2018: Zomervakantie – week 3

's Ochtends. Een aantal campers zijn al weg. Mooie Noorse luchten!Maandag 30 juli 2018
Heerlijk: het is vandaag een “koele” dag, temperaturen rond 24 graden. Zo nu en dan zon, maar overwegend zwaar bewolkt. Dit is Noorwegen zoals we het kennen! 🙂

De Hardangerbrug over het Hardangerfjord.Voor we boven bij de Hardangervidda zijn, het gebied ligt grotendeels boven de 1000m, komen we nog langs de Hardangerbrua: de Hardangerbrug. Heel bijzonder, een brug tussen twee steile rotswanden. Vanuit een tunnel rijd je opeens op de brug, aan de andere kant duik je weer een tunnel in. Dat is te zien op de foto. Aan beide kanten is er in de tunnel ook nog een rotonde waar bij je kunt kiezen of je linksaf of rechtsaf gaat.

Vandaag over de Hardangervidda naar Geilo. Een mooie route, we waren hier in 2014 voor het laatst. Toen stonden de Chinese toeristen als gekken sneeuwballen naar elkaar te gooien! Nu is er, na de warme periode, weinig sneeuw en ijs meer te bekennen. Jammer, dat maakt het wat minder spectaculair…

Op de camping in Al, tussen Geilo en Gol.In Geilo aangekomen doen we wat boodschappen, voor we verder gaan richting Gol over weg nummer 7. Onderweg zien we een leuke camping in Ål, daar gaan we overnachten. Het is nog 22 graden, dus buiten koken én eten!
Vandaag gereden 157km, totaal 2514km. Overnachting NOK 170
(€ 18,70).

Herman en Eugeni, de zus van Aloys.Dinsdag 30 juli 2018
Rond 10.00 uur verlaten we de camping richting Gol. Een aardig plaatsje en het is ook een mooie route. Van Gol naar Fagernes. Bij wegwerkzaamheden moeten we even wachten voor een stoplicht én… daar komen we mijn zus Eugeni en zwager Herman tegen! Ze Whatsappen meteen dat ze verderop omdraaien en achter ons aan zullen komen. Wij stoppen op de eerste de beste parkeerplaats.

Aan de koffie met Herman en Eugeni.We drinken koffie samen en kletsen gezellig een uurtje(?) voor we ieder weer ons weegs gaan: zijn naar de Noorse fjordenkust, wij naar het noordoosten.
Toeval dat we beiden dezelfde weg namen, zij het dan in tegengestelde richting!

Een wild stromende rivier in het Jotunheimen Nationaal Park.Vanaf Fagernes waar we tanken, een boodschapje én een geocache doen, gaan we verder via Riksvegen 51, de route over de Jotunheimen. Een wild en ruig berggebied, pashoogte 1389m. We hebben nog overwogen om er te overnachten, maar het was er somber want zwaarbewolkt, koud en zeer winderig. Andere keer!

Natuurgebied Jotunheimen.
Even inchecken bij de camping.Lekker buiten koken...We slaan onderweg af naar Sjoa maar vinden nergens een aardige plek voor de nacht. Uiteindelijk zien we een leuke kleine camping aan een rivier, vlak voor Sjoa.

We parkeren de auto met uitzicht op de rivier, tafels en stoeltjes naar buiten: ik ga buiten kokkerellen op ons platte “bouwmarkt-gasstelletje”!
Morgen verder naar Rondane.
Vandaag gereden 214km, totaal 2728km. Overnachting NOK 200 (€ 22,00).

Woensdag 1 augustus 2018
Na het ontbijt bekijken we de route-mogelijkheden, vullen een tankje en legen het toilet. Tijd om te vertrekken!

Van Sjoa gaan we richting Ringebu over de E6. Voor we er echter zijn slaan we linksaf naar Folldal, over de Rv27. Door/langs het Nationaal Park Rondane. Dit is één van de 18 Nationale Toeristische routes, en tot onze verrassing is het er heel rustig.

Vanuit het dal klimmen we naar boven, mooie uitzichten! De rode bessen links zijn al rijp...  Onderweg op het eerste deel van de route, dóor Rondane.  Bij de oude watermolen, nu een prachtig klein (en gratis) museum.
Binnen in het kleine en moderne museum over hout en water.  Design-plekken, aangelgd voor een panorama (volgende foto).  Het bijbehorende uitzicht vanaf het design-uitzichtspunt (foto links).
Onderweg doen we hier en daar nog een geocache. We lunchen laat op een plekje aan de rivier waar we ooit met Wietse en Anja hebben overnacht. Bij een kerkje vinden we nog een mooie geocache, het kerkje zélf viel wat tegen…

Op het terrein van de schietbaan.Deze dag eindigt bij de schietbaan van Oppdal, een groot terrein waar we mogen overnachten. Er is een evenement gaande, er staan veel auto’s, campers en caravans. Jongen mannen én opmerkelijk veel jonge vrouwen lopen er rond met -qua gewicht- zware wapens. Het geknal is vooral op afstand. Trainende biathlonners?
We zetten de auto in een rustig hoekje, hier blijven we overnachten.
Vandaag gereden 213km, totaal 2941km. Overnachting gratis.

Donderdag 2 augustus 2018
Voorlopige planning: noordwaarts via Trondheim en Steinkjer. Daarna rechtsaf over de 27 naar Gäddede, aan de Wildernisroute in Zweden. Bovenlangs naar Vilhelmina. Dan oostwaarts via Lyckele naar Burträsk.

De route van Oppdal, via Trondheim en Steinkjer, naar ons plekje onder het meer.Aldus zijn we vanochtend (laat) uit Oppdal vertrokken, richting Trondheim. Mooie route, allen rond Trondheim begint het toch al een beetje “grootsteeds” te worden, met veel verkeer.
Door naar Steinkjer. Voor Steinkjer kwamen we zelfs in een file terecht, dat is écht de eerste keer in Noorwegen, nooit eerder meegemaakt!

Camperplek Bolarein. Op de achtergrond de winkel en het restaurantje.In Steinkjer doen we boodschappen bij een supermarkt. Daarna verlaten we, gezien de tijd, de E6 en gaan we parallel, onder een groot meer langs, naar een aardige camperplek in een natuurgebied bij een mini-restaurant en een winkeltje. Tegen half vijf komen we er aan, mooie tijd om te stoppen!
Vandaag gereden 271km, totaal 3212km. Overnachting gratis.

Vrijdag 3 augustus 2018
Volgens de planning staan we vanavond op de Stekenjokk, een kale hoogvlakte op 800m hoogte. Maar eerst doen we, na het ontbijt, nog een wandeling met enkele geocaches!

Een leuke wandeling. Eerst naar de geocache bij de 6000 jaar oude steentijd-muurtekening (uitgehouwen eigenlijk) van een rendier. Cache na enig zoeken door Femma gevonden. Raar idee eigenlijk: 6000 jaar geleden waren hier mensen aan het beitelen in de rotswand…

De 6000 jaar oude rotstekening uit de Steentijd.  Bosbessen plukken op de terugweg!  Ook de cache bij het uitzichtpunt gevonden!  Uitkijken voor beren in het bos...
We gaan dieper het bos in, op naar de tweede geocache bij een uitzichtspunt. Onderweg plukken we rijpe bosbessen, die hier in overvloed voorkomt. Ook de tweede cache vinden we snel. Het uitzicht valt niet tegen. Op de weg terug zien we nog een bordje met informatie over de in Zweden voorkomende bruine beren.

We rijden verder langs het meer over weg 763, tot we weer op de E6 uitkomen. Amper 15km verderop verlaten we de E6 weer: we nemen een binnenweg, de 74 naar het Zweedse Gäddede. Onderweg op een parkeerplaats bakken we (koolhydraatarme) pannenkoeken als lunch. Lekker!

Tegen 15.00 uur zijn we grens gepasseerd en komen we in het Zweedse stadje Gäddede aan. We doen een paar boodschappen bij de ICA en gooien de tank vol. Alles is hier opmerkelijk goedkoper dan in Noorwegen. De diesel 15 a 20 cent, oploskoffie kost hier circa € 7,00 in plaats van € 11,00. Een emmertje (1 liter) Griekse yoghurt € 2,80 in plaats van € 6,50!

Overnachten op de Stekenjokk.We gaan snel verder, we moeten nog een 80km naar het ruige natuurgebied Stekenjokk aan de Wildernisroute op 900 meter hoogte. Een indrukwekkend kale vlakte, koud, onherbergzaam. Een pracht plekje voor een ‘wilde overnachting’ in Lapland!
Vandaag gereden 245km, totaal 3457km. Overnachting gratis.

De avond valt over Stekenjokk. Tegenlicht, in werkelijkheid wordt het hier niet donker in de zomer...
De overnachtingsplaats van bovenaf gezien. Wij staan in de verte, achteraan.Zaterdag 4 augustus 2018
We doen een geocache op de vlakte hier, en rijden vervolgens door naar dé camping in Vilhelmina. We stonden vannacht trouwens niet alleen op de Stekenjokk, zoals te zien op de foto! 🙂

Prima plekje aan het water! Ik heb de dipool voor de 6 meterband/50 MHz op de hengel gezet.De reis verloopt vlot, een aantal hoogtepunten onderweg zoals een Lappen-dorp en een brede waterval slaan we over, dat hebben we al eens gezien. Dus we rijden door naar de camping en zoeken een mooi plekje uit aan het water.

Voor we ons écht installeren moeten we echter nog naar de supermarkt voor wat boodschappen voor de komende dagen. Het stadje ligt 3km verder, voorbij de camping. We doen boodschappen bij de Ica in het centrum, een supermarkt waar we al veel vaker zijn geweest, het laatst in de winter/voorjaar van 2016.

De beroemde Inlandsbanan, het treintje dat van oudsher zuid- en noord-Zweden met elkaar verbindt.Op de terugweg zien we tot onze verrassing de Inlandsbanan! Bij het visrestaurant/winkel/bezoekerscentrum aan de E45 hebben ze een peronnetje gemaakt met de naam “Velhelmina Noord” en hier stopt de trein en mogen de mensen er even uit!
Op de camping laten we de was draaien, dan is dat ook maar weer klaar.
Vandaag gereden 152km, totaal 3609km. Overnachting Skr 200 (€ 20).

De sauna op 20m van de auto. Als we hier op de terugweg wéér langskomen ga ik erin!Zondag 5 augustus 2018
Vandaag naar Burträsk, naar onze radiovrienden Mikael SJ2W en Anna. Fris gedoucht, de was gedaan, watertanks vol, andere tanks leeg, we verlaten Vilhelmina richting Lycksele. Eén tegenvaller; grote delen van de  weg, zo geeft een bord aan, zijn opgebroken…

Vanaf 200m verderop is de weg opgebroken. Dat eindigt 10km verderop...Dat is typisch Zweeds. De weg wordt vernieuwd, nieuw asfalt. Een omleiding is meestal niet mogelijk, zoveel wegen zijn er niet, dus het (weinige) verkeer gaat gewoon door. In dit geval: over tientallen kilometers heeft met het oude asfalt verwijderd en rijd je nu over zeer grof grind. Zeg maar grove stenen, van een scherpe soort. Dat betekent maximaal 30km/uur als je je banden heel wilt houden en alles in de camper gaat rammelen.

Zweedse binnenwegen, onverhard. En pakweg 40km lang kom je niemand tegen.Wij zien tóch een parallel-optie! We draaien om en rijden 6 km verder een kleinere weg in, op naar Lycksele! De eerste 10km gaat perfect en dan opeens: onverhard! Geen asfalt meer, maar een laag harde klei (of zoiets) met fijn grind. Je kunt er 60-70 km/uur op rijden, maar fijn is het niet. Soms is het een wasbord, soms zitten er kuilen, gaten en/of bobbels in. Gelukkig gaat het slechts om pakweg 50km.
Nog een opmerkelijk feit: op deze 50km komen we niet één tegenligger tegen! En de paar ‘dorpen’ onderweg bestaan uit slechts een handjevol huizen waarvan een deel verlaten, dichtgetimmerd.

De gereden route in de derde week.We arriveren bij Mikael en Anna rond half vier.
Vandaag gereden 280km, totaal 3889km. Overnachting gratis.

[Ga door naar week 4…]