2018: Meivakantie – week 5

Femma heeft het hele zwembad voor haar alleen!Maandag 21 mei 2018
Op tijd opgestaan en na het douchen een beetje opruimen. Water bijvullen, toilet legen, antenne opruimen, van die dingen. Om 10 uur gaat het zwembad open, Femma wil nog graag even zwemmen. Om kwart voor 11 alles klaar, we begeven ons naar de uitgang.

We volgen de kustlijn, zo dicht mogelijk langs zee. Een prachtige route met de nodige vergezichten. Onderweg passeren we Cavalière, een camperplaats aan zee op terrassen. Hier stonden we een aantal keren in de jaren ’90. Jammer, de bomen belemmeren nu het uitzicht op zee. En € 20 per nacht is veel voor een camperplaats met zoveel slechte reviews…

een blik over zee vanaf de kustroute.
Camperplaats "Bonne Terrasse" bij Ramatuelle.Rond 14.00 uur komen we aan op de camperplaats “Bonne Terrasse” bij Ramatuelle. Voor een redelijke prijs heb je hier ruimte in overvloed en je staat op 50 meter van het strand. Hier blijven we vandaag. Voor vanavond wordt er regen verwacht en morgen een mindere dag. Dan gaan we wel weer verder! Nu is het 27 graden en half bewolkt.
Vandaag gereden: 80km, totaal 3784km. Overnachting € 11,72.

Dinsdag 22 mei 2018
We zijn vroeg vandaag. We vullen een tankje, legen het toilet nog eens en zijn om kwart over negen weer op pad. Het heeft gisteravond en de hele nacht geregend, dus het is nu een natte boel op de camperplaats.

We rijden richting St. Tropez, slaan daar linksaf naar Port Grimaud waar een groot winkelcentrum zit middenin de -al even grote- rotonde. Boodschappen doen. Daar weer vertrekken is een crime; files! Aan alle kanten is het verkeer hier al weer vastgelopen. Tussen St. Tropez en St. Maxim is het één grote langzaamrijdende file, waar scootertjes gevaarlijk tussendoor slingeren. We hebben hier nog niet anders meegemaakt, het heeft blijkbaar weinig met het seizoen te maken. Eigenlijk een gebied om te mijden dus!

Lunchpauze op een parkeerstrook langs zee.We gaan toch verder langs de Middellandse Zeekust en gelukkig wordt het achter St. Maxim rustiger. Druk, maar geen files meer. We volgen de kustlijn via Freyus en daar zitten echt prachtige stukken bij, mooie uitzichten over de Middellandse Zee! Onderweg een lunchpauze op een parkeerstrook met uitzicht op zee.

Vanaf Cannes verlaten we de Middellandse Zee richting Grasse, we gaan naar het noorden over de Route Napoleon. Het klaart wat op, maar de bergen zitten nog in de wolken. In Grasse zijn we al eens geweest, dat slaan we over. Een deel van de route loopt helaas door de mist, zicht minder dan 100 meter.

Het kampeerterreintje in Blieux.In Catalane aangekomen rijden we door richting Digne-les-Bains om onderweg af te slaan naar Blieux. Een doodlopende weg, circa 7km, naar een deels uitgestorven dorpje met nog een handjevol inwoners. De totale gemeente heeft slechts 57 inwoners, volgens Wikipedia!

Deze sedimentlagen zijn ooit horizontaal ontstaan in stromend water. Geologisch interessante natuur!We hebben daar ooit (2002) op een prachtig klein campinkje gestaan, fantastisch uitzicht, kleine cafeetje erbij met een winkeltje. Het beheerdersechtpaar was al oud, maar de camping moet nog bestaan! Eenmaal aangekomen blijkt de camping open maar nog leeg te zijn en het veld té drassig voor onze zware bus…

Camperplaats in Digne-les-Bains.We rijden door naar Digne-les-Bains, een camperplek. Prima voor een overnachting, en we zijn nu toch laat. Het is inmiddels tien voor 7, we gaan eten maken.
Vandaag gereden: 244km, totaal 4028km. Overnachting gratis.

Woensdag 23 mei 2018
Opnieuw geregend vannacht, maar nu schijnt er een voorzichtig zonnetje. De lucht trekt open, het wordt vandaag een mooie dag! Voor we vertrekken doen we eerst een wandeling naar de dichtstbijzijnde geocache. Zo wordt het toch nog 11 uur dat we deze camperplaats verlaten.

Lunchpauze met uitzicht op besneeuwde toppen.De rit voert over de D900 via twee makkelijke passen: de Col du Labouret (1240m) en de Col de Maure (1346m). Onderweg vinden we een plekje met uitzicht op besneeuwde toppen voor de lunch.

Het Lac de Serre-Poncon, een groot en bekend stuwmeer.Na de D900 volgt de D954 langs de oevers van het Lac de Serre-Ponçon. Een groot stuwmeer met een -voor ons- ongekend lage waterstand. Waarschijnlijk in verband met onderhoud aan de dam en/of de installaties.
Een brug uit andere tijden, drooggevallen door de lage waterstand van het stuwmeer!
Wel een raar gezicht: steigers en jachthaventjes liggen droog (zonder jachten) en te voet bereik ik zelfs een oude stenen brug over een zijriviertje die ‘normaal’ ruim onder de waterspiegel ligt! Na enig zoeken op internet heb ik het bewijs daarvoor gevonden op Google Maps: je kunt de verdronken brug herkennen op de satellietfoto.

We doen een paar boodschappen in Embrun aan de oostkant van het meer. De camperplaats daar valt niet bij ons beiden in de smaak en wijnboeren zijn hier niet.
Op de camperplaats in Gap.We rijden door naar de westkant van het meer, naar Chorges. Ook geen leuke camperplaats, geen wijnboeren en de matige camping herinneren we ons nog.
Dan nog maar een stukje verder, naar Gap. Ook niet bijzonder, maar het is inmiddels 18.00 uur, dus hier blijven we maar staan.
Vandaag gereden: 143km, totaal 4171km. Overnachting gratis.

De Zwitser is al weg, de Nederlnders zijn wat minder snel... :-)Donderdag 24 mei 2018
Vandaag prachtig weer, en het wordt alleen nog maar beter! 🙂
Prima geslapen, heel rustig hier. Deze camperplaats heeft ook nog een kraan, dus meteen twee van de 4 watertankjes weer gevuld. Toilet geleegd, dan kunnen we er weer tegen! Om 10 uur verlaten we dit plekje.

Onderweg van Gap naar Grenoble.We rijden het drukke Gap weer door naar de N85, de Route Napoléon naar Grenoble. Het is lang geleden dat we hier langs reden, het is en blijft een schitterende route!

Vanuit Gap klim je omhoog naar een hooggelegen, groen dal met besneeuwde bergen rondom. Pas in de omgeving van Grenoble, zo’n 80-90km verderop, daal je weer af van 900m naar het niveau van 300m boven zeeniveau. Dit via een kilometerslange helling van 12%.

Koffie met uitzicht!Onderweg een lunchpauze met koffie en uitzicht op de bergen. Dan weer verder, richting Grenoble.

Grenoble is een zeer drukke stad. De route naar het 50km verderop gelegen Chambery, met de optie “vermijd snelwegen”, was een ramp. Een oneindige rij stoplichtkruispunten, rotondes etc. Waardeloos, doen we nooit weer. Dan maar de tolweg!

Volop zon en een heerlijk, schaduwrijk plekje onder de bomen. Tijd om te grillen, met rosé!Een tiental kilometers voor Chambéry arriveren we rond 16.00 uur in Notre-Dame de Myans bij wijnmakerij Aux fruits de la Teille, een France Passion-boer. Een mooi plekje in de schaduw van een boom, mét picknickset. Hier blijven we vandaag!
Vandaag gereden: 155km, totaal 4326km. Overnachting gratis.

De bijzondere kerk met, duidelijk zichtbaar, twee verdiepingen!Vrijdag 25 mei 2018
Vanaf de wijnboer wandelen we naar het dorp want bij de kerk moet een geocache liggen. Die geocache vinden we niet, wat we wel vinden is een heel bijzondere kerk! Het viel ons al op: op de toren staat een enorm groot ‘gouden’ Mariabeeld.

De kerk is een soort Lourdes, een bedevaartsplaats met van binnen veel blijken van dank. Een en ander gebaseerd op een wonder uit 1248. Wij stonden het meest te kijken van de dubbele verdieping: een kerk beneden én een kerk op de verdieping erboven! Zoiets hebben we niet eerder gezien…
Hieronder nog een paar foto’s.

De kerk met het "gouden" Mariabeeld op de toren.  Het gedeelte beneden, aannemlijk het oudste deel van de kerk van voor 1248.  Het altaar met het beeld van de zwarte Maria.
Bij de herberg tegenover de kerk, de l’Auberge de Myans, drinken we nog een kop koffie waarna het tijd wordt om terug te wandelen naar de wijnboer. Om 10.00 uur vertrekken we uit Myans in de richting van Chambéry en Aix-les-Bains. De planning: binnendoor, recht omhoog naar Lons-le-Saunier.

Lunchpauze aan het Lac du Bourget.Een deel van de route voert langs het Lac du Bourget, een prachtig blauw/groen meer. Turquoise heet dat, geloof ik. De weg volgt de oever van het meer, prachtig op een zonnige dag als vandaag!
Tussen de middag doen we een lunchstop bij een klein haventje aan het meer. Wat een verschil toch met een regenachtige dag!

Buiten eten, eindelijk écht zomerweer met 27 graden!De route verloopt voorspoedig en om 15.00 uur arriveren we op de camping in Baume-les-Messieurs in de Jura. Eén van onze populairste kleine campings, al sinds de jaren ’90. Gelegen in een smal, steil dal aan een glashelder riviertje. Aan de rand van één van de mooiste dorpjes van Frankrijk.
Maar ik zeg er verder niets over, dit moet toch een beetje geheim blijven… 🙂
Vandaag gereden: 194km, totaal 4520km. Overnachting € 17,54.

Het boodschappen-rondje...Zaterdag 26 mei 2018
We blijven vandaag op de camping. Wel even naar Voiteur voor wat boodschappen in de supermarkt aldaar én diesel tanken. Dan ‘voor mooi’ terug over de berg, door het dure wijndorpje Château-Chalon (flesjes vanaf € 50 per stuk!), even verder naar het kaasfabriekje in Granges-sur-Baume en zo weer terug naar de camping. Mooi ritje! 🙂

Femma klauterend op zoek naar de cache!Maar eerst: een geocache wandeling hier in het dal! De eerste is dichtbij de camping, maar we kunnen ‘m niet vinden… Uiteindelijk vindt Femma ‘m toch, na een klein klauterpartijtje naar de oever van de rivier. Met een hint als “aan de voet van de boom” kun je hier alle kanten op!

Bij de tweede geocache, die we niet kunnen vinden...Dan door naar de tweede, een beetje hoger op de helling. Een prachtig plekje, mooi uitzicht, maar de geocache is niet te vinden, helaas. Na een klein half uur geven we het op, we gaan even het dorp in voor een kop koffie op het terrasje van het café. Als ze al open zijn, tenminste!

Een doorkijkje naar het dorp waar de koffie wacht!Dat zijn ze gelukkig, we drinken koffie en wandelen terug naar de camping. Even de auto klaar maken voor vertrek, stoeltjes, tafel en dergelijke laten we staan. Kunnen ze zien dat dit óns plekje is.

We doen het hierboven beschreven rondje in omgekeerde volgorde. Via het dorp steil naar boven, en dan eerst naar het kaasfabriekje. We kopen een tweetal stukken van hun prijswinnende Morbiere-kaas. Een stuk zachte (‘doux’) en stuk wat oudere Morbiere. Dáár ben ik nieuwsgierig naar!

Het uitzicht, vanaf het plateau, op Ladoye-sur-Seille en Blois-sur-Seille.Bij Ladoye-sur-Seille, in de rechterbovenhoek van het kaartje, maken we nevenstaande foto op het uitzichtpunt langs de weg.
We staan hier in de ronding, de cirque, van dit diepe dal. De ontstaansgeschiedenis wordt (in het Frans) uitgelegd op onderstaande afbeelding.


uitleg over het onstaan van deze diepe dalen.
Rechts de nieuwe IC-7300 kortegolf zend/ontvanger.Terug bij de auto is het tijd voor de lunch, beetje nietsdoen, én wat contest-verbindingen maken met de radio. Vanuit dit “gat” van 200m diep leg ik, met een simpel stukje draad van 5m lengte, toch nog contacten met meerdere Amerikanen, Canadezen, Russen en verschillende oost-Europese landen.
En we gaan straks ook nog lekker grillen!
Vandaag gereden: 33km, totaal 4553km. Overnachting € 17,54.

Uitzicht onderweg, bij de koffie.Zondag 27 mei 2018
Verder? Of blijven we vandaag ook nog?
We gaan toch weer wat verder, wat noordelijker in de Jura. Het begint weer te kriebelen…

Onderweg in het dal van de Doubs, de Frans/Zwitserse grensrivier.We gaan via Pontarlier in de richting van de Zwitserse grens. Dan door de Zwitserse Jura omhoog. Dat valt tegen, de route is niet mooi en niet interessant. Bij het Zwitserse Saignelégier gaan we linksaf, terug naar Frankrijk. Net over de grens zit een geitenhoudende France Passion-boer waar we willen overnachten.

Camperplek aan de Doubs in Vaufrey.We komen er aan rond kwart voor vier. Mooi plekje, zonnig, luifel uit en stoeltjes buiten. Binnen een uur zitten er meer dan 100 vliegen in- en op de camper! Dit wordt ‘m niet, Femma wil weg.
En zo komen we om kwart over zes aan in het dorpje Vaufrey; een prima camperplekje in het dorp, aan de rivier de Doubs!
Vandaag gereden: 196km, totaal 4747km. Overnachting gratis.

De bestemming voor morgen (maandag) is de Rheinfalle bij Schaffhausen, in Zwitserland.

[Verder naar week 6…]