2019: Voorjaarsvakantie Frankrijk – week 3

 Meer foto’s in Femma’s fotoblog.

Idyllisch plaatje langs het Canal du Midi nabij de sluizen.Maandag 3 juni 2019
We verlaten om kwart voor tien de camping in Rustique (bij Carcassonne) en rijden naar de supermarkt in Trébes. Een uurtje later hebben we weer voor 3 dagen eten en drinken aan boord en volgen we het Canal du Midi in de richting van Agde aan de Middellandse Zee.

De sluis, links de oeroude sluiswachterswoning.Bij de drie sluisjes van St. Martin zoeken we een cache (die we niet vinden) en kijken we naar de schepen die worden geschut. Van de drie huurjachten blijkt er één gehuurd te zijn door Fransen, de andere twee door een Duits gezelschap en een bejaard echtpaar uit Nieuw Zeeland.

In het plaatsje Homps parkeren we op de kade voor de lunch. Veel bootjes hier, én een geocache onder de voetgangersbrug. Snel gevonden! We wandelen er even rond voor we verder gaan.

Op de kade in Homps, een mooi plekje voor de lunch!  Langs de kade in Homps.  Een Belg met een -van oorsprong- Nederlandse platbodem.
Een wandelingetje door de tunnel.Bij Malpas gaat het kanaal door een 170m lange tunnel door een berg. Wij wandelen door de tunnel, er is een looppad langs het kanaal, maar er gaan op dit moment (helaas) geen schepen door. We bekijken ook nog het bijzondere Étang de Montady van bovenaf, vanaf de berg dus. Heel apart, zie ook de Google Map.

Heet, in de zon! Wij zitten áchter de auto, heerlijk in de schaduw :-)We eindigen rond 16.00 uur bij een wijnboer aan de westkant van Bézier. Domaine Mi Cote, we worden gelijk uitgenodigd voor een proeverij van 7 verschillende soorten wijn om 18.00 uur. Dat doen we samen met de Nederlandse ‘buren’, heel gezellig!
Vandaag gereden: 89 km, totaal 1888 km. Overnachting gratis.

Op weg van de parkeerplaats naar het Unesco werelderfgoed...Dinsdag 4 juni 2019
We zitten hier slechts 500m van een negental sluisjes in het kanaal, dus we beginnen de dag met een wandeling in die richting! Die negen sluisjes, de Sluizentrap van Fonseranes zijn sinds 1996 Unesco Wereld Erfgoed. Dat is te merken ook: de hele zaak is opgeknapt sinds 2017, dus laat nu de bussen vol Chinezen maar komen…

We komen 'binnen'aan de bovenkant...  Een rondvaartboot op weg naar boven.  Met elke sluis gaat het schip een stuk omhoog...
Om 11.00 uur zijn we terug bij de camper en vertrekken we, richting een aquaduct enkele kilometers verder in Béziers. Het kanaal gaat daar via een brug over de rivier de Orb. We vinden een mooi plekje aan de kade, waar we om half twaalf aan de brunch zitten!

De kade in Béziers. Wij staan ergens onder die bomen, in de schaduw.  Zó vaart een schip op het aquaduct af...  Het aquaduct over de rivier de Orb in Béziers.
Man met kano door de grote, ronde schutsluis.We gaan door naar Agde, naar de ronde sluis met 3 in/uitgangen. Uniek in de wereld. Grappig is de man alleen, met een volgeladen kano in catamaran-uitvoering gaat hij door de sluis. Op weg naar de Middellandse Zee. Ook wij gaan verder, naar Marseillan wat een leuk haventje zou zijn aan het Etang de Tau (een binnenmeer) waar het Canal du Midi in uitkomt.

Marseillan was aardig, maar vergeven van de smalle éénrichtings-verkeers-straatjes. Met de camper geen beginnen aan. We hebben het verder maar laten zitten. Nu de moeilijke keuze voor een overnachting. Een France Passion-boer die in aanmerking kwam was uitgerekend nú gesloten. De camperplaatsen kosten 10-15 euro en hebben slechte reviews: asfalt, geen schaduw, geen voorzieningen.

Het strand net achter de camper...Wij kiezen ACSI-camping “Dunes et Soleil” in Marseillan-Plage, goedkoop voor gepensioneerde vakantiegangers… 🙂
We staan achter een duintje, op amper 30 meter van de Middellandse Zee.
Vandaag gereden: 46 km, totaal 1934 km. Overnachting € 17,22.

Een mini-plekje net achter de duinen, aan de Middellandse Zee.Woensdag 5 juni 2019
De laptop doet het weer! :-). Gisteren stootte ik een glas wijn over het toetsenbord. Meteen uitgeschakeld, accu eruit! Toetsenbord gedemonteerd plus sommige andere delen van de laptop, alles schoongemaakt, laten drogen en… hij startte vandaag weer op! Alsof er niets gebeurd is…

Ondanks de laptop wel goed geslapen, gedoucht en weer op pad. Zó een volle camping, allemaal kleine plekjes dicht op elkaar, dat is toch ook niets voor ons. We staan weliswaar aan zee, maar we zijn ook geen echte strandmensen. Bovendien staat er een lichte storm, met aanlandige wind.

Nog een paar plaatjes van het dorp, we hebben er nog even rondgewandeld.

Winkelstraatjes in Marseillan-Plage  Alles is hier ingesteld op het toerisme...  Winkelstraatjes in Marseillan-Plage
We gaan verder langs de Middellandse Zee naar de Camarque. We komen daarbij door allerlei toeristische plaatsjes waar ze blijkbaar een hekel hebben aan campers. Er zijn overal slagbomen van 1,90m of 2 meter hoog, óf er staat doodleuk “max 2 ton”. Ook leuk: “max 4,40m”, of er staat gewoon “No camping-car”. Sommige plaatsen hebben bij de ingang al een bord: campers verboden te parkeren tussen 20.00 uur en 07.00 uur. En zelfs nu, begin juni, is het hier al druk. Mede door het mooie weer natuurlijk.

Op de camperplaats bij Saintes-Maries-de-la-Mere.We gaan naar Saintes-Maries-de-la-Mere in de Camarque waar we in ieder geval een nachtje blijven. Het is één van de favoriete plekjes van onze vrienden Wietse en Anja. Het gebied is vlak, veel water en uiteraard flamingo’s. We hebben er al veel gezien!

We gaan direct nog een eindje wandelen, onder meer naar het strand. En een paar geocaches vinden!

Bedden te huur op het strand!
Aan het strand hier kun je een bed huren! Een éénpersoons, een halve dag, kost € 18,00 🙂 .
Vandaag gereden: 125 km, totaal 2059 km. Overnachting € 13,00.

Winkelstraatjes in Saintes-Maries-de-la-Mere.Donderdag 6 juni 2019
Een vriendelijke ochtend. De zon schijnt, de wind is gedraaid en gaan liggen. Op de camperplaats legen we het toilet en vullen een watertank. On 09.00 rijden we weer langs de zee terug naar Saintes-Maries-de-la-Mer. We gaan het dorp in, Wietse heeft ons een camper-parkeerplaats geWhatsappt.

De kerk van Saintes-Maries-de-la-Mer.   Detail van het interieur.   De crypte met de zwarte Madonna, onder het koor.
Het is een toeristisch dorp, maar wel leuk. Veel horeca en een bijzondere kerk. Deze heeft een open crypte onder het koor. In die crypte staat het beeld van de Zwart Madonna (Heilige Sara?) wat elk jaar wordt meegevoerd in de processie met de zigeuners.
We drinken Espresso op een terrasje, vinden nog 2 geocaches waarna we terugwandelen naar de camper.

Onderweg door de Camarque, die naar ons idee veel weg heeft van de Everglades in Florida waar we afgelopen februari waren, stoppen we bij een picknickplek voor de brunch. Daarna kruisen we snel- en waterwegen bij Arles en duiken we de Provence in, naar Saint Remy de Provence.

Opvallende zijbeuken in de kerk van Saint Rémy.Saint Remy is een aardig stadje met een middeleeuws centrum, smalle kronkelige straatjes en uiteraard veel winkeltjes en horeca. We hebben geluk: op een marktpleintje in het centrum vind ik een plekje voor de camper onder een boom, in de schaduw. Het is toch weer behoorlijk warm geworden! Het interieur van de kerk heeft een aparte vormgeving (zijbeuken, zie foto).

Middeleeuwse straatjes in Saint Rémy.   Saint Rémy.   Dorpspleintje onder de Platanen in Saint Rémy.
Vanuit Saint Remy de Provence rijden we naar een wijnboer/chateau in Aurons. Het Chateau Petit Sonnailler is een prachtig huis met een toren uit de 12e eeuw.

Onze plek bij wijnboer/Chateau Petit Sonnailler.   Een sfeervolle binnenplaats met in de hoek de toren, oorspronkelijk uit de 12e eeuw.
We proeven er enkele wijnen en nemen 2 flessen mee; een goede voor vanavond, een uitstekende voor thuis! 😉
Vandaag gereden: 149 km, totaal 2208 km. Overnachting gratis.

Vrijdag 7 juni 2019
We hebben gisteravond overlegd hoe we verder gaan. We gaan nu nog niet naar het noorden, de Provence in. Het wordt een warm pinksterweekend. We rijden naar de camping waar we het vorig jaar zo naar ons zin hadden: aan de Middellandse Zee. En daar dan blijven, tot maandag of dinsdag.

We zijn vroeg vertrokken, zonder ontbijt. Om half negen al “on the road”. Uiteraard een mooie route, binnendoor. Geen snelwegen, we zijn op vakantie. Rond 11.00 uur, op een plekje met schaduw, stoppen we voor de brunch. Daarna bij een groenteboertje, een kraam langs de weg, wat inkopen gedaan. Om half één staan we bij de camping voor de slagboom, maar de receptie is tot 14.00 uur gesloten…

Ons "eigen" plekje in de schaduw, met uitzicht op het zwembad...Dan eerst maar naar de supermarkt vlakbij, kunnen we de resterende inkopen doen voor 4 dagen. Iets na tweeën zijn we terug bij de camping. We mogen hetzelfde plekje hebben als vorig jaar, met uitzicht op het zwembad. Perfect!
Heerlijk een paar dagen luieren, zwemmen, lezen, radio etc. En vandaag gaan we lekker buiten grillen.
Vandaag gereden: 148 km, totaal 2356 km. Overnachting € 17,22.

De Mercedes/Unimog van Anton OE6SSG.Zaterdag 8 juni 2019
Op de camping. Toen ik gisteravond, na een bezoek aan het toiletgebouw, nog een rondje over de camping liep zag ik opeens een soort expeditie-camper met een mastje en een draad. Ik keek de Oostenrijkse eigenaar aan en vroeg: “für Radio?” Hij antwoordde: “ich bin Funkamateur”!

Op de foto met Claudia en Anton OE6SSG.Claudia en Anton OE6SSG, op hun eerste reis met de zelfgebouwde camper-unit op een Mercedes Unimog. In de cabine een Yaesu FT-991a, een endfed voor 10/15/20m en een Atas-antenne op het dak.
Anton vierde gisteren zijn 50e verjaardag en ik ontkwam niet aan het meedrinken van een glas champagne! 🙂

Antons's eigenbouwcamper van bovenaf.Vanochtend afscheid genomen van Anton en Claudia. We hebben zijn telefoonnummer, we mogen met de camper bij ze komen overnachten. Eén nacht, twee nachten of een week, maakt niet uit. Hij heeft een bedrijf, ruimte genoeg en heeft ook nog het vliegen met een helikopter als hobby. “Kom langs, dan gaan we vliegen!”, riep hij enthousiast.

Anton en Claudia nemen in het nabijgelegen Toulon een veerboot naar Mallorca. Van daaruit gaan ze verder naar Ibiza om vervolgens naar Barcelona te varen. Vanaf Barcelona rijden ze, net als wij vanuit de Provence, naar de Hamradio in Friedrichshafen!
Ons zwembad, watertemperatuur 27 graden!Ook Anton OE6SSG gebruikt APRS (satellite tracking) onderweg, dus je kunt ze volgen.

En vanmiddag hebben we nog lekker gezwommen…
Vandaag gereden: 0 km, totaal 2356 km. Overnachting € 17,22.

Onderweg naar beneden, naar de zee!Zondag 9 juni 2019
Vandaag een wandeling gedaan naar de zee en het strand. Onderweg een geocache gevonden. Aangekomen op het strand hebben we wat gedronken op een terrasje. Redelijk wat mensen lagen er te zonnen, maar dat is niet ‘ons ding’. Als je zo’n 20 jaar lang met één of twee grote honden hebt rondgetrokken in de zomervakantie, dan heb je wel geleerd om stranden te mijden!

Het strand, aangekomen onderaan de berg.  Lekker even zitten, met uitzicht op zee!  Onderweg terug naar de camping...
‘s Middags, terug op de camping, zijn we nog even heerlijk gaan zwemmen “in ons eigen zwembad”! En we sluiten de dag af met een fijne bbq, lekker grillen op onze partygrill.
Vandaag gereden: 0 km, totaal 2356 km. Overnachting € 17,22.

De route van deze week:
De gereden route in de derde week...

[Lees verder in week 4…]