2018: Meivakantie – week 4

De buitenste laag blik van de demper heeft losgelaten...Maandag 14 mei 2018
We zijn op tijd wakker. Het “uitlaatprobleem” moet worden opgelost. Rond 9 uur verlaten we de camperplaats met veel lawaai. Het stuk blik schraapt over het asfalt. Wanneer we door het dorp rijden wijzen diverse mensen naar ons en onze auto, alsof ze ons willen waarschuwen.

Het leukste zijn twee jonge politievrouwen. Ze kijken verbijsterd, ik knik ze vriendelijk toe en dan rent de jongste achter ons aan, zwaaiend met haar armen. Ik stop en doe het raampje open. Ik vertel dat we onderweg zijn naar de garage en ze lacht, zichtbaar opgelucht.

Op de brug, weg met dat stuk uitlaatblik!Bij de garage leg ik het probleem uit en vraag of ze het stuk blik kunnen verwijderen. Dankzij de door mij op internet opgezochte Franse woorden (blik, uitlaat, verwijderen enz.) begrijpt de monteur me meteen en ik mag naar de ingang van de werkplaats rijden.
De camper gaat op de brug en met een flex (ofwel slijptol) wordt het stuk blik verwijderd. Wanneer ik vraag naar de kosten krijg ik als antwoord: € 10. Een koopje dus, we kunnen weer op weg!

Zomaar een doorkijkje in Lussan.Het regent nog steeds. We nemen nu maar de N106 van Florac naar Alès, niet weer door de sneeuw! In Alès doen we inkopen voor een paar dagen, daarna rijden we door naar Lussan.

Onderweg begint bet zowaar wat op te klaren en Lussan blijkt een alleraardigst dorpje, geheel ommuurd en op een heuveltop gelegen. Prachtig gerestaureerd behoort het tot de mooiste dorpen van Frankrijk. We wandelen er rond en vinden de 2 geocaches die het dorp rijk is. Zo nu en dan komt zelfs de zon er even door.

Het kasteel van Lussan, thans gemeentehuis.  Wandelen langs (over?) de buitenmuur van dit oude plaatsje.
Van Lussan rijden we zuidwaarts naar Uzès. Het is tegen vier uur en in Uzès zitten twee France Passion-boeren. Eén daarvan vlakbij het centrum, Domaine Saint Firmin. Het plaatsje Uzès schijnt ook erg mooi te zijn, dus kiezen we deze plek dicht bij het centrum. We proeven en kopen meteen een flesje wijn voor bij het avondeten én een BIB (5 liter) om mee te nemen naar Scandinavië deze zomer.

Veel campers op het erf van de wijnboer in Uzes. Nederlanders, Duitsers en een Belg.Het is nog lekker vroeg, de zon schijnt en het is bijna 18 graden. Dat zijn er 6 à 7 meer dan gisteren! Ik zet de grote antenne op, de 12 meter lange hengel. Morgen gaan we op ons gemak het plaatsje bekijken.
Vandaag gereden: 126km, totaal 3278km. Overnachting: gratis.

Levendige straatjes in Uzès.Dinsdag 15 mei 2018
Na het ontbijt gaan we Uzès verkennen en tegelijk een paar geocaches doen. We vertrekken rond half tien lopend vanaf het wijndomein. Het centrum is slechts een paar honderd meter lopen, kan niet beter! 🙂

Uzès is inderdaad een heel mooi, leuk, oud stadje. Smalle straatjes, een prachtig plein met platanen en omzoomd door oude gebouwen met arcaden én terrasjes.
We maken er een mooie wandeling van, we drinken koffie op het plein én vinden 3 van de 4 geocaches.

Het marktplein met de Platanen en de arcaden rondom.   Nog een pleintje...   Smalle straatjes, oude huizen...
Tegen twaalven zijn we terug bij de auto. Tijd voor de lunch, watertanks vullen, toilet legen en om kwart voor één zijn we weer onderweg. We gaan richting de Drôme. We komen langs Richerenches, het stadje van de Tempeliers en kijken even of radiovriend Leslie Sisouw de Zilwa PA0SDZ op zijn Franse boerderij is.
Dat blijkt niet het geval, zijn vakantievierende dochter meldt dat haar vader pas begin juni, ná de hamradio in Friedrichshaven, naar Richerenches in Frankrijk komt. Jammer, maar misschien komen we Lesli in Friedrichshaven nog tegen.

Met een heel groepje tegelijk aan de wijnproeverij. Het lijkt wel de TV-serie "We zijn er bijna"... ;-)We rijden naar het Domaine de Lauribert, een France Passion-wijnboer waar we al jaren wijn van drinken. Hij heeft zijn camperplaats weer uitgebreid; er kunnen nu wel 30 campers overnachten!
Om 18.00 verzamelen we (de ‘campergasten’) ons bij de wijnbroer voor een kleine proeverij (foto). We nemen een paar bib’s rood mee, voor de komende zomer in Scandinavië.
Vandaag gereden: 83km, totaal 3361km. Overnachting: gratis.

Maar liefst 30 campers kunnen er overnachten bij het Domein de Lauribert.Woensdag 16 mei 2018
Vanochtend op tijd vertrokken bij Lauribert, we rijden eerst naar de wijnboeren coöperatie in Valréas, amper 10km verderop. We kopen ook hier enkele bib’s van 5 liter, twee rood en een rosé.

De Coöperatie in Valréas.Dan in Valréas zelf boodschappen doen bij de grote E. Leclerc-supermarkt. Vanuit Varéas rijden we door naar het wijndorp Vinsobre. Ook daar zit een coöperatie waar we even willen gaan kijken. We komen echter te vroeg, het is kwart over één en ze gaan pas om 2 uur weer open. Ik zag onderweg een plekje met schaduw en picknickset, eerst even lunchpauze!

Sinds we ruim 2 jaar geleden zijn overgeschakeld naar een koolhydraatarm dieet, Femma vanwege haar diabetes en ik om af te vallen, slaan we de lunch vaak over. Hier in Frankrijk hebben we er echter iets op gevonden!

Lunchpauze met mooi weer. Buiten dus!We nemen elk één koolhydraatarme Wasa-cracker, die we in 4 strookjes verdelen. Elk strookje beleggen we rijkelijk met Franse kaas. Dat kan van alles zijn; schaap, geit, rund, licht of donker, jong of oud, stevig of bijna vloeibaar. We zorgen dat we steeds minstens 4 soorten bij ons hebben. Ook wel blauwschimmel, maar geen Camembert. Dat stinkt wat té heftig, in de koelkast! 🙂

Van Vinsobres gaat er ook nog een bib-rood mee, en dan loopt het tegen drieën. We hebben genoeg geproefd, tijd om een plekje te zoeken. We gaan overnachten bij Domein de Rocheville, daar komen we vaker, even buiten Nyons. Van hieruit kunnen we morgen makkelijk naar de markt in het stadje Nyons!
Het is prachtig weer, 24 graden. De hoogste tijd om weer eens te barbecuen, op onze grill. Helaas geen foto…
Vandaag gereden: 52km, totaal 3413km. Overnachting: € 7,00.

Aan de koffie op de markt.Donderdag 17 mei 2018
Vroeg opgestaan (relatief) en om 9 uur zijn we in Nyons. Valt nog niet mee om een parkeerplaats te vinden, het is al druk!

Het is leuk om over deze grote markt te lopen. De markt is verspreid over allemaal verschillende pleintjes en straatjes, ook zijn er veel terrasjes waar lokale bewoners en toeristen aan de koffie zitten. En er is werkelijk van alles te koop: voedsel, verse vis, lokale producten, kleding, huisraad (potten en pannen), sieraden, je kunt het zo gek niet bedenken!

Bijna alles op het gebied van verse vis!  Het bekende Provencaalse aardewerk.  Provencaalse kaas en worsten.
Onze worstenman, sinds jaaaaren :)We gaan in ieder geval worsten kopen bij “onze eigen worstenman”. Hij staat al 30 jaar op deze donderdagmarkt en zal er zeker nog tien jaar bij aanknopen zo verzekerde hij ons. Ook wij drinken uiteraard koffie op een terras. Op deze plek zaten we ook als eens met onze vrienden Wietse en Anja (2015) en met collega Gerard en zijn vrouw Ada (2012?).

Hierna doen we nog wat inkopen bij de coöperatie van Nyons (wijn en olijven). Om 12 uur rijden we Nyons uit richting Valréas. Onderweg een hapje eten en dan om 2 uur nóg wat extra liters olijfolie kopen bij de coöperatie van Valréas à € 14 per liter.

Wijnproeven op het Domain Font Sarade.Van Valréas richting Violès, naar het kleine wijngebiedje Plan de Dieu. Net als in 2015 kopen we daar een paar doosjes met flessen goede wijn, op het Domain Font Sarade.
Voor gelegenheden, maar ook om nog een tijdje te laten liggen. Bij de Engels sprekende dochter van de wijnboer, net als 3 jaar geleden.

Een France Passion-plekje met eigen waakhond!Daarna rijden we langs de noordkant van de Mont Ventoux richting Sault. Een mooie route, vanuit de vlakte rijden we nu weer door de bergen. Vlak bij Sault vinden we rond 18.00 uur een FP-boer waar we gaan overnachten.
Vandaag gereden: 132km, totaal 3413km. Overnachting gratis.

Een hele oude Citroën, misschien wel net zo oud (of ouder) dan ik!Vrijdag 18 mei 2018
We zijn vanochtend op tijd bij de boer vertrokken, zo tegen kwart voor 10, maar ik heb eerst nog een paar foto’s gemaakt van wat ie in die grote, open schuur heeft staan! Rare jongens, die Franse boeren 🙂

We rijden op- en neer naar Sault, maar hebben daar eigenlijk niet veel te zoeken. Ja, we vinden een geocache onderweg. We besluiten richting Banon te gaan. een mooie route over kleine wegen.

Drie overheerlijke Banon-kaasjes!Banon is het stadje van de in kastanjebladeren ingepakte geitenkaasjes. Mooi gerijpt en op kamertemperatuur worden die vloeibaar. En dat is lekker…! We kopen er gelijk maar drie, verschillende, heerlijk!

We zijn er rond half twaalf en gaan het plaatsje uitgebreid bekijken. Het is deels ommuurd, met oude poorten en middeleeuwse straatjes. Heel pittoresk. We doen er (uiteraard) meteen dé lokale geocache en we drinken er koffie op een terrasje. Hieronder een paar foto’s van Banon.

Rechts de opgang en toegangspoort naar het oudste gedeelte.  Prachtige oude doorgang...  Mij viel de middeleeuwse stenen omlijsting van de deur op. Dat zag je bij meerdere huizen.
Het uitzicht vanaf de camping.We vervolgen onze route over de mooie, slingerende D150 naar het wat grotere stadje Forcalquier. Hier tanken we diesel en doen nog snel een paar inkopen bij de Casino. Dan door naar het Lac de Sainte-Croix, het grote stuwmeer aan het einde van de Gorges du Verdon. Daar vinden we met de ACSI-app een aardige camping bij het dorpje Aiguines, hoog gelegen boven het meer.

Camping de l'Aigle - Campasun, 300m lopen van het dorpje Aiguines.We installeren ons hier. Aanvankelijk was het idee om hier 2 dagen te blijven, maar het weer aan de Middellandse Zee is beter dus we gaan morgen weer verder. Wel zet ik vandaag even de grote antenne op, vanavond radiocontact met de radiovrienden thuis!
Vandaag gereden: 146km, totaal 3559km. Overnachting € 16,92.

Hier, bij de kapel, vinden we de geocache én een prachtig uitzicht!Zaterdag 19 mei 2018
Het zonnetje is er al, we gaan douchen en dan lopend, vanaf de camping, het dorpje bekijken (300m). Maar eerst nog  de geocache vinden bij de 12e eeuwse kapel (140m). Mooi oud dorpje, leuke straatjes en er is zelfs al een terrasje open, met koffie!
Na de koffie wandelen we de heuvel weer op, terug naar de camping. We maken een en ander in orde en vertrekken richting Middellandse Zee.

Op het dorpspleintje zijn de eerste terrasjes al open...  Doorkijkje. Het dorp lijkt tegen de helling geplakt.  Op de terugweg naar de camping, twee mannen staan te keuvelen.
Binnendoor naar Salles sur Verdon blijkt niet te werken; maximale toegestane breedte 2,00 meter. Zónder de spiegels zijn we al 2,05 meter, dus we keren maar om. Via een omweg komen we toch in Salles sur Verdon. Vandaaruit over de D43 naar het stadje Forcalqueiret. Dan een stukje A57 naar een wijnboer bij Hyères.

Een schaduwrijk plekje op de camping, met uitzicht op het het zwembad.De wijnboer valt tegen, geen schaduw en het is hier aan de kust behoorlijk zonnig! We vinden ACSI-camping L’Artaudois bij La Tardet. Dicht bij de zee en met verwarmd zwembad. Een rustige plek met veel schaduw en uitzicht op het zwembad.

Vandaag gereden: 145km, totaal 3704km. Overnachting € 16,22.

Mijn tablet met het cluster (links), de IC-7300 rechts.Zondag 20 mei 2018
We zijn er op tijd uit en het wordt een prachtige dag: de lucht is strakblauw. Ik heb gisteravond nog de kleine antenne opgezet een maak wat telegrafie-verbindingen in de door Spanje georganiseerde “King of Spain”-contest.

De gereden route van deze week.Onze eigen hoek van de camping, lekker rustig!We blijven hier vandaag. Beetje zwemmen, beetje lezen, beetje radio! 🙂 En aan het eind van de middag grillen, op ons gasflesje.
Een heerlijk dagje en een prima plekje op de camping!
Vandaag gereden: 0km, totaal 3704km. Overnachting € 16,22.

[Verder naar week 5…]