2018: Zomervakantie – week 1

Ons plekje in het groen, aan de Elbe.Maandag 16 juli 2018
Met enige vertraging rijden we tegen half twee ‘s middags Kampen uit. We gaan richting Emmen, Bremerhaven, en zo door naar Glückstadt aan de Elbe. Dat is het doel van vandaag.

Het is warm, bijna 30 graden, maar met de airco aan is het goed uit te houden in de auto. Het schiet lekker op, alleen in de omgeving van Bremerhaven hebben we last van een langzaam rijdende file.
Rond 18.00 uur komen we aan op de camperplaats aan de oever van de Elbe. Het is er al aardig druk maar om de een of andere reden is het mooiste plekje, met uitzicht op het water, nog vrij!

Ons uitzicht vanuit de camper. Die veerboot, die nemen we morgenochend.
Tijd voor een glaasje wijn, hapje eten, morgen verder!
Vandaag gereden 365km, totaal 365km. Overnachting: gratis.

Op de veerboot over de Elbe. Toch nog een klein half uur varen.Dinsdag 17 juli 2018
Opnieuw een zeer warme dag. We zijn er al vroeg uit en zitten heerlijk aan het ontbijt nu het nog een beetje koel is. We vertrekken om 08.45 uur en 10 minuten later varen we al, op de Elbe. De veerboot brengt ons naar de overkant.

Lunchpauze in de schaduw met een windje van zee!We vervolgen onze trip zo veel mogelijk langs de Noorzeekust richting Denemarken. Niet dat we er veel van te zien krijgen, maar we willen ook graag weinig snelweg en een beetje binnendoor.
Tussen de middag vinden we een aardig plekje in de schaduw om even een hapje te eten. Dan weer verder naar Denemarken.

Om 14.15 uur passeren we de Deense grens en zijn we op weg naar Bredebro. Daar zit een Ecco-outletcentre, één van Femma’s favoriete schoenmerken. Ze zoekt paar mooie wandelschoenen uit met 70% korting. Een koopje. Ik zie er zo niets bij wat me aanstaat.
Niet het mooiste plekje, maar met schaduw en goed genoeg voor één nachtje...Om 16.00 uur arriveren we op de camperplaats van het pittoresque stadje Ribe. Van hieruit kun je lopend het plaatsje in, maar dat doen we morgenochtend. Nu even lekker zitten, straks een glaasje koude rosé en een hapje eten!
Vandaag gereden 236km, totaal 601km. Overnachting gratis.

Kinder-rommelmarkt op het marktplein.Woensdag 18 juli 2018
Uitstekend geslapen, tegen tienen zijn we helemaal klaar voor een ochtendwandeling door Ribe, het oudste stadje van Denemarken. Het is een frisse ochtend, de temperatuur is flink gezakt tot onder de 20 graden, dus we trekken een vestje aan.

Rommelmarkt op de kade in Ribe.Enkele jaren geleden toen we hier waren vonden we het erg leuk. Dat valt nu toch een beetje tegen… Misschien wat te hoge verwachtingen.
Wel leuk was de rommelmarkt op de kade. We hebben wat Deense Kronen uit een automaat gehaald en kopen kersen en een mooi stuk Deense kaas. Tegen half één zijn we terug bij de auto. We legen het toilet, vullen één watertankje en zijn klaar voor vertrek.

Uitzicht landinwaarts vanaf de Kammerslusen. De zon is weer volop gaan schijnen!We komen niet ver: een kilometer of zes van Ribe staan we aan de kust bij de Kammersluse, een sluisje. De zon is weer lekker gaan schijnen, we maken een kop koffie en wat te eten. En we vinden bij het sluisje een geocache. De tweede vandaag, in Ribe vonden we er ook eentje.

Het Noordzeestrand aan de Deense westkust.We komen langs een zandstrand, waar je nog kunt parkeren ook. Moet je in St. Tropez eens om komen! Het is echter wel wat fris, met die zeewind. Dus weinig badgasten vandaag, maar dát zal de afgelopen week vast anders geweest zijn.

De entrecôte bakken we buiten, vanwege het gespetter...Op zoek naar een plekje voor de nacht arriveren we tegen vijf uur op een camperplaats bij een boer met visvijver. Een mooi plekje! Ruim, rustig en de prijs is incl. elektriciteit en uitstekende WiFi. Hier blijven we, op Kloevergaardens Autocamper Parkering.
Vandaag gereden 64km, totaal 665km. De overnachting kost DKK 100 (€ 13,50).

Op de camperplaats bij de boer.Donderdag 19 juli 2018
We blijven hier een dagje, lekker nietsdoen. Vakantie! Boek lezen, beetje zenden… 😉
Omdat het vanwege de droogte verboden is te grillen kondigt de boer aan vanavond zelf een grote barbecue op poten, veilig op het grind, voor ons aan te zullen steken. Wie dat wil kan aanschuiven, zélf voor eten en drinken zorgen.

De 'long and windy road'...Wij besluiten rond half twaalf lopend naar het dorp te gaan om wat boodschappen voor de bbq in te slaan. Kunnen we meteen even een geocache doen.
Er is een uitstekende supermarkt en een goede slager, dus dat zit wel goed voor vanavond! 🙂
Tegen 14.00 uur we terug. Femma leest een boek, ik werk dit blog bij en probeer wat verbindingen te maken op 50MHz. Geen kans, ook 10meter (28MHz) is een dooie boel.

Aan de barbecue op Kloevergaardens Autocamper Parkering.Tegen half zeven is de barbecue aan en we zien er al wat mensen rondscharrelen. Het eerste stel gooit in één keer al hun vlees op de bbq, grillen het, stapelen het op een bord en nemen het mee naar de camper… Niet zo gezellig.
Ik heb inmiddels onze stoelen en de tafel aangesleept en naast de grote picknickset geplaatst. Al snel komt er een heel gezin/familie bij. Plus de campingbaas.

Aan de barbecue op Kloevergaardens Autocamper Parkering.Het wordt een heel gezellige avond met erg aardige mensen. Deels uit Bad Durkheim aan de Deutsche Weinstrasse en deels uit de voormalige DDR. We laten elkaar dingen proeven, drinken wijn en voor je het weet is het tijd om de boel weer terug te slepen naar de camper.

Vandaag gereden 0km, totaal 665km. Overnachting DKK 100 (€ 13,50).

Cache gevonden, even onze namen in het logboekje zetten!Vrijdag 20 juli 2018
We vervolgen onze route langs de westkust van Jutland. Als eerste komen we langs een mini-openluchtmuseumpje, gratis toegankelijk. Er is zelfs een geocache, dat is mooi meegenomen!
We kijken op ons gemak even rond. Ondanks dat het vlak aan de weg ligt, komen er maar weinig mensen op af. Ruime parkeergelegenheid, er is zelfs een toilet. Je mag er alleen niet overnachten met de camper…

Het 'openluchtmuseumpje', zomaar langs de weg.
Verderop een tweede geocache bij een oud reddingsstation. We drinken een kop koffie bij Abeline’s boerderij, een museumboerderij van het type dat hier nog heel veel voorkomt: een vierkante opstelling met binnenplaats. Doet denken aan Limburgse boerderijen.

Eén van de vele parkeerplaatsjes voor het strand.Verder langs de kustroute. Aan onze linkerhand grote, hoge duinen. Bij één van de talrijke parkeerplaatsen toch maar eens even óver die blanke top der duinen, aan de andere kant kijken! Zo schijnen er nogal wat bunkers te liggen, op het strand.
Bovendien is het ook alweer de hoogste tijd voor de lunch, de middag vordert alweer, het is half drie.
Straks weer op zoek naar een plekje voor de nacht.

Even naar de zee kijken!  Het strand links, met hier en daar een van het duin gerolde Duitse bunker...  Een blik op het strand naar rechts.
Camperplaats Thorsminde Havn.Iets over vieren komen we aan bij een haventje, Thorsminde havn. Daar is ook een officiële camperplaats. Ik vind het niet bijzonder, maar Femma wil hier wel blijven. Mooi, morgen verder! 🙂
Gereden 108km, totaal 773km. Overnachting DKK 100 (€ 13,50), opgehaald door een dame van de camping.

Het strand bij de camperplaats.Zaterdag 21 juli 2018
Op tijd op, ik was om half zeven al onderweg naar de douche. De laatste dagen prachtig weer, niet té warm maar met een fris windje van zee. Goed uit te houden!

Dybe Kirke, een typisch Deens kerkje zoals je er hier veel ziet.Na het ontbijt zijn we naar het strand gewandeld en vervolgens naar de loppis, een grote loods met een soort kringloopwinkel aan de haven. Echte rommel, dus dat hield Femma snel voor gezien. Vanaf de camperplaats rijden we even langs de verderop gelegen camping: daar mogen we “entsorgen”; ons toilet legen. Een geocache vinden we verderop bij Dybe Kirke, zo’n typisch wit Deens kerkje.

De vuurtoren, dat lijkt me wel duidelijk...Rond lunchtijd komen we aan in Bovbjerg. Dat zou een leuk plaatsje zijn, dus even kijken. Buiten het dorp is een vuurtoren, daar rijden we eerst even heen.
Dat is leuk! Dit is een hoog klif, met allemaal paragliders. Verschillende nationaliteiten gebruiken dit klif als start (en soms landingsplaats) voor paragliding. Naast ons staat zelfs een Zwitsers busje van een paragliding-schule uit Berner Oberland. Spectaculair om deze mensen valk voor je neus te zien starten en landen!

Klaar voor de start?  Een prachtig gezicht op zee en de paragliders.  Ze starten vlak voor je neus, leuk!
Plattegrond van de bunker. Ik moet in de linker kamer zijn...Bovbjerg zelf is niet zo bijzonder, dus we gaan door naar een geocache in een bunker. Zaklantaarn meenemen, staat in de cachebeschrijving op internet. Femma wacht bovenop de bunker, ik kruip erin. Het is een zogenaamde manschappenbunker met twee woonruimtes. Binnen is het aardedonker, maar gelukkig wel droog en schoon. De bunker staat aan beide ingangen vol zand, dus wordt het kruipen…

Hier moet je erin!  Gevonden, ik kruip naar de 'observationspost'.  Zo kan ik mooi even loggen!
Wanneer ik de cache heb gevonden neem ik die mee naar het daglicht: de observationspost. Kan ik daar mooi even het logboek invullen!

Camperplekje in het dorpje Agger, aan zee.Na de bunkercache rijden we door naar een supermarkt voor inkopen. Daarna moeten we een stukje varen met een veerboot, de uitgang van zo’n ‘fjord’ oversteken. Aan de andere kant vinden we een plaatsje om te overnachten, achter de duinen. Het is nog vroeg, 16,00 uur, maar hier blijven we.
Vandaag gereden 73km, in totaal 846km. Overnachting gratis.

Zondag 22 juni 2018
Lekker geslapen en op ons gemak ontbeten. We vullen twee watertankjes, ik heb vlakbij een toilet mét waterkraan ontdekt. We kunnen ook rommel en lege flessen kwijt. Klaar, verder richting Hanstholm!

Het Deense kustlandschap.
Een mooie route, veel duinen en natuur, een rustige weg. Voor we er erg in hebben zijn we in Hanstholm, 50km verder. Veel bunkers hier overal, schijnbaar een strategische plek in de Tweede Wereldoorlog. We gaan richting Vigso, volgens de kaart staat daar een bunker aangegeven. Daar aangekomen zien we wel heel veel bunkers, op het strand!

Dit strand ligt bezaaid met bunkers...
Boerderij onderaan de "kliffen". Steile oude duinen?Bij een boerderij, onderaan wat men hier een klif noemt (steile duinen?) zien we een groentestalletje. We slaan wat verse groentes in die we vervolgens zelf afrekenen.
In Bløkhus blijkt een rommelmarkt. We kunnen er vlakbij parkeren, Femma gaat even kijken, ik blijf in de auto om wat te lezen.

Met de auto over het strand!Maar even daarvoor waren we in Rødhus, en dat was bijzonder! De asfaltweg liep door tot op het strand, en er was zelfs een (zand)weg over het strand naar een dorp verderop. Dus wij ook even over het strand gereden!

De camperplaats in Bronderslev.En we eindigen vandaag op de camperplaats van het stadje Brønderslev. Prima plekje voor een overnachting. Met water en de mogelijkheid om de afvalwatertank en het toilet te legen.

Onze Nederlandse buren, een jong stel met 2 kinderen, worden afgeschrikt door opdringerige hangjongeren(?) die een eindje verder staan met een Roemeense bestelbus; ze gaan vertrekken. Femma vindt het nu ook niet leuk meer, dus wij gaan er maar achteraan…

Camperplaats bij een camperbedrijf in Tars.Een plaatsje 20km verderop heeft een camperplaats bij een camperbedrijf. Daar dan maar heen. Daarna drinken we koffie en kletsen nog gezellig met Raymond en Suzanne en hun zoontjes Vos en Fender.
Vandaag gereden 198km, in totaal 1044km. Overnachting gratis.
(Eigenlijk DKK 50 (€ 6,75) maar we konden niemand vinden om aan te betalen).

De route van de afegelopen week:
De gereden route van week 1.

[Verder naar week 2…]