2016: Scandinavië – week 2

Maandag 14 maart 2016
We ontwaken in Svanshall aan zee. Een wat nevelige ochtend, de zon laat zich nog niet zien. Snel wassen en aankleden, er moet eerst gewandeld worden! 😉

Femma vult het logboekje van de geocache in.Femma heeft op internet zowaar weer een geocache opgeduikeld op loopafstand, dus die gaan we doen. Het blijkt een leuke wandeling door een aantrekkelijk oud vissersdorpje. Dat was me in voorgaande jaren niet opgevallen. De cache ligt iets buiten het dorp en deze keer ben ik degene die ‘m snel heeft gevonden. Femma vult het logboek in.

Op de terugweg kijken we nog eens goed naar al die aardige vissershuisjes. Uiteraard staan er binnen op de meeste vensterbanken een schemerlampje of kaarsen, naar goed Zweeds gebruik.

Mooie oude huisjes...  Oud vissershuisje.  Bij de haven...  Vissersscheepjes...

Biltema auto-onderdelenmarkt.Rond 10.00 uur vertrekken we richting Stockholm, ca. 590km. Het eerste deel een alternatieve route die slechts een kwartiertje langer is (volgens de navigatie). We komen nog langs een Biltema, een enorme markt. Het best te omschrijven als een super-Hallfords. Je vindt ze overal in Zweden. Daar hebben ze hele handige, kleine electrische kacheltjes voor in de auto. We kopen er eentje, kijken niet te lang rond, we moeten verder!

Tussen de middag gebruiken we de lunch in Gränna aan het grote Vätternmeer. Gränna is beroemd om zijn rood met witte zuurstokken die polkagris genoemd worden. Allemaal suiker, daar blijven we vanaf!

Tegen 18.00 uur komen we Stockholm binnen en rijden meteen door naar de boulevard Strandvägen, volgens Wiki een van de meest prestigieuze straten van Stockholm. Hier vinden we een parkeer/overnachtingsplek op de boulevard, tegenover de grote, 19e eeuwse huizen met daarin o.m. de ambassades van Sri Lanka en Egypte. Ons favoriete plekje voor € 12,50 per etmaal!
Vandaag gereden: 597km, totaal 1875km.

Geparkeerd op de boulevard Strandvägen, een van de mooiste plekjes van Stockholm én middenin de stad!

Dinsdag 15 maart 2016
Het Koninklijk Theater "vlak bij ons om de hoek"...Opstaan en aan de wandel! Naar de markthal, waar ze lekkernijen verkopen. We vertrekken om 09.15 uur, want de Saluhal gaat pas om 09.30 uur open. We zien erg veel lekkere hapjes, zoetigheden enz. Maat eigenlijk weinig om te kopen, want we eten nu eenmaal koolhydraatarm…
Na het bezoek aan de Saluhal lopen we door een paar winkelstraten en langs het Koninklijk Theater terug naar de boulevard waar de camper geparkeerd staat. Tijd voor een stevig ontbijt!

Het is al bijna 12 uur wanneer we de kade verlaten. Door een ongelukkige fout met de navigatie (verkeerde bestemming ingevoerd), referentieplaatsen met (bijna) dezelfde naam en het ontbreken van een zonnetje hebben we niet in de gaten dat we Stockholm in zuidelijke richting verlaten in plaats van naar het noorden. Zo rijden we ruim een half uur verkeerd, en vervolgens weer terug. Maar goed dat we vakantie hebben!

De E4 naar het noorden.
De weg naar het noorden: een heuse snelweg maar met, voor Nederlandse begrippen, ongelofelijk weinig verkeer.

Lunchpauze langs de snelweg: prachtig voorjaarsweer!De bewolking verdwijnt, de lucht wordt strakblauw en met weinig wind kunnen we vrijwel buiten lunchen. Het is écht voorjaarsachtig. De sneeuw laat nog even op zich wachten. We rijden deze middag niet al te lang door, rond vijf uur draaien we de snelweg af naar het stadje Hudiksvall aan de Oostzee.
We vinden, pal in het centrum, een parkeerplaats aan de haven én aan zee waar we prima kunnen overnachten. Maar eerst nog even naar een supermarkt voor wat inkopen. Morgen verder.
Vandaag gereden: 383km, totaal 2258km.

Woensdag 16 maart 2016
Overnachten op de kade in Hudiksvall.De ochtendwandeling wordt weer een geocache. Tóch handig dat je die overal kunt zoeken én vinden! Het wordt een uitgebreide wandeling: we bekijken ook nog even de oude haven en pakhuizen. Om 08.00 uur vinden we de geocache, om 09.00 uur zijn we terug voor het ontbijt.

De Hoge Kustbrug over de rivier de Ångermanälven.Na het ontbijt snel opruimen, goed half tien zijn we weer “on the road”. Verder noordwaarts. Onderweg zien we een Biltema, die mega-winkels vind je vooral op industrieterreinen naast de snelweg. Hier kopen we een nieuwe ruitenwisser voor de bestuurderskant, dat is snel geregeld: er opklikken en verder maar weer.

Lunchpauze bij Nationaal Park de Hoge Kusten.Voor de lunch verlaten we de snelweg ter hoogte van het natuurreservaat Hoge Kusten. Bij het jachthaventje van Naske hebben we eens overnacht. Die plek blijkt onbereikbaar; er is geen sneeuw geruimd. We parkeren de auto en gaan een hapje eten.

Mijn zwager Herman en zus Eugeni zouden er van smullen: zo'n lege camping, helemaal voor jou alleen! Wat een rust... ;-)Tegen het eind van de middag komen we aan in Umeå, een universiteitsstad met zo’n 75.000 inwoners. We besluiten op de camping te gaan, tijd voor een douche. De camping heeft geen gras meer maar slechts vlaktes smeltend ijs. Als je uit de auto stapt moet je uitkijken je nek niet te breken. Maar de douche is heerlijk!
Vandaag gereden: 379km, totaal 2637km.

Donderdag 17 maart 2016
Plan: eerst de camping af, Umeå in. Zo gezegd zo gedaan. Wel eerst even toilet legen, afval(water) weg en lege watertanks gevuld. In Umeå een parkeerplek gevonden in het centrum voor een uur en daarna een geocache gezocht én gevonden. Een tweede mislukte, maar zo waren we mooi weer een uur aan de wandel. Bij een supermarkt meteen inkopen gedaan, daarna terug naar de auto: ontbijten.

Een plek om te overnachten op 100m van de flat van Anna en Mikael.Verder gaan we, richting Luleå, zo’n 260km. Vanavond gaan we op bezoek bij Anna en Mikael, SJ2W. Deze keer in hun flat in Luleå en niet op de contestboerderij, 200km zuidwestelijk van hier. Daar gaat Mikael morgen heen, maar dat kwam ons qua planning niet zo goed uit. Onderweg maken we nog een lunchstop, aan een mooi wit dichtgevroren meer.

Rond half vijf vinden we een plek om te overnachten op loopafstand van Mikael en Anna (foto). We waren uitgenodigd om te komen eten, maar vanwege ons koolhydraatarm dieet hebben we dat afgehouden.
Met een Elecraft K3 en de computer kan het grote radiostation 200km verderop op afstand worden bediend...Grappig: tegen 19.00 uur ziet Mikael op aprs.fi dat we om de hoek staan. Hij loopt via de parkeerplaatsen naar ons toe, wij lopen binnendoor naar zijn appartement. Het wordt een gezellig avond bij Mikael, Anna en de hond Hiku.

Omdat Mikael zijn grote radiostation 200km verderop op afstand kan bedienen, zenders en versterkers inschakelen en de 60m hoge mast laten draaien richting Kampen, probeer ik het nog even met de jongens thuis. Rond half negen horen we het baken van Piet PE1ADY in IJsselmuiden met slechts 0,35Watt. De afspraak om 21.00 uur met de jongens mislukt; alleen Herman PD0HF hoor ik heel zwak met telegrafie. Jammer!
Het is rond 11 uur dat we teruglopen/glijden (spekglad hier) naar de auto.
Vandaag gereden: 288km, totaal 2925km.

Vrijdag 18 maart 2016
We gaan even rondkijken/geocachen in Luleå. Dat doen we lopend, vanaf de parkeerplaats aan de Docentvägen. Een flinke wandeling, langs de Luleå Teknikal Universitet (LTU). Wel 2 geocaches: de ene niet te vinden, de ander door hoge sneeuw onbereikbaar. Dan maar ontbijten!

Het Sami-kerkdorpje van Lulea: Unesco Wereld Erfgoed.In Luleå bezoeken we ook nog het oude Sami kerkdorp, de oorsprong van de stad Luleå. Een middeleeuwse kerk met een aaneenschakeling van 1-kamer blokhutjes/huisjes, waar de Sami kwamen overnachten voor de zondagse kerkdienst en bij feesten en gelegenheden. Het grootste en best bewaard gebleven Sami-kerkdorp.

Dan verder naar Gallivare. In het mijnwerkersstadje aangekomen zoeken we een overnachtingsplek. De camping is niet wat, groot en ongezellig in de zomer, nu vast leeg en verlaten. Bij het prachtige oude houten stationsgebouw stonden we eerder, maar dat mag nu niet meer: parkeren max. 30 minuten.
Overnachten op de berg Dundret, onderaan de pistes.We gaan kijken of de weg naar Dundret, een parkeerplaats hoog op de naast Gallivare gelegen berg, geopend is. De weg blijkt schoon, de berg één grote (zwart/rode) piste, de parkeerplaats voor een deel gevuld met caravans. Wij gaan er ook staan, misschien zien we vanaf dit plateau nog het noorderlicht!

Tegen 10 uur, juist als ik naar bed wil, zie ik groenige strepen aan de hemel. Aurora! Femma komt ook weer uit bed en samen kijken we vanuit de (warme) cabine naar het noorderlicht. Foto’s maken of filmen is lastig; de camera’s krijgen het beeld niet scherp. Het licht is ook niet sterk, het is geen top-avond, maar wij zien Aurora!
Vandaag gereden: 304km, totaal 3229km.

Zaterdag 19 maart 2016
Het oude stationsgebouw in Gallivare.De koudste nacht tot nu toe: -14 met een akelig harde wind! We hebben onze dieselkachel aangelaten, op zijn laagste stand. Dan staat ie zachtjes te blazen en zo bleef het toch nog +11 graden in de auto. Wassen/aankleden en naar beneden, Gallivare in. We parkeren bij het station, vinden opnieuw geen geocache maar de ochtendwandeling hebben we weer gehad. Niet fijn trouwens: bij -10 tegen een snijdende wind inlopen…

Femma bekijkt een paar Franse(!) kaasjes...Femma doet nu boodschappen, ik zit dit even te typen. Het is bijna 11 uur, we hebben besloten niet nóg noordelijker te gaan, maar van hieruit over de (beroemde) E45, de Route66 van Zweden, naar het zuiden.
Femma komt terug met de mededeling dat de markt wel leuk is, we gaan samen even kijken. Het blijkt de grote, driedaagse wintermarkt te zijn die ieder voorjaar (dit is de 227e!) in het weekend voor het begin van de lente (21 maart) wordt gehouden. Het is beredruk, de bevolking van het stadje is er voor uitgelopen. We komen zelfs een Lap tegen in klederdracht.

Aan het begin van de middag verlaten we Gallivare in zuidelijke richting naar Porjus, het dorp met de stuwdammen aan de E45. We lunchen in Porjus, daarna verder naar Jokkmokk, het stadje aan de poolcirkel. We zien enkele rendieren langs de weg, niets bijzonders. Gisteren zagen we er meer, én twee keer een vos. Prachtig gezicht, een vos lopend in de sneeuw, vlak langs de weg. Helaas zie je onderweg ook genoeg dode vossen langs het asfalt…

Rendieren steken de E45 over.

Op de Nederlandse camping in Jokkmokk.Tegen 16.00 uur rijden we Jokkmokk binnen, hier moet volgens Femma een Nederlandse camping zijn. Nou houden we daar eigenlijk niet van, we staan net zo lief (of liever) gewoon op een Zweedse camping (of helemaal niet op een camping) maar we gaan even kijken. Het blijkt een leuke, kleine camping te zijn, met goed sanitair. Incl. douches en elektrisch € 21,50 en dat is ook niet duur. We zijn dus gebleven.

Tegen 6 uur zet ik, via een dakluik, de Atas-antenne op het dak van de bus. In de 20m-band maak ik verbinding met Herman PD0HF in Kampen en Joop PA3DXL in IJsselmuiden.
Vandaag gereden: 109km, totaal 3338km.

Zondag 20 maart 2016
Op tijd op, nog een paar verbindingen maken op de korte golf. Daarna onder de douch en natuurlijk de ochtendwandeling!
Onderweg door het bos. We volgen het spoor van een sneeuwscooter.We lopen vanaf de camping door een toendra-achtig landschap met veel dunne, kleine dennenbomen. Op een enkele vogel na is het doodstil in de natuur.
Het pad is door de campingbeheerder gemaakt met een sneeuwscooter en leidt naar een groot, dichtgevroren meer. Op het met sneeuw bedekte ijs zien we talloze sporen van sneeuwscooters. Hierover lopen we een eindje en gaan dan terug naar de camping.

Onderweg op het meer. De sporen zijn van sneeuwscooters, niet van auto's... ;-)  En het is hier doodstil...
Na de wandeling is het tijd voor een stevig ontbijt in de kök, het heerlijk verwarmde keukentje van de camping. Gebakken spek met eieren en koffie! Dat past prima in het koolhydraatarm dieet.

Het is al rond de middag wanneer we vertrekken richting Vilhelmina, naar onze favoriete Zweedse camping Kolgården. Een mooie rit over de E45 door het landschap van Lapland. Er is nog minder verkeer dan in de zomer, op grote delen rijden we alleen. Soms is de weg schoon, soms glad door lichte sneeuwval, dan weer hard en hobbelig door een opgevroren ijslaag. Voorzichtigheid geboden.

Soms is het wegdek schoon...  Soms behoorlijk glad door versgevallen sneeuw...  Of hard en hobbelig door restanten van een ijslaag.
Tegen 19.00 uur komen we aan in Vilhelmina, waar we nog snel even tanken. De kachel draait op diesel, dus de tank mag niet bijna leeg zijn. Je hád ons kunnen zien rijden…

In de ruime, warme keuken van de camping.Op de camping is er, buiten ons, nog één camper: een Noor. We nemen het eten, de pan etc. mee naar de (uitstekende) keuken, kunnen we daar lekker kokkerellen!
Vandaag gereden: 390km, totaal 3728km.

[Terug naar week 1] [Verder naar week 3]