2018: Zomervakantie – week 5

Maandag 13 augustus 2018
Vandaag zijn we in Tromsø. Op ons programma staat een bezoek aan het Polar Museum. En een aantal geocaches op weg daar naar toe.

De winkelstraat van Tromsø.  Typisch Noors(?): grote vlonders boven het water, aan de haven.  De havenkant waar ook het Polarmuseum is gevestigd. Op de achtergrond de brug naar het vasteland.
Om half tien vertrekken we, de stad in. Door de winkelstraat naar de haven waar het museum is gevestigd (Nok 120, € 12,50 voor ons samen). Het museum laat veel zien van de poolreizen, de walvis- en zeehondenjacht, Willem Barents en het overwinteren op Nova Zembla. Interessant, we brengen er een mooi tijdje zoet.

Sandwiches met zalm en Noorse kaas (ost).Op de terugweg eten we een hapje in het café Smörtorget Kaffe & Mat, een trendy etablissement met bijeengeraapte oude meubeltjes. Wel gezellig. Tegen 14.00 uur zijn we terug bij de auto. Dat moet ook wel: de parkeertijd loopt af. We maken ons gereed om te vertrekken.

Een smalle weg langs de kustlijn van het eiland.We verlaten het eiland waar Tromsø op ligt via de luchthaven aan de westkant. Op het grote eiland Kvaløya gaan we niet middendoor maar volgen we de kustlijn. Mooie route, goede keus! Tegen 16.0 uur komen we op onze bestemming van vandaag: het schiereilandje Hillesøya. Daar is een mooi camperplekje, aan het strand. Hier blijven we! En morgen rijden we 5km terug naar de veerboot naar Senja.

Aan zee. Achter ons de Nederlandse buurtjes, rechts het toiletgebouwtje.  Buurman Martin komt terug van het vissen met zijn boot.  Martin heeft 3 prachtige kabeljauwen gevangen.
We hebben Nederlandse buren met een camper en een rubberboot, Martin en Diane. Martin houdt van vissen op zee. In een waterdicht pak vertrekt hij, met 2 hengels. Een paar uur later is hij er weer: 3 flinke kabeljauwen rijker. Wij mogen delen in de buit: twee mooie kabeljauwfilets die we één van de komende dagen gaan bakken!

De gereden route van Tromso naar Senja en over het eiland.De antenne opgezet, vandaag met opmerkelijk resultaat: op 40m maak ik (met mijn te korte antenne) eerst een verbinding met Zuid-Afrika en daarna met Antarctica RI1ANL. De Russische onderzoeker Nikolai N. Zinin RW6ACM is daar in zijn vrije tijd actief als radioamateur vanaf Novolazarevskaya Station.
Vandaag gereden 82km, totaal 5118km. Overnachting donatie Nok 50 (€ 5,25).

Uitzicht over de baai tijdens het zoeken naar de geocache...Dinsdag 14 augustus 2018
Het heeft vannacht nog flink geregend, maar nu is het droog. We doen eerst een geocache op het eind van dit eilandje, daarna een watertankje vullen en het toilet legen. We vertrekken vervolgens tegen half twaalf.

We rijden een stukje terug naar de veerboot van Brensholmen naar Botnhamn op Senja, waar we om kwart voor twaalf aankomen.

Als eerste in de rij voor de veerboot. Wél ruim drie uur te vroeg!Pech: de vorige veerboot is vertrokken om 09.45 uur, de volgende vertrekt pas om 15.00 uur! Dus tijd voor dit blog, voor een geocache vlakbij, voor de lunch… En ondertussen begint de zon door te breken.

Wanneer we om 15.00 uur vertrekken zijn we tegen vier uur op Senja. We rijden dan meteen het eerste eiland op, langs de zuidkant. Daar is een camperplek mét mooi uitzicht. Daar zijn we dan rond half vijf, een mooie tijd om te stoppen!

Met de veerboot verlaten we (eindelijk!) het haventje van Sommaroy.  Onze plek aan de haven bij het eilandje Husoy.  Kabeljauw bakken in de "buitenkeuken". Wel met een vest aan, het is ca. 12 graden...
Vandaag gereden 27km, totaal 5145km. Overnachting Nok 150 (€ 16,00).

Het eilandje Husoy waar we vannacht hebben gestaan.Woensdag 15 augustus 2018
Zoals gebruikelijk zijn we niet al te vroeg. Ik modereer het Camperforum, handel wat email af, we maken het toilet leeg (want dat kan hier) en vullen één van de vier watertanks. Daarna wandelen we de dam over naar het eilandje, volgens Google zit er een Joker-supermarkt.
Na de boodschappen is het toch al weer 11.15 uur wanneer we vertrekken. En oh ja! We hebben ook nog de camper ‘gekuist’: vloerbedekking eruit en uitkloppen, vegen enz. 🙂

Een prachtige picknickplek in Fjordgard voor de luchpauze. Midden in de hut is een barbeque, het witte huisje links is een toilet.We volgen de fraaie kustlijn van Senja en rijden de doodlopende zijwegen in. Bij één van die zijwegen naar het dorpje Fjordgard vinden we de mooie overnachtingsplaats waar onze vrienden Wietse en Anja stonden in 2011. Een prachtig plekje, wij gebruiken daar de lunch (én vinden een geocache!)

We vervolgen onze reis en komen rond 15.00 uur aan op een andere plek, getipt door Wietse en Anja. Ook bij het dorpje Mefjordvaer is een goede overnachtingsplek.

Overnachtingsplek in Mefjordvaer aan het fjord.Dit plekje staat ons wel aan, we besluiten te blijven al is het nog vroeg. Antenne omhoog, glaasje wijn en straks spaghetti maken. Ik maak radioverbindingen met Cyprus, Azerbeidzjan, India en Indonesië. Ook niet slecht, en dat alles met een heerlijk zonnetje erbij!
Vandaag gereden 56km, totaal 5201km. Overnachting gratis.

Een oud vissershaventje onderweg...Donderdag 16 augustus 2018
Verder langs de westkust van Senja. Niet zo laat vandaag, om 10.00 uur zijn we op weg. Het is een prachtige route, slingerend langs de kleine fjorden met steile wanden.
Senja lijkt op de Lofoten, maar is toch anders. De Lofoten hebben meer van die oude huisjes op palen in het water. Maar op Senja is het duidelijk (nog) minder toeristisch. Dat mag ook wel: de weinige wegen tellen veel oude, smalle tunneltjes en veel smalle wegen met uitwijkplekken…

Eén van de nieuw aangelegde uitkijkpunten. Hier met zicht op de naaldbergen.  Een plekje met uitzicht, voor de lunch!  Nog een speciaal aangelegd (design-)uitzichtspunt.
Onderweg doen we in totaal 8 geocaches. Dat is leuk, zo lang het mooi weer is. In de loop van de middag komen we aan op het verste punt, het plaatsje Gryllefjord. Een dorp van niets, Senja heeft nog geen enkele toeristische infratructuur, weinig of geen horeca, geen winkeltjes en bijna geen campings.

Omdat het gaat regenen en de voorspelling is dat dat zo blijft, ook morgen, besluiten we het hierbij te laten. Een paar minder spectaculaire routes aan de oostkant slaan we nu over, we gaan richting Finnsnes. Finnsnes is een stad met 35.000 inwoners op het vaste land. Via de brug verlaten we Senja en nemen de Rv86 naar het zuiden.

Een boerencampinkje met heerlijk sanitair!Niet veel verder is een aardige boeren camping met, zo lezen we in een app, uitstekende sanitaire voorzieningen. Badkamertjes met vloerverwarming etc. Daar gaan we heen, morgen verder!
Vandaag gereden 160km, totaal 5361km. Overnachting Nok 180 (€ 19,00).

Vrijdag 17 augustus 2018
Van hier naar de camping in Vilhelmina is 866km. Dat splitsen we op in 3 dagen. Vandaag richting Narvik, net daarvoor linksaf via Abisco National Parc naar Kiruna, de noordelijkste ‘stad’ in Zweden (met 17.000 inwoners).
De bijzondere kerk in Kiruna.
Onderweg in het Abisco National Parc doen we de lunchpauze, waarna we rond 15.00 uur in het mijnstadje Kiruna aankomen. We waren hier al eerder, maar Kiruna schijnt een bijzondere kerk te hebben dus daar gaan we even naar kijken.
Het is een volledig houten kerk uit 1909, geïnspireerd op de vorm van een Sami-tent. Bijzonder, vooral het donkere en zware houten interieur.

De zware toegangsdeuren van de ker.  De eerste indruk...  De enorme balken, waaruit deze houten kerk is opgebouwd.  Let op al het houtsnijwerk!
Overnachtingsplek Lappeasuando, langs de E45.Hierna rijden we door naar het zuiden, tot de parkeerplaats/restaurantje Lappeasuando. Een prima plek om te overnachten, zoveel mogelijkheden zijn er niet op dit traject.
Vandaag gereden 355km, totaal 5716km. Overnachting gratis.

Zaterdag 18 augustus 2018
Vanaf Lappeasuando gaan we verder over de beroemde Route 66 van Zweden, de E45. We zijn er vroeg bij, iets over negen rijden we reeds de parkeerplaats af! Vanaf hier is het nog maar 589km naar Vilhelmina. Onderweg doen we nog een overnachting, de planning is aan de rivier de Piteälv in de omgeving van Moskenes (Net als woensdag 8 augustus, week4).

Maar eerst gaan we op weg naar Gällivare, dé mijnstad van Europa (zeggen ze zelf). En stad… 20.000 inwoners in de gehele gemeente is niet zó veel, als je bedenkt dat die gemeente met bijna 17.000 km2
groter is dan Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland bij elkaar!

Lunchpauze in Jokkmokk.In Galliväre doen we boodschappen bij een supermarkt, we drinken koffie en gaan weer verder. Naar Porjus, een leuk dorp waar we vaker hebben overnacht. Er was een leuke Landhandel, zo’n plattelandswinkel waar je van álles kon kopen, maar die is dicht en staat leeg. Jammer…

Door naar Jokkmokk, het aardige plaatsje waar we in de winter/voorjaar van 2016 op de camping stonden. We doen er de lunch en een geocache.

Grillen!Dan nog het laatste stuk, richting Moskosel. We hebben pech: zo’n 20km achter Jokkmokk wordt er aan de weg gewerkt. Dat betekent een 10km lang stuk met grove gravel: een soort grint waardoor je niet harder dan 20 á 30km/uur kunt rijden. Alles rammelt, in de camper…

Ons plekje bij een rustig gedeelte van de rivier.Om 16.00 uur komen we aan bij de rivier Piteälve, omgeving Moskenes. We rijden wat verder door naar achteren tot we een mooi plekje hebben gevonden. Niet bij de stroomversnellingen, zoals begin vorige week, dat maakte zo’n herrie!
Vandaag gereden 268km, totaal 5984km. Overnachting gratis.

Prima plekje aan het water! Ik heb de dipool voor de 6 meterband opgezet.Zondag 19 augustus 2018
Vandaag op weg naar de camping in Vilhelmina, waar we twee nachten blijven. Twee weken geleden stonden we hier ook, op dezelfde plek. Toen was de camping vrijwel vol. Nu, in de tweede helft van augustus, is de camping vrijwel leeg!

Vroeg vertrokken van ons plekje aan de rivier Piteälve, om kwart over negen. Over de E45 rijden we via Arvidsjaur naar Sorssele (paar boodschappen halen) en Sandsele. Allemaal kleine plaatsjes, dorpen eigenlijk. Wel op tientallen kilometers van elkaar, in dit mooie, lege noord-Zweden! Het doet denken aan de binnenlanden van noord-Amerika, uit films.

De sauna op 20m van de auto. Morgen maar eens proberen!We zijn hier tegen drie uur aangekomen. Vroeg eten gemaakt, afwassen in de uitstekende keuken van de camping. Morgen een wasje draaien, én in de sauna. Gebruik van de sauna is gratis en het ding bevindt zich op 20m lopen van de camper! 🙂

De gereden route in week 5. Van dinsdag t/m zondag (maandag ontbreekt).En dan is het nog maar 1279km naar de boot in Trelleborg… Of Helsingborg. Of “the bridge”. We zien wel. We hebben nog een dag of vijf, zes. Wellicht maandag over een week over naar Duitsland en dinsdag 28 augustus thuis?
Vandaag gereden 278km, totaal 6262km. Overnachting Sek 220 (€ 22).

[Lees verder in week 6…]