2016: Scandinavië – week 4

Maandag 28 maart 2016
Op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum van Morokulien.Tweede Paasdag. We worden wakker op de parkeerplaats in Morokulien op de Zweeds/Noorse grens. Straks naar de Zweedse douane om de sleutel van het radiohuisje op te halen. Maar dat kan pas ná 12 uur. Dus eerst erop uit: de ochtendwandeling mét geocache!

Tegen twaalven zien we dat de Noorse familie uit het huisje is vertrokken en rijden we naar de Zweedse douane. Van een vriendelijke douanier krijg ik de sleutel en reken ik de kosten voor een etmaal af. Dan, eindelijk, naar de radiohut!

Het radiohuisje SJ9WL / LG5LG op de Zweeds/Noorse grens.Meer informatie over de radiohut in dit aparte bericht. Het huisje was wat rommelig, teveel spullen erin, en het was Femma niet schoon genoeg. Het had meer iets van een scoutinggebouwtje :-). Woon/slaapkamer met twee uittrekbanken, via de shack (radiokamer) kom je in een keukentje mét eethoek(je) en een toilet/douchecel. Goede verwarming, dat wel, en een boiler. Ook nog een heel ouderwetse houtkachel, maar die hebben we niet gebruikt.

Achter de zender in het radiostation SJ9WL / LG5LG.Een mooie kortegolf zendontvanger, goede antennes, slechts één maar: de bedieningskast van de rotor is stuk waardoor ik de richtantennes niet kan draaien. Die antennes staan naar het zuiden, wel goed voor Nederland en veel zuid-Europese landen… Toch lukt het me nog om een verbinding te maken met een oude bekende: Henk VK2GWK in Australië: de kers op de taart!

Aan de maaltijd in het wat rommelige huisje...We koken, eten en verblijven in het huisje maar we slapen in ons eigen bed in de camper. Het huisje heeft een buitenstopcontact, dus de camper kan mooi aan de stroom. Rond 23.00 uur is er op de radio vrijwel niets meer te beleven en gaan we slapen.
Vandaag gereden: 5km, totaal 4990km.

De ruim 20m hoge antennemast plus een tweetal draadantennes.Dinsdag 29 maart 2016
Ik ben er als eerste uit, goed 6 uur. Tot tegen 9 uur is er helaas niets te doen, vrijwel geen activiteit op welke kortegolfband dan ook. Slechts enkele Russen die in hun moedertaal in gesprek zijn.

Rond acht uur doen we een flinke wandeling samen, daarna een stevig ontbijt. Tussen 10 en 11 uur zit ik nog een poosje achter de zender en zowaar: ik hoor Henk in Australië! Niet sterk, en mijn niet-draaiende richtantenne kijkt 90graden verkeerd, maar hij hoort me! Na deze verbinding maken we ons klaar voor vertrek. We leveren de sleutels weer in bij de douane en gaan terug richting Karlstad.

Het is nu rond 15.00 uur, ik typ even aan ditt verslag, Femma is aan het rondkijken in een grote “loppis”, een soort Zweedse kringloopwinkel. Van hieruit willen we tussen de twee grote meren door, langs Mariestad. Misschien doen we nog een overnachting in Kristinehamn…

En dat was ook precies Femma’s idee, dus in de loop van de middag parkeren we de camper weer langs de kade in Kristinehamn. Het is nu alleen een stuk rustiger, buiten ons is er slechts één andere camper.
Vandaag gereden: 162km, totaal 5152km.

Woensdag 30 maart 2016
De camperplaats aan de haven in Kristinehamn.Heerlijk douchen in het havengebouwtje, aan de wandel en dan meteen twee geocaches vinden. Daarna is het ontbijt wel verdiend, nietwaar?

Tegen twaalven verlaten we Kristinehamn richting Mariestad, we rijden tussen de twee grote meren door. We kijken even rond in Mariestad en gaan dan verder over de 26 naar Skövde. Ruim voor Skövde gaan we eraf, binnendoor naar een beroemd meer waar zich elk jaar tussen eind maart en half april tienduizenden kraanvogels verzamelen.

Onderweg door het natuurgebied Berg, Öglunda, Varnhem. Deze route binnendoor is prachtig. Een kleinschalig landschap van soms steile heuvels en dalen, alsof je door het zuid-Limburgse Gerendal rijdt! Via aprs.fi (link in de rechter kantlijn) is deze route eenvoudig terug te halen, zo nodig nog jaren later. We lunchen hier ook, een beetje laat.

Dan komen we aan de zuidkant van het meer Hornborgasjön, langs weg 184. Onze verwachtingen worden ruimschoots overtroffen: zelfs vanachter je autoruiten zie je de duizenden kraanvogels foerageren rond de oevers van het meer. Er is een grote parkeerplaats (grasvelden), er zijn uitzichtpunten en een bezoekerscentrum. En er zijn telelenzen, veel kostbare telelenzen! 🙂

Femma kijkt uit over de duizenden kraanvogels.  Een uitzichtpunt van waaruit je de vogels kunt observeren.  Een uitzichtpunt van waaruit je de vogels kunt observeren.  En toeters van telelenzen, in alle soorten en maten: de échte vogelaars! ;-)

Overnachten met vrij uitzicht op de duizenden kraanvogels...Achter de plek waar Femma staat te kijken is een weggetje, daarachter ligt een weiland wat hoger, een soort plateau. In het weiland staat een parkeermeter; voor SEK 100 (ca. € 11,00) mag je er overnachten. Dat doen we dus maar. En we zijn niet de enigen, getuige nevenstaande foto!
Vandaag gereden: 151km, totaal 5303km.

Donderdag 31 maart 2016
Een paar laatkomers...We maken nog een flinke wandeling langs de oever van het meer en gaan even kijken in het bezoekerscentrum, een eindje verderop. Uiteraard vinden we daar ook nog een geocache.

Wanneer we vinden dat we genoeg kraanvogels hebben gezien stappen we in om de reis te vervolgen. We laten alle fotografen achter, er komen er zelfs nog meer bij!

Er worden wel héél véél foto's gemaakt van de kraanvogels...

Via een mooie binnenweg rijden we naar Växjo, in het glasdistrict. Femma heeft altijd al eens bij die glasfabrieken willen kijken, dus waarom niet nu? Ze was ook geïnteresseerd in een museum over emigratie van Zweden, maar daar zien we toch vanaf. Het is prachtig weer, we doen een lunchstop met de schuifdeur open, in plaats van de kachel aan!

Lunchpauze, heerlijk weer. We houden de schuifdeur open!

Van Växjo rijden we door naar Kosta, hét centrum van de Zweedse glasindustrie. Hier komen we tegen 16.00 uur aan en we vinden een plekje voor de nacht op een parkeerterrein achter één van de grote winkels.
Vandaag gereden: 282km, totaal 5585km.

Overnachtingsplek: links de glas-outlet, rechts het plaatselijke en gratis toegankelijke openluchtmuseum. In het midden, op de achtergrond, de Kosta glasfabriek.Vrijdag 1 april 2016
In dit dorp, om ons heen, liggen wel 5 geocaches en die hebben we alle vijf gevonden vóór het ontbijt! Meteen maar even gelogd, dan is dat weer klaar.

We bezoeken redelijk uitgebreid dit glasplaatsje met zijn vele winkels, glaskunstgaleriën en outlets. De (glas)prijzen zijn niet mals, hier in Zweden. Een beetje bloemenvaas tussen de 50 en 100 euro, een aardig wijnglas doet gauw 25 tot 30 euro per stuk. Het is al half twee geweest wanneer we Kosta verlaten.

Het is vandaag (opnieuw) prachtig weer, de zon schijnt volop en ook de temperatuur komt weer boven de 10 graden. We nemen op ons gemak een mooie route over een paar kleinere wegen richting de Zweedse zuidkust. Aangekomen bij Karlshamn aan de Oostzee kiezen we een route zo dicht mogelijk langs zee, leuke dorpjes en stille weggetjes. Met -regelmatig- fraai uitzicht op zee.

We passeren leuke plaatsjes als Tosteberga, Ahus, Kivik, Simrishamn, Bantevik en tot slot Skillinge. In dit laatste plaatsje parkeren we de auto aan de haven met uitzicht op zee, hier blijven we voor de nacht.

Overnachten aan de haven in Skillinge. Je staat er amper, of er komt een camper naast je staan! Na het eten vertrokken ze weer.   Uitzicht op de reddingsboot bij het invallen van de schemering.
Vandaag gereden: 233km, totaal 5818km.

Zaterdag 2 april 2016
Ook een eindje buiten dit dorp ligt een geocache: de ochtendwandeling! 🙂
Saai wellicht, maar het is opnieuw prachtig, zonnig weer. Een een beetje koud nog eerst, het was vannacht rond het vriespunt en zonder de kachel aan werd het 3 graden in de “rijdende slaapkamer”. Ook wandelen we nog door Skillinge zelf: wandelstraatjes met keitjes, tot de verbeelding sprekende oude huisjes, stuk voor stuk in perfect onderhouden staat.

Mooie oude huisjes in Skillinge.  Mooie oude huisjes in Skillinge.  Mooie oude huisjes in Skillinge.  Doorkijkje naar de zee...

We rijden een prachtige route langs de zuid-Zweedse kust. Leuke, pittoreske oude vissers dorpjes, de weg loopt vlák langs de zee. Dan volgt er een gedeelte met flinke grote duinen. Oude duinen? Ze zijn in ieder geval volledig begroeid en lijken te zijn ontstaan in een andere tijd.

Paragliders boven de duinen van Kasaberga.Bij Kaseberga rijd je dwars door de duinen en kom je aan de zeezijde. Door het dorp kun je (in ieder geval in de winter) rijden tot aan het haventje en het strand. We hebben daar een tijdje staan te kijken naar de paragliders, die vanaf het hoogste duin rondzweven boven het strand. Ze maken gebruik van de zeewind, die hier tegen de steile duinen omhoog waait. Een mooi gezicht!

Voorbij Trelleborg nemen we een stukje snelweg richting Malmö en de grote brug over de Oresund. Daarmee komen we gelijk aan in Denemarken, en rijden we door naar het eilandje Faro om daar te overnachten. Ik heb ook een Deense zendmachtiging, met de roepnaam 5P4W, en die wil ik nu gaan gebruiken om wat radioverbindingen te maken.

De brug over de Öresund die Zweden en Denemarken met elkaar verbindt. Dé brug.

Ik zet de 12m lange hengel overeind, met mijn antenne voor 20/40m. Het is redelijk druk, ik hoor wat Amerikanen en zuid-Afrika. Ik maak een 15-tal verbindingen, Europeanen maar ook Tunesië (Afrika) en Turkije (Azië).
Ondergaande zon vanaf de veerboot.Femma vindt het hier “niet-zo”. Naast ons is een Roemeens zigeunergezin neergestreken, die met een gasstel in een grote doos buiten gaan staan koken en de was te drogen hangen over de lage houten afzetting van de parkeerplaats.
We besluiten, rond 18.00 uur, tóch maar door te rijden naar de ferry van Rodbyhavn naar Puttgarden in Duitsland.

Camperplaats vlak aan zee, € 12 incl. stroom (maar dat gebruiken we niet).In Duitsland vinden we een keurige camperplaats mét toiletten en douches. We gaan eten maken, we zijn al laat. Morgen verder!
Vandaag gereden: 335km, totaal 6153km.

Zondag 3 april 2016
De cache gevonden, aan het eind van de dam. Een heerlijke douche en dan een flinke wandeling naar zee. Vervolgens lopen we over 1,5km haf (een soort natuurlijke strekdam) tot aan het eind. Want dáár heeft iemand een geocache verstopt!

De vage plannen “hoe nu verder” gaan toeristisch binnendoor richting Wolfsburg, de Volkswagen-hoofdstad. We besluiten een deel van de noordelijke Fachwerkstrasse te doen, een toeristische route die voert door mooie oude dorpen en stadjes met veel vakwerkhuizen en gebouwen.
In één van die stadjes, Hitzacker, eindigen we tegen vier uur: een parkeerplaats voor campers, op enkele honderden meters van het centrum. Hier blijven we overnachten.

Op de (gratis) camperplaats in Hitzacker.
Wanneer we de camper geparkeerd hebben lopen we zonder jas (het is nu ruim 20 graden!), het plaatsje in. Mooie vakwerkhuizen, leuke straatjes, het stelt niet teleur.

Kleurrijke vakwerkgevels in de hoofdstraat.   Fantasierijke voordeuren in de oude gevels...   Zomaar een straat in Hitzacker.
Terug bij de auto is het tijd voor een glaasje wijn. Even lekker zitten, dan eten voorbereiden, koken/eten/afwassen, weblogje bijwerken… Waar een mens allemaal niet druk mee kan zijn! 🙂
Vandaag gereden: 209km, totaal 6362km.

[Terug naar week 3] [Verder naar week 5]