2008: Herfstvakantie

Vrijdag 17 oktober t/m zondag 19 oktober 2008
Het 1e weekend van de herfstvakantie was Aloys (zoals ook de 29 voorgaande jaren) naar de  Jamboree On The Air (JOTA). Dit is een wereldwijd scoutingevenement, waarbij scouts over de hele wereld contact met elkaar leggen via amateur-radio. De JOTA wordt ieder derde volle weekend van oktober gehouden. Het is een afgeleide van de wereldjamboree. Daarom zijn we pas op zondag 19 oktober vertrokken.
Het weekend van 4 en 5 oktober hebben we overnacht in het Limburgse Thorn, ook bekend als het witte stadje. Dat is ons goed bevallen en we besluiten om daar onze herfstvakantie te laten beginnen. Thorn heeft een aardige overnachtingsplek, vlak aan de Maas, op loopafstand van het centrum.

Maandag 20 oktober 2008
We waren van plan om deze vakantie ook wat te gaan geocachen en dit te combineren met een route die ons brengt naar de bron van de Maas. De eerste cache had de vorm van een kleine stadswandeling in Thorn. We hadden geluk met het weer en nadat we de cache gevonden hadden hebben we een broodje gegeten bij de bakker annex lunchroom. Deze verkoopt ook mooie vlaaien, een aanrader!
‘s Middags hebben we o.a. een cache gedaan in Maaseik, waar momenteel het Terracottaleger van Xi’an tentoongesteld wordt. Hiervoor waren we tevergeefs naar Assen gereden maar hier kwam een herkansing. Vanwege het mooie weer (22 graden!) en de slechte verwachting voor de volgende dag, besloten we dit voor de volgende ochtend op het programma te zetten. Maaseik heeft een camperplek achter het zwembad. We hebben die bekeken maar zijn teruggereden naar Thorn. Daar zijn we ’s avonds lekker uit eten gegaan.

Dinsdag 21 oktober 2008
Het weer was behoorlijk omgeslagen: regenachtig en nog maar 11 graden, oftewel de helft minder. Maar in het museum was het lekker warm en droog. De tentoonstelling was erg goed verzorgd: we kregen een hoofdtelefoon met een soort MP-3 speler en een geplastificeerde kaart met nummers en uitleg. Zo kon je bij een beeld of voorwerp het nummer ingeven en kreeg je de bijbehorende uitleg. Er was behoorlijk wat belangstelling, maar erg veel oudere mensen, weinig jongeren. Na de rondleiding kon je een korte film bekijken. Dat gaf een goede aanvulling, en een indruk van de gigantische omvang van het toenmalige project.
’s Middags klaarde het weer op al bleef het fris. We hebben nog een paar caches gedaan tot in de buurt van Huy. Daar was een camperplek aan de Maas. Helaas ook aan een door-gaande weg, maar tegen de avond werd het wel rustig tot de volgende morgen rond een uur of 6.

Woensdag 22 oktober 2008
Op zoek naar een supermarkt kwamen we terecht bij een winkel van Colruyt. Het deed ons denken aan een groothandel, heel apart. Bij de kassa worden je spullen door een kassamedewerker uit je karretje gehaald, gescand en overgedaan in een ander karretje. Daarna afrekenen en meenemen. Wij vonden het geen fijne supermarkt, maar wel veel keus aan lekkere Belgische chocolade. Ook genoeg keus zonder suiker.
’s Middags een aantal caches gedaan onderweg van Huy naar Namen, en in Namen op de citadel. Daar bevind zich o.a. een parfumcache, die we niet hebben gevonden omdat je je daarvoor in een soort greppel moest laten zakken en wij nog niet zagen hoe we daar dan precies weer uit moesten komen.
Daarna zijn we doorgereden naar Dinant, daar is een gratis overnachtingsplaats voor campers langs de Maas. Het is bijna voor de ingang van de Toeristinformatie, en er is een aanlegplaats voor boten. In de zogeheten Capitainerie bevinden zich douches en toiletten, die de camperaars ook mogen gebruiken. (Douchemunten via een automaat die buiten werking was, daardoor gratis douchen) Helaas was alles wel bruikbaar, maar in een erg smoezelige staat, bbbrrrr.
We stonden vlak bij de brug, en aan de overkant zijn aardige restaurantjes. Wij hebben gegeten in een mooie tent: Brasserie café Leffe.

Donderdag 23 oktober 2008
Via Anseremme waar de Lesse uitkomt in de Maas ging het naar Givet. Leuke camperplekken aan het water, restaurantjes kort bij. In Revin bekijken we voor de 2e keer de boottunnel. We hebben dit al eens eerder bekeken maar het blijft ons toch wel intrigeren, met een boot door de tunnel, heel apart. Via Montherme en Charleville-Meziers kwamen we in Mouzon. Aardige kleine jachthaven, grenzend aan een plein waar je met je camper mag staan. Maar er is helemaal niemand en het is er wat rommelig en dat doet wat ongezellig aan. We rijden nog een eindje verder tot Stenay en dat bevalt ons beter. Een gezellige jachthaven, daar staan al 2 campers en we schuiven er bij. Een gebouwtje er bij, met toiletten en douches. Ook niet superschoon, maar het is najaar en dan lijkt het ook allemaal kaal en koud en leeg. Aan de overkant, bereikbar via een bruggetje is een groot veld waar nog een stuk of 10 campers staan maar ik vind het in de jachthaven gezelliger.

Vrijdag 24 oktober 2008
De volgende morgen rijden we langs het grootste Biermuseum van Europa en vragen aan elkaar: moeten we dit nu gaan bezoeken? Het antwoord is nee, we gaan dit wel een andere keer bekijken. Het is nu te vroeg op de dag bovendien eigenlijk te mooi weer. We rijden verder via Dun-sur-Meuse en doen onderweg een cache die verstopt ligt in grotten langs de Maas. Ook doen we een paar caches in Verdun.

Verdun is samen met Ieper (België) een van de twee meest bevochten plaatsen in de Eerste Wereldoorlog. Maar Verdun was wel het grootste slagveld. De Slag bij Verdun wordt de grootste uit de wereldgeschiedenis genoemd. Deze veldslag, die duurde van 21 februari 1916 tot 19 december 1916, eiste naar schatting meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten op een slagveld nauwelijks groter dan tien bij tien kilometer.
Een aardige site voor meer info is: http://members.home.nl/keesdebrouwer/eerste_wereldoorlog/04b_verdun_2006.htm

In Verdun bevinden zich diverse herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog die je kunt bezoeken. Wij hadden wederom stralend weer, en niet zo veel zin in deze toch wel deprimerende indrukken die zich voor een groot deel binnen afspelen. Bovendien zijn we al meerdere keren in Ieper geweest dus we hebben een vrij goed idee wat er te zien valt.  Misschien een andere keer.
Wij gingen verder, op weg naar de Forellenkwekerij in Lacroix-sur-Meuse. Het heet Auberge de la Pêche à la Truite en is tevens een France-Passion-adres. Maar Aloys houdt niet zo van vis. Dat ze ook andere gerechten serveren kon hem toch niet verleiden, helaas. Dus gingen we het bij een ander adres van France Passion proberen, Ferme de Pas Bayard. Helaas kwamen we daar pas na het donker aan, waarna Aloys dus zelf moest koken. Gelukkig mag hij naast graag eten ook graag koken :-).

Zaterdag 25 oktober 2008
We rijden verder en bekijken onderweg nog wat camperplekken. Vaucouleurs, St. Elophe, Rebeuville. We komen ook langs een mooie plek waar we al vaker zijn geweest, maar nooit overnacht. Ook konden we de naam niet onthouden. Het heet Goncourt, en ligt aan de Maas. Op het laatste stukje naar de Bron van de Maas passeren we nog Bourmont, dat heel steil tegen een heuvel aan ligt.

De Bron van de Maas bestaat eigenlijk uit 2 bronnen.
– De 1e bevindt zich midden in een weiland. Er staat een vrij oude gedenksteen, en vanaf dat punt loop er een watertje waar links en recht paaltjes met prikkeldraad zijn gespannen om te voorkomen dat de koeien er in belanden.
– De 2e bron van de Maas is een veel grotere steen, echt een monument. Het ligt langs de openbare weg en bij de steen komt een behoorlijk grote hoeveelheid water naar boven en stroomt weg door een soort zandbed. Er staat ook een echt monument bij dat is opgedragen aan de vriendschap tussen Frankrijk, België en Nederland. Mooi!
Op deze plaats bevindt zich ook een cache en hier drop ik mijn 1e eigen geocoin: World Diabetes Day 2007 Gecoin. Deze coin is uitgegeven ter herinnering aan de eerste World Diabetes Day (24 november 2007)

To commemorate World Diabetes Day, limited edition GeoCoins were made available around the world. The commemorative GeoCoins were an exciting part of the 2007 Campaign, with over 5,000 created and distributed at local International Diabetes Federation (IDF) events across the globe, helping to draw attention to over 250 million people affected by the disease worldwide.

Inmiddels was het al wat later geworden, een uurtje of 6 in de middag met nog een warm zonnetje en 20 graden. Maar wij hadden nog geen plek om te eten en te slapen. Na enig zoeken zijn we terecht gekomen in Bourbonne-les-Bains. Hier was een mooi groot plein, 2 campers stonden er al, met een restaurantje voor de deur. Omdat we moe waren en het al donker werd, besloten we hier te blijven en de volgende dag vroeg op huis aan te gaan.

Zondag 26 oktober 2008
De wekker gezet, we zouden om half 7 opstaan zodat we ook echt vroeg weg konden. Niet aan gedacht dat de wintertijd weer in zou gaan, en we dus een uur extra hadden. We zijn dus om half 6 opgestaan, en tegen 7 uur waren we op weg. Onderweg een paar keer gestopt, in Luxemburg om te tanken, en midden in Luik voor een boterhammetje.

‘sMorgens wel gestart met mooi weer, maar naarmate we dichter bij huis kwamen nam de bewolking toe. Tussen Luik en Maastricht begon het zachtjes te regenen. In de loop van de middag zijn we weer thuis.