2019: Voorjaarsvakantie Frankrijk – week 1

Meer foto’s in Femma’s fotoblog.

Maandag 20 mei 2019
Tegen vijf uur doen we huisdeur op slot. Eerst naar de Esso om de tank vol te gooien, daarna naar de nieuwe AH bij station zuid voor de laatste boodschappen. Om 17.15 uur draaien we de N50 op.
Onderweg nog wat file vanwege een kapotte kraanwagen, op de andere weghelft liggen enkele auto’s op de kop. Je maakt wat mee in de maandagavond-spits…

Femma bij de minibieb van de camperplaats in Goch.Om 19.00 uur komen we aan op de camperplaats in Goch (Duitsland), gelet op de tijd de eerste plek die in aanmerking komt. Morgen verder richting Maastricht, België, Frankrijk. Nu eerst tijd voor een glaasje wijn en een hapje eten!
Vandaag gereden: 129 km, totaal 129 km. Overnachting € 5,00.

De achter-uitgang in Goch, we gaan eerst een nieuwe geocache zoeken.Dinsdag 21 mei 2019
Terug naar een oude gewoonte, passend bij Femma’s diabetes-leefstijl: we slaan het ontbijt over en gaan eerst een eindje wandelen. Hier in Goch wordt dat een nieuwe geocache, die wij nog niet gezocht en gevonden hebben.

Om 10.00 uur vertrekken we uit een koud en winderig Goch. Op naar het zuiden, naar het mooie weer! Om 11 uur brunchen we langs de snelweg bij Roermond, om 12 uur passeren we de Belgische grens. De hindernis Maastricht wordt tegenwoordig ook vlot genomen, zo zonder stoplichten! Om 12.30 uur zijn we Luik gepasseerd en rijden we in de Ardennen.
Om 14.00 uur gooien we de tank nog eens vol in Luxemburg. Gemiddeld verbruik 1:10,1 en dat is inclusief het gebruik van de dieselkachel vanochtend. Een paar actuele brandstofprijzen: thuis € 1,36, in Duitsland kost de diesel € 1,26, in België € 1,40 en in Luxemburg € 1,16.

Aan de Moezel in Pont-a-Mousson.We passeren Metz en om kwart over drie draaien we de camperplaats aan de Moezel in Pont-à-Mousson op. Een populaire plaats, er zijn nog slechts 4 plaatsen vrij! Wij kiezen het plekje met uitzicht op de rivier. Morgen verder!
Vandaag gereden: 432 km, totaal 561 km. Overnachting € 10,00.

Een zonnige ochtend; ons uitzicht vanuit de auto!Woensdag 22 mei 2019
We zijn al vroeg wakker want om half 7 is de gemeente druk met bladblazers en schoonmaakmachines. We doen daarom in Pont-a-Mousson een vroege wandeling. We zoeken maar vinden geen geocaches dus om 10.00 uur gaat de reis weer verder. Wél het toilet leeg en de watertanks vol, we kunnen er weer even tegen.

Perfecte camperplek aan de Maas in Commercy.We nemen de weg binnendoor naar Commercy. Prachtig weer, mooi golvend landschap. Rond 11 uur vinden we een mooi plekje voor koffie met het verlate ontbijt/brunche. Het is een keurige camperplek aan de Maas waar 4 campers kunnen overnachten. Na de brunch vinden we er twee geocaches, om 12.15uur gaan we weer verder.

We gaan verder door het Maasdal naar het zuiden, richting Neufchatel. Mooie route, en érg rustig! In Neufchatel vinden we een mega E.Leclerc-supermarkt, waar we boodschappen inslaan voor de komende dagen. En een flesje Rosé, de temperaturen hier liggen al boven de 20 graden!

Prachtig plekje aan de Maas in het dorpje Goncourt. Niet voor het eerst, maar nu staat er (nog) niemand.Verder richting Langres. Femma bekijkt de camperplaatsen op haar iPad. De eerste die we tegenkomen is in het dorpje Goncourt, aan de Maas. Wanneer we de camperplek oprijden valt het kwartje: hier zijn we al vaker geweest! En er staat nog niemand. Wij kiezen het mooiste plekje en installeren ons. Het is pas half drie maar hier blijven we vandaag. Lekker luieren… 🙂
Antenne opgezet, om 22.00 uur verbinding met Herman PD0HF, Joop PE1PUK en Gerrit PA0GHK in Kampen e.o. Ook met Joop PA3DXL bij Otta in Noorwegen. Ging prima!
Vandaag gereden: 113 km, totaal 674 km. Overnachting gratis.

Aloys heeft de geocache gevonden!Donderdag 23 mei 2019
Lekker uitgeslapen, nu eerst op zoek naar de geocache. Die is vlot gevonden, om kwart over tien vervolgen we onze route langs de Maas richting Langres.

Op de camperplaats in Langres, geocache gevonden!In Langres gaan we even kijken bij de favoriete camperplaats van Wietse en Anja. Inderdaad, een mooi plekje bij een jachthaventje aan een kanaal. Het is 11 uur, tijd voor de brunch! We gaan ook nog op zoek naar een geocache, die moet hier zijn op 50m van de auto. Femma heeft ‘m gevonden!

Een Engelsman, na 10 jaar op de Middellandse Zee onderweg naar huis, naar Engeland.We spreken er een Engelsman die met een zeiljacht zonder mast onderweg is van de Middellandse Zee naar Saint Valery-en-Caux. De mast wordt met een vrachtauto nagebracht, zodat ie zeilend kan oversteken naar Engeland. Het stel heeft 10 jaar lang gewoond op het jacht, op de Middellandse Zee. Ze overwegen het jacht in Engeland te verkopen om vervolgens in Nederland een huis te kopen…

Maar hoe gaan wij nu verder? Kaarten erbij. En we komen tot een opmerkelijk besluit: de komende dagen wordt het prachtig weer, de camping in Baume-les-Messieurs is slechts 160km verderop in de Jura, daar gaan we heen en we blijven er een paar dagen!
Grillen, voor het eerst dit jaar!In Voiteur bij de ons bekende supermarkt, 7km van de camping, kopen we spul om te grillen. En Rosé, die zetten we meteen koud! Barbeque dus, het lijkt wel vakantie… 🙂
Om 22.00 uur over de radio nog contact gehad met de jongens in Kampen, en ook met Joop PA3DXL in Noorwegen. Ging moeizaam.
Vandaag gereden: 217 km, totaal 891 km. Overnachting € 17,18.

Half tien, ontbijten in het zonnetje.Vrijdag 24 mei 2019
Op de camping in Baume-les-Messieurs. Prachtig weer, ná het uitslapen zitten we om half tien buiten aan het ontbijt. Lekker wat aanluieren, ik heb in de hengel een dipoolantenne voor de 6meterband gezet, maar verder dan een Noorse collega en een Fransman kom ik niet. Tóch een beetje een handicap, zo onderin dit dal met steile wanden.

Tussen de middag eten we als lunch de stukken quiche die we gisteren kochten bij een warme bakker. Daarna een wandeling, onder meer naar het kerkje van La Peyrouse waar we een geocache vinden. Pakweg 3 weken geleden nog gevonden door mijn zus Eugeni en zwager Herman, die hier toen een nacht stonden met hun tent.

Het prachtig groene en stille dal...   Het buurtschap La Peyrouse met de kerk.
De bijna lege camping. Mijn 6meter-dipooltje is te zien bovenop de hengel.Een dagje lekker niksen dus! Opnieuw grillen als avondeten. En morgen gaan we weer verder, want vandaag was het 24 graden, maar morgen minder én er komt waarschijnlijk regen.
Vanavond nog een keer proberen contact te maken met de jongens thuis en in Noorwegen.
Vandaag gereden: 0 km, totaal 891 km. Overnachting € 17,18.

Nog even de voorruit schoon, dan kunnen we vertrekken!Zaterdag 25 mei 2019
Prima geslapen, buiten ontbeten en we gaan verder! Zon, blauwe lucht, het ziet er nog goed uit. Toilet leeg, watertanks vol, bij het gebouwtje maken we ook nog even de voorruit en spiegels insectenvrij (foto).
Dan, om 10.30 uur, op weg!

We kiezen een route binnendoor, over de D1083 naar Bourg-en-Bresse. Daarna de D936 richting Lyons. We hebben al snel ontdekt dat veel vrachtverkeer de tolwegen proberen te vermijden via de N-wegen. Daar hebben we geen zin in, dus we pakken D-wegen, nóg een maatje kleiner. Zo komen we, via de zuidelijke Beaujolais, aan in het stadje L’Arbresle. 

In L’Arbresle doen we boodschappen, daarna verder over de D596 richting Ambers, het gebied van de Puy-de-Dome, de Auvergne. En op zoek naar een overnachtingsplaats. Die vinden we rond 17.00 uur op een ACSI-camping bij Montbrison. Hier blijven we vandaag.

Op de Acsi-camping in Montbrison.Meteen maar de antenne opgezet. Ik maak nog een twintigtal verbindingen in een cw-contest (telegrafie wedstrijd); naast enkele Europeanen werk ik Amerika, Canada, Aruba én Bonaire. Dat is Noord- en Zuid-Amerika. Marokko (Afrika) en China (Azië). Een verbinding met Nieuw-Zeeland mislukte, dus nét niet “alle continenten”… Ook het dagelijkse rondje met Nederland (en Joop in Noorwegen) ging uitstekend.
Vandaag gereden:  225 km, totaal 1016 km. Overnachting € 11,70.

Via een oude poort wandelen we het centrum van het plaatsje in.Zondag 26 mei 2019
Naar de kerk? Jazeker, want daar is een geocache verstopt! Maar eerst douchen, deze perfecte camping biedt splinternieuw sanitair. En alles inclusief, ook stroom, voor slechts € 11,70.

We doen uiteindelijk 2 geocaches; eentje vlak bij de uitgang van de camping, en de cache in de kerktoren. Het dorp is verder niet echt bijzonder. Om 11.00 uur vervolgen we de reis richting Amber. In Saint-Antheme blijkt een marktje. We parkeren, wandelen erheen maar het blijkt wel een hele kleine markt: een paar kramen met groentes en plantjes. We drinken een espresso op het pleintje. De zoveelste dag met mooi weer!

In Le Monestier stoppen we voor de lunch én een geocache. Wel een bijzondere: deze is verstopt op de Rots van de Heilige Maagd. Op dit bergje hebben ze een complete kruisweg uitgezet en de cache ligt bij nr. XII (12).

De rots van de Heilige Maagd.   Daar staat ze dan!   Een foto van bovenaf, Femma fotografeert van onderaf!
We nemen ook nog een kijkje in het middeleeuwse kerkje, daarna weer verder. Het is inmiddels kwart voor twee. Om 15.15 uur passeren we Issoir, daarna zetten we koers richting Saint-Nectaire.

Op de camping in Saint-Nectaire.In Saint-Nectaire zijn geen France Passionboeren, wel zijn er drie ASCI-campings, waarvan één met een overdekt en verwarmd zwembad. Die kiezen we! Het is er rustig, we zitten nog mooi buiten het seizoen.
Ik neem nog voor het avondeten een duik in het zwembad, morgenochtend willen we samen zwemmen in plaats van een geocache-wandeling.
Vandaag gereden:  133 km, totaal 1149 km. Overnachting € 14,00.

De route, gereden in week 1 (foutje: maandag t/m maandag):
De gereden route in de eerste week.

[Lees verder in week 2…]