW en ik zullen opnieuw Hindeloopen “in de lucht […]

 2. […] één keer in IJlst en nu voor de vierde achtereenvolgende keer in Hindeloopen, zie ook 2013 en 2012. Zodat anderen toch die extra “multiplier” kunnen […]

Speak Your Mind

*