2014: Zomervakantie – week 3

Maandag 21 juli 2014
Vrij overnachten langs een fjord.Uitgeslapen. Tegen half negen opgestaan, even later staat de Italiaanse buurman aan de deur. Hij heeft 3 kakelverse kabeljauws, schoongemaakt, afzonderlijk ingepakt én gekoeld voor ons! Daar gaat nog een verhaaltje aan vooraf…

Gisteravond was de buurman nog laat aan het vissen. Een meter of 15 lager, langs de helling naar beneden, stond ie op een rots met een flinke werphengel. Het ging goed, de ene kabeljauw na de andere. Op een gegeven moment vraagt de Italiaanse buurvrouw of wij ook kabeljauw willen. “Jawel”, roept Femma enthousiast.

Dan moest ik even naar beneden, naar haar man, zoveel werd mij duidelijk. Ik was al in pyama (boksershort met T-shirt) maar vooruit, ik de helling af. Blootsvoets in de crocjes. Viel nog niet mee, maar goed, ik sta op die rots bij de buurman. Wat bleek? Hij moest ‘m nog voor me vangen! Dat ging niet zo vlot, dus ik bedankt hem vriendelijk en zei dat ik ging slapen.

Even later, ik lig er al in, staat ie voor de schuifdeur (die stond nog open). Heeft ie een levende, spartelende kabeljauw in de handen! Femma: “ehh… Can you kill him?”
Buurman verdwijnt weer, er gebeurt een tijdje niets, wij gaan slapen. Het was onderhand al kwart voor één, maar nog volop licht.

En daar staat dus de buurman ‘s ochtends om 9 uur met 3 schoongemaakte kabeljauws voor de deur. We hebben ‘m bedankt met Grolsch Lentebokjes, volgens Femma een speciaal zomerbier… 🙂

In de rij voor de veerboot. Wij vertrokken als laatste, reden rustig door een prachtig landschap, tot we erachter kwamen dat aan het eind van de weg, 20km verderop, de boot zou vertrekken over 25min. Dus even het gas ingetrapt (smalle, bochtige weg), en nog nét op tijd konden we als laatste aansluiten.

Door naar Brønnøysund, een wat grotere plaats. Camperplaatsen onderweg vastgelegd, in de stad even rondgekeken, wat gewinkeld. Dan door naar de volgende boot. Wéér net op tijd, anders moesten we 5 kwartier wachten! Van die boot zijn we doorgereden naar een mooie camperplaats aan zee, die we kenden van vorige keren. Lekker buiten in de schaduw, 29 graden, picknickset erbij. En kabeljauw bakken!

Een mooi plekje aan zee. Dit is de volgende ochtend, dan staat de zon (helaas) op de kant met de schuifdeur.   Femma aan de picknickset, met koffie en haar iPad...   Rare jongens, die Noren...   Bijna de middernachtzon...

Vandaag gereden: 97km / Totaal: 3035km.

Dinsdag 22 juli 2014
Heerlijk plekje, maar ja, we zitten nu ongemerkt op een eiland. We zijn hier aan de ene kant door een veerboot afgezet, de veerboot aan de andere kant van het langwerpige eiland moet ons weer meenemen, naar het volgend traject. En die veerboot gaat om 09.45 uur óf om 12.00 uur, volgens de dienstregeling. Dat is ons wat te laat, dus met een lege toilettank en met volle watertanks verlaten we om 09.15 uur de camperplaats.

Een uurtje op de veerboot.Een mooie boottocht van een uur tussen allerlei eilandjes door. We hadden koffie willen drinken aan boord, maar dit soort oude veerboten heeft een zonnedek boven het open autodek, en een ‘salon’ onder het autodek. Zonder ramen dus. Koffie mee naar boven nemen? Er was helemaal geen koffie, het rolluik-buffet was gesloten, vitrinekoelkasten stonden er leeg bij. Jammer…

Op het volgende deel documenteren/fotograferen we weer wat mogelijke camperplaatsen en we gaan even kijken bij het stenen kerkje van Alstahaug, uit 1200. Ze hebben er een modern museum naast gebouwd, ter nagedachtenis aan de priester/dichter Petter Das die hier werkte van 1689 tot aan zijn dood in 1707.
Loodrechte, gepolijste rotswanden. Mooi!Voor de bouw van het museum is een kloof gemaakt in de rotsen, met loodrechte wanden. Heel mooi vinden we de afwerking van die wanden: die zijn gepolijst! Heel bijzonder.

Voorbij het stadje Sandnessjøen hoeven we niet op de veerboot maar rijden we over de imposante Helgelandsbrug, met een lengte van 1065 meter één van de grootste hangbruggen aan stalen kabels ter wereld. Mooi! Desondanks staan we 20km verder natuurlijk weer voor een veerboot, de laatste vandaag. In ruim twintig minuten zijn we aan de overkant, in Nesna.

Ons rijdende vakantiehuisje!Vanuit Nesna rijden we door naar een voormalige steengroeve langs het fjord. De steengroeve is nu ingericht als parkeer/picknickplaats. Aparte insteekhaventjes, picknicksets. Eigenlijk gewoon een camper-overnachtingsplaats dus… 😉
Vandaag gereden: 139km / Totaal 3174km.

Woensdag 23 juli 2014
Zo'n brug, dat scheelt toch weer een veerboot!We zijn voor ons doel op tijd onderweg: om 09.30 uur verlaten we de camperplaats in de steengroeve. Bij de eerstvolgende plek mét servicepunt lozen we ons afvalwater. Het is er druk met campers uit verschillende landen. We gaan gauw weer verder, drinkwater hebben we nog voldoende, het toilet is nog zo goed als leeg.

Femma met de geocache.Even verderop komen we bij Grønsvik Kystfort, een Duits onderdeel van de Atlantic Wall uit de Tweede Wereldoorlog. Het fort zelf was gratis, maar nu hebben ze er een museum bij gebouwd en moet je Nok 50 p.p. betalen. De geocache uiteraard ook gevonden. Leuk: ik ontmoet er LA1NG, een oude Noorse radioamateur (hij was al actief vanaf het eiland Jan Mayen in 1959!)

Het is al lunchtijd inmiddels, we besluiten door te rijden naar de volgende boot om dan in de rij een boterham te eten. We zijn er nét op tijd, voor 13.00 uur, maar we zien veel auto’s en weinig boot. We vertrekken uiteindelijk pas om 15.15 uur, en dan zijn we de laatste die er nog op kan. Tientallen auto’s en campers blijven op de kade achter…

Een mooie boottocht van een uur, waarbij we de poolcirkel kruisen. Tegen half vijf zijn we aan de overkant. Zo’n 20km verderop is de laatste boot in de rv17, een overtocht van 10 min. Omdat wij onderweg nog 3 camperplaatsen fotograferen/documenteren komen we te laat: de boot is net vol, de volgende gaat over een half uur.

Aardappeltjes snijden voor het bakken. Op de achtergrond de gletsjer. Aan de andere kant rijden we nog een 15km naar ons droomplekje: mét picknickset en uitzicht op de Svartisengletsjer! We blijken de enigen te zijn hier, buiten een jong Belgisch stel op de fiets met een tentje.
Vandaag gereden: 85km / Totaal: 3259km.

Donderdag 24 juli 2014
Uitstekend geslapen. Om 5 uur was ik nog kort wakker, heb ik even naar buiten gekeken. De zon scheen nog steeds op de gletsjer, net als rond middernacht. De gletsjer 's nachts om 5 uur, nog volop in de zon.We hebben de geocache gevonden, watertanks weer vol, toilet leeg. Waar je allemaal al niet druk mee kunt zijn! We rijden een kilometer terug, maken een paar mooie foto’s van de complete gletsjer en bespreken onze reisplannen.

We zijn nu over de helft van de vakantie, we hebben nog goed twee weken over. Als we via Narvik en Kiruna gaan kost ons dat zeker een dag of drie, vier extra. Daarna een paar dagen naar Mikael, de bevriende radioamateur en dan moeten we opschieten naar huis.

Gaan we echter aan het eind van deze weg, rv17, rechtsaf de E6 op, dan kunnen we binnendoor over de oude zilverroute Zweden in. We komen dan langs Arjeplog en Arvidsjaur, richting Skelleftea. Dan zijn we zaterdag of zondag bij Mikael. Geen lastige keuze; we besluiten zonder spijt voor deze wijziging. Narvik, Tromsø en het eiland Senja moeten maar wachten tot een andere keer.

We doen boodschappen in een leuk stadje onderweg, rijden de laatste 100km langs deze prachtige kust en verzamelen onderweg nog wat camperplaatsen. We eindigen rond half vijf bij ons favoriete plekje van jaren geleden.

Een mooie overnachtingsplek, met de mogelijkheid vuur te maken.   Aardappels bakken in de speciaal daarvoor bewaarde oude pan.   De vis die we vers hebben gekregen en bewaard in het vriesvak.   Dat ziet er al goed uit!

Een plekje waar we vuur kunnen maken, onze aardappels en de verse kabeljauw (we hebben ze een paar dagen bewaard in het vriesvak) kunnen bakken op het kampvuurtje. We hebben niet voor niets houtjes verzameld en bijna 1000km meegesleept!
Vandaag gereden: 122 km / Totaal: 3381km.

Vrijdag 25 juli 2014
Een mistige ochtend...Vandaag vroeg op en reeds om 08.15 uur vertrokken. Het is mistig, zelfs te zien op de foto. De laatste km’s van de bijna 700km die we al op weg nr. 17 hebben afgelegd de afgelopen week. Een route met veel charme: prachtige uitzichten, vreemde kale en steile bergen, allerlei veerboten, ontelbare eilandjes.

Het wordt ook tijd om weer eens te gaan tanken, de bodem van de tank komt in zicht. Dat kan mooi in Fauske, de eerste weer wat grotere plaats sinds weg nr. 17. Fauske heeft 30.000 inwoners, maar dan hebben we het over de gemeente Fauske: een gebied zo groot als onze provincie Overijssel!

Femma loopt even bij de toeristeninformatie binnen. Die blijkt gevestigd te zijn in de lounge van een hotel met gratis WiFi. Ons internet is de laatste dagen tergend langzaam, dus hier gaan we even een kop koffie drinken. En zo is het alweer 12 uur geweest wanneer we Fauske verlaten.

De Noors-Zweedse grens.Via de E6 (klinkt goed maar de weg Zwolle-Heino is stukken beter) rijden we een stukje naar het zuiden tot we verderop afslaan naar het oosten, richting Arvidsjaur in Zweden. Ons broodje nuttigen we op de Noors-Zweedse grens in een kaal en bergachtig gebied. Het is vandaag weer rond de 30 graden, zoals de meeste dagen deze vakantie. Niet iets waar we op gehoopt hadden: deuren en ramen weer dicht en de airco aan, dan is het nog een beetje uit te houden!

Overstekend rendier.En we zien onze eerste rendieren, deze vakantie. In Zweden steekt er eentje over, ik zag het ruim op tijd aankomen. Hier verdwijnt ie naar rechts in de bossages. Een stevige jongen met een behoorlijk gewei.

Op de camping.Voorbij Arjeplog vinden we een kleine camping. Douchen, schone kleren aan. Een beetje fris aankomen bij Mikael morgen, in Burträsk. Deze avond hebben we voor het eerst last van muggen. We helpen er een hoop om zeep, voordat we gaan slapen…
Vandaag gereden: 375km / Totaal: 3756km.

Zaterdag 26 juli 2014
De hoofdstraat van Arvidsjaur.Lekker nog een keer douchen, ontbijten en we kunnen weer op stap. Eerst naar Arvidsjaur, daar kruisen we de E45,  om nog wat boodschappen te doen. Het is de bedoeling om in de loop van de middag aan te komen bij Mikael en Anna in Burträsk en we willen niet met lege handen komen. Dus we slaan de nodige blikjes bier in en wat spullen voor de barbecue.

Aan de barbecue, rechts Mikael SJ2W.Boodschappen doen kost tijd, maar rijden over opgebroken wegen waar nu grof grind op ligt ook! Na kilometers rammelen met 30km/uur (gravel is eigenlijk niks voor een camper, alles rammelt in de kastjes!) komen we tegen half vier aan bij de radio-contest-boerderij. We zagen de masten al van verre! Een hartelijk weerzien met Mikael na 3 jaar en we maken kennis met Anna, Mikaels vriendin. Op de foto hiernaast zitten we aan de barbecue.

Een typisch Zweedse hobby: de Amerikaanse oldtimer. Deze is van SA2CLC.Later krijgen we nog bezoek van Peter SM2XJP uit het nabijgelegen Burträsk. Peter kennen we nog van de vorige keren. Hij is in gezelschap van een jonge radioamateur, Tommy SA2CLC. Hij rijdt in een Plymouth uit 1957. Typisch Zweedse hobby: Amerikaanse oldtimers! Op de foto staat Mikael de 8-cylinder te bekijken.

Op de achtergrond het huis en de schuren. De 4 verticals voor de 80meterband op de voorgrond, elk 20m hoog. In het midden de 60m hoge en draaibare mast vol enorme richtantennes.Om 22.00 uur lokale tijd zit ik achter de zender voor het (bijna) dagelijkse contact met de radiovrienden in Kampen/IJsselmuiden en Zwolle. Zoals te verwachten gaat het uit de kunst: in plaats van mijn vishengel gebruik ik nu de 2 stuks gekoppelde 3-elements richtantennes: elk ongeveer 20m breed en 20m lang. De bovenste op 60 meter hoogte, nummer 2 op 40 meter hoogte. En die enorme mast van 60m hoog kan ik laten draaien, simpel door te tikken op een kleurenschermpje bij de zender. De eindversterker met 1000Watt zendvermogen doet de rest!
Vandaag gereden: 184km / Totaal: 3940km.

Zondag 27 juli 2014
Vandaag zouden we dus wat gaan doen samen, Mikael en ik. Met een buitentemperatuur van 30 graden in de schaduw makkelijker gezegd dan gedaan. Dus we doen wat, we rusten wat en we drinken wat (water!). We ruimen samen een deel van de achtertuin op, zodat ze weer meer ruimte krijgen. Daarvoor verslepen we grote bossen zware staaldraden (pinkdikke tuidraden) op een karretje over een oneffen terrein met hoog gras naar een 100m verderop gelegen schuurtje. Dat is zweten, in de volle zon. We ruimen oud hout op, dat kan op de brandstapel (niet nu, met die droogte!) Het is al met al niet veel, maar we doen wat.

Mikael, Peter en ik in de shack. Even uitrusten...Tussendoor komt Peter nog even langs. Hier zitten we in de shack, met Peter SM2XJP (rechts). Ik heb vanochtend nog een poosje achter de zender gezeten, maar er was helaas niets bijzonders te beleven. Voornamelijk Europa en (Aziatische) Russen.

Aan de lunch.Tussen de middag bereidt Anna een heerlijke lunch, een Mexicaanse schotel met taco’s. Na de middag stellen Mikael en Anna voor om te gaan zwemmen, bij het meer. Wij hebben niet zoveel zin, kunnen we mooi even het blog bijwerken op de laptop en andere dingen doen.

Bij Mikael en Anna achter de contestboerderij.Aan het begin van de avond steken we opnieuw de bbq aan. Na wat lichte onweersdreiging (Mikael heeft voor de zekerheid álle antennekabels en besturingselektronica afgekoppeld) is de temperatuur gezakt naar 24 graden met licht bewolking en wat meer wind: heerlijk koel!


Contact met het thuisfront...We zitten nog lang buiten, tussen 22.00 en 23.00 uur ben ik even naar binnen voor de contacten met het thuisfront via de zender. Dat gaat weer uit de kunst, zelfs Herman PD0HF onderweg naar Denemarken meldt zich nog even vanaf een camping in noord-Duitsland. Vervolgens blijken er een aantal Nederlandse radioamateurs te hebben meegeluisterd die óók even een verbinding met mij willen maken. Krijg ik het toch nog druk! 🙂
Vandaag gereden: 0km / Totaal: 3940km.

[Lees verder in week 4…]

[Lees verder in week 4…]