2016: Scandinavië – week 3

Maandag 21 maart 2016
Ik wéét waar ik sta: op het gazon, vlakbij de waterkant...We werden vanochtend (laat) wakker en keken uit het raam: het sneeuwt! 🙂

In de kleren, naar buiten, eerst een wandeling! Daarna ontbijten (in de keuken) en onder de douche. Beetje rare volgorde, maar zo doen we het vandaag.

We wandelen naar het nabijgelegen gehucht Lovliden. Een paar plaatjes…

Op weg naar het gehucht Lovliden.  Vogelhuisjes...  Het gehucht dus...  Elke Zweedse woning heeft een lichtje voor (bijna) elk raam.
De 'woonkamer' van de camping, met rechts om de hoek de keuken.We blijven hier vandaag, in de huiskamer/keuken mét WiFi. Wat internetklusjes doen, weblog bijwerken, website school bijwerken. Beetje lezen, lekker een dagje ‘niets’.

Met toestemming van de eigenaar (“geen probleem, in het schuurtje ligt hout zat!”) maken we vanavond de haard aan, links achter in de hoek.
Heerlijk een avondje bij de haard. Hebben we niet, in de camper ;-)Hout en aanmaakspullen liggen er naast, hij is recentelijk nog gebruikt. En we gaan de video bekijken, alles wat we tot nu toe hebben gefilmd.

We slepen 2 gemakkelijke stoelen naar de haard en zitten heerlijk de rest van de avond voor de kachel.
Vandaag gereden: 0km, totaal 3728km.

Dinsdag 22 maart 2016
2016-scandinavie49Volgens de weersverwachting zal het vandaag de gehele dag sneeuwen. Het zij zo, we gaan toch maar weer verder met onze ‘roadtrip’. We beginnen met de dagelijkse wandeling vóór het ontbijt.
We lopen eerst over de camping, langs het meer. Kijken even bij de saunacabines 1 (linker foto) en 2 (tweede foto), daarna het bos in.

Sauna cabine nummer 1, vlakbij de camper.  Sauna cabine 2 op de grote steiger met hottub (rechts).  Wandelen door de verse sneeuw in het bos...
Zouden we bijna ons trapje vergeten! Zielig he... ;-)Na de wandeling tijd voor het ontbijt, daarna gereedmaken voor vertrek.
We rijden naar boven om bij het sanitairgebouw het toilet te legen en watertanks te vullen. Dan realiseer ik me opeens dat ik bij het wegrijden iets ben vergeten. Ons trapje!

Tot slot afrekenen en afscheid nemen van Robban en Carina, de eigenaren. De prijs, SEK 220 (€ 23,65) per nacht inclusief stroom, douchen, WiFi en gebruik van de keuken en de houtkachel is goedbeschouwd spotgoedkoop. Het blijft voor ons de beste camping van Zweden!

Dan het vervolg van de route naar het zuiden. Bewolkt, sneeuw en zo nu en dan een zonnetje. De natuur wordt mooier, bomen krijgen een wit laagje. Maar de weg ook, dat is minder. Het wordt ook glad. En dan rijd je 70km/uur met je kampeerbusje op de “internationale snelweg” de E45, word je ingehaald door een truck met oplegger, zo’n 40-tonner. Niet leuk…

De weg is nog aardig "schoon", de bomen kleuren al wat wit.  De weg wordt al wat minder zichtbaar én glad.  Van de weg is niet veel meer te zien... Dit is de E45, een internationale snelweg van Italie naar noord-Zweden!
We passeren stadjes als Dorotea (na 58km), Stromsund (72km verder) en Östersund (weer 100km verder). Tussendoor hier en daar een dorpje of gehucht. De leegte in het noordelijk deel van Zweden is voor ons Nederlanders bijna onvoorstelbaar. Ooit kwam ik de rector van onze school, Richard Onderweegs, tegen in Zweden. Ik vroeg hem wat hem speciaal boeide aan het Zweedse landschap. “De leegte”, was zijn antwoord. Daarover waren wij het eens.

Tegen vijf uur komen we aan in Östersund. Femma stelt de camping voor, maar een camping hebben we nu eigenlijk niet nodig. Een kaal terrein aan het water in de stad waar je ‘s zomers mag overnachten is een onaantrekkelijk alternatief, nu helemaal. Ik wil liever doorrijden naar Asarna, 70km verderop.

Eenvoudige overnachtingsplaats mét stroom en overige voorzieningen in Svenstavik.We rijden door, maar vinden 15km vóór Asarna een uitstekend plekje in het dorp Svenstavik. De wijn kan in de glazen, de zalm in de pan!
Vandaag gereden: 305km, totaal 4033km.

Woensdag 23 maart 2016
De Inlandsbana passeert ons camperplekje, de beroemde trein tussen noord- en zuid-Zweden.De ochtendwandeling doen we door het dorp: er liggen hier wel 4 geocaches. Daarvan vinden we er drie, eentje zit onder de sneeuw. Prima geslapen trouwens, maar waarom moet dat sneeuwruimen met zo’n grote bulldozer altijd ‘s nachts, om een uur of drie? ;-(

We vervolgen onze route naar het zuiden via de binnenlanden: van Asarna via Klövsjo en Vemdalen over de 315 naar Hedeviken, 60km. Dan de 84 via Funäsdalen naar Tännäs, ook 60km. En tot slot via de 311 en de nog kleinere en onverharde Foskrosvägen naar Idre, 85km.

Zomaar een doorkijkje naar het meer...De route valt wel mee, qua moeilijkheid. Delen van de kleinere wegen zijn verijsd, maar vaak is daar wel weer wat fijn grint op gestrooid. Met name bij hellingen, zowel omhoog als naar beneden, is het wat oppassen. De meer bochtige binnenwegen en leuke dorpjes die je onderweg tegenkomt vormen een mooie afwisseling met de grotere E45. En het is opnieuw een dag met prachtig weer!

Het 'loppishus'.Uiteraard passeren we nog wel een “loppis”, een handel in tweedehands spullen, soort kringloop zeg maar. Daar wil Femma graag even kijken. Dit hele huisje stond vol met rommel…

Ik wilde onderweg wel overnachten, bijv. in Foskros aan de rivier, maar Femma rijdt liever door naar Idre. Daar is een aardige wintercamping van Nederlanders, we hebben daar ooit eens gekeken. Helaas blijkt de camping gesloten: winterseizoen ‘voorbij’ en de eigenaren hebben een tweede huis in Thailand… Dan maar naar de gemeentecamping, het is al 18.00 uur geweest.

Ondergaande zon op de camping in Idre. Het kwik zal zakken tot 11 graden onder nul!We vinden een plekje maar de receptie is onbemand, alle voorzieningen (toiletten, douches etc.) zijn afgesloten met een sleutel en wij hebben geen sleutel. Jammer, maar helaas.
Vandaag gereden: 243km, totaal 4276km.

Donderdag 24 maart 2016
Opstaan, wassen/aankleden, dan rijden we eerst naar het skigebied van Idre. Kunnen we daar wel wandelen!
Verrassing: ik vertel de eigenaresse van de camping dat we laat waren, niemand bij de receptie, geen sleutel/dus geen voorzieningen en dat we dus in feite slechts hebben geparkeerd. Ze roept enthousiast: “dan hoeft u ook niet te betalen!” maar geeft me alsnog de sleutel zodat we het toilet kunnen legen en water tanken. Aardig!

Idrefjäll, de berg met tientallen pistes, evenzoveel liften en honderden vakantiewoningen...We lopen rond in het mega-piste-circus van Idre. Honderden vakantiewoningen, tientallen pistes er tussendoor met bruggetjes en viaducten, sleepliften, stoeltjesliften en een groot winkelcentrum. Overal geparkeerde auto’s. Het is er druk, hoogseizoen lijkt het wel. Misschien paasvakantie?
De sneeuw is hard, gisteren dooide het in de zon, vannacht vroor het 11 graden. Willen we hier vandaag skiën voor ruim € 40 per persoon? Eigenlijk hebben we er geen zin in, we hebben het liever wat kleinschaliger.

We besluiten, na het ontbijt, door te rijden naar Särna. Särna heeft een kleine piste, kunnen we altijd even gaan kijken. Die piste blijkt echter gesloten, is alleen in het weekend open. Dan zakken we verder af naar het zuiden, de kans op skiën wordt daarmee kleiner. Niet zo’n punt, we hebben de skies meegenomen voor-het-geval.

Wat in de zomer een wild stromende rivier is...

We nemen weg nr. 311 naar Sälen, waar we afslaan naar het westen, de 66 naar Noorwegen. Via een Noors ommetje komen we over de 62 Zweden weer binnen. Reeds in Höljes kijken we uit naar een plekje maar het wordt Sysslebäck, 40km verderop. Hier parkeren we de camper middenin het dorp.
Vandaag gereden: 281km, totaal 4557km.

Goede vrijdag 25 maart 2016
Overnachten op de parkeerplaats voor het gemeentehuis van Sysslebäcken, langs de hoofdstraat.Wakker geworden op de parkeerplaats voor het gemeentehuis van Sysslebäcken. Eerst een dorpswandeling en meteen een paar boodschappen bij de Coöp.
We gaan deze rivier/dit dal verder volgen richting zuid. Hier werden vroeger veel boomstammen de rivier afgedreven en daar moet verderop ook nog een museum van zijn. Als het open is…

Een hobbyist die een beetje doordraaft? Het lijkt wel een mini-museum!We volgen de rivier de Klarälven door het gelijknamige dal. Het museum is niet open, daarom rijden we door naar Karlskoga om het Nobelmuseum te bezoeken. Dát hadden we ook beter eerst op internet kunnen opzoeken…

In Kristinehamn aangekomen blijkt er een mooie camperplaats te zijn aan de jachthaven, vlakbij het centrum. Er is nog net een mooi plekje voor ons langs de waterkant, het staat er al bijna vol met overwegend Noorse campers. Die zijn gekomen om het mooie stadje Kristinehamn te bezoeken, dus dat gaan wij morgen ook maar eens doen.
Vandaag gereden: 255km, totaal 4812km.

Zaterdag 26 maart 2016
Een dagje in Kristinehamn aan de bovenkant van het grote Vänermeer. Beetje uitslapen, heerlijk onder de douche. Wandeling naar Ölme Diversehandel & Kafe, maar die gaat pas om 11.00 uur open. We vinden een geocache en lopen nog even door naar een aanbevolen “food market” voor we terugkeren voor het ontbijt.

Zomaar een straatje in het centrum van Kristinehamn.  De "zaterdagmarkt" in Kristinehamn.  De markt binnen, in het gebouw,
Dat blijkt heel aardig; échte oude Zweedse gebouwen en behoorlijk veel belangstelling. Er worden vooral regionale producten verkocht: brood, veel jam en kaas, verse groentes, vlees en vis. We kijken er even rustig rond en gaan dan terug naar de camperplaats.

Aardige oude gebouwen...  Soms worden historische gebouwen niet (zo goed) onderhouden...
‘s Middags wandelen we door Kristinehamn. Met de paasdagen voor de deur is er niet veel te beleven in het stadje, het is ons een raadsel waarvoor al die Noorse campers naar hier zijn gekomen. Buiten een mooie camperplek aan de haven dan. Tegen half vier zijn we bij Ölme Diversehandel & Kafe, even (lekker onderuitgezakt) koffie drinken! En typisch Zweeds natuurlijk: je betaalt alleen je eerste kop koffie (hier
€ 2,20) maar mag dan naar believen zelf bijschenken.

Dat bedoel ik dus: lekker onderuitgezakt!  Femma aan de koffie (foto gemaakt met telefoon).  Bij het verlaten van Ölme Diversehandel & Kafe...
Ons campertje op de kade in Kristinehamn.Tegen vijf uur zijn we terug bij de camper. Lekker nog even wat lezen, internetten etc. voordat we eten gaan maken.
Morgen is er weer een dag, dan gaan we via Karlstad en Arvika richting Noorse grens. Kunnen we maandag in ons huisje! 🙂
Vandaag gereden: 0km, totaal 4812km.

Zondag 27 maart 2016
Behalve douchen, wandelen en ontbijten is het ook weer tijd om het toilet te legen, de watertanks te vullen etc. Daarna verlaten we, waarschijnlijk pas tegen het eind van de morgen, de kade.
Dan gaan we eerst naar de mega-grote Coöp Consum, 500m verderop. We doen uitgebreid boodschappen, voor meerdere dagen. En we vinden (eindelijk) de zwarte-peper-molen voor Herman en Eugeni!

Stora Torget, een van de grootste pleinen in Zweden.Van Kristinehamn rijden we door naar het verderop langs het meer gelegen Karlsbad. Een stad met een stoere naam, maar weinig bezienswaardigs. We komen langs de Stora Torget, een van de grootste pleinen van Zweden. Indrukwekkend is het allemaal niet. Teveel jaren ’60 en ’70 nieuwbouw tussen de overwegend negentiende-eeuwse panden.

Na Karlsbad nemen we de 62 naar Arvika. Een aardig stadje, maar ook niet bijzonder, dus door naar de Noorse grens: Morokulien. Eén stop nog, in Charlottenberg: we zijn nog vroeg en daar zit zo’n grote “One Dollar store”. Die hebben we al vaker gezien en we zijn nieuwsgierig naar wat daar te koop is.
Het blijkt een soort Action-achtige winkel, maar dan veel groter. Voor een “paar dollar” (veel dingen kosten SEK 10, dat is circa € 1,10) kopen we wat spullen voor thuis, dan hebben we het wel gezien.

Om een uur of vijf, half zes komen we aan in Morokulien, een soort mini-staatje op de Zweeds/Noorse grens. Meer info in het bericht Radio op de grens van Zweden en Noorwegen.
Vandaag gereden: 173km, totaal 4985km.

[Terug naar week 2] [Verder naar week 4]