2014: Zomervakantie – week 2

Maandag 14 juli 2014
Beetje laat op, lang ontbeten, blog bijgewerkt, foto’s geselecteerd. Helaas is het internet op deze plek te langzaam om foto’s te uploaden. Pas rond 11.30 uur verlaten we dit mooie plekje. Maar ja, het is vakantie hè? Dus “alles mag en niets moet”, van die dingen…

We vervolgen de route langs het Sognefjord, met 204km lengte het langste fjord ter wereld. Onderweg doen we een paar geocaches, we doen boodschappen in Hoyanger, we lunchen en uiteindelijk, om 16.15 uur, rijden we Førde binnen. Dat is 92km in 4 uur en drie kwartier! In Førde krijgen we meteen de eerste regenbui, sinds we Nederland hebben verlaten. Een flinke stortbui, maar het klaart weer op.

Er komt een buitje aan...Om half zes vinden we een mooi plekje aan het water. We kijken uit over een fjord waarboven zich donkere wolken samenpakken. Nog een stevige bui, met flink wat wind. Daarna is alles weer rustig. We hebben er wel een mooi plaatje van!
Vandaag gereden: 138km / Totaal: 1953km.

Dinsdag 15 juli 2014
Camperplaatsje aan het fjord.Op tijd opgestaan, vroeg ontbeten. Het is kwart voor negen, we hadden al wel een half uur weg kunnen zijn maar ik heb de foto’s geupload en geplaatst die nog horen bij de vorige week. En vast even een actuele foto van hier (rechts). De zon komt er door, het is niet zo warm meer, dit is typisch Scandinavisch weer! Het wordt vandaag 22-24 graden, wat ons betreft mooi zat.

Verder langs het Jølstravatnet, een meer en niet een fjord zoals ik gisteren dacht. Naar Skei. Skei is een wat groter plaatsje maar minder leuk dan Byrkjelo, de volgende bestemming. Femma ziet een druk bezocht outletcentre. Het blijkt echter niet veel voor te stellen dus ze is snel klaar. We maken meteen maar een broodje en wat vruchtenyoghurt met verse aardbeien, als lunch.

Smalle wegen langs het fjord...Van Byrkjelo gaat het weer omhoog, de bergen in naar een verlaten ski-oord op 600m hoogte. Op 600m zie je nu geen sneeuw meer. We dalen weer af, aan de andere kant naar Utvik aan het Innvikfjord. Een smalle, oude weg. Toch kom je er trucks met opleggers tegen, en touringcars. Dat betekent wachten, of in het slechtste geval: achteruit, tot je elkaar kunt passeren. We rijden het fjord rond naar Stryn.

In Stryn werk ik het blog weer bij, Femma is even aan het winkelen. Stryn is een behoorlijke plaats met veel winkels en toeristen. Het ligt, heel gunstig, op een knooppunt van toeristische wegen en bestemmingen.

Eten met uitzicht in Hornindal.Na Stryn draaien we weer van dit fjord af en bereiken door een korte bergroute het Horninvatnet. Aan dit meer ligt het plaatsje Hornindal met een aardig pleintje aan het meer. Weids uitzicht, picknicksets, hier blijven we vannacht! Ook al is het nu nog pas 16.15 uur. En we gaan eten aan de picknickset!
Vandaag gereden: 109km / Totaal: 2062km.

Woensdag 16 juli 2014
Na het ontbijt (broodjes gekocht in de tegenoverliggende supermarkt) verlaten we om 09.30 uur Hornindal. Het is grijs, zwaar bewolkt, maar het regent niet meer. We vervolgen de weg richting Hellesylt, maar draaien onderweg een zijdal in.

Dit zijdal, het Norangsdalen, staat bekend als één van Noorwegens vreemdste en wildste dalen, smal en ingesloten door bergen van 1400 en 1700 meter hoog. Het is ca. 20km lang en eindigt aan een fjord bij het buurtschap Øye.

In het Norangsdalen.    In het Norangsdalen.    In het Norangsdalen.    In het Norangsdalen.

Het dal heeft steile, verticale wanden als op de Lofoten. Tot eind 1800 was het alleen te voet bereikbaar. Het dal werd in de 17e eeuw al gebruikt om ‘s zomers koeien te weiden. Aan het begin van de zomer trokken jonge vrouwen met de koeien het dal in, om na de zomer met de koeien terug te keren naar huis. Tussentijds verbleven zij in mini-huisjes, lijkend op plaggenhutten. Vaak gebouwd achter enorme rotsblokken, om enigszins beschermd te zijn tegen lawines.

Vertrek uit Vestnes met de veerboot.We zijn het dal doorgereden tot aan het fjord en daarna dezelfde weg terug naar de hoofdweg, richting Stranda. Daar met de boot over en verder naar Vestnes. In Vestnes nemen we de boot naar Molde, een oversteek van ruim 12km (25 min.)
Ik ben benieuwd wat de oversteek kost, op de boot komt er iemand langs met een geldtas en tabletcomputer. De man beweegt zich echter zó zigzaggend tussen auto’s en vrachtwagens door, dat hij ons vergeet! Ook goed, een gratis overtochtje… 🙂

In Molde, een grotere plaats, bekijken en documenteren we enkele camperplaatsen waarna we eten maken bij een verlaten plekje aan zee. Het plekje bevalt ons toch niet helemaal, na de afwas rijden we Molde weer in en parkeren naast een aantal andere campers op de camperplaats.
Vandaag gereden: 185km / Totaal:  2247km.

Donderdag 17 juli 2014
De mooiste en hoogste brug in de Atlantische weg.Vandaag gaan we de “Atlantische weg“, de Atlanterhavsveien rijden. Maar eerst nog 40km afleggen voordat we daar zijn. De Atlanterhavsveien is een korte, slechts 8km lange weg, die een hele rits eilandjes langs de Atlantische Oceaan met elkaar verbindt. Met dammen, kleine en grote/hoge bruggen. Sinds de opening in 1989 is het een toeristische attractie geworden en heeft de weg zelfs internationale prijzen gewonnen: mooiste weg, mooiste fietsroute etc.
Wij reden ‘m op een donderdagmiddag, na de lunch, in de regen. Spectaculair? Mwoah… Voor het échte spectaculaire werk moet je op youtube zijn!

Van de Atlantische weg zijn we doorgereden naar Kristiansund. Dan kom je door een kilometerslange tunnel. Met maar liefst 8,5% duik je redelijk steil naar beneden de zeebodem in, meer dan 100km/uur zonder gas te geven… Je gaat 150 meter diep onder de bodem van het fjord door en dan weer omhoog, weer 8,5%. Dat is eigenlijk pas spectaculair!
Kerkje mét geocache.Onderweg nog een geocache gevonden bij een aardig oud kerkje.

We eindigen voor de verandering op een camping op Valsoya  aan de weg naar Trondheim. Aardige trekkerscamping, maar die Noorse prijzen:  € 27,60 voor 2 personen zonder stroom. Stroom kost € 6,00 extra. En wil je douchen dan gooi je en een munt van 20 kronen in, weer € 2,40 per persoon… Gelukkig maar dat je hier bijna overal “vrij” kun staan met je campertje!
Vandaag gereden: 171km / Totaal: 2418km.

Vrijdag 18 juli 2014
Op de camping...Lekker even wat aangerommeld, douchen, zelfs nog een geocache op loopafstand van de camper gevonden (foto hieronder). Daarom is het al 11.20 uur wanneer we de camping afrijden.

Femma met de geocache vlakbij de camping.De route van vandaag is niet zo spectaculair: eerst verder naar Trondheim, dat is al wel een paar uurtjes. Met boodschappen doen onderweg en lunchen wordt het tegen drie uur in de middag dat we Trondheim binnenrijden. Hier willen we ook even de camperplaatsen bekijken, voor de Campersite.

Dus hebben we ze alle vijf even bezocht, gefotografeerd en gedocumenteerd: die van de NKC, de Hoekies (Poi-navigatiebestand), het WoMo-boek Zuid-Noorwegen (waar Trondheim nog nét onder valt), de ProMobil-app én de Campersite zelf. Een aantal plaatsen waren of niet te vinden, of inmiddels verboden voor campers, zodat er uiteindelijk slechts 2 overbleven.

Dit kostte nogal wat tijd, zodat we vrij laat Trondheim verlieten richting Steinkjer. Op zoek naar een camperplaats. We kwamen er enkelen tegen waar we zelf absoluut niet zouden willen staan (langs de weg voor € 24,00) en een camping vol stacaravans met een prijskaartje van bijna € 30,00…

De "badeplas" bij Steinkjer op zaterdagochtend. Op de achtergrond al vroege zwemmers.Uiteindelijk vinden we een rustig plaatsje aan het meer bij Steinkjer. Het is inmiddels al wel 20.30 uur. Niet meer uitgebreid koken, we gaan voor soep met brood en vruchtenyoghurt met verse aardbeien toe!
Vandaag gereden: 288km / Totaal: 2706km.

Zaterdag 19 juli 2014
We hebben weer die typische vakantie-slow-start. We gaan direct eerst een paar geocaches zoeken hier langs het meer. Dan naar het VVV. Daarna verder naar een campingkje, 45km verderop aan rv17 waar we vandaag blijven: een rustdagje!

Camping Holmset aan rv17, 45km boven Steinkjer.Zo gezegd zo gedaan. Ook nog een paar boodschappen gehaald in Steinkjer en in de loop van de middag aangekomen op de camping. Het wordt een warme dag, circa 25 graden. En morgen tegen de 30…
We zoeken een mooi plekje uit met wat schaduw én een picknickset! Ik ben gek op picknicksets, veel praktischer dan zo’n uitvouw campingtafeltje.

Het dipooltje is naar beneden gekomen, het topje van de oude hengel geknapt...Ik knooi lekker wat met antennes en mijn kortegolfzender. Hang een dipooltje op, trek te hard aan het scheerlijntje en breek en halve meter van mijn hengel af. Dan maar de grote hengel (13m tophoogte) met een verticale draadantenne erin. Het zit me echter niet mee: tot 3 keer toe stort de telescoophengel weer in… Ten einde raad maar een aantal overgangen ingetapet, nu blijft ie wel staan. Maar de verbinding met Nederland om 22.00 uur verloopt zeer moeizaam, gewoon slecht eigenlijk.

Koken aan de picknickset.Tegen etenstijd mijn bouwmarkt-gasstelletje maar eens tevoorschijn gehaald. We gaan buiten koken, aan de picknickset. Glaasje wijn erbij, mandje met kruiden. Het worden karbonades met gebakken aardappelen en een fijne sla.
Vandaag gereden: 57km / Totaal: 2763km.

Zondag 20 juli 2014
Lekker uitgeslapen, douchen. We blijven hier nog wat hangen, tot het eind van de morgen. Het is zondag, het wordt bijna 30 graden, we hebben even geen haast. Het is vakantie!

We vertrekken uiteindelijk rond 13.00 uur om bij de eerste de beste camperplaats een broodje te gaan smeren: we lopen onze lunch mis! Hier is het ook dat we John en Anneke ontmoeten, zij komen uit het noorden en hebben gebruikt gemaakt van de uitgeprinte pagina’s van de Campersite. Bovendien is John ook nog radioamateur, PE1KLR.

De eerste uit een reeks van 7 veerboten de komende dagen.We rijden langs een aantal camperplaatsen die we fotograferen, documenteren en meteen toevoegen aan de database (ja, we zijn aan het werk!) Het karakter van de weg en de omgeving verandert geleidelijk; meer bergen, kalere bergen. Ook varen we een uurtje met de eerste veerboot die we tegenkomen: van Lund naar Hofles.

Meteen na de overtocht willen we op een camping, de volgende camperplaats is pas 45km verderop, een klein uur rijden over deze binnenwegen. We worden hartelijk ontvangen, mogen zelf een plek uitzoeken maar dan gaat het mis…

We installeren ons met uitzicht op het haventje van de camping: grint, picknickset, schaduw, perfect! Dan komt de campingbaas: nee, niet goed, beter een klein eindje verder naast een huisje, met uitzicht op zee.
Wij naast dat huisje, komt de ‘bewoner’ naar buiten: nee, mijn grond, minstens 4 meter afstand houden tot het huisje! Tegen de struiken aan parkeren.
Wij weer verkassen. Naast een tandeloos oud Noors echtpaar, stug, er kan geen knikje af. Het laatste plekje met uitzicht op zee (en niet langs de weg). Het echtpaar spreekt geen woord Engels, maar als ik de camper op het plekje zet, met de schuifdeur van hen af, komen ze opeens in beweging: 4 meter, 4 meter: ze steken 4 vingers in de lucht!
Dat is het moment waarop ik zei: ze bekijken het maar met die camping, we gaan verder!

Een mooi plekje mét uitzicht.Tientallen kilometers verder, het is inmiddels 20.00 uur, zijn we bij Djupvik: een mooi plekje met uitzicht op het fjord. Ruimte voor 4 campers en er staan er nu 2: een Italiaan en een Fransman. We zetten ‘m ertussen, tijd om te eten…
Het worden toastjes met Franse kaas, rode wijn, zalm met brood en vruchtenyoghurt aangevuld met verse aardbeien. Prachtig uitzicht, waarvoor hebben we eigenlijk een camping nodig?
Vandaag gereden: 175km / Totaal: 2938km.

[Lees verder in week 3…]

[Lees verder in week 3…]