2014: Zomervakantie – week 4

Maandag 28 juli 2014
Gisteravond nog actief vanuit dit mega-station...Om 7 uur opgestaan, ben al een uurtje met dit blog bezig. Vandaag nemen we afscheid van Mikael en Anna en gaan we  Burträsk verlaten. Waarschijnlijk richting Vilhelmina aan de E45 voor een overnachting op de ons bekende camping daar.  De foto rechts is nog van gisteravond.

Aldus geschiedde. Na de koffie, om een uur of elf, hebben we afscheid genomen van Mikael en Anna. We zijn eerst nog even Burträsk in gereden en hebben de kaasfabriek bezocht. Hadden we 4 jaar geleden ook al gedaan, maar nu hebben we twee heerlijke stukken streekkaas gekocht om mee naar huis te nemen. Rond 12 uur rijden we het plaatsje uit.

Nou is Vilhelmina niet eens zóver, 280km, maar als er asfalt tussen zit vol gaten en bobbels… Knipgaten, je bent bang dat de kastjes in de camper naar beneden komen! Een gemiddelde van 30km/uur is dan nét haalbaar. En stukken onverharde weg: in Nederland bijna ondenkbaar, in het Zweedse binnenland niets bijzonders. Zolang er geen gaten of wasbordribbels in zitten kun je er zelfs nog wel 50km/uur op halen.
Uiteindelijk, vanaf Lycksele, kregen we goed asfalt en was 90km/uur toegestaan en haalbaar.

Op de camping in Vilhelmina.Tegen 17.00 uur reden we Vilhelmina binnen. Snel boodschappen doen voor spaghetti bij de ICA en dan door naar de camping. Het is behoorlijk vol maar Robbert matst ons met een mooi plekje aan de waterkant, uitzicht over het grote meer. Ik ga eten maken, Femma gaat de was laten draaien. Dan hebben we alles weer schoon!
Vandaag gereden: 281km / Totaal: 4221km.

Dinsdag 29 juli 2014
Het nieuwe saunahuisje!We zijn nog even druk op de camping. Femma heeft twee keer de was gedraaid waardoor we weer volop schone spullen hebben, maar die moeten allemaal wel droog zijn. Daarnaast douchen, watertankjes vullen, toilet weer leeg en schoon. Als laatste maken we een wandeling over de camping om te zien wat Robbert en zijn vrouw voor nieuwe zaken hebben gerealiseerd. Mooi is een saunahuisje op een soort houten pier in het meer, met verlichting, zwemtrapje en douche.

De oudste straatjes van Vilhelmina.In Vilhelmina wil Femma nog even bij een paar leuke winkels kijken in het historisch centrum, ik tank ondertussen diesel. Daarna gaan we naar het zuiden én niet de Wildernisroute op, zo hebben we besloten. Het wordt een reismiddagje, waarbij we pakweg 440km opschieten.

Wanneer we rond half zeven in Hede langs een pizzarestauantje rijden waar ook een Nederlandse camper geparkeerd slaat besluiten we pizza te gaan eten. Pizzeria’s in Zweden worden meestal gerund door buitenlanders en zijn relatief goedkoop. Omgerekend nog geen € 8,00 per pizza kun je toch niet duur noemen.

Deze pizzeria is van een Turkse Koerd, zijn nichtje helpt in de bediening. Het intelligente meisje spreekt uitstekend Engels en vertelt dat ze met haar moeder in Kopenhagen heeft gewoond maar nu is verhuisd naar familie in Zweden. Ze doet hier Vwo in een 75km verderop gelegen grotere plaats. Haar droom is tandarts worden, ze heeft een oudere zus die arts is. Wanneer we een flinke fooi achterlaten krijgen we beiden een “hug”…

Overnachten achter het natuurcentrum bij Tännas.We rijden nog een stukje verder tot we tegen half tien een plek vinden bij een natuurcentrum waar we wel kunnen overnachten. Na een hevige onweersbui mét wolkbreuk is het nu weer rustig. We maken het bed klaar, het is mooi geweest voor vandaag.
Vandaag gereden: 446km / Totaal: 4667km.

Woensdag 30 juli 2014
Prima geslapen, en het weer lijkt goed na de wolkbreuk van gisteravond. Een voorzichtig zonnetje, het zal vandaag rond de 24gr. worden. Na het ontbijt gaan we even rondkijken bij het informatiecentrum. Daarna op weg, het natuurgebied in richting Idre.

Onderweg bezoeken we alle bekende camperplaatsen van de Campersite: opnieuw fotograferen voor de database en even kijken of er nog iets is veranderd. Koffie drinken doen we op de kruising van de 311 met de onverharde weg naar Foskros.

De onverharde weg...Na de koffie 25km onverhard door een prachtig en woest natuurgebied. De weg valt mee, weinig kuilen en bulten, met 38km/uur op de cruise control hebben we ook nog tijd om om ons heen te kijken!

Boterham eten bij de brug in Foskros. Bij Foskros gaan we rechtsaf, via een doodlopende weg nog wat dieper het natuurgebied in. Hier liggen ook nog een paar hele mooie plekjes. Dan weer terug naar de brug bij Foskros, tijd voor de lunch aan een picknickset bij het water.

Vliegvissers in de rivier...Vervolgens verder richting Idre, een wintersportgebiedje. Onderweg komen we een aantal prachtige camperplekjes tegen, die we stuk voor stuk even bekijken. In Idre linksaf richting Särna. Een paar boodschappen bij de plaatselijke ICA, ijsvorm na het eten, dan verder. Ook tussen Idre en Särna nog een behoorlijk aantal camperplaatsen, op één van de laatsten voor Särna blijven we. Hier gaan we overnachten.

Een rendier voor de auto.We wilden buiten koken, op een kampvuur. Hout zat, gekloofd en al. Maar het waait te hard voor een open vuur. Vervolgens eens onweersbui, nu is alles nog nat ook! We eten binnen, net zo lekker maar minder leuk. We hebben wel ijs na!
Vandaag gereden: 118km / Totaal: 4785km.

Donderdag 31 juli 2014
De camperplaats met uitzicht op het water.We doen lekker rustig aan vanmorgen. Het internet loopt hier redelijk snel, ik luister nog even op de korte golf met de kleine Atas-antenne op de bus. Bij gebrek aan “stadse storing” is de 20meterband hier heerlijk rustig. Ik luister zelfs een tijdje naar een verbinding tussen een Engelse en Nieuw-Zeelandse radioamateur. En een amateur op een zeiljacht onderweg ergens bij Alaska.

De uitkijktoren Bunkris.We rijden eerst door naar Särna, een mooi oud plaatsje. We doen boodschappen voor de komende 2 dagen. Broodjes, voor de lunch. Het is inmiddels al na twaalven. Femma wil graag even bij een paar winkeltjes kijken, ik selecteer met de laptop wat foto’s voor het blog van deze week. Helaas is het internet te langzaam om deze foto’s te uploaden en te plaatsen.

Het is al na 15.00 uur wanneer we Särna achter ons laten. De eerste 50km geen camperplaatsen, dus we toeren rustig door het brede dal. We kijken even bij de brandtoren van Bunkris, een 24 meter hoge houten toren, open voor publiek. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht, omdat de toren op een hoog punt staat: 600 meter boven zeeniveau.

Vervolgens fotograferen we weer een hele rits camperplaatsen. Op de laatste vóór het plaatsje Alvdalen blijven we staan. Lekker vroeg, hier overnachten we. Er is hout genoeg voor een kampvuur, en we kunnen buiten koken. Morgen het plaatsje Alvdalen bekijken.
Vandaag gereden: 97km / Totaal: 4882km.

Vrijdag 1 augustus 2014
De hoofdstraat van Alvdalen.Na het ontbijt en wat rondrommelen vertrekken we naar het 4km verderop gelegen plaatsje Alvdalen. In Alvdalen kijken we op ons gemak even rond en we doen een paar boodschappen, onder meer broodjes voor de lunch. Ook nemen we een kijkje bij het prachtige toeristenbureau, gevestigd in het voormalig treinstation.

Bij de kerk en de historische gebouwtjes parkeren we om de broodjes op te eten. Het is mooi weer, zo’n 22 graden en licht bewolkt.

Dan door naar Mora, het eind van weg nr. 70. De dieseltank weer vol, we pakken de E45 naar het zuiden. Zo’n 20km voorbij Mora is een picknickplaats met toiletten waar je ook je eigen toilet kunt legen. Hebben we dat ook weer gehad.

Tegen 16.00 uur komen we in Öje aan, een dorpje aan de E45. Hier nemen we een kijkje op de kleine camping aan het meer. We zien een mooi plekje en besluiten meteen te blijven! Stoeltjes en tafel naar buiten, de fles wijn op tafel, we hebben het weer verdiend voor vandaag! 🙂
Vandaag gereden: 113km / Totaal: 4995km.

Zaterdag 2 augustus 2014
Camping in Oje ten zuiden van Mora.Vanochtend lekker rustig aan gedaan. Heerlijk douchen, op ons gemak ontbijten. Daarna een beetje aan het opruimen geweest. Er moest weer een doosje wijn onder de kastvloer wegkomen, en dan moet eerst de kast met voorraad leeggeruimd worden. Een mooi moment om nog eens te kijken wat we nu toch allemaal van huis hebben meegenomen!

Uiteindelijk vertrekken we, het is al bijna weer middag! We hebben de plannen voor de resterende dagen eens onder de loep genomen. Hoe en wanneer gaan we terug? Wat willen we nog doen, of zien?

We hebben besloten dat we wel op dinsdag terug willen met de boot van Trelleborg (zuid-Zweden) naar Travemünde (Duitsland). Die boot is relatief goedkoop (€ 105) en doet er 8,5 uur over. Aan boord is een zeer goed en betaalbaar lunchbuffet voor € 14,99 per persoon.
Gaan we zoals we gekomen zijn dan moeten we ca. 250km verder rijden en betalen we liefst € 122 voor twee veerboten (van 30 min. en 45 min.)
De overtocht boeken voor dinsdag aanstaande, met de iPad, is inmiddels gelukt!

Aan de lunch...Gegeten onderweg op een super plekje met prachtig uitzicht. Zie de foto, heerlijk weer, zon, 24 graden, windje erbij. Daarna verder via Sunne en Karlstad naar Haverud. Een kleine, eenvoudige, maar oh zo aardig gelegen camping. Tot onze verrassing is het er erg druk maar we vinden toch nog een mooie plek. En daar typ ik nu dit verhaal.

We gaan zo eten: Noorse zalm met gebakken aardappelen (van Aloys) en fijne sla (van Femma). Een groot glas witte wijn met sodawater en ijs (“gespritzter” in het Oostenrijks of “weinschörle” in het Duits) hebben we al gehad. Nu eerst eten maken dus…
Vandaag gereden: 304km / Totaal: 5299km.

Zondag 3 augustus 2014
Haverud: de verkeersbrug, de spoorbrug, het aquaduct en de schutsluizen...We zijn niet zo snel weg, we hebben nog 2 dagen voor de 460km naar Trellenborg, dus dat gaan we wel redden. Hier zijn de winkeltjes open, en dáár gaan we nog even kijken! We bezoeken ook het Haverud-museum aan de haven, en nemen een kijkje in het infocentrum, tevens een adresje voor koffie met wat Zweedse zoetigheid.

Daarna voor de laatste keer(?) het toilet leegemaakt en één van de vier watertanks gevuld. Met vier volle tanks zouden we thuis kunnen komen. We maken nog een paar foto’s en vertrekken om kwart over één uit Haverud.

Ons doel is Varberg, met prachtige parkeerplaatsen middenin het dorp, aan zee en bij de haven. Zonder verbodsborden, dus ideaal om te overnachten! Het is al tegen vijf uur wanneer we daar aankomen en… Het is zondagmiddag, mooi weer en hartstikke druk. Een deel van de ruimte is zelfs afgezet voor live muziek. We kijken er rond, kopen een ijsje en besluiten om naar de camperplaats buiten Varberg aan zee te gaan.

Geheel tegen onze verwachting in is die camperplaats niet vol. Dat was ie een paar jaar geleden wél, toen stonden we op een veld vlakbij, illegaal, met tientallen campers. Dat kan nu dus niet meer. Hoeft ook niet, we hebben een plek (voor SEK 150, circa € 16,50).

Het strand in zuidelijke richting.   Ons bussie op de rij, we staan wel "tweede rang", hadden we maar eerder moeten komen!   Het strand in westelijke richting.   varberg5

Na het eten nog een stuk gewandeld over het strand. Vanochtend heeft het flink geregend, de rest van de dag was het zo’n 22 graden en deels zonnig. Die zon zien we nog net ondergaan. Terug bij de auto wassen we af waarna ik klaar zit achter de zender om even bij te kletsen met de jongens in Kampen/IJsselmuiden en Zwolle.
Vandaag gereden: 252km / Totaal: 5551km.

[Lees verder in week 5…]

[Lees verder in week 5…]