2019: Voorjaarsvakantie Frankrijk – week 5

Meer foto’s in Femma’s fotoblog.

Prachtige traditionele Zwitserse boerderij...Maandag 17 juni 2019
Zoals gebruikelijk: water getankt, toilet leeg, om kwart voor tien rijden we de camping af. Eerst maar eens in de richting van Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein.
We vermijden (nog steeds) de snelweg en zien tot onze verbazing dat we, vlak vóór de grens met Liechtenstein, door een soort 19e eeuws(?) militair fort rijden: via de ene (smalle) poort erin, via een andere poort er weer uit! Ook veel bunkers en grote betonblokken in het landschap om voertuigen van de vijand tegen te houden…

De route door Liechtenstein, over Wattwil naar Romanshorn (en Friedrichshafen).In Vaduz moeten we kiezen: rechtdoor via Bregenz en Lindau om de Bodenzee heen naar Friedrichshafen (80km) of binnendoor naar Romanshorn en dan met de boot over (90km). We kiezen voor een derde optie: ietsje omweg, maar een hele mooie route via Wattwil (zie kaartje).

Om kwart voor twee staan we in Romanshorn, als nummer één, in de rij voor de veerboot. Die vertrekt om 14.22 uur, hebben we nog mooi even tijd voor een snelle lunch.

Op de veerboot over de Bodensee.De boot vertrekt op tijd, wij staan vooraan. Een mooi tochtje van 40 minuten over de Bodensee, prachtig weer en weinig wind. Om 15.00 uur komen we aan in Friedrichshafen, om half vier zijn we op het kampeerterrein naast de Messe.

Links de camper van Peter en Lydie, We nemen dezelfde plaats als vorig jaar, bij het boompje. Peter staat links, daar is ook plaats voor Dick en Ton, nog twee campers. Veel schaduw is hier niet, dat moet je zélf maken. Wij hebben meer schaduw van dat boompje dan je zou verwachten!

We zitten gezellig onder ons boompje met zijn vieren, al moeten we wel steeds verder opschuiven naarmate de zon lage komt te staan 🙂
Vandaag gereden 148 km, totaal 3481 km. Overnachting € 85 voor 7 dagen, € 12,14 per dag.

Dinsdag 18 juni 2019
Rustig dagje op de camperplaats. Langzaamaan druppelen er meer radioamateurs binnen: campers, caravans, tentjes en provisorisch omgebouwde busjes. Allerlei nationaliteiten, Spanjaarden, Portugezen, Scandinaviërs, zelfs Oekraïners en Russen.

We zijn nog wel even boodschappen gaan doen, met onze camper, om voor enkele dagen in te slaan. Ook heb ik nu de tank weer vol: de diesel is hier circa € 0,50 per liter goedkoper dan in Zwitserland!

Met de klok mee: Lydie, Peter, Dick, Jenny en Femma voor de Pössl buscamper van Dick en Jenny.In de loop van de middag komen Dick en Jenny binnen, die zijn maandagmiddag uit Nederland vertrokken. En onze nieuwe kennissen uit Steiermark (Oostenrijk), Claudia en Tony OE6SSG. Zij hebben de afgelopen anderhalve week hun rondje gemaakt van Oostenrijk naar zuid-Frankrijk, overgestoken naar Mallorca, door naar Ibiza, dan de boot naar Barcelona en nu al hier. Zij staan nu achter ons, in ons verlengde.

Aan het eind van de middag hebben we lekker zitten grillen met zijn zessen, daarna kort buiten gezeten omdat het begon te regenen…
Vandaag gereden 7 km, totaal 3488 km. Overnachting € 12,14.

Woensdag 19 juni 2019
Een dagje luieren, beetje knutselen met antennes en radio. Een warme dag weer, met temperaturen tegen de 30 graden. We gaan opnieuw grillen met zijn zessen.

Aan het begin van de avond komen Thea en Ton PE1PBQ binnen, die zijn vanochtend om 11.15 uur uit Dalfsen vertrokken. Dat hebben ze vlot gedaan, die 800km, ondanks wat files. De groep is nu compleet en we kunnen nog een behoorlijke tijd buiten zitten. Totdat het (opnieuw) begint te onweren.

Deze ochtend is de tweede zeppelin uit de hangar gehaald. Links van Toni's Unimog staat onze camper.Donderdag 20 juni 2019
Deze ochtend heeft men op het naastgelegen vliegveld de tweede zeppelin naar buiten gehaald. Op amper 100m van ons af zijn ze er mee aan het werk. Een foto-moment!

Het is vandaag Sacramentsdag (Corpus Christi), een officiële feestdag in (onder meer) Duitsland. Dus alle winkels zijn gesloten, maar daar hadden wij de boodschappen al rekening mee gehouden.

Ons team van standbouwers! ;-)
Vandaag gaan we in de grote hal van de Messe, pakweg 400m hier vandaan, de stand opbouwen van Hamcation. Een kleine stand, 4m breed, een echte klus voor ons groepje van 8! 🙂 Alle spullen worden overgeladen in onze camper, wij rijden dat dan naar de hal.

En na dit alles: opnieuw grillen! Lekker en gezellig.
Vandaag gereden 2 km, totaal 3490 km. Overnachting € 12,14.

Vrijdag 21 juni 2019
Vroeg op, de eerste beursdag. Femma komt later, ik loop om half negen met de Oostenrijker Toni OE6SSG naar de “personeelsingang”. Hij mag daar ook door, in mijn gezelschap.

En dan een gezellige dag op de beurs. Veel bekenden, de Italianen met hun Parmazaanse kaas en Benotto, een soort Secco, staan tegenover ons! Lekker koud, zo nu en dan een bekertje bubbeltjeswijn wegslobberen. Veel bekenden, ik app  met Hans PC9F uit Zwolle, en we vinden elkaar in de grote hal.

Ook nog een tijdje achter de Hamcation-stand gezeten. Leuk: een Oostenrijker kwam bij mij vragen naar een stand op de Hamcation 2020. Klandizie dus, in Orlando (Florida) willen ze ook dolgraag Europese ondernemers op hun beurs.

Met Femma ben ik naar een lezing geweest over de Enigma, de Duitse codeermachine uit de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaan Prof. Dr. Tom Perera was hiervoor uit de VS ingevlogen. Morgenochtend om 10.00 uur wil ik naar de lezing van nobelprijswinnaar Prof. Dr. Joe Taylor, ook een Amerikaan, over digitale zendtechnieken (als FT8) nu en in de toekomst.
Ik ben zelf bijna dagelijks actief met zijn computerprogramma, FT8, dus ik wil die man wel eens in levende lijve aanhoren!
Vandaag gereden 0 km, totaal 3490 km. Overnachting € 12,14.

Wat ik al vreesde: ik had eerder moeten komen...Zaterdag 22 juni 2019
De tweede beursdag. Ik ga iets na half tien richting de beurs. Om 10 uur begint de lezing van Prof. Dr. Joe Taylor, K1JT, de Amerikaanse astronoom/natuurkundige achter het WSJT-x programma.

Dr. Joe Taylor K1JT, met een nobelprijs voor natuurkunde, tijdens zijn lezing.Om 10 minuten voor aanvang kom ik de zaal binnen. Ik was er al bang voor: de zaal zit vrijwel vol! Alle stoelen bezet, mensen staand langs de muren of zittend op de grond.
Maar het was een boeiende lezing, ruim 90 minuten! Joe Taylor blijkt een begenadigd spreker met de nodige humor.

Tussen de middag bemannen Femma en ik de stand, Peter en Lydie kunnen dan gaan lunchen. Wanneer zij er weer zijn gaan Femma en ik wat eten, buiten op het grote binnenplein. Hackfleisch mit brot und Pommes.

Een aanzienlijk deel van de middag toch nog doorgebracht als bezoeker in de grote hal A1 bij de verschillende stands. En ik kwam behoorlijk wat bekenden tegen, uit binnen- en buitenland. Ook Femma was het grootste deel van de middag in A1, vooral op “onze” stand.

Rond zes uur maak ik de camper klaar om te rijden in de richting van de boulevard. Wij gaan met de auto, de anderen op de fiets. We gaan met zijn achten uit eten op uitnodiging van de Amerikaanse Hamcation-beursorganisatie. Buiten eten, op een terras aan de Bodensee! En na het diner verplaatsen we ons naar het terras van een nabijgelegen Italiaanse ijssalon.
Vandaag gereden 4 km, totaal 3494 km. Overnachting € 12,14.

Zondag 23 juni 2019
De laatste beursdag, tot 15.00 uur vanmiddag. Ton en Thea moeten morgen weer aan het werk, dus die vertrekken op tijd, rond half tien. Dick en Jenny vertrekken vanmiddag rond 15.00 uur met een groot deel van het standmateriaal. Zij willen nog een overnachting doen en morgen thuis komen. Wij zelf vertrekken morgenochtend, met de bedoeling om dinsdag weer thuis te zijn.
Peter en Lydie, tenslotte, vertrekken maandag richting Kroatië voor een vakantie van circa 3 weken.

Peter en Lydie staan weer op de beurs...  Dick en Jenny zijn klaar voor de afsluitende vossenjacht!  Ton en Thea zijn klaar voor de terugreis naar Nieuwleusen!
Ik wil nog wel een paar uurtjes naar de beurs. Daarna breken we de stand af, ik neem alles mee in onze auto naar de camperplaats waar we het overladen in de camper van Dick en Jenny. Die vertrekken naar Nederland, wij gaan nog wat spareribs grillen met Peter en Lydie!

De achterblijvers. Ik heb de camper op de plek geparkeerd waar eerst Ton en Thea stonden.
Vandaag gereden 0 km, totaal 3494 km. Overnachting € 12,14.

Maandag 24 juni 2019
We verlaten vandaag de camperplaats in Friedrichshafen. Na het ontbijt, opruimen van stroomkabels en antennes, water tanken en toilet legen rijden we met twee campers naar de supermarkt vlakbij. We doen nog wat boodschappen en nemen afscheid van elkaar,

Femma en ik rijden langs de Bodensee in de richting van de A81. Die brengt ons richting Stuttgart. Via de A8 naar Karlsruhe, dan de A5 naar het noorden tot we bij ‘onze’ A61 komen.
We besluiten door te rijden tot het Ahrdal om in Rech te gaan overnachten. Dan zit er ruim 500km op en hebben we morgen minder dan 300km te gaan. Om half zes zijn we op de bekende camperplaats. We zijn de enigen!
Vandaag gereden 537 km, totaal 4031 km. Overnachting € 5,00.

Dinsdag 25 juni 2019
Naar huis, het laatste stuk! Vanwege de hitte (de heetste dag met bijna 40 graden) wil Femma graag vroeg op weg. Ze heeft het over 05.00 uur…

De route terug, van de Bodensee naar Kampen. Die uitstulping onder Bonn is het Ahrdal.We zijn dus inderdaad tegen vijf uur opgestaan, om 05.20 uur waren we op weg. Nog snel even in Mayschoss het toilet legen en spoelen, dan is die vast schoon. Daarna de snelweg weer op naar Venlo. Net over de grens, bij Venlo op een parkeerplaats met schaduw (de zon was er nog niet écht) koffie en een ontbijtje gemaakt. Dat was rond 07.00 uur. En dan het laatste stukje.

Om 09.20 uur, na 4 uurtjes met weinig file, parkeren we de camper weer voor de deur. Een uurtje later is het meeste er ook al weer uit! Kunnen we morgen weer gaan inpakken, want overmorgen vertrekken we naar Ommen voor het jaarlijkse weekend met de afdeling Zwolle/IJsselmond van de radioamateurs…
Vandaag gereden 309 km, totaal 4340 km. Overnachting gratis.