Ilja Gort

Chateau de la Tulipe de la Garde.Chateau la Tulipe de la Garde, de 13e eeuwse woonstee van Ilja Gort en Caroline d’Hollosy, met Ilja’s zoon Klaas Gort en vriendin Marianne. Een bezoek waard!

Wie al ‘camperend’ in de buurt van Bordeaux komt zou een bezoek kunnen brengen aan het chateau en de wijngaarden van Ilja Gort, de bekende ‘wijnslurper’ van TV. Hierbij een kort verslag en enkele tips hoe dat aan te pakken.

Reserveren
De van TV bekende Citroën Mehari van Ilja Gort.Om te beginnen moet je reserveren. Op de website van het kasteel staat: “Ben je alleen of met z’n tweetjes, dan geven we je geheel kosteloos een hartveroverende rondleiding op Château la Tulipe, uiteraard vergezeld van een goed glas wijn.”

Er staat ook: “Wil je een echte wijnproeverij au Château? Vanaf vier personen of meer geven we een rondleiding plus een wijnproeverij van zes verschillende wijnen. De kosten hiervoor hebben we expres zo laag mogelijk gehouden: € 10 per persoon.”

Wij wilden graag op donderdag het kasteel bezoeken en hebben amper 2 dagen ervoor, op dinsdagavond een mailtje gestuurd naar zoon Klaas. We kregen de volgende ochtend bericht terug; er zouden een aantal bezoekers komen op donderdag om 11 uur voor de proeverij, daarbij zouden we kunnen aansluiten. Ik heb dat bevestigd, daarmee was het klaar.

Mede-radioamateur Laurens (F1TWT) brengt ons een spontaan bezoekje!Met de camper
Kom je met de camper, dan zou je de avond van tevoren al kunnen aankomen op de camperplaats in het dorpje Saint-Romain-la-Virvée, op slechts 650 meter lopen van het kasteel. Een camperplaats met sanizuil én drinkwater, geheel kosteloos.
Coördinaten: 44.964023, -0.401691 (West ingeven als -0.401691).

Marianne en Klaas Gort, de zoon van Ilja Gort.Op weg!
Tegen 11 uur de volgende ochtend zijn we van de camperplaats naar het kasteel gereden. Over de weg is dat ca. 1,5km. Het is wat lastig te vinden, daarom de coördinaten van de toegangspoort: 44.961507, -0.393967.

Er stonden al wat mensen, dus eerst de camper parkeren, afsluiten en we voegen ons bij het gezelschap. Nederlanders, zoals te verwachten: niet alleen is Ilja beroemd in heel Nederland, de wijn wordt ook grotendeels verkocht in Nederland (bij Albert Heijn).

Een korte introductie over het kasteel en de wijngaarden.We worden hartelijk welkom geheten door zoon Klaas Gort en zijn vriendin Marianne. Wanneer de groep compleet is maken we een korte wandeling naar de wijngaard en een toren. Het uitzicht vanaf hier over het dal van de Dordogne is fantastisch! Marianne vertelt iets over de druiven, het kasteel en zijn geschiedenis.

Vervolgens wandelen we naar de nieuwe gebouwen op het terrein, waar de wijn wordt gemaakt. In een fraaie, nieuwe hal staan de enorme roetvrijstalen tanks naast elkaar waarin men het druivensap in eerste instantie laat gisten.

Marianne geeft uitleg over het proces van wijnmaken.In de ruimte ernaast liggen tientallen eikenhouten vaten waarin de wijn vervolgens wordt opgeslagen om te rijpen. De uitleg is kort en bondig en er is gelegenheid om vragen te stellen.

De volgende stop is bij de oude wijnmakerij. In de historische gebouwen zien we hoe en waar Ilja midden jaren ’90 is begonnen met het produceren van zijn eerste flessen wijn.

De brandende open haard in de keuken.Hier gaat de wijnproeverij plaatsvinden!Op weg hier naar toe passeerden we al even de grote maar gezellige ruimte (een keuken?) met knapperende open haard waar tijdens de oogst de wijnplukkers eten en drinken aan twee lange oude tafels.

Nu met de rondleiding achter de rug is het tijd voor de wijnproeverij. Er staan een boel flessen klaar, vele glaasjes én een grote plank met verschillende Franse kaasjes en stokbrood. De groep verdeelt zich over de twee lange tafels. Marianne legt uit welke wijnen we direct gaan proeven.

Een overheerlijke kaasplank!In de pakweg anderhalf uur die volgen leren we niet alleen elkaar een beetje kennen, maar ook de 6 verschillende wijnen die de familie Gort produceert. Drie witte, een rosé en twee rode wijnen.
Per ronde bijna een half glas, de chauffeurs in het gezelschap moeten zich wat inhouden! 🙂

Het is erg gezellig en we krijgen alle tijd. Maar helemaal top wordt het wanneer opeens, tot ieders verrassing, Ilja zelf én vriendin wijnboerenminnares Caroline binnenwandelen om een glaasje mee te drinken! Ilja met een glaasje wijn.Er wordt uitgebreid gekeuveld, foto’s genomen. Ilja en Caroline zijn niet te beroerd om te poseren voor een ieder die daarom verzoekt.

Het is al 13.00 uur geweest wanneer we terug naar het winkeltje wandelen waar we de proeverij afrekenen. Uiteraard nemen we ook wat flesjes mee. Deels voor onderweg, deels voor thuis. Rond half twee verlaten we het domein, we zijn weer ‘en route’.
Ilja, Caroline, Klaas en Marianne: bedankt!