2019: Voorjaarsvakantie Frankrijk – week 4

Meer foto’s in Femma’s fotoblog.

Hapjes als lunch: Franse kaasjes, quiches, abrikozen. En straks nog even zwemmen!Maandag 10 juni 2019
Pinkstermaandag, we blijven nog één nachtje, zodat we woensdag aankomen in de regio Nyons. Morgen is het slecht weer in die omgeving: 16 graden en 90% kans op regen! Woensdag daarentegen weer zonnig, boven de 20 graden. Dan kunnen we beter nog éven rustig aan doen… 🙂

Zoek Aloys in het zwembad...Dus nog een dagje luieren, met de radio actief in de 6m-band, route voor de komende dagen plannen… Straks nog even wat baantjes trekken in het zwembad! En voor vanavond een koude schotel op het menu. Niet slecht, hier!
Vandaag gereden: 0 km, totaal 2356 km. Overnachting € 17,22.

Onderweg naar Apt op de Col du Pointu (499m) is het met 14 graden koud en behoorlijk mistig!Dinsdag 11 juni 2019
On the road again! Watertanks vol, toilet leeg, we kunnen er weer tegenaan. Nog wel even boodschappen doen voor de komende dagen en dan een mooie route richting Apt in de Provence.

Half tien vertrokken, om goed half 11 klaar bij de supermarkt en onderweg. De route gaat -uiteraard- binnendoor. Soms over wegen waar 3,5 ton of 8m lengte het maximum is. Door dorpjes en smalle kloven, mooie rivierdalen.

Het weer is een ander verhaal! Het is afgekoeld en het miezert, regen dus. Op weg naar Apt op de Col du Pointu komen we zelfs in dichte mist terecht: laag hangende bewolking.

Op het wijndomein Domaine Girod in Rousillon.Apt valt tegen: het is groter dan we ons herinnerden en erg druk, met veel verkeer. Bovendien hebben we niet zoveel zin om in de regen een plaatsje te bekijken.
We rijden door naar Rousillon, daar zit Domaine Girod, een wijnboer waar we willen overnachten (foto). We komen er tegen vieren aan.

Dit was het flesje voor bij het eten :-)In de cave, in dit geval het winkeltje van de wijnboer...De ontvangst is hartelijk, we zijn tot half acht welkom om te proeven. Dat willen we echter wel meteen!
Ze hebben lekkere wijnen, zowel wit, rosé als rood. Wij kiezen enkele rode wijnen. We proeven er verschillende en kiezen dan een paar ‘gewone’ voor onderweg en een paar speciale voor thuis.
Vandaag gereden: 181 km, totaal 2537 km. Overnachting gratis.

Het dorp zelf ligt bovenop de berg.Woensdag 11 juni 2019
Het heeft vannacht nog geregend, maar vandaag is het weer droog en de zon schijnt! We zijn om half negen vertrokken, eerst naar Rousillon. Een bijzonder dorp, gelegen bovenop een berg.

We rijden naar boven, maar zien op de verschillende parkeerplaatsen verbodsborden met een camper erop. De parkeerplaatsen zijn nog vrijwel leeg, maar we zoeken toch even verder. Dan een bord met “gratis parkeren campers”. Tja, voor je het weet sta je weer onderaan de berg, dáár mag je de camper parkeren. Voor Femma, met last van de knie, geen optie. We gaan verder.

We nemen de toeristische route via Murs, over de Col de Murs (627m). Murs blijkt een aardig klein, middeleeuws dorpje. Met een kasteel uit de 12e eeuw ‘on top’. Daar vinden we ook een geocache. Er is een caféetje, een heel klein hotelletje en een Belgische muzikant die Vivaldi draait. Zó hard dat je dat in het hele dorp kunt horen. Wel mooi, die violen zo vroeg op een stille, zonnige ochtend!

Zo'n kleine camper past nog precies langs de doorgaande hoofdweg!  Een blik van bovenaf over dit kleine bergdorpje.  Het interieur van het zeer eenvoudige dorpskerkje.

Lunch onderweg.Lunch onderweg in het zonnetje aan een picknickset. Na een wat minder dagje is het vandaag weer heerlijk weer!
We vervolgen deze mooie route naar Carpentras, één van de grotere plaatsen op dit traject door de Provence.

Even "off-the-raod" met onze 2x4...Via Capentras rijden we door naar Valréas. Daar doen we boodschappen bij de mega-L’eclerc én we gaan naar Caveau Saint-Jean fijne olijfolie inkopen, voor de rest van het jaar. Zes flessen van een liter verdwijnen “in het ruim”.

Bij wijnboer Lauribert.Het is inmiddels tegen vieren, we gaan naar wijnboer Lauribert. Een adresje waar we al jaren komen met de camper. Je kunt er overnachten én wijn kopen, uiteraard! TomTom neemt een binnenweg die ons door een doorwaadbare plaats in een riviertje leidt. Ook leuk om mee te maken!
Vandaag gereden: 99 km, totaal 2636 km. Overnachting gratis.

07.15 uur: een mooi plekje in het centrum van Nyons. Om 8 uur is de P-plaats vol!Donderdag 13 juni 2019
Vroeg op, om 06.45 uur vertrekken we naar de markt in Nyons! Om 07.15 uur vind ik een perfect parkeerplaatsje aan de rand van het centrum. Femma staat nu ook op! 🙂
Eerst maar eens op ons gemak ontbijten.

Na het ontbijt steken we eerst de straat over naar de grote wijn-coöperatie waar we al jaren inkopen doen. Uitgebreid proeven, kijken, snuffelen… 🙂 We verlaten de winkel uiteindelijk met 4 doosjes wijn en 15 potten biologische olijven. Als dank krijgen we ook nog een paar flessen cadeau.

Dat gaan we eerst opbergen in de auto. Daar staat ook nog een doos met 6 literflessen olijfolie, 2 doosjes wijn van Lauribert en een doos die we al eerder kochten. Daarna is het tijd voor de markt, en we hebben zin in koffie!

Drukte op de donderdagmarkt in Nyons.  De markt is in het hele stadje, op verschillende pleinen en straatjes.  Keuze genoeg...
We drinken een paar espresso’s op een terras midden op de markt, kopen worst bij onze vaste “worstenboer”, kaas, fruit en wat hapjes voor bij het avondeten. Met die aankopen wandelen we terug naar de auto, het is weer mooi geweest zo. We willen gaan lunchen in Rémuzat.

Toeristenburo'tje én Huis van de Gieren.Rémuzat, een dorpje pakweg 25km van Nyons, is bekend om zijn vele gieren. Tegenover het dorp rijzen de rotswanden hoog op boven de rivier en vooral ‘s ochtends kun je er tientallen gieren langs de rotswanden zien zweven. Het gaat goed met de populatie: bij navraag bij het VVV annex het “Huis van de Gieren” hoorden we dat er inmiddels meer dan 400 gieren leven in deze kolonie!

In afwachting van de salades!Wij nemen plaats op het terras op het dorpspleintje en genieten een maaltijdsalade met warme geitenkaas, gebakken spekjes en nog veel meer. Heerlijk! Mét een halve liter koude rosé…

Op de camping in La Motte-Chalancon.We rijden door naar La Motte-Chalancon. Daar is een eenvoudige ACSI-camping waar we vanavond blijven. Morgen verder. De planning: via de Vercors naar Grenoble, Albertville, Chamonix en dan het Rhonedal in, dwars door Zwitserland in 4 dagen.
Vandaag gereden: 61 km, totaal 2697 km. Overnachting € 17,30.

Chalencon, de andere helft van La Motte-Cgalencon, ligt mooi tegen de berghelling geplakt.Vrijdag 14 juni 2019
Na douchen en inpakken zijn we op tijd vertrokken: om half tien waren we weer op weg. En meteen ging het mis met de navigatie: de chinese Igo (maar ook onze TomTom) stuurden ons de binnenlanden in! Als je dat eenmaal in de gaten hebt ben je al een stuk op weg en kun je net zo goed doorrijden…

Maar het was een prachtige route! Nou zijn we toch al bevooroordeeld over de Drome, maar het was een route, slingerend door een fantastisch en geologisch bijzonder interessant landschap. Met onderweg enkele bijzondere dorpen, waar we de volgende keer toch nog eens moeten gaan kijken! Bijv. Saint-Nazaire-le-Désert en Pradelle.

Een eenzame (Nederlandse!) motorrijder slingert door de kloven...  Femma heeft weer een geocache gevonden!  Een boeiende route met veel afwisseling.
In het dal van de rivier de Drome aangekomen passeren we Pontaix op weg naar Die. Pontaix, ingeklemd tussen de rotsen en de rivier, voelt voor mij als dé middeleeuwen. Iedere keer weer, als we hierlangs komen. Een heel bijzonder plaatje, dat dorp!

De Col de Rousset, van bovenaf...Wij rijden door naar het stadje Die, waar we linksaf slaan naar de Col de Rousset. Een stevige klim naar boven, naar het plateau van de Vercors. Door naar Vassieux-en-Vercors met het oorlogsmuseum, de graven van de omgekomen verzetsstrijders en de skeletten van de Duitse zweefvliegtuigen. Zie 2015.

We rijden over het plateau en dalen dan af aan de westkant door de Tunnel des Grands Goulets langs werkelijk fantastische dorpen als Sainte-Eulalie-en-Ryan en Pont-en-Royan. Beneden angekomen nemen we de D1532 naar het noorden, later de D520a richting Chambéry.
Aan de rosé met gezelschap van de kip.Zo komen we om kwart over vijf aan bij wijnboer Daniel Billard in Myans. Hier waren we vorig jaar ook., zie de bijzondere foto’s van de kerk op 25 mei 2018.

We eten weer aan dezelfde picknickset, in de schaduw van de boom en in gezelschap van de kip…
Vandaag gereden: 226 km, totaal 2923 km. Overnachting gratis.

Zaterdag 14 juni 2019
Het heeft vannacht behoorlijk en ook langdurig geregend, maar tegen de tijd dat we gaan vertrekken, rond 09.45 uur, is het vrijwel droog. Het wordt toch weer een mooie, zonnige dag.

Het gaat vlot richting Albertville waar we een supermarkt zoeken om boodschappen te doen voor het weekend. Voor Femma de laatste Franse supermarkt, dus dat duurt even…

Bovenop de Col de la Forclaz (1500m).Daarna komt de eerste bergpas op weg naar Chamonix, de Col des Montets. Ondanks een stevige omleiding verloopt de reis vlot. Op een mooi plekje onderweg stoppen we voor de lunch, waarna we tegen half drie door Chamonix rijden. We bekijken een paar aanbevolen camperplekken voorbij Chamonix, maar het is eigenlijk nog te vroeg om te stoppen.

Uitzicht op Martigny in het dal van de Rhone.We gaan verder: tussen Chamonix en de stad Martigny, in het dal van de Rhone, ligt de Col de la Forclaz. Die kunnen we nog best over! Het blijkt een mooie route, we zijn boven (én in Zwitserland) voor we er erg in hebben.
Op weg naar beneden ontrolt zich een fantastisch uitzicht over Martigny en het Rhonedal. Echt een foto-moment! Niet veel later rijden we de stad door, op weg naar een camperplaats aan de oostkant in het dorpje Saillon.

Slecht weer op komst op de camperplek in Saillon!Indrukwekkend dreigende luchten: terwijl we druk zijn een warme maaltijd te bereiden trekt het dicht. Wat volgt is onweer, regen en zware windstoten! Niet te lang gelukkig, binnen een half uur is het ook weer over. Maar indrukwekkend was het wel!
Vandaag gereden: 187 km, totaal 3110 km. Overnachting gratis.

De volgende ochtend oogt het allemaal weer wat vriendelijker!Zondag 16 juni 2019
Goed geslapen. Een mooie rustige plek, deze parkeerplaats bij het kuurcentrum. Om kwart voor tien gaan we weer op pad.

De route gaat eerst slingerend door het dal van de Rhone, langs plaatsen als Sion, Sierre, Susten en Visp. We passeren Brig, waar de beroemde autotrein naar Kandersteg vertrekt. Al die tijd worden we links en rechts vergezeld van hoge bergen met sneeuw erop. Hier zit je echt in de Alpen!

Een tradioneel Zwitsers bergdorpje.  Het oogt als een openluchtmuseum!  Dit zie je ook in Scaninavië: een bouwwerk op platte stenen schijven om muizen en dergelijke buiten te houden.
Onderweg, op een leuk plekje, stoppen we voor de lunch. De zon schijnt volop, het is weer een prachtige dag.

Aan het eind van dit dal moet je kiezen: de Grimselpas (2165m) naar het noorden, de Furkapas (2431m) naar het oosten of de Nufenenpas (2480m) naar het zuiden. Wij nemen de Furka, maar slechts tot het dorp Oberwald op 1542 meter: de rest van de pas is nog gesloten en die gaat pas morgen(!) open.
De oplossing? Met de camper op de trein! Voor omgerekend € 24,09 rijden we de trein op en een kwartier later zijn we aan de andere kant van de pas, in Realp.

In de rij voor de autotrein door de Furkatunnel.  Doorrijden en aansluiten...  Onderweg in de tunnel!
Aan deze kant van de berg stroomt de Vorderrhein, één van de bronnen van de Rijn. Nu nog een kleine, maar al wel ruige en wilde rivier, op weg naar de “lage landen”…

Nog één pas te gaan, voor we in Chur zijn: de Oberalppas (2044m). Op deze hoogte nog genoeg sneeuw, al ziet het er al wat vies en “oud” uit!

Een vriendelijke fietser zwaait naar de camera.  De camper, op weg naar boven...  Bovenop de Oberalppas.
We volgen dit mooie dal naar Chur. In Zwitserland zijn niet veel camperplekken, maar in Chur is een ACSI-camping. Kunnen we tevens ons toilet weer legen en drie van onze 4 watertanks vullen.
Vandaag gereden: 223 km, totaal 3333 km. Overnachting € 22,58.

[Lees verder in week 5…]