2018: Meivakantie – week 2

Op het Domaine Les Fontaines in Chavignol.Maandag 30 april 2018
Het heeft vannacht flink geregend, en eigenlijk doet het dat nog steeds. We slapen wat langer en ontbijten uitgebreid. Om 10.45 uur verlaten we het erf van het Domaine Les Fonteines, nadat we eerst nog onze watertanks hebben gevuld.

Sancerre in de regen is ook niet veel aan, we rijden door het stadje en besluiten verder te gaan. De volgende grote plaats is Bourges, daar doen we inkopen voor 2 dagen bij de supermarkt. Morgen is het 1 mei, een vrije dag in Frankrijk.

Luxe camperplaats, maar niemand te zien. Wij houden even lunchpauze.We gaan verder richting Montluçon. Een aardige route. Onderweg zien we het bord van een sanizuil, we gaan even ons toilet leegmaken. Het blijkt een luxe camperplaats met alles erop en eraan, zelfs toiletten en douches. Je hebt er een speciale pas voor nodig. Er staat alleen niemand… Het is iets na 14.00 uur, we doen een verlate lunch, koffie, dan weer verder.

Op de camping, maar niet op het gras vanwege gevaar van wegzakken...Na Montluçon nemen we een stukje snelweg, de N145, tot aan Guéret. We gaan de binnenlanden in naar een ACSI-camping.
Het wordt Camping Courtille, ziet er perfect uit en met ons NKC-pasje betalen we nu, in het voorseizoen, €13,66. Voor 2 personen met camper, vrij douchen, elektriciteit en incl. toeristenbelasting. Een koopje! 🙂
Vandaag gereden 234km, totaal 1370km. Overnachting € 13,66.

Het 13e eeuwse kerkje met de ladder...Dinsdag 1 mei 2018
Half acht, de kachel snort, lekker warm in de auto. Buiten is het rond het vriespunt, het lijkt zelfs alsof het gras deels wit is van de vorst. Eerst maar eens douchen en ontbijten, dan kunnen we er weer even tegen. We vertrekken rond half tien, nadat we eerst de geocache (minder dan 50m van de auto!) hebben gezocht én gevonden!

Op het programma staan mooie binnenwegen waarover we de Dordogne in slingeren. Over de D949 langs Bourganeuf en Eymoutiers. We doen koffie en een geocache in een dorp met een 13e eeuws kerkje. Uit 1200 dus, écht een oud ding! Er stond een eeuwenoude handgemaakte trap voor om bij de klokken te komen.

Vanaf Treignac naar de snelweg, 30km verder er weer af. Voorbij Brivet er weer af, binnendoor naar het beroemde stadje Sarlat-de-Canéda. We vinden een parkeerplaats aan de rand van het centrum en wandelen meteen een middeleeuws steegje in.
Sarlat is een wonderbaarlijk mooi plaatsje! Eén hoofdstraat en talloze andere straatjes, te smal voor autoverkeer. Steegjes, binnendoortjes, pleintjes, een wirwar. Dit ademt echt de middeleeuwen. Amper plaats voor de (vele) terrasjes. Dit verdient een plaatsje bij het Unesco Werelderfgoed!

In Sarlat-de-Canéda.  In Sarlat-de-Canéda.   In Sarlat-de-Canéda.   In Sarlat-de-Canéda.
In Sarlat-de-Canéda.  In Sarlat-de-Canéda.  In Sarlat-de-Canéda.
De camperplaats in Montfort aan de Dordogne.Na dit bezoek (en 2 geocaches) is het tijd om na te denken over een overnachtingsplaats. Bijna alle France Passion-boeren in deze regio produceren ganzelever, daar zijn we niet zo gek van. We kiezen voor een camperplaats in Montfort aan de rivier de Dordogne. Een aardig parkeerpleintje aan de rand van het dorp.

Het blijkt een verrassend mooi dorpje, wanneer we er na het eten nog even doorheen wandelen! Hieronder nog een paar foto’s. En het is de hele prachtig weer geweest, dat helpt ook! 🙂

Wandeling door Montfort na het eten.  Wandeling door Montfort na het eten.  Wandeling door Montfort na het eten.
Vandaag gereden 233km, totaal 1603km. Overnachting gratis.

Montfort ligt op de rand van een plateau en kijkt uit over het dal van de Dordogne in de diepte.Woensdag 2 mei 2018
We zijn de dag begonnen met een tweede wandeling door het dorp Montfort, op zoek naar de cache. Daarna gereedmaken voor vertrek, 10.45 uur reden we het plaatsje uit.

We volgen de Dordogne stroomafwaarts, naar het westen. Mooie dorpjes onderweg, hier en daar stoppen we voor een korte wandeling, een paar foto’s. Lalinde is zo’n dorp, met een brug over de (brede) rivier.

Later op de middag komen we langs een oud en vervallen sluizen-complex. Een hele reeks sluisjes achter elkaar, zoals we dat afgelopen jaar in Engeland hebben gezien. Alleen dit complex is duidelijk buiten werking. We ontdekten het dankzij de Geocache-app, dus we zoeken en vinden meteen even de geocache!

Het dorpje Lalinde langs de Dordogne.  Langs de Dordogne...  Een geocache zoeken bij een verlaten sluizencomplex.
Dan is het al rond half vier, en Saint-Romain-la-Virvée blijkt nog bijna 100km. Tijd om wat op te schieten!
Morgenochtend rond 11 uur worden we verwacht bij de familie Gort op Chateau La Tulipe. Via email heb ik met Klaas, de zoon van Ilja Gort, een rondleiding afgesproken. Er zijn nog wat gasten, dus dat wordt óók een proeverij! 🙂

Laurens F1TWT brengt ons een kort bezoek!Wanneer we ons om half zes hebben geïnstalleerd op de camperplaats van het dorp, op loopafstand van het Chateau, worden we aangesproken door een fransman op een mountainbike. Hij wijst op de antennes op de bus en vraagt of ik radioamateur ben.
Het blijkt Laurens F1TWT. We kletsen een tijdje, wisselen wat informatie uit waarop hij weer vertrekt, wij gaan een hapje eten!
Vandaag gereden 161km, totaal 1764km. Overnachting gratis.

Op naar het Chateau van Ilja Gort!Donderdag 3 mei 2018
Vandaag gaan we naar het Chateau van Ilja Gort. We staan er slechts 500m vanaf, lopend, maar we gaan met de auto. Dan kunnen we wijn meenemen, maar ook omdat het regent…

Na het ontbijt ruimen we de boel op en rijden naar de sanizuil. We legen het toilet, de afvalwatertank en vullen 3 van de vier watertanks. Prima camperplaats, en alles kosteloos. Daarna rijden we naar het dorpsplein, parkeren de auto en maken nog een kop koffie.

Tegen 11 uur rijden we dan het stukje naar het chateau. We worden hartelijk ontvangen door zoon Klaas Gort en zijn vriendin Marianne. Marianne werkt nog als docente aan een ROC in Amsterdam maar is in de vakanties ook op het chateau. Een volledig verslag op de aparte pagina Ilja Gort.

Pas om half twee staan we weer buiten. We rijden naar Bordeaux voor een bezoek aan de toeristeninformatie. Helaas is het foei druk in de stad, allemaal file, we zijn blij als we er weer uit zijn! Wel mét de gewenste informatie natuurlijk.

Overnachten bij een FP-boer in Saint-Émilion.We rijden door naar Saint-Émilion waar we overnachten bij een France Passion boer op het Chateau Arnaud de Jacquemeau. Zó! En met een flesje Saint-Émilion komen we de avond wel door! 🙂
Vandaag gereden 87km, totaal 1851km. Overnachting gratis.

Chateau Angelus, de op 4 na duurste Saint Émilion. Flesjes van € 300 en meer!Vrijdag 4 mei 2018
We laten de camper bij “ons” chateau staan en gaan lopend naar het 2km verderop gelegen stadje Saint Émilion. Prachtig weer, het wordt vandaag 20+ graden. Een mooie wandeling, deels door de wijngaarden.

Saint Émilion.Wanneer we Saint Émilion binnenkomen is daar bij de stadsmuur meteen de enige geocache die het stadje rijk is. Deze is snel gevonden, dus we lopen verder het stadje in. Unesco werelderfgoed, een bijzonder plaatsje, cirkelvormig met een diepte in het midden. De meeste bezoekers op deze rustige dag zijn Amerikanen…

Voor de “ondergrondse kerk”, een rondleiding van 45 minuten door een mergelgroeve, zouden we 2 uur moeten wachten. Die doen we wel een andere keer, we drinken een espressootje op een terras.

Saint Émilion: uitzicht over het lager gelegen centrum.  Saint Émilion: doorkijkje.  Saint Émilion: kloostergang naast de kerk.
Wanneer we het plaatsje een beetje gezien hebben gaan we terug naar de camper; we willen ook nog een kijkje nemen in het wereldberoemde wijndorp Pomerol.

We maken de camper klaar voor vertrek, Pomerol logt 5km verderop. Dat blijkt een dorp van niets, vol met chateaux. Dat dan weer wel. Bij het ‘maison de vin’ kopen we een paar flessen Pomerol voor thuis. Onze “duurste flessen ooit”. Moeten thuis nog een paar jaar liggen…

Camperplaats in La Réole, met fantastisch uitzicht (als je -zoals wij- het mooiste plekje hebt!)We gaan verder in zuidelijke richting, tot aan het stadje La Réole. Daar is een aardige camperplaats met riant uitzicht. Hier blijven we vandaag. Morgen verder richting Pyreneeën.
Vandaag gereden 57km, totaal 1908km. Overnachting gratis.
(Eigenlijk € 4,00, maar het geld is niet opgehaald…)

Lunchpauze onderweg...Zaterdag 5 mei 2018
Fijn en lang geslapen, we zijn er relatief laat uit. Ontbijten, krantje lezen via internet… Eén van de vier watertanks is vrijwel leeg, die vul ik meteen weer bij de kraan.
Het was een rustige nacht, ondanks het feestje van de politie, in een zaaltje vooraan de camperplaats. Het stond hier vol met politieauto’s in plaats van campers gisteravond. Wel veilig! 🙂

Onderweg nog bij een grote supermarkt aan, om eten e.d. in te kopen voor het weekend. Ook spullen voor een barbecue, wie weet hebben we morgen de gelegenheid. Het wordt weer tijd voor een camping!

De route gaat binnendoor langs de Garonne, tot Agen. Van daaruit de streek de Gers in, richting Auch, naar de Pyreneeën.
In het winkeltje van de wijnboer. Armagnac proeven!Door Hans en Sini worden we op het spoor gezet van een wijn, Floc en Armagnac-boer in de Gers, Domaine de Bilé. Ze zitten net buiten het dorpje Bassoues d’Armagnac. Het blijkt ook nog een France Passion-lid te zijn! Daar gaan we overnachten… (en we kopen wat Armagnac en wijn!)
Vandaag gereden 187km, totaal 2095km. Overnachting gratis.

Ons plekje bij Domaine Blié in de Gers.Zondag 6 mei 2018
We zijn op tijd op, en na een heerlijk ontbijt verlaten we rond 09.50 uur het erf van de wijnboer. Het is nog wat mistig, maar de zon komt er al door. Het belooft een mooie dag te worden.

Ons doel voor vandaag is een camping aan de voet van de Pyreneeën, minder dan 100km verderop. We hebben een ACSI-camping uitgezocht in Montréjeau. Maar eerst gaan we nog even kijken in het dorpje Bassoues waar we gisteravond langsheen reden.

Open markthal, 16e eeuw, midden op straat!Dat dorpje blijkt heel bijzonder. Niet alleen heeft het een 43m hoge Donjon (vierkante toren) uit de 13e eeuw, het dorp heeft een 16e eeuwse open markthal zoals we nog nooit eerder hebben gezien! Een grote houten constructie middenin de dorpsstraat, op het hoogste punt. Het ding staat IN de dorpsstraat, de auto’s (wij dus ook 🙂 ) rijden er gewoon doorheen!

Daar komt bij dat het mooi weer is, dat het (een beetje) markt is op zondagmorgen, dat de waard zijn tafeltjes en stoeltjes bij de markthal aan het opstellen is, kortom: hier moeten we wel even kijken én een kopje koffie drinken!

De dorpsstraat loopt door de prachtige, 16e eeuwse markthal.  Direct naast de hal is het trottoir overdekt, is arcade het juiste woord?  De eenvoudige, oude kerk. Ruim voor een gemeente met 367 inwoners...
Na de koffie blijkt er ook een hele oude, eenvoudige maar grote kerk te zijn, die ook de moeite van een bezichtiging waard is. Het is al 11 uur geweest als we het dorp achter ons laten.

Koolhydraatarm grillen, vlees én groente!Na een mooie rit komen we tegen 13.00 uur aan op camping Midi Pyrénées in Montréjeau. We melden ons aan voor twee dagen en krijgen een leuk plekje met uitzicht op de Pyreneeën. Luifeltje uit, tafel en stoelen buiten, het lijkt wel vakantie!
De gereden route van de afgelopen 7 dagen.De grote antenne opzetten, douchen, en aan het eind van de middag de grill aan. Even lekker niets…
Vandaag gereden: 81km, totaal 2174km. Overnachting € 16,10.

[Verder naar week 3…]