2018: Zomervakantie – week 4

Werkbespreking na het ontbijt.Maandag 6 augustus 2018
Femma’s verjaardag! We zijn bij Mikael en Anna en maken er een gezellige dag van. Dat wil zeggen: ik ga Mikael wel helpen met een klusje, waar de ochtend zoet mee zijn. Het regent (voor het eerst weer!) en met regenjas aan staan we in de vette klei, in een 150 meter(!) lange greppel van 1 meter diep en 1,80 meter breed.

Met een geleende bulldozer (een excavator) heeft Mikael die in de voorafgaande dagen gegraven. De grond bestaat uit een zandige bovenlaag met daaronder een keiharde leemlaag, deels keileem met zware stenen en rotsen erin. Een overblijfsel van de laatste (en wellicht voorgaande) ijstijd(en).

Wat we doen is een kunststof buis van 300m lang door de geul trekken, heen en weer terug. Het is onderdeel van een modern verwarmingssysteem met een warmtepomp voor Mikaels werkplaats.

De zware 300m lange rol kunststof buis wordt naar het beginpunt gereden.  De buizen trekken we door de 150m lange geul, een zware klus.  Werk gedaan voor vandaag! Moe en smerig, maar tevreden.  De belangrijkste van de 8 masten: 60m hoog met o.m. 2 x 3ele voor 40m en 3 x 6ele voor 20m.
Even wat verbindingen maken met de andere kant van de wereld...Rond de middag, tijdens de lunch, klaart het op. Het wordt een mooie dag, 23 graden en licht bewolkt met een vriendelijk zonnetje.
Ik maak wat verbindingen met mijn eigen zender aan Mikaels enorme antennes. Japan, Indonesië, China. Van die dingen die thuis niet zo makkelijk of helemaal niet gaan.

De avondmaaltijd is gevarieerd: we hebben los van elkaar lekkere dingen gemaakt en we zetten alles op tafel: iedereen mag kiezen wat ie wil. Anna maakte een fantastische schotel Flygande Jakob, een typisch Zweeds gerecht. Heerlijk! 🙂

Mikael en Anna.Elke avond om tien uur is er “de ronde” met de radiovrienden in Zwolle/Kampen en omgeving. Dan praten we even vakantiebelevenissen bij via de zender. Dat gaat natuurlijk geweldig vanaf hier: twee enorme 3-elements richtantennes op een mast van 60 meter hoog!
Vandaag gereden 0km, totaal 3889km. Overnachting gratis.

Druk met het afdekken van de buizen: een beschermende laag aarde.Dinsdag 7 augustus 2018
Ik heb om 08.00 uur met Mikael afgesproken aan het ontbijt. De dames kunnen wat langer blijven liggen, wij gaan aan het werk. We gaan de buis zo vlak mogelijk langs de zijkant van de greppel leggen en dan afdekken, met de schop, met een laag(je) zand. Een pittige klus want het is vandaag onbewolkt, zonnig en 23 tot 25 graden. Zweten dus! Mikael kan vervolgens de komende dagen met de bulldozer de greppels weer dichtgooien.

Sam SA2CHQ (met petje) op bezoek.Rond een uur of vier in de middag zijn we klaar. Even uitblazen en wat drinken, we krijgen zelfs nog bezoek. Sam SA2CHQ, een bijzonder sympathieke vent, komt even langs en drinkt een glaasje mee. Hij had mij gezien op APRS. Grappig is dat, je realiseert je niet wie er allemaal meekijken.

Grillmasters...Daarna onder de douche en schone kleren aan en dan: de bbq! Het officiële Zweedse verbod voor barbecuen op eigen grond (in verband met de bosbranden) is opgeheven en Anna en Femma hebben inkopen gedaan in het dorp.

Die avond, na de bbq, gaat Anna met de auto en hond Hicco terug naar Lulea. Zij heeft daar nog steeds een appartement én een goede baan en ze moet morgen weer aan het werk. Lulea is ongeveer 180km noordelijk van Burträsk, twee uur rijden. Anna geeft aan dat ons bezoek zeer door hen op prijs wordt gesteld en dat “you should come more often!”
Mikael nodigt mij zelfs uit voor de CQ WW DX contest in november. Ik zou met multi/two de multipliers kunnen verzamelen… Iets om over na te denken! 🙂
Vandaag gereden 0km, totaal 3889km. Overnachting gratis.

Mikael demonstreert hoe hij de greppel weer dicht gaat gooien.Woensdag 8 augustus 2018
De dag van vertrek; Femma en ik gaan verder. We zijn veel te vroeg wakker en om 8 uur zitten we met Mikael aan het ontbijt. Na het ontbijt de laatste dingen bij elkaar zoeken en inpakken.
Mikael start de excavator en laat even zien hoe hij de greppel weer gaat dichten.

Uitgezwaaid door Mikael verlaten we de boerderij en doen in het dorp Burträsk nog wat inkopen. Dan door naar Boliden en vandaar naar Arvidsjaur, ruim 150km. Femma wil graag naar een ‘wild plekje’ aan de woest stromende rivier de Piteälven, 50km noordelijk van Arvidsjaur aan de E45.

Ons tweede rendier dit jaar.Onderweg zien we (eindelijk) ons eerste rendier dit jaar. De foto is van de tweede, de eerste zag ik te laat en heb ik bijna doodgereden…

We arriveren op de overnachtingsplaats rond 15.00 uur, prachtig weer en 26 graden. We zetten tafel en stoeltjes buiten, hier blijven we (in ieder geval) vandaag/vannacht.

Aan de rivier de Piteälven.  Buiten eten: een koude schotel met elk een halve haan.  Het uitzicht op de oude brug over de E45.
Vandaag gereden 209km, totaal 4098km. Overnachting gratis.

Donderdag 9 augustus 2018
Verder. Maar hoe? 🙂
De combi-brug: voor treinen én auto's!We kunnen van hieruit 2 kanten op: rechtdoor naar het noorden over de E45. Maar dan komt er geen afslag meer naar Noorwegen. Dan moeten we door naar Kiruna, de meest noordelijke stad van Zweden en vandaar via het Abisco National Park naar Noorwegen.
De andere optie: 50km terugrijden naar Arvidsjaur en daar rechtsaf slaan over de “Silverroad” naar Noorwegen, zoals we oorspronkelijk van plan waren. We kiezen voor deze tweede optie.

We gaan de eerste 10km terug via onverharde binnenwegen, tot aan Moskosel. Dan kunnen we mooi een aantal geocaches doen! Eén ervan is bij een brug over de rivier: een combibrug. Dat is een smalle, éénbaansbrug mét spoorrails erover. De brug is voor treinen én auto’s.

Het oude stationsgebouwtje van Moskenes. Nu een spoorwegmuseum(pje).Onderweg en in Moskosel doen we er nog een aantal. Een leuke is die bij het spoorwegmuseumpje in Moskosel. Het gratis mini-museum is gevestigd in het voormalige stationsgebouwtje van Moskosel en bevat tevens een cafeetje met terras. Twee keer per dag stopt hier de trein.

Op de camping in Arjeplog.Terug in Arvidsjaur slaan we rechtsaf naar Arjeplog (60km) en de Noorse grens.
In Arjeplog doen we wat boodschappen, grotere plaatsen met supermarkt zijn er niet meer, de komende 100km.
De weg weer op, richting Noorwegen. Veel verder komen we echter niet: net buiten Arjeplog vinden we een aardige camping.
Vandaag gereden 166km, totaal 4264km. Overnachting Sek 150 (€ 15,00).

Onderweg naar Noorwegen op Rijksweg 35, de Zilverroute.Vrijdag 10 augustus 2018
We zijn al vroeg wakker, maar dat is geen probleem: we lagen er gisteravond ook al vroeg in. Douchen, ontbijten en voor ons doen zijn we om 09.15 uur al vroeg op weg!
De Poolcirkel aan Rv 95.Het landschap wordt gaandeweg kaler en de bergen hoger. Maar voordat we in Noorwegen zijn kruisen we nog de Poolcirkel.
Bij de winkel daar (het stelt allemaal niet veel voor) doen we de laatste Zweedse boodschappen. We maken bijgaande foto en rijden dan door naar de Noorse grens.

Altijd een beetje spannend, die Noorse grens. Als wijnliefhebbers hebben we uiteraard meer bij ons dan toegestaan (1,5 liter p.p.). Voor de grens doen we nog een geocache in Zweden, voorbij de grens (niemand te zien) een geocache in Noorwegen.

Hangbrug over een kleine maar wilde rivier!Voor deze cache moesten we een eindje een wandelpad op. De cache lag in de buurt van een mooie hangbrug voor wandelaars. De rivier denderde er met veel geraas onderdoor. Leuk!

De pannenkoeken-kok!Terug bij de auto maken we koolhydraatarme pannenkoek, als lunch. Dat gaat met eieren, roomkaas, kaneel en een beetje amandelmeel (niet noodzakelijk). We maken er één grote, dikke pannenkoek van (4 eieren) die we delen. Lekker!

We rijden deze weg af tot we aan de E6 komen. We gaan rechtsaf, naar het noorden. We passeren Fauske en zijn onderweg naar Bognes waar je de boot moet nemen naar Narvik. Een mooie route, echter zo’n 100km vóór Bognes stuiten we opeens op een file. Heel bijzonder, voor noord-Scandinavische begrippen. De zaak staat stil, mensen wandelen op de weg, dit gaat blijkbaar lang duren…

We overnachten aan een oud veerhaventje.We draaien om en rijden 17km terug naar een oud veerboothaventje. Daar vinden we een prima plekje voor de nacht. Half vijf, tijd voor een illegaal geïmporteerd glaasje Franse wijn! 🙂
Vandaag gereden 309km, totaal 4573km. Overnachting gratis.

Ochtend met uitzicht op het vissersdorpje Sommarset.Zaterdag 11 augustus 2018
Een reisdagje. Vandaag en morgen zijn de slechtste dagen van de week, qua weer. Weinig zon, wél regen. Dus we gaan wat meer kilometers (proberen te) maken.

We volgen de E6 naar Bognes. Onderweg tanken we, voor Noorse begrippen goedkoop: Nok 14,05/liter, oftewel € 1,48 bij de huidige koers. Even later komen we bij de veerboot aan. Stel je voor: een veerverbinding in de E6, de hoofdverbinding tussen noord- en zuid-Noorwegen! Rij 1 en 2 zijn al vol, wij schuiven aan in rij 3. De boot ligt er al, en na een kwartiertje loopt rij 1 leeg, de boot op. Dan rij 2. Wij zien het al aankomen, die boot is bijna vol…

Als laatste auto een plekje op de boot!Dan opeens: er is nog één plekje over. Voor ons staan 2 auto’s met grote aanhangers, die zijn te lang! Wij mogen uit de rij komen en als laatste aan boord. Mazzel! 🙂

Dan volgt nog een kleine discussie met de kaartjesverkoper. Hij denkt dat ik langer ben dan 6 meter, dus de overtocht kost € 40. Ik geef aan dat de bus 5,99 meter lang is. Uiteindelijk krijg ik gelijk en mag ik € 18,50 afrekenen.

Aan het fjord bij Bjerkvik.We passeren Narvik en eindigen tussen vier en half vijf aan het fjord bij de splitsing van de E10 (naar de Lofoten) en de E6 (naar Senja en Tromsø).
Femma wil hier graag blijven en morgen wordt het toch regenachtig, dus we rijden morgen wel weer verder!
Vandaag gereden 238km, totaal 4811km. Overnachting Nok 100 (€ 11,00).

Zondag 12 augustus 2018
Vandaag verder naar Tromsø. Schijnt een mooie stad te zijn, dus eerst naar Tromsø en dan, via een binnendoor-veerverbinding, naar het eiland Senja.

We doen nog een ochtendwandeling met een geocache, vullen een watertank waarna we vertrekken rond half elf. Na een mooie rit (ondanks het slechte weer en de vele regen) en een lunchpauze langs de Noorse kust en fjorden komen we om 15.00 uur in Tromsø aan. We gaan meteen op zoek naar een camperplaats, zo dicht mogelijk bij het centrum.

Het MV Postjerna in zijn eigen cocon..Die vinden we (foto hieronder). Vandaag -zondag- nog gratis, morgenochtend vanaf 08.00 uur kost het Nok 20 per uur (€ 2,10). We staan vlak bij het Polaria, daar gaan we op deze regenachtige zondagmiddag dan maar eens een kijkje nemen. Naast het Polaria ligt de MV Polstjerna, een bijna 70 jaar oude zeehondenjager. In 33 jaar heeft het schip bijna 100.000 zeehonden gevangen. Laten ze dat bij Greenpeace maar niet horen…

Ons plekje aan de oostkant van het centrum van Tromsø. Aan de overkant de beroemde witte 'arctic cathedral'.  Het Polaria (zie Polaria-website).  MV Polstjerna, de oude zeehondenjager...
Tegen half zes zijn we terug bij de auto. De (kleine) parkeerplaats zal de komende uren nog geheel vollopen met campers. Vooral Italianen en Duitsers. Wij hebben een mooi plkje, met uitzicht op de haven en de Arctische Kathedraal.
Vandaag gereden 225km, totaal 5036km. Overnachting gratis tot morgenochtend 08.00 uur…

[Verder naar week 5…]