2016: Scandinavië – week 1

Woensdag 9 maart 2016
Het is uiteindelijk 17.00 uur wanneer we de deur achter ons op slot draaien. Nu eerst nog naar Albert Hein voor de laatste boodschappen én diesel tanken bij de Esso. Dan eindelijk Kampen uit, op weg naar Uden.

In Uden gaat Femma twee dagen intern voor een cursus voor mensen met diabetes. Onder begeleiding van meerdere deskundigen gaan de 20 deelnemers overschakelen op een andere manier van eten/drinken, waarmee je niet alleen afvalt maar ook je bloedwaardes verbetert. Donderdagavond 11 maart ná het journaal van 18.00 uur komen ze zelfs op TV in “Eén Vandaag”.

Camperplaats voor één camper naast de kerk in Escharen.Zonder veel fileproblemen komen we rond kwart voor zeven bij een sluizencomplex aan de Maas. Hier mag je overnachten, kaal en verlaten. Nee, trekt ons niet aan. De volgende plek is een camperplaats voor één camper naast de kerk in het dorpje Escharen. Ziet er goed uit, hier blijven we!
Vandaag gereden: 120km, totaal: 120km.

Donderdag 10 maart 2016
Om half zeven loopt de wekker af, ik mag er het eerst uit. De verwarming wat hoger, warm water op het gas. Wassen en aankleden, daarna komt Femma eruit en maak ik vast ontbijt. We hebben de tijd, om 08.00 uur willen we richting Uden. Hier vandaan is dat 21km deels over binnenwegen.

Hetzelfde plekje in de ochtend...Mooi op tijd zijn we op het Udense platteland bij het landgoed waar de cursus wordt gehouden. We nemen afscheid, pas rond 17.00 uur morgenmiddag haal ik Femma weer op. Femma gaat het gebouw in, ik vertrek met de camper.

Aloys
Op naar Schijndel, kampeerzaak de Wit. Er is iets stuk aan de keukenkraan, die wil ik vervangen. Gelukkig heb ik gereedschap bij me, dus een niet te moeilijke klus.

De nieuwe keukenkraan...

Rijdend naar het zuiden kom ik in het dorp Boskant. Hier zoek (en vind) ik een geocache. Ik besluit toch maar weer noordwaarts te gaan. Dat brengt mij in St. Oedenrode, een aardig dorp. Ik parkeer midden op het dorpsplein en ga aan de wandel.

Bij AH koop ik oploskoffie en een zoutvaatje (je vergeet altijd wat) en een salade voor bij mijn halve haan vanavond. Ik maak wat foto’s, zie een leuk pandje (Amsterdamse School) en vertrek weer, halverwege de middag.

Marktplein Sint Oedenrode. Marktplein Sint Oedenrode.

Waarheen? Terug naar Escharen naast de kerk, ik heb nog genoeg te doen op internet. Verschillende websites bijwerken, waaronder die van school en deze natuurlijk!
Gezellig: muziekfilmpjes van YouTube onder het ‘werk’. De laptop ziet een open WiFi-verbinding, dus onbeperkt snel internet in de camper 🙂 !

Tegen 23.00 uur kruip ik in bed, morgen is er weer een dag. En ik mag uitslapen.
Vandaag gereden: 93km, totaal: 213km.

Femma
Aloys is net vertrokken. Ik ben aangekomen bij de cursus “Keer diabetes om”. Kan dat dan? Het wordt gezegd en ik kreeg de unieke kans om mee te doen met de laatste groep van deze pilot-cursus.

Een hartelijke ontvangst op Landgoed Blauwrijk. De groep bestaat uit 19 personen, mannen en vrouwen. We worden opgesplitst in 2 groepjes. Ik zit in de groep met de “zware medicatie”. Dat betekent in mijn geval, per dag: 1 pil om de bloeddruk te verlagen, 2 x 500 mg Metformine, 3 x Gliclazide en dan nog 62 eenheden Insuline.

We zijn gestart met een meting, iets nieuws: het meten van de HbA1c met een vingerprik. HbA1c meet de versuikering van de bloedplaatjes gedurende de afgelopen 6 tot 8 weken. Bij mensen zonder diabetes moet deze onder de 6 zijn, als je diabetes hebt onder de 7. Mijn HbA1c was in januari al gestegen tot 8,5.
Vooruitlopend op de cursus waren we vast begonnen met een soort “Atkins-dieet”: koolhydraat-arm eten. Tot mijn grote verrassing (en voldoening) was mijn HbA1c gedaald van 8,5 naar 6,3. Een mooi begin!

Achtereenvolgens deden we een voorstelronde, daarna met de kleine groep een groepsgesprek met coach. In een korte pauze aten we een klein kopje broccolisoep en een handvol noten, daarna een presentatie van diëtiste Connie Hoek: uitleg over hoe een andere manier van eten je medicijngebruik kan verlagen. Wij zouden daartoe zelf het bewijs gaan leveren.

De andere groep deed intussen een kookworkshop en ons groepje kon aanschuiven voor een heerlijke lunch, uiteraard koolhydraat-arm. Na de lunch een wandeling, waarna onze groep begon aan de kookworkshop. Samen met een kok aan de slag met het diner.
We delen de kamers in en hebben individuele gesprekken met de medische begeleiding.


Vrijdag 11 maart 2016
Goedemorgen! Aloys is nog steeds met de camper in Escharen, Femma is op de cursus.

Aloys
Jarig! Ik word vandaag 61, Femma belt me wakker om me te feliciteren. Cadeautjes liggen nog ingepakt in de camper, die maak ik direct open bij het ontbijt. Het is een fles Japanse Sake én een Amerikaans T-Shirt voor de radioamateur: “Not all hams are created equal – some know cw” (Niet alle amateurs zijn gelijk – sommigen kunnen telegrafie/morse”).

Ter gelegenheid van mijn verjaardag: telefoontjes, sms’jes, e-mails, what’s appjes, facebooks timeline’tjes, skype-chats én een felicitatie-topic in het Camperforum. Leuk, bedankt allemaal!

Tegen half drie parkeer ik aan de rand van een natuurgebied op 400m afstand van Femma. Ik maak koffie en ik zet een antenne op. Misschien maak ik nog een paar aardige verbindingen!

Een mooi plekje om op Femma te wachten.

Femma
Deze ochtend iets bijzonders, nog voor het ontbijt: meten, een wandeling en opnieuw meten. De waardes zijn gedaald! Dan een koolhydraatarm ontbijt en opnieuw meten. Tijd voor het tweede deel van de presentatie over waarom koolhydraatarm voedsel met voldoende essentiële vetten voor mensen met diabetes zo belangrijk is en het op een rijtje zetten van je eigen doelen voor het komende halfjaar.

Na de lunch de laatste programma onderdelen. Een soort  boodschappenspel waardoor je meer inzicht krijgt in de hoeveelheid koolhydraten die verschillende producten bevatten en hoe je dit zelf kunt berekenen. Tot slot een uitleg over Google-community waar we onze ervaringen en recepten kunnen gaan delen én contact houden met elkaar. Over een maand zien we elkaar weer op de terugkomdag.

Dan is het kwart voor vijf, Aloys staat met de camper op de parkeerplaats. Het is vakantie!


Om 16.45 uur haal ik Femma weer op bij het landgoed. Dan is het een kleine 2 uur rijden naar Bergheim bij Keulen. We gaan overnachten op de parkeerplaats voor de sporthal waarin morgen de markt is. Na de markt morgen gaan we naar het noorden: 596km verderop is de veerboot die ons van Puttgarden naar Rodbyhavn in Denemarken zal brengen.
Vandaag gereden: 186km, totaal: 399km.

Zaterdag 12 maart 2016
Overnachten op de parkeerplaats in Bergheim. Op de achtergrond de camper van Paul PA3EPS, die bedrijfsmatig aanwezig is op de markt.We hebben een geschikte plek gevonden op de parkeerplaats bij de sporthal. Ik had meer struiken verwacht, een meer gesloten karakter. De parkeerplaats daarentegen was meer open, tussen de bebouwing.

Femma heeft deze geocache gevonden!Vroeg op, volgens Femma’s cursus moeten we in het vervolg eerst een wandeling maken vóór het ontbijt. We wandelen naar een geocache, vinden en loggen die, dan terug voor het ontbijt.

Na het ontbijt bezoek ik de radiobeurs. Er is veel interessante informatie, er zijn veel handelaren maar het is wel kleiner dan 4 jaar geleden: de tweede hal schijnt gerenoveerd te worden. Rond 12.00 uur heb ik het wel gezien en rijden we door naar een supermarkt voor wat boodschappen. Wanneer we na de lunch vertrekken is het rond 14.00 uur.

Overnachting bij het Vogelpark in Walsrode.Er zijn twee opties: via Bremen of via Hannover naar het noorden. De tweede is 6 km langer, maar hebben we nooit gereden. We gaan dus over de A2/A7 via Hannover. Foute keuze: hier zit een omleiding in met kilometers file… Tegen 19.00 uur verlaten we de file, rijden het dorp Walsrode in en vinden een camperplaats bij het “grootste vogelpark ter wereld”. Beetje scheef hier, maar heel rustig!
Vandaag gereden: 386km, totaal: 785km.

Zondag 13 maart 2016
Op tijd op, wandelen! Weer een geocache gevonden, dus het ontbijt hebben we weer verdiend. Voor het vertrek nog snel het toilet legen, zelfs daarin is hier gratis voorzien. Tegen 10.00 uur zijn we klaar voor vertrek naar Denemarken/Zweden, dat moet wel gaan lukken vandaag!

Voor we weer bij de snelweg zijn moeten we eerst een stukje over de Lüneburger Heide. Een aantrekkelijk landschap, glooiender dan Drenthe, met prachtige oude boerderijen. Maar de snelweg doet zijn naam weer eer aan, dat schiet tenminste op! Hamburg voorbij, Lübeck, op naar Puttgarden.

Rustig en mooi weer tijdens onze rit door Denemarken.

Om 13.00 uur zijn we bij de veerboot, we kopen meteen een combi-ticket voor deze overtocht én de overtocht Helsingor-Helsingborg. Samen € 110 (ben je langer dan 6 meter dan betaal je dubbel!)
We varen de haven uit om 13.15 uur voor een overtocht van 45 minuten. Om 14.00 uur rijden we in Denemarken de boot weer af. De controle is wel wat strenger dan ‘normaal’ maar kost gelukkig geen extra tijd.

Wanneer de snelweg via twee grote bruggen het eilandje Faro kruist gaan we er even af. Wat ik al had gehoopt: de openbare drinkwaterkraan bij de parkeerplaats op het eilandje is niet afgesloten dus we vullen 2 lege tankjes zodat onze voorraad drinkwater weer 100% is. Belangrijk voor wie vrij overnacht met de camper: zorg dat je voldoende water en energie hebt en liefst een leeg toilet.

Aan zee bij de haven van Svanshall (Zweden).Om goed half vijf komen we aan in de haven van Helsinggor. We kunnen meteen inschepen; de vertrektijd is 16.43 uur. Een kwartier later, om vijf uur, zijn we in Helsingborg, Zweden. We rijden door naar het dorp Svanshall, ca. 20km, daar is een haventje aan zee waar we eerder gestaan hebben.
Vandaag gereden: 493km, totaal: 1278km.

[Verder naar week 2]