2018: Meivakantie – week 1

Donderdag 26 april 2018
Tegen 14.00 uur zijn we klaar met inpakken en rijden we Kampen uit, met 2 auto’s, richting Enschede. We brengen ons Volkswagenbusje naar Femma’s broer Eef, die voor de APK zal zorgen.
We hebben gelijk wat te vieren: Eef is aangenomen als IT-consultant. Voor Caase.com gaat hij veranderprocessen begeleiden bij bedrijven en organisaties.

Na het eten en de koffie maken we ons gereed voor vertrek: we gaan overnachten aan de Dreiländer See bij Gronau. Om 21.00 uur zitten we daar aan een glaasje wijn. Morgen verder!
Vandaag gereden: 110km. Totaal 110km. Overnachting gratis.
(De overnachting kost € 8,00 en wordt opgehaald. We hebben echter niemand gezien…)

Vrijdag 27 april 2018
Een beetje aparte dag. Bij Eef en Geertje zagen we een folder van Aldi Nord (Duitsland) met daarin een mooi gordijnsysteem wat geschikt zou zijn voor de toegangsdeuren van onze beide garages thuis. Dus om 8 uur verlaten we de camperplek en rijden naar de Aldi. Om half negen klaar, twee dozen rijker.

Een ander puntje: ik ben een kabeltje van mijn zenderij vergeten, waardoor ik de meegebrachte radiospullen de komende 6 weken niet zal kunnen gebruiken… Geen probleem, zegt Femma: we rijden ‘even’ terug naar Kampen, dan kun jij die kabel pakken en dumpen we meteen die 2 dozen van de Aldi. We hebben immers de tijd! Zo gezegd, zo gedaan.

Langs de snelweg laten deze heren de jaren '70 herleven!Het gaat vlot allemaal, om 10.00 uur vertrekken we opnieuw uit Kampen, nagezwaaid door buurman Herman. Een kwartiertje later pauzeren we even in de zon voor een kop koffie. Hier fotografeer ik de twee mannen met hun Dafje uit 1976, en bijpassende entourage! Ze zijn ook op stap, voor een lang weekend.

Een aardig plekje voor een koffiestop. Mét geocache en een minibieb!Een deel van de snelweg naar Maastricht is afgesloten, dat veroorzaakt een boel gedoe. Omrijden, files etc. We knorren dwars door Luik, met al zijn tunneltjes. En onderweg (binnendoor) in de Ardennen opnieuw een koffiestop in het zonnetje. We vinden daar meteen een geocache, én een minibieb!

Uiteindelijk stonden we hier met bijna 20 campers, lang de Maas...Om kwart voor 6 arriveren we in Givet, Frankrijk. Een camperplaats aan de Maas, hier blijven we vandaag. Morgen verder richting Reims, Troyes en Auxerre!
Vandaag gereden: 536km. Totaal 646km. Overnachting gratis.

Mooie plek aan de Maas voor een overnachting!Zaterdag 28 april 2018
De ochtend begint met een wandeling naar… de geocache. Niet zó ver, een paar honderd meter verderop langs de rivier. Snel gevonden, om 09.15 uur vervolgen we onze route langs de Maas.

Zomaar een kasteeltje, onderweg over binnenwegen...We volgen de Maas langs leuke dorpjes, een mooie route. Niet de eerste keer, dat we hier langs komen, maar wel de moeite waard. Tot aan Revin, met zijn scheepstunnel waarmee de schepen een grote bocht kunnen afsnijden. Hier verlaten we de Maas richting Reims.

Snel even het toilet legen, hier kan dat!Ook typisch Frankrijk: in een dorpje onderweg staat zo’n bord met een camper erop en een put (zie foto). We gaan even kijken.
Dan blijkt dat men aan de rand van het dorp een keurige plek heeft aangelegd waar je (gratis) je toilet kunt legen en je afvalwater kunt lozen. Voor € 2,00 kun je er ook 100 liter water tappen, om de tank weer mee te vullen!

Om 13.15 uur vinden we in het centrum van Reims, op nog geen 100m van de kathedraal, een parkeerplaats. Dan zijn we weer extra blij met onze compacte camper van amper 6m lang. We passen bijna altijd wel in een vakje… 🙂

Een parkeerplaats in het centrum van Reims, bij de kathedraal.   De kathedraal is groot, vooral erg lang.   Femma kan het niet laten; éven een kaarsje aansteken!
Hierna rijden we naar een grote E. Leclerc supermarkt, aan de zuidkant van Reims. Het is zaterdagmiddag, we hebben voor 2 dagen spullen nodig.
Het bekende Chaource-kaasje. Met een glaasje witte wijn, niet verkeerd!Wanneer we daar vertrekken nemen we de verkeerde afslag van de rotonde en belanden op de tolweg naar Troyes. Er is geen draaien mogelijk, we besluiten dan maar door te rijden over de snelweg naar Troyes. Iets meer dan 100km voor ruim € 18,00. Niet goedkoop, die tolwegen!

Om half zes zijn we bij een France Passion-kaasfabriekje in het bekende kaasdorp Chaource: Fromagerie De Mussy. Er staan al 3 campers maar er mogen er 4 staan, dus hier blijven we vannacht. We kopen nog snel even een kaasje in het winkeltje.
Vandaag gereden: 321km. Totaal 967km. Overnachting gratis.

De (mooie!) camperplaats van Chaource.Zondag 29 april 2017
Een zonnige ochtend, het wordt vandaag 22 graden. We gaan te voet het dorp verkennen. Eerst de geocache, die ligt aan de andere kant van het dorp bij een beekje. Daarna, op de weg terug, nemen we een kijkje bij de camperplaats. Die hebben ze hier ook, ziet er goed uit, compleet met een sanizuil.

Chaours heeft nog een échte markthal!Dan naar de hallen, een mooie oude overdekte markt, uiteraard vandaag gesloten. Een groot, vierkant ijzeren gebouw. Zo zie je steeds minder, helaas. Naast de markthal de kerk van St. Johannes de Doper, een mooie vroeg middeleeuwse kerk. Sober, met veel schade aan de buitenkant. De crypte met beeldengroep van de Graflegging is beroemd.

Veel oude dingen in Chaours...We drinken koffie bij een typisch Frans cafeetje waarna we terugwandelen naar de camper. Om 12.15 uur vertrekken we, met nog 2 extra Chaource-kaasjes voor onderweg!

In Tonnerre bekijken we, niet voor het eerst, de prachtige ronde wasplaats uit 1758. Echt de moeite van (herhaald) bezoek waard! Het ronde bassin wordt gevoed door een bron. Het blijft heel bijzonder!

De lavoire (wasplaats) in Tonnerre.  De lavoire (wasplaats) in Tonnerre.  De lavoire (wasplaats) in Tonnerre.
Lunchpauze in de Chablis.Van Tonnerre naar het sympathieke wijndorpje Chablis (favoriete wijntje van James Bond 007) en door naar Auxerre, waar we de tank weer volgooien. De volgende stop is Sancerre. Ergens onderweg hebben we ook nog een lunchpauze gehouden, aan een picknickset. Chablis-wijnstruiken op de achtergrond.

Op het ef van de wijnboer in Net buiten Sancerre zijn enkele France Passion wijnboeren. We zoeken het leukste domein uit, het is 17.15 uur, hier blijven we vandaag, in Chavignol. Domaine Les Fontaines. De route van week 1, de afgelopen 4 dagen.Overigens is het kort na aankomst gaan regenen, maar nu, rond 21.00 uur, is het weer droog.
Vandaag gereden 169km, totaal 1136km. Overnachting gratis.

[Verder naar week 2…]