2019: Voorjaarsvakantie Frankrijk – week 2

Meer foto’s in Femma’s fotoblog.

Het overdekte en verwarmde zwembad tegenover ons plekje op de camping.Maandag 26 mei 2019
Uitgeslapen, ontbijt met koffie en dan eerst zwemmen! Het overdekte zwembad, 28 graden, ligt pal tegenover ons plekje (foto). Het is 10 uur geweest, om deze tijd zwemt er nog niemand.

Ons rondje van vandaag, te beginnen rechtsonder op de camping bij Saint-Nectaire.Om kwart voor 12 rijden we de camping af. We gaan een rondje doen door dit deel van de Auvergne. Eerst naar het dorp Saint-Nectaire zelf. Dat blijkt heel bijzonder: een 19e eeuws kuuroord, sterk in verval. Grote oude hotels, dichtgetimmerd of omgebouwd tot appartementen. Een glazen bronnenhuisje: stuk en gesloten. Het huisje van de “rode bron”: dichtgetimmerd…
De architect Jean Giraudon bouwde er eind 19e eeuw een groot hotel, nu appartementen (foto links) en de Villa Russe, een bijzondere villa in eclectische stijl (het combineren in een enkel werk van elementen van verschillende stijlen of stromingen).

Het voormalige Hotel de Parc, nu appartementengebouw. Aan het eind van de straat het oude casino.   De entree van Villa Russe.   De statige Villa Russe, eind 19 e eeuw. Een bijzonder bouwwerk, officieel Frans erfgoed.
We verlaten Saint-Nectaire en gaan verder naar Murol. Een aardig dorpje, maar nu begint het te regenen dus we besluiten door te rijden naar Aydat. Aydat is een aardig plaatsje aan het Lac d’Aydat met een bijzondere kerk. We kijken er rond en zoeken/vinden een geocache. We rijden verder door het landschap van de Puy’s, de oude vulkanen waarvan de Puy de Dome de grootste is.

De volgende bestemming is het plaatsje Orcival. Hier staat een heuse basiliek met onder het altaar een behoorlijke crypte, een soort ‘kelderkerkje’. Nadat we ook hier het een en ander hebben bekeken (en alweer een geocache gevonden) gaan we een café annex kaaswinkel binnen voor een espresso.

Het koor van de Basilique Notre Dame d'Orcival   De crypte, de ondergrondse ruimte onder het koor.   Detail van de eeuwenoude deur van de Basilique.
De cafébaas denkt dat we het wel koud moeten hebben, in onze korte broeken, en schuift een petroleumkacheltje naast onze tafel! 🙂 Wel lekker warm, het is vandaag met 13 graden de koudste dag van de week. We nemen nog een tweede espresso, kopen enkele stukken kaas in het winkeltje en gaan weer op weg.

een plaatje onderweg van het landschap in de Auvergne.De laatste etappe, het stadje Mont Dore lokt ook niet echt, in de regen, en we besluiten op weg te gaan naar een overnachtingsplaats. We komen weer door Murol waar we boodschappen doen bij de Spar, daarna rijden we naar Bourdes, 30km zuidelijker, waar we willen overnachten bij een wijnboer.

Overnachten op het domaine Sauvat in Boudes.We komen hier tegen zes uur aan, tijd voor een glas wijn en eten! En daarna, als ook de afwas is gedaan, het blog bijwerken.
Vandaag gereden: 133 km, totaal 1282 km. Overnachting gratis.

Een wandeling met 6 geocaches. Hier lopen we de helling af, terug naar het dorp.Dinsdag 27 mei 2019
We hebben dus overnacht op het Domaine Sauvat. Uitstekend geslapen en na de koffie gaan we eerst geocaches zoeken op het dorpsplein en in de directe omgeving. Een mooie wandeling, vandaag maar meteen 6 geocaches gevonden! Daarna gaan we wijn proeven bij ‘onze’ wijnboer, en we nemen een paar flesjes mee.

Het afgesloten en vervallen kerkje in Boudes...In het dorpje met veel leegstaande en vervallen huizen ontdekken we de vervallen en “onbewoonbaar verklaarde” kerk. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt, een monument uit de 12e eeuw, totaal vervallen. De foto heb ik gemaakt door een gat in de deur, de kerk is afgesloten en niet meer in gebruik.

Dit dorp moet het doen zonder café...Ook het enige café dat het dorp nog had is dichtgetimmerd en lijkt te koop te staan. Dus mocht er nog iemand een kroeg willen beginnen, met mogelijkheden voor een gezellig terras…

Van Bourdes gaan we richting Murat, uiteraard binnendoor. Vooral de tweede helft van dit traject is de moeite waard. Veel hoog en laag, mooie dalen, weinig of geen verkeer. Van Murat naar Aurillac, ook een mooie route. Onderweg lassen we een lunchpauze in.

Op de camperplaats in Entraygues-sur-Truyère.In Aurillac nemen we de D920 naar Rodez, maar we komen slechts tot Entraygues-sur-Truyère. Dit zou een mooi plaatsje moeten zijn, aan de rivier de Lot. Het is 16.00 uur, er is een aardige camperplaats aan de rivier dus we besluiten hier te overnachten. Morgenochtend wandelend het stadje in.
Vandaag gereden: 167 km, totaal 1449 km. Overnachting gratis.

Een mooi middeleeuws pandje in het centrum van het dorp.Woensdag 29 mei 2019
Na het ontbijt brengen we een bezoekje aan Entraygues-sur-Truyère. Het dorpje is niet zo fraai als verwacht, maar is de wandeling wel waard. Gisteravond nog een geocache gedaan, nu doen we er nog eentje in het dorp.

De mooie route vanaf de camperplaats (rechts) naar Conques door het dal van de Lot.We moeten kiezen: gaan we verder op de D920 naar Estaing en Espalion of gaan we via het dal van de Lot naar Conques. We kiezen voor Conques en het blijkt de moeite waard! Eerst een prachtige route door het smalle dal van de Lot naar het westen, dan buigen we af naar het zuiden naar Conques.

Conques zou het mooiste dorp uit de omgeving zijn en dat willen we, achteraf, graag geloven! In het smalle dal van de ligt een eeuwenoud dorpje tegen de dalwand aangeplakt. Het is prachtig bewaard gebleven en behoort met zijn abdij en kerk (met beroemde kerkschatten) tot Unesco Werelderfgoed. Bovendien ligt het op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, dat maakt het ook nog een bedevaartsoord.

Conques: we wandelen vanaf de betaalde P-plaats het dorp in.   In Conques zien we veel wandelaars met rugzak.   In Conques: veel hoogteverschillen.
Conques: het plein voor de abdijkerk met het beroemde timpaan (boven de ingang).   Conques: een mooi 'groen' straatje.   Conques: een prachtig dorp!
Tegen tweeën verlaten we Conques, richting Rodez. Onderweg doen we een paar boodschappen, we tanken in de stad Rodez (wat een verkeerspuinhoop en files!) en gaan dan gauw verder over de D888 binnendoor naar het zuiden.

De keurige gratis camperplaats in Réquista. Mét water en faciliteiten om te lozen. Weinig of geen France Passionboeren hier, we zoeken daarom maar een camperplaats. Die vinden we in het plaatsje Réquista, waar we tegen vijven aankomen.

Aan het 'bureau' met een goed glas wijn, de route plannen voor morgen.Tijd voor een glaasje wijn, én eens even op de kaart kijken hoe we morgen verder zullen gaan. Kaarten en boeken erbij, telefoons en iPads. We gaan naar Minerve, de stad van de Katharen, noordoostelijk van Carcassonne. Dwars door de Hoge Languedoc, over binnenwegen! 🙂
Vandaag gereden: 134 km, totaal 1583 km. Overnachting gratis.

De 900 jaar oude Pont St. Etienne de Caval.Donderdag Hemelvaart 30 mei 2019
Een stralende morgen, we zijn er vroeg uit. Om 09.00 uur al vertrekken we, op weg naar de beroemde Katharenvesting Minerve. Onderweg komen we langs deze brug uit de 12e eeuw, we vinden hier gelijk even een geocache.

Ook op de Col de Riotalen, waar we rond 11 uur koffie drinken, vinden we een geocache. Dan verder naar Minerve, de Katharenvesting waar rond 1210 alle 180 inwoners door kruisridders zijn vermoord.
Minerve is van buitenaf gezien een prachtig dorp, gelegen aan de rand van een kloof. Heel bijzonder. In tegenstelling tot Conques is het dorp zelf echter minder interessant. Zijn we al verwend? 🙂

Minerve, de eerste indruk!   We lopen het dorp vanaf de achterkant (P-plaats) binnen.   Femma onderweg in één van de smalle straatjes.
We hebben het in een uurtje wel gezien. We arriveren er om 13.00 uur, om 14.00 uur zijn we alweer op weg. We kunnen kiezen uit een wijnboer of een ACSI-camping met zwembad. We kiezen de laatste, in het dorpje Rustiques, niet te ver van Trebes.

Het lijkt wel zomervakantie! Ook in Nederland heet, komend weekend.Het is heerlijk weer en het wordt de komende (vijf?) dagen écht zomer met temperaturen tussen de 28 en 30 graden. Buiten eten dus, met koude Rosé. Morgen gaan we verder, langs het Canal du Midi, naar de Middellandse Zee.
Vandaag gereden: 177 km, totaal 1760 km. Overnachting € 15,20.

Vrijdag 30 mei 2019
Behalve dat het warm is, is het ook redelijk druk vanwege Hemelvaart en de vrije dagen erna. Dat heeft ons doen besluiten hier een paar dagen te blijven. We hebben hier een heerlijk plekje met veel schaduw!

Een 99 jaar oud Nederlands schip, genaamd Boschplaat, passeert de brug in Tréber.Wel gaan we er vandaag nog even op uit: een stuk van het Canal du Midi bekijken, vanaf het stadje Tréber. We vertrekken om pakweg 10 uur, Tréber is maar enkele kilometers.

In Tréber zijn we er net als we een oud Nederlands scheepje zien passeren. Een eindje verderop is een sluizencomplex met een behoorlijk hoogteverschil: er zijn 3 schutsluizen achter elkaar.

Die schepen in de eerste sluis moeten dus gaan zakken.   Er worden luiken in de sluisdeuren open gedraaid.   Nu kunnen ze de tweede sluis invaren.
Een rustig plekje langs het beroemde kanaal.Op een rustig plekje aan het kanaal drinken we koffie én vinden we weer een geocache! We gaan niet te ver, het is zomers heet, we gaan boodschappen doen en terug naar de camping. Tegen drieën zijn we er weer.
We laten een wasje draaien en gaan lekker een beetje lezen en hobbyen (radio) in de schaduw! Ik maak wat verbindingen in de 10- en 6meterband.
Vandaag gereden: 39 km, totaal 1799 km. Overnachting € 15,20.

In de schaduw voor de camper bij ondergaande zon...Zaterdag 1 juni 2019
Een dagje niets! Niet met de auto rijden, nog niet zwemmen (water is nog een beetje koud) maar wel lezen, appen, zenden op 17m en op 10m. Dus gewoon lekker doen waar je zin in hebt.
We zijn ‘s middags ook nog even het dorp ingewandeld.

We nemen even een kijkje bij het zwembad, het is tegen 21.00 uur.We wilden grillen, op onze “partygrill”, maar er staat nogal wat wind. Dat is niet ideaal, gasgestookt buiten. Dus maken we allerlei lekkere hapjes, als alternatief. Met quiches, Franse kaas etc. Van de honger komen we in ieder geval niet om! 🙂

Even digitaal de watertemperatuur meten. Die komt uit op 22,9° C. Prima temperatuur!We zijn ook nog even bij het zwembad van de camping gaan kijken. Dat was vandaag voor het eerst open. Morgen maar eens even een duik nemen! Het is er (overdag) warm genoeg voor!
Vandaag gereden: 0 km, totaal 1799 km. Overnachting € 15,20.

Aardig pleintje middenin het historische deel van het centrum.Zondag 2 juni 2019
Met 31 graden wordt het vandaag de warmste dag. We blijven dus lekker in de schaduw! Alleen vanochtend nog even een wandeling gemaakt door de historische dorpskern.

Straks zwemmen, later in de middag lekker grillen. Vandaag is er minder wind dan gisteren. Vanavond nog een keer de radio-ronde met de jongens in Kampen/IJsselmuiden. Morgen verder, naar de Middellandse Zee en de Camarque.
Vandaag gereden: 0 km, totaal 1799 km. Overnachting € 15,20.

De gereden route van de afgelopen week (maandag t/m maandag, door een foutje):
De route die we reden in week 2.

[Lees verder in week 3…]