2018: Meivakantie – week 6

Maandag 28 mei 2018
We zijn in ieder geval op tijd wakker en op. Er zijn geen geocaches in dit vervallen dorpje met zijn deels leeg en te koop staande huisjes en gebouwen. Daarom zijn we om 09.00 uur alweer ‘on the road’. Gisteravond heb ik nog wat foto’s gemaakt in het dorp, daarvan hieronder een kleine selectie.

Ooit was dit het café-restaurant van het dorp...   
We volgen de rivier de Doubs naar Saint-Hippolytes door een prachtig klein dal. Smal, groen en reliëfrijk: een sterke afwisseling van hoog en laag. Ook het vervolg naar de stad Montbéliar loopt langs de Doubs. Van Montbéliar naar Belfort nemen we een stukje snelweg en dankzij de poi’s in de navigatie vinden we moeiteloos een grote E.Leclerc-supermarkt. Femma wil graag nog wat inkopen doen, ook voor thuis, in een grote Franse supermarkt.

Lunchpauze!Tegen half twaalf nemen we dan de D149 naar Basel. Ook een mooie route! Onderweg kom je een info-centrum tegen met de naam “Poort naar de Elzas”. Hier stoppen we voor de lunch. Een perfect aangelegde picknickplaats waar je zelfs mag overnachten.

Er zijn toiletten, een waterkraan, een loospunt voor toilet en afvalwater, zelfs stopcontacten zoals op een camping! Wanneer je daadwerkelijk blijft komt er ‘s avonds iemand langs om € 8,00 te incasseren.

We passeren Bazel en rijden nog zo’n 100km door het oosten naar een camperplek in de buurt van de Rheinfalle, bij Schaffhausen. Die plek staat ons niet aan, dan nu maar eerst naar de Rheinfalle.

De Rheinfalle, voor wie er niet mee bekend is: de beroemde, enorme waterval in de rivier de Rijn tussen de Bodensee en Basel. Een fenomeen, bijgaand een paar foto’s. (Die volgen nog, de laptop is té traag…)

De camperplek (links) aan de Rijn. De rechteroever is Zwitserland.Na dit bezoek rijden we door naar een tweede camperplaats, ditmaal aan de oever van de Rijn aan de Duitse kant. Een plek met schaduw, want het is vanmiddag zo’n 30 graden…
Vandaag gereden 250km, totaal 4997km. Overnachting € 15,00.

We steken de Bodensee over van Zwitserland naar Friedrichshafen in Duitsland. Dinsdag 29 mei 2018
We zijn onderweg naar Friedrichshafen (Zuid-Duitsland) aan de Bodensee. Daar hopen we in de loop van vandaag aan te komen. We willen langs de zuidkant van de Bodensee naar het Zwitserse Romanshorn, en dan in 45 minuten met de veerboot over naar Friedrichshafen.
Het weer ziet er wel goed uit voor een boottochtje!

Dinsdagavond 18.00 uur, een momentopname. Rechts Lidy en Peter PE2PME.Om half drie komen we aan bij de Messe in Friedrichshafen. Tussen de beursgebouwen en het (zeppelin)vliegveld is een groot parkeerterrein als camperplek, compleet met toiletten, douches, stroom en water. Niet goedkoop: € 85 voor vier dagen. Maar hier blijven we, samen met enkele honderden andere radioamateurs uit geheel Europa. In tentjes, caravans en campers.

Logo van de beurs.In Friedrichshafen vindt van vrijdag 1 juni t/m zondag 3 juni de Hamradio plaats, de grootste beurs van Europa voor radioamateurs. Daar was ik eerder in 2012, met Joeri PE5JW. En met Femma in 2013 en 2014. Dus hoog tijd voor een nieuw bezoek!
Vandaag gereden 70km, totaal 5067km. Overnachting € 21,25.

Lidy, Truus, Klarinus PE1OAE, Peter PA2PME, Jenny en Dick PA0DFN.Woensdag 30 mei 2018
We zijn vandaag op de camperplaats naast de Messe. We moeten alleen nog even erop uit om boodschappen te doen voor de komende dagen. Dat doen we met de auto.
‘s Avonds grillen we naast de camper. Het is een warme dag met mooi weer.
Vandaag gereden 2km, totaal 5069km. Overnachting € 21,25.

Beide lawaaimakers uit hun hangar gehaald....

Peter en Lidy bij het inrichten van hun stand. Met Dick PA0DFN en Ton PE1PBQ.Donderdag 31 mei 2018
Eigenlijk zouden we vandaag niet van de plaats hoeven, maar omdat wij op de hoek er makkelijk uit kunnen en ook snel weer rijklaar kunnen zijn brengen we de beursspullen van Peter en Lidy met de auto naar het beursgebouw. Kunnen we gelijk even binnen rondkijken bij alle bedrijven, verenigingen en organisaties die hun stands aan het opbouwen zijn.

Na het eten zitten we met zijn allen bij elkaar tot pakweg half tien. Toen begon het plotseling te waaien, zó heftig dat we de luifels moesten vasthouden en snel indraaien. Gevolgd door een stortbui.
Het weer hier aan de Bodensee kan heel snel en onverwacht omslaan!
Vandaag gereden 1km, totaal 5070km. Overnachting € 21,25.

Vrijdag 1 juni 2018
De eerste beursdag. Wanneer ik terugkom van de douches zie ik Peter en Lidy al vertrekken naar hun stand op de beurs. Zelf ga ik tegen 9 uur naar de Oost-ingang. Ik heb een standhouderskaart, maar voor Femma moet ik een toegangskaart voor 1 dag kopen. Voor de kassa’s staan echter honderden mensen in lange rijen. Dan eerst maar naar binnen. Ook voor de ingang een enorme massa, keurig in de rij. Het is nog geen 9 uur, de mensen moeten nog wachten. Met mijn standhouderskaart om de nek mag ik gewoon doorlopen!

Een uurtje later, om kwart over 10 staat er niemand meer in de rij en kan ik een kaartje voor Femma kopen. Met dat kaartje loop ik terug naar de camperplaats om Femma op te halen en samen mogen we er weer in via een standhoudersingang.
Samen lopen we over de beurs en drinken we koffie op een terrasje in hal A1. We zitten nét als ik Leslie PA0SDZ bij een stand zie staan (we waren in week 4 bij zijn Franse buitenhuis) . Ik nodig ‘m uit voor de koffie, Leslie haalt zijn vriendin van buiten en met zijn vieren is de koffiepauze snel weer om. Heel gezellig!

Femma heeft het rond half één wel gezien en gaat terug naar de camperplaats. Het is al na enen wanneer ik een broodje koop en een plekje zoek op een vol terras. Aan een tafeltje herken ik de 72-jarige Fin Martti OH2BH. Eén van de beroemdste radioamateurs ter wereld, voormalig topman van Finse multinationals als Ericsson en Nokia. Dé man achter grote conteststations als OH8X boven de poolcirkel, OH0X op de Alandseilanden, CR2X op de Azoren. Hij heeft vanaf zijn 15e(!) talloze radiowedstrijden gewonnen en is actief geweest vanuit 150 verschillende landen in de wereld. Voor radioamateurs is dit een man met de status van bijv. Barak Obama om maar een vergelijking te trekken. Met Trump wil ik hem liever niet vergelijken… 🙂

De Fin Martti OH2BH, één van de beroemdste radioamateurs van de afgelopen 50 jaar!Ik vraag hem of de stoel aan zijn tafeltje vrij is. Hij zegt ja, kijkt naar mijn shirt met PA3DAT erop en zegt: “we have worked in contests”. Ik ben verbijsterd. Hij herinnert zich mijn roepnaam PA3DAT! Gedurende 15-20 minuten stel ik hem vragen en vertelt hij honderduit (terwijl ik op mijn broodje kauw).
Dan moet hij weg, hij zal om 14.00 uur in één van de congreszalen een lezing geven. Of ik een foto van hem mag maken? Vraag even iemand anders, zegt hij, dan staan we er samen op! En zo geschiedde…
Vandaag gereden 0km, totaal 5070km. Overnachting € 21,25.

Zaterdag 2 juni 2018
Vroeg wakker; om 6 uur maken de twee(!) zeppelins al een heidens kabaal! Om half zeven ben ik onderweg naar de douches. Na het ontbijt nog een laatste keer naar de beurs. Femma gaat vast wat dingen opruimen en de camper klaarmaken voor vertrek. Om half negen wandel ik als ‘standhouder’ een personeelsingang in en loop over een heerlijk rustige beursvloer…

Ik verzamel wat info, loop een paar keer de stand van Peter en Lidy in- en uit (daar ‘dump’ ik de zaken waar ik niet steeds mee in de hand wil lopen) en tegen half twaalf houd ik het voor gezien. Ik neem afscheid van Peter en Lidy en wandel terug naar de camperplaats.

We nemen afscheid ook van de anderen en om half één zijn we onderweg naar Ulm. Van Ulm naar Karlsruhe, van daaruit naar het dorpje Gundersheim aan de A61. Wat inkopen bij de Edeka en dan naar de wijngaard van de wijnboer Huppert, waar we vannacht blijven. In het restaurantje van de familie Huppert gaan we eten, mét een flesje rode Duitse wijn erbij. Heerlijk!
Vandaag gereden 371km, totaal 5441km. Overnachting € 21,25.

Het uitzichtspunt bij de 'Moseltalbrücke'.Zondag 3 juni 2018
Vannacht tussen 4 en 5 klaarwakker: een onaflatende stroom sirenes rijdt er door het dorp. Tien, twintig? We zitten vlakbij de snelweg, zou daar wat gebeurd zijn? Het blijft waarschijnlijk een mysterie…

Onderweg naar Enschede doen we een pauze bij de Moezeldalbrug. Even kijken bij het uitzichtspunt. Daarna snel verder naar Enschede, waar we rond kwart voor drie aankomen. Gezellig, een gezamenlijke barbecue. We besluiten er maar te blijven logeren, de camper staat om de hoek geparkeerd.
Vandaag gereden 400km, totaal 5841km. Overnachting gratis.

Maandag 4 juni 2018
De route van de laatste week, via Friedrichshafen en Enschede.Na het ontbijt en de koffie vertrekken we bij Eef en Geertje zoals we daar bijna 6 weken geleden gekomen zijn: met 2 auto’s. Ons VW-busje is -dankzij Eef- weer APK-goedgekeurd en kan mee naar huis. Het is 12 uur, wanneer we thuis parkeren. Uitladen…
Vandaag gereden 93km, totaal 5934km.