2016: Scandinavië – week 5

De camper mét de antenne, dit is circa. 10m. Hier is hij 2,5m korter dan 'normaal'...Maandag 4 april 2016
We doen een geocache als ochtendwandeling waarbij we het hele plaatsje nog eens rondlopen. We ontbijten, ik ruim de antenne op waarna we verder afzakken langs de Noord-Duitse Fachwerkstrasse richting Wolfsburg. We passeren Dannenberg en Lüchow, daarna passeren we het voormalige IJzeren Gordijn.

Vele oude gebouwen lijken té ver heen voor restauratie.Het stadje Salzwedel ligt nét in de voormalige DDR. Dat vind je terug in het straatbeeld: vele oude vakwerkhuizen verkeren nog steeds in een ernstige mate van verval, daar heeft men sinds “de Wende” nog niets aan gedaan. Toch is er ook al flink wat opgeknapt, en is Salzwedel een bezoekje waard.

De Jugendstil Villa Freydanck, de stadsbibliotheek van Salzwedel.Waar we ook voor kwamen was de Jugendstil villa Freydanck, gebouwd in 1904. Dit gebouw is prachtig gerestaureerd en herbergt sinds 1996 de plaatselijke bibliotheek. Die was geopend, dus konden we ook mooi even binnenkijken! 🙂

Aan het eind van de middag zijn we in Wolfsburg. We gaan morgen het Volkwagen Museum bekijken, de fabriek komt wel een andere keer. We overnachten op de enige camping die Wolfsburg rijk is.
Vandaag gereden: 129km, totaal 6491km.

Camperplek op de camping: je staat wat dichter op elkaar en betaalt slechts € 12,00 voor een overnachting.Dinsdag 5 april 2016
De camping ligt aan een meer en aan de overkant ligt een geocache. Dat is een beste tippel… Maar, er is er ook wel eentje een ietsje dichterbij. Het werd dus die laatste! 🙂

Na het ontbijt naar het AutoMuseum Volkswagen, nu we hier toch zijn. Op ons gemak de geschiedenis van onder meer de VW-busjes bekijken.

Het protype van de T1 uit 1949. Naar een idee van Ben Pon, de Nederlandse importeur van Volkswagen.Dat is een behoorlijke tentoonstelling van allerlei types VW uit allerlei (bouw)jaren en vrijwel allemaal in ‘mint conditie’, zoals dat wel wordt genoemd. Wij waren vooral geïnteresseerd in de busjes. Van de oude spijlbus, de T1, stond er onder meer het prototype uit 1949 (foto rechts). We hebben ons hier wel een kleine 2 uur vermaakt, voordat we rond half twee richting Dortmund gaan.

In de Dampfe Stoom BierbrouwerijWe rijden door naar Essen-Borbeck, toch nog meer dan 300km, waar we rond 18.00 uur aankomen. We hadden enkele files onderweg plus heel veel regen. Dit is veruit de natste dag van de afgelopen maand, we hadden bijna elke dag zon!

Zonder woorden...In Essen-Borbeck gaan we uit eten bij de Dampfe stoombrouwerij. En we blijven hier overnachten, gratis en lekker rustig, op de binnenplaats van de oude fabriek.
Vandaag gereden: 356km, totaal 6847km.

Rustig overnachten op de binnenplaats van de oude fabriek, midden in het drukke Essen...Woensdag 6 april 2016
We hebben de tijd dus doen we een flinke wandeling door de binnenstad met 3 geocaches (en wat winkelen). Na het ontbijt verlaten we de stoombierbrouwerij, maar we komen zeker terug! 🙂

We gaan even kijken bij Zeche Zollverein, 9km verderop in Essen, een van de grootste voormalige steenkolenmijnen in het Ruhrgebied en nu (bezoekers)centrum van de Route Industriekultur. We hebben wat informatie nodig om de bijbehorende pagina op de Campersite te kunnen updaten. En we drinken er gelijk een kop koffie, 24 meter hoog op de bovenste etage van een voormalig industrieel gebouw!

Met de roltrap 24 meter omhoog de fabriek in!  Aan de koffie op de bovenste verdieping!  De oude industriële installaties op dezelfde verdieping...
Terug op "ons eigen" plekje in Escharen (NB).Tegen 14.00 uur verlaten we Essen en zetten koers naar het dorpje Escharen in Brabant, van waaruit ik Femma morgenochtend kan afzetten in Uden, voor haar terugkomdag bij de cursus.
Onderweg in Goch nog boodschappen gedaan bij een grote supermarkt, aankomst in Escharen rond 17.30 uur.
Vandaag gereden: 147km, totaal 6994km.

Landgoed Het Blauwrijk, waar Femma's cursus plaatsvindt.Donderdag 7 april 2016
Femma voor half tien afzetten voor de cursus, vlakbij Uden. Dat is goed gelukt, we waren er zelfs al vóór 9 uur en hebben ter plekke op de parkeerplaats ontbeten.

Om half tien ben ik daar weer vertrokken om eerst diesel te gaan tanken. Daarna heb ik de auto geparkeerd op een paar honderd meter van Femma’s cursus, bij een natuurgebied. De Atas-antenne op het dak gezet, maar met weinig succes. In de verte Amerikanen, Argentinië, Japan en Australië gehoord maar té zwak voor mij om er een verbinding mee te maken.

De auto geparkeerd op minder dan 500m van Landgoed Blauwrijk.Het is nu bijna half vijf, inpakken hier en straks Femma weer ophalen. De cursus loopt uit tot bijna 18.00 uur. Ik heb intussen op internet een camperplaats gevonden in Ghemert, 20km. van Schijndel. We willen morgenochtend nog even bij de Wit in Schijndel gaan kijken, dus dat is dan mooi in de buurt.
Vandaag gereden: 58km, totaal 7052km.

Het pleintje bij de kerk in Ghemert, waar volgens het bordje 2 kampeerauto's mogen overnachten.Vrijdag 8 april 2016
Een wandeling naar de molen in Ghemert (konden we de cache niet te pakken krijgen…)
Na het ontbijt rijden we naar de Wit in Schijndel waar we een onderstel voor een éénpoots tafeltje aanschaffen. Via Moeder en Wim in Zwolle rijden we naar huis!
Vandaag gereden: 182km, totaal 7234km.